Ilmavalvontaselosteen tulkitseminen
WIHURI15-harjoituksessa jaetaan ilmavalvontaselostetta Ylen radiotaajuuksilla. Selosteen avulla maajoukot ja ilmavalvonta voivat seurata ilmaliikennettä. Myös muut kuulijat voivat yrittää tulkita ilmavalvontaselostetta tämän ohjeen avulla.
Ilmavalvontaselostetta lähetetään Ylen taajuuksilla, jotka ovat Nurmes 87,9 Mhz, Koli 104,8 Mhz ja Vuokatti 90,0 Mhz.
Ilmavalvontaselosteen avulla maajoukot ja ilmavalvonta voivat seurata ilmaliikennettä ja suojautua tarpeen niin vaatiessa. Tositilanteessa selostetta kuuntelisi myös väestönsuojelu, joka tekisi sen perusteella ilmahälytyksiä.
Maajoukot ja ilmavalvonta seuraavat ja tulkitsevat ilmavalvontaselostetta radioilla ja kartan MGRS-ruudukolla.
Jos ilmavalvontaseloste ei ole entuudestaan tuttu, voi sitä pitää lähes salakoodeja vilisevänä puheena. Selostetta pystyy tulkitsemaan radion, MGRS-ruudukolla varustetun kartan (löytyy mm. internetistä) ja seuraavien ohjeiden avulla.
Ohjeita seuraamiseen
- Selosteen rakenteellinen järjestys on aina sama
1. Maalin numero
2. Sijainti MGRS- ruudukossa
3. Suunta ilmansuuntana, sekä asteina
4. Nopeus
Hidas: alle 500km/h
Nopea: 500-1000km/h
Erittäin nopea: yli 1000km/h
5. Korkeus
Pinnassa: alle 300m
Matalalla: 300-3000m
Korkealla: yli 3000m
6. Koneiden lukumäärä
Yksittäinen
Pari
Useita (tarkennetaan lukumäärällä mikäli mahdollista)
7. Muodostelma
8. Mahdolliset muut tiedot (kuten tyyppi, tehtävä tai toimintatapa).
Selostettaessa jo kerran selostettua maalia uudelleen, riittää että koneen paikkaa päivittävä seloste sisältää kohdat 1,2 ja 3 sekä tarvittaessa 8.
Mikä on MGRS?
Ilmavalvontaseloste perustuu MGRS-paikantamisruudustoon (Military Grid Reference System), jota käytetään paikannus-, mutta ei salauskeinona. MGRS-tunnus muodostuu vyöhyketunnuksesta, 100 kilometrin tasoruututunnuksesta ja koordinaateista.
Ilmavalvontaselosteessa luetaan 100 kilometrin tasoruututunnus ja 10 kilometrin tarkkuutta osoittava koordinaattitunnus, esimerkiksi ”echo-papa-kuusi-yksi”.