Yhdysvaltain Suomen erityisolosuhteissa käyttämä kalusto

Talvela

Greatest Leader
Ajattelin nyt tällaisen ketjun pyöräyttää, viimeksi meillä oli vieraana 2nd Cavalry Regiment Strykereineen, nyt tulee USMC M1A1 tankeilla, ilmavoimilla on ollut vieraana Oregon ANG F-15 kalustolla.

Nyt on uusi kumppani Virginia National Guard.

Virginia National Guard leadership pay a visit to the Finnish Army and the Finnish Air Force 12 - 15 March 2018.

http://maavoimat.fi/en/article/-/asset_publisher/virginian-kansalliskaartin-johto-vierailee-suomessa

Virginia ANG:lla on kalustona F-22. :eek:
https://en.wikipedia.org/wiki/192nd_Fighter_Wing

Mutta mikäs on erittäin kuuluisan 116th Infantry Brigade Combat Team:in, eli Stonewall prikaatin, kokoonpano kokonaisuudessaan?

https://en.wikipedia.org/wiki/116th_Infantry_Brigade_Combat_Team_(United_States)

Pääosin Hummerein varustettu prikaati taitaa olla kyseessä normaalin kuvion mukaan? Entäs tykistö? Aikaisemmin ainakin ollut yksi patteristo M119A2 105mm haupitseja.

Mitä muuta kalustoa ja järjestelmiä löytyy? Onko tämä nyt se viimeisin organisaatio?

1024px-IBCT.png

Prikaati on osa kansalliskaartin 29. divisioonaa johon kuuluu muun muassa ensimmäinen kansalliskaartin kyberprikaati, varmaankin koska Virginiassa siihen löytyy pätevää henkilöstöä.

https://en.wikipedia.org/wiki/Virginia_Army_National_Guard
 
Viimeksi muokattu:
Käsittääkseni Infantry brigade combat teamin kalusto on hummerit, vedettävät 6x155mm, 12x105mm. 18x120mm KRH mallia Israel.

Näiden on tarkoitus kai olla ilmakuljetteisia hiekkasotajoukkoja, joten kalusto on suomalaiseen menoon kevyttä.

Edit:

Yllä olevat tiedot wikistä. USAssa towed batteryssä 6 tykkiä. Paladin batteryssä 8kpl. 105mm vetämiseen riittää hummeri, joten se on käytössä varmaan tästä syystä. M777 liikuttamiseen käytetään 3 akselista kuorma-autoa.

Termistöä: 105mm M119 "Light battery". 155mm m777 "medium battery".

Korjattu krh:n typo.
 
Viimeksi muokattu:
Käsittääkseni Infantry brigade combat teamin kalusto on hummerit, vedettävät 6x155mm, 12x105mm. 18x122mm KRH mallia Israel.

Näiden on tarkoitus kai olla ilmakuljetteisia hiekkasotajoukkoja, joten kalusto on suomalaiseen menoon kevyttä.

Patteristo on nyt kaksi patteria M119A3 105mm ja yksi patteri M777A2 155 mm, eli 8+4 tai 12+6???

Norfolk-based Virginia National Guard battalion upgrades to digital-based howitzers


https://pilotonline.com/news/milita...cle_cfcf67e7-021f-5581-aa1e-c1ad1cc7057a.html

 
Viimeksi muokattu:
Ei mitenkään erityisen vaikuttavaa toimintaa median edessä, tykkimiehet tosin osaa paremmin kommentoida.
Mielenkiintoista olisi saada tykistöä Suomeen vähän leikkimieliseen kilpailuun. :sneaky:
 
Koetin kaivaa esiin noiden komppanioiden ja pataljoonien kokoonpanoja, mutta en löytänyt mitään mistä selviäisi miten paljon heittimiä ja mihin ne on sijoitettu.
 
Käsittääkseni Infantry brigade combat teamin kalusto on hummerit, vedettävät 6x155mm, 12x105mm. 18x122mm KRH mallia Israel.

Näiden on tarkoitus kai olla ilmakuljetteisia hiekkasotajoukkoja, joten kalusto on suomalaiseen menoon kevyttä.

Olisiko kuitenkin 120 mm (eikä 122 mm) kranaatinheittimiä?

Sinällään en katsoisi pahalla, vaikka tänne tuollainen yksikkö korvamerkittäisiinkin jossakin kassakaappisuunnitelmassa. Puuttuvaa epäsuoraa voi korvata vaikkapa Apacheilla, ja itärajalla panssaridivisioonat eivät kuitenkaan pääsisi oikeuksiinsa.
 
Ei mitenkään erityisen vaikuttavaa toimintaa median edessä, tykkimiehet tosin osaa paremmin kommentoida.
Mielenkiintoista olisi saada tykistöä Suomeen vähän leikkimieliseen kilpailuun. :sneaky:

Mikäs tuossa vikana, ihan tutun näköistä toimintaa kun kovilla ammutaan. Tuon kokoista tykkiä on suht raskasta siirrellä käsipelillä maastossa. Suomessa kyllä kannuskuopat kaivetaan yleensä etukäteen valmiiksi... Jännä mekanismi tuossa mallissa.

Ja jos jotain näytöksiä pidetään niin sitten se 122 pudotetaan vain perästä ja hätäiseen lasautetaan pari paukkua, mutta sillä ei ole mitään tekemistä oikean ampumisen kanssa. Siinä kun ei tarvi välittää ampumasuunnista, viestiyhteyksistä, ei tarvi maakiiloja jne jne.
 
Kertakenttään oivallinen postaus ansaitsee olla täälläkin. :salut:

Herätetääns tämäkin lanka unesta ja paneudutaan jenkkien jalkaväkiprikaatin organisaatioon ja ehkä tarkemmin pataljoonan. Tarkoitus luoda pohja keskustelulle pureskelemalla valmiiksi teille kaaviohelvetti ja nostamalla esille tärkeäksi näkemiäni asioita.

Pataljoonan organisaatioon kuuluu esikuntakomppania, kolme kiväärikomppaniaa ja asekomppania. EK:sta nostan esille tulenjohtueen, jossa 9 tj taistelijaparia, tiedustelujoukkueen, jossa kolme kuusihenkistä ryhmää, joilla jokaisella 2 kpl hummereita ja 2 kpl javelin laukaisulaitteita, sekä kranaatinheitinjoukkueen neljällä 81mm heittimellä.

Kiväärikomppaniaan kuuluu kolme kolmeryhmäistä joukkuetta ja ryhmän vahvuus 9 sekä aseryhmä, jolla on kaksi konekivääriä ja kaksi javelin laukaisulaitetta, komento-osa ja kranaatinheitinryhmä kahdella 60mm heittimellä. Koko komppanialla on orgaanisesti vain kaksi ajoneuvoa. Komppanian aseistukseen kuuluu 6 javelinia, 20 kranaatinampumalaitetta (UBGL) ja 8/18 raskasta/kevyttä konekivääriä sekä yksi .50 cal. Henkilöstövahvuus 131.

Jalkaväkipataljoonan huoltokomppania (joka ei ole orgaaninen, jostain kumman syystä) muistuttaa meikäläisten huoltokomppaniaa huomattavasti lukuunottamatta liikkuvuusryhmää, jolla on 10 M1083 kuorma-autoa ja 8 peräkärryä. Ilmeisesti kiväärikomppanioiden siirtelyyn.

Asekomppanian organisaatio koostuu neljästä rynnäkköjoukkueesta, joista jokaisella viisi hummeria, yhdessä körkki, yhdessä Ma Deuce, kahdessä TOW ja yksi aseistamaton peräkärryllä. Komppanialla yhteensä 8 körkkiä, 8 TOW ampumalaitetta ja 9 .50 calia.

Viiltävä analyysi:

Eniten silmään pistää kiväärikomppanian ajoneuvojen vähäisyys. 10 kuorma-autoa ei mahdollista koko pataljoonan liikuttelua yhtä aikaa tilan puolesta eikä varmaan ole toivottavaakaan kuljettaa melkein koko joukkuetta yhdessä ajoneuvossa. Panssaroimattomien ajoneuvon käyttö jalkaväen kuljetukseen tuottaa saman haasteen, kuin meillekin eli suojan puutteen.

Toisekseen pienikaliiperisten aseiden suuren lukumäärän. Viittaan pataljoonan yli 70 kranaatinampumalaitteeseen sekä asekomppanian tulivoimaan. Jalkaväkeä vastaan tällä aseistuksella kyetään saamaan hyvä vaikutus, mutta panssaroitua vihollista vastaan suunnilleen Stanag tasoa 3 suojattu hummeri körkillä ei pärjää kuin hyvin käytettynä ellei kyseessä ole ällitälli.

Panssarintorjunta lepää näennäisesti javelinien ja towien varassa. Minua vaan osin mietityttää niiden hakupään toimivuus IR-savuja vastaan. Jalkaväellä on myös AT-4 käytössä.

Pataljoonalla on hyvin heikko epäsuora tuli ja prikaatinkin tuliyksikkö on pääosin 105 millistä. Heidän tykistötaktiikoistaan en osaa sanoa onko heillä kykyä hajauttaa patteristo aseittain.

Jalkaväen määrä komppaniassa ja joukkueessa on meidän tasoa. Heillä on joukkueessa yksi ryhmä jalkaväkeä enemmän, mutta meillä on komppaniassa yksi joukkue enemmän. Meidän puuttuvaa aseryhmää korvaa KRHJ ja pstryhmä NLAWeilla. Samoin huoltojoukkueen taistelukykyä ei saa missään nimessä aliarvioida. Se myös näkyy meillä yli kaksi kertaa suurempana henkilöstönä. Pataljoonatasalla meihin verrattuna heillä on yli kaksi kertaa pienempi henkilöstö, johtuen organisaatioiden pienuudesta ja esim PIONKn olosta prikaatin alaisuudessa. Meillä on myös kokonaisia yksiköitä, joita heillä ei ole ollenkaan, kuten KRHK.

Näkisin suomalaisen jääkärijoukkueen pääsevän parempaan kokonaissuorituskykyyn mikäli sille olisi sijoittaa NLAWeja. Komppaniatasalla taas näen suomalaisen jääkärikomppanian eduksi taistelunkestävyyden ja monipuolisemmat suorituskyvyt eritoten lääkinnän ja huollon osalta. Jenkkien prikaatitason lääkintä ja huolto-organisaatio kyllä kykenee varmasti vastaamaan kiväärikomppanioiden huollon tarpeesee, mutta se vaatii enemmän suunnittelua prikaatitasolla ja siten myös hitaampaa suunnittelua ja toimeenpanoa
 
Jännä nähdä minkälaista yhteistytöä Suomen maavoimilla alkaa olla kansalliskaartin kanssa, siihen kuulemma kiinnostusta on molemmin puolin sanottiin jossain.
 
@Talvela :lta harvinaisen mielenkiintoinen aihe!

Itse kiinnittäisin huomiota erityisesti talveksi kutsuttuun "erityisolosuhteeseen", vaikka se kestääkin vain joitakin kuukausia vuodesta. Millä joukoilla, millä yksiköillä on paras koulutus toimimiseen pakkasessa ja lumessa?

Merijalkaväkeä korvamerkitään Norjaan, mutta ei kai se tee armeijastakaan viratonta kylmässä ilmastossa? Norjan osalta nimenomaan merijalkaväen käyttöä voi selittää myös pitkällä rantaviivalla, kun taas Suomen osalta taistelu käytäisiin oletettavasti enemmän sisämaassa ilman suuria maihinnousuja. Äkkiseltään tuntuisi siltä, että Virginiaa kylmempien osavaltioiden kansalliskaartit harjoittelisivat normaalistikin Suomen kannalta relevanteissa olosuhteissa. Toki floridalainenkin voi olla käynyt kurssit, mutta mutta...

Joitakin linkkejä:

https://en.wikipedia.org/wiki/Northern_Warfare_Training_Center
https://en.wikipedia.org/wiki/Mountain_Warfare_Training_Center
https://en.wikipedia.org/wiki/Army_Mountain_Warfare_School

https://www.army.mil/article/197218...ining_season_begins_in_december_at_fort_mccoy

Huollossakin on huomioitu kylmät olosuhteet hienosti, MRE-paketin värikin on valkoinen!

1524394053700.png
 
Tätä porukkaa itsekin tullut jonkun verran tutkittua sillä silmällä.

Jos nyt mietitään talvikoulutuksen saamista niin tuo porukka varmaan olisi sopivin Suomessa käytettäväksi, mikäli olisimme eräässä Pohjois-Atlanttisessa sotilasliitossa. Kyllä tuollainen IBCT kelpaa itärajalle sijoittaa, saa sillä varmaan kahden taisteluosaston paikan korvattua, tosin juuri ja juuri. Kahdella taisteluosastolla on toki vähemmän varsinaista jalkaväkeä kuin jenkkien prikaatilla (8 vs 9 komppaniaa, tosin JK yli 2x isompi kuin kiväärikomppania), mutta tulivoimaa on paljon enemmän, 24 vs 16 120krh, 36 vs 18 kenttätykkiä. Kyllä meillä on fiksusti tehty nuo taisteluosastot, tässä valossa ne on puolikkaita prikaateja.

Toisaalta, kukapa kissan häntää nostaisi jollei kissa itse.
 
Viimeksi muokattu:
Aiheeseen kun päästiin nopea vertailu:
TSTOS:IBCT:MEKJVPR
KRH kaikki kaliiperit 24:30:24
Tykit ja RAKH 18:18:54
PST- ohjustimet 4-80-36 (jotain saattaa olla unohtunut)
Jalkaväkeä eli ns. etulinjan taistelijoita, tiedustelua ei lasketa ja luvut on sinne päin ja pyöristetty suunnilleen lähimpään 50:een 750:1300:700
Ettei tule väärää kuvaa niin lisätääns muutama
TSTPSV 0:0:41
RPSV 0:0:~140
Silta-ajoneuvo 0:0:20+ (en muista tarkkaa lukumäärää)
Vastatykistötutka (suluissa KRHtutka) 0:2(4):1
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top