Itse epäilen että Bidenin suurin ansio (ja vastustajien mielestä suurin virhe) on se, että hän on ei-Trump. Pitkän linjan poliitikko hyvässä ja pahassa....
..Sillanrakennukseen tarvitaan kaksi osapuolta. Epäilen itse vastakkainasettelun jatkuvan voimakkaana...Toki toivon olevani väärässä. Vakaa Amerikka on hyväksi meille
Olet oikeassa ja olen pitkälti samaa mieltä..
Tilanteen korjaaminen edellyttää kuitenkin sitä että poliittinen järjestelmä löytää jonkinlaisen yhteisen näkemyksen tulevaisuudesta. Molemmat suuret puolueet ovat korostaneet demokraattisen hallinnon merkitystä ja perinteitä. Kumpikin tietää että demokraattisessa järjestelmässä tarvitaan aina sekä hallitus että oppositio.
- toisekseen poliittinen järjestelmä (siis puolueet, konservatiivit sekä demokraatit) on tottunut sekä voittamaan että häviämään vaaleissa...
- Trump'ille häviäminen näyttää tuottavan suuria vaikeuksia, mutta hän tulee ja hänen taustansa ovat täysin poliittisen hallintojärjestelmän ulkopuolelta.
Enkä oikein usko muutenkaan että kestävä ratkaisu USA:n hallinnollisen järjestelmän kahtiajakautumiseen löytyy poliittisen järjestelmän ulkopuolelta..
- jo Trump'in presidenttikaudella näkyi merkkejä jossa molemmat puolueet löysivät tarvittaessa yhteisen näkemyksen (kun Trump sooloili suhteessa Venäjään/Putin'iin, puolueet yhdessä, yhteisellä päätöksellä tekivät erityislain jolla rajoitettiin Trump'in valtaoikeuksia päättää yksin Venäjään kohdistuvien pakotteiden poistamisesta tai lieventämisestä)
Lakipaketti rajoittaa presidentin mahdollisuuksia lämmittää USA:n ja Venäjän suhteita.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo allekirjoittaa Venäjä-pakotteita koskevan lakipaketin, kertoo Valkoinen talo. Aiemmin oli spekuloitu, että Trump saattaisi käyttää veto-oikeuttaan, koska hän oli vastustanut pakotteita.
Valkoisen talon tiedottajan Sarah Huckabee Sandersin mukaan presidentti on käynyt läpi paketin lopullisen version, hyväksynyt sen ja aikoo allekirjoittaa sen.
Yhdysvaltain edustajainhuone ja senaatti hyväksyivät lakipaketin selvin äänin tällä viikolla, joten se olisi todennäköisesti kumonnut Trumpin veton, jos presidentti ei hyväksyisi lakiesitystä.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/201707292200294086
Kaikken ikävintä hallinnon kannalta olisi jos USA:n sisälle syhtyisi jatkossa kaksi tai useampia erillisiä kansalaisliikkeitä joiden johdossa olisi Trump' in esimerkillä, täysin yhteistyökyvyttömiä sekä pelkästään omaa pienten ääriryhmien ideologiaa ajavia sekä kannattajiaan poliittista järjestelmää vastaan kiihottavia johtajia.
- tällaisia enemmän ja vähemmän aseistautuneita ääriporukoita on toki ollut aikaisemminkin, esim. "Mustat Pantterit", 1960-70 lukujen "vallankumoukselliset" opiskelijaliikkeet, uskonnollisen liikkeet jne..
- mutta uskoisin, aikaisempien esimerkkien pohjalta, että viimeistään siinä vaiheessa jos ja kun tällaiset hallinnon ulkopuoliset liikkeet ryhtyisivät aseelliseen toimiin alkaisi "iso pyörä pyörimään".
- tuskin politiikan ulkopuoliset liikkeet kykenisivät vaikuttamaan USA:n ulkopolitiikkaan.
- mutta ulkomaisilta tahoilta mahdollisesti löytyy taloudellista ja ehkä jopa hybridivaikuttamisen myötä tukea USA:n hallintoa hajottaville tai haastaville liikkeille.
Tästä olen myös samaa mieltä:
"Vakaa Amerikka on hyväksi meille" - Mutta, ennenkaikkea se on hyväksi amerikkalaisille itselleen.
Summa summarum..
Toivottavasti Biden'in presidenttikauden myötä on mahdollista löytää yhteisiä näkemyksiä USA:n sisäiseen jakautumiseen. Hänen taustansa tuntien uskoisin että se on mahdollista.
Siitä voidaan kuitenkin olla varmoja että neljä vuotta lisää Trump'in hallintoa ei olisi johtanut sisäisen yhtenäisyyden vahvistumiseen USA:ssa.