Kärkipoliitikkojen vahtimisketju

Suomalaisilla poliitikoilla on jokseenkin kaikilla joku ihmeellinen sisäänrakennettu mekanismi, joka pyrkii tilanteessa kuin tilanteessa hakemaan vain ja ainoastaan sovitteluratkaisuja. Joku muu, kuten juuri Tusk kutsuisi tätä myönnytyspolitiikaksi ja periksi antamiseksi.
 
Milloinkahan Euroopan poliitiikoille valkenee, että venäläiset eivät kunnioita myönnytyspolitiikkaa ollenkaan, vaan vaatimukset kovenevat. Sinänsä ironisesti voin vetää tiettyjä yhtäläisyyksiä (vaikka aivan eri tilanne kyseessä) Israelin ja arabimaiden suhteista. Israel ei olisi pitkälle pötkinyt myöntyväisyyspolitiikalla, vaan rauhansopimukset tms. on miltei aina saatu ajettua läpi ns. "haukkojen" toimesta.
 
Seuraa täysin subjektiivista pohdiskelua.

Nämä näkemyserot Suomen ja Puolan välillä veivät ajatukseni ns. Marraskuun kapinaan ja Puolan-Venäjän sotaan 1831. En malta olla lainaamatta filosofian tohtoria, sotahistorian tutkijaa Jussi Jalosta:

"Vuosien 1830-1831 tapahtumat määrittivät kahden keisarillisen Venäjän valtapiiriin joutuneen kansakunnan kohtalon vuosikymmeniksi eteenpäin. Toisena osapuolena olivat puolalaiset, jotka alusta asti tuhoon tuomitussa kansannousussaan uskoivat yleiseurooppalaisten vapausaatteiden soihdunkantajina toteuttavansa pyhää tehtävää kansallisen itsenäisyytensä palauttamiseksi. Toisena osapuolena olivat suomalaiset, jotka uskoivat oman kansallisen ja valtiollisen etunsa sekä autonomisen erityisasemansa säilyttämisen edellyttävän ehdotonta uskollisuutta Venäjän keisarinistuinta kohtaan, vieläpä siinä määrin, että olivat valmiita osallistumaan aseellisesti tsaarinvallan vastaiseksi kapinaliikkeeksi katsotun toisen kansakunnan itsenäisyystaistelun kukistamiseen."

https://jojalonen.wordpress.com/2014/04/29/lektio-12-4-2014-keisarin-ja-isanmaan-puolesta/

Historiallisten analogioiden kanssa pitää tietysti olla varovainen, koska lopputulemana on usein jotakin tympeää, Venäjän nykyinen imperialistinen uho vain tuoreimpana esimerkkinä.

Sanoisin kuitenkin, että kansakuntien muisti yltää kauemmas, kuin yksilöiden. Ehkä noilla lähes kahden vuosisadan takaisilla tapahtumilla voi osaltaan selittää Suomen ja Puolan eroavaisuuksia ulko- ja turvallisuuspoliittissa linjauksissa?
 
Katynin metsä varmasti myös muistuttaa puolalaisia pitkästä historiasta Venäjän (ja Saksan) naapurina.
 
Katynin metsä varmasti myös muistuttaa puolalaisia pitkästä historiasta Venäjän (ja Saksan) naapurina.
Toki. Pitänee vielä huomauttaa, että Venäjällä on koettu puolalaisten "pettäneen" slaavilaisuutensa kääntymällä paavinuskoon. Puolalaiset puolestaan ovat nähneet maansa "Euroopan Kristuksena", joka kärsi Venäjän tyranniuden alla. Eikä sovi unohtaa roomalaiskatolilaisen kirkon ja Solidarność-liikkeen yhteistyötä. Mikä onnekas sattuma (?), että Paavi Johannes Paavali II oli puolalainen... Ja itse Karl Marx nimitti Puolaa "Euroopan kuolemattomaksi ritariksi" joka piti "mongoolin" (Venäjä) pelonsekaisen kunnioituksen vallassa.

No, tämä oli vähän aiheen vierestä, mutta menköön.
 
Tervo antaa arvosanansa Stubbin hallitukselle.

Kataisen ja Stubbin hallitukset ovat antaneet aiheen pohtia, kenen johtama hallitus on historian huonoin. Julkisuudessa on surkeimmaksi esitetty Otto Ville Kuusisen johtamaa Terijoen hallitusta. Se perustettiin Stalinin käskystä. Sen tarkoituksena oli johtaa Suomea heti talvisodan jälkeen, kunhan puna-armeija olisi valloittanut riemusaatossa Suomen.

Terijoen nukkehallituksen paras puoli oli se, ettei se koskaan päässyt valtaan. Kataisen ja Stubbin hallitukset sen sijaan pääsivät. Se oli niitten huonoin puoli.


http://yle.fi/uutiset/jari_tervo_stubb_ei_johda_edesta_eika_mistaan_muualtakaan/7869112
 
Kyllä täytyy sanoa asiaa niin Suomesta, Maltalta kuin Israelista käsin katsoneena, että Tervo on täysin oikeassa. Viimeiset hallitukset ovat olleet aika karmeita ja huonot "olosuhteet" eivät kelpaa tekosyyksi. Toimivampia ja järkevämpiä hallituksia on ollut huonommissakin tilanteissa.
 
Nyt täytyy sanoa, että olen positiivisesti yllättynyt. Vihreiden "älykkösiipeä" edustava Jukka Relander kirjoittaa kuinka hänen aikaisemmat harhakuvitelmansa Venäjästä ovat romahtaneet. On nyt tullut toisiin ajatuksiin ja näkee Venäjän sellaisena kuin se on - aggressiivisena epädemokraattisena ja täysin arvaamattomana. Eli vaarallisena.

http://jukkarelander.puheenvuoro.uusisuomi.fi/190352-me-venaja-ja-nato

Vaikka ei ihan vielä NATO-jäsenyyspaperia laittaisi menemään, niin toteaa että tämäkin voi olla vielä hyvin pian edessä.

Perinteisesti vihreiden ns. älyköistä ovat aina olleet maanpuolustusvastaisia ja unelmahöttöön uskovia juuri Relander ja Anni Sinnemäki. Nyt KUMPIKIN on ihme kyllä tullut aivan äskettäin järkiinsä ja kummankin turvallisuuspoliittiseen ajatteluun on tullut roppakaupalla lisää realismia.
 
Haglund USS Theodore Rooseveltilla:
22.3.2015+Carl+Haglund.jpg

"Harvemmin on suomalainen puolustusministeri laskeutunut yhdysvaltalaisen lentotukialuksen kannelle. USS Theodore Roosevelt on yksi Nimitz-luokan lentotukialuksista. Sitä suurempia sota-aluksia maailmasta ei löydy.
Puolustusministeri saapui kuljetuskoneella Englannin kanaalissa olevaan alukseen. Seurueessa olivat mukana puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ville Niinistö sekä armeijan edustajia. Myös Ruotsin ja Brittien puolustusministerit osallistuivat vierailuun.
Vaalien alla tapahtuva harvinainen vierailu ei puolustusministerin mukaan kytkeydy Nato-keskusteluun kotimaassa, vaan on osa puolustusyhteistyötä.
– En usko, että amerikkalaiset ovat halunneet osallistua Suomen Nato-keskusteluun kutsumalla minut tänne. Jos Nato-keskustelua ovat halunneet vauhdittaa, niin siinä tapauksessa he ovat ehkä kutsuneet teidät toimittajat paikalle, sanoi Haglund.
USA:n laivaston Euroopan komentaja Mark Ferguson kommentoi laivalla, että USA haluaa näyttää sotilaallisen valmiutensa, Nato-jäsenyydestä päättäminen on täysin suomalaisten käsissä.
Puolustusministerin mukaan sotilasyhteistyö on tiivistä etenkin ilma- ja maavoimissa, koska Suomella on Hornet-hävittäjiä. Myös lentotukialuksella on kymmeniä Hornet-hävittäjiä.
– Kyllähän lentotukialus on varsin vaikuttava laitos. Tuhannet henkilöt tekevät yhteistyötä, hävittäjät nousevat ja laskeutuvat onhan se aikamoinen operaatio pyörittää tätä, kommentoi Haglund.
Haglundin mukaan myös laivastoyhteistyötä tehdään muun muassa harjoitusten muodossa. Paljon tiiviimpää yhteistyö on ilmavoimissa.
- Ylipäätään Suomi rakentaa turvallisuuttaan tänä päivänä yhteistyön kautta kumppanien kanssa.
USS Theodore Roosevelt on Euroopassa tukemassa Nato-maita. Se on myös selkeä signaali Venäjälle Yhdysvaltojen merivoimien kyvystä.
Euroopan-vierailun jälkeen lentotukialus suuntaa Lähi-Itään, jossa sen hävittäjät ryhtyvät pommittamaan terrorijärjestö Isisiä Syyriassa ja Irakissa. Tällä hetkellä sisaralus USS Carl Vinson hoitaa Isis-operaatiota, mutta Theodore Roosevelt korvaa sen lähiaikoina."
http://yle.fi/uutiset/haglund_ameri...a_vierailu_ei_liity_nato-keskusteluun/7883020
 
Liekö oikea ketju, tästä porukasta kun ei kärkipoliitiikkoja tule...
Taisi olla @vlad (korjaa, jos olen väärässä) tuolla toisessa ketjussa, joka herätti keskustelua Itsenäisyyspuolue IPU:n linjoista. Kun heillä oli mieskin paikalla Pietarin äärioikeistokokouksessa, niin kiinnostuneena kävin puolueen sivuilla. Tässä pari makupalaa:
Timo Isosaari puheenvuorossaan Walesin Nato-kokouksesta: ...Suomen ulkopoliittinen johto matkustaa loppuviikosta Walesiin Naton huippukokoukseen, allekirjoittamaan sopimuksen Suomeen tilattavista miehitysjoukoista. ....On aivan turha väittää, että tämän jälkeen päättäisimme itse enää puolustuksestammekaan, vaan toimimme täysin Naton määräysvallan alla. .... Krimiläiset saivat äänestää liittymisestään Venäjään. Suomalaiset eivät saa äänestää sitoutumisestaan Natoon. Ehkä Venäjä antaa meille tilaisuuden äänestää asemastamme, ehkä ei. Vain Suomen miehittäminen on tässä vaiheessa varmaa. Riippuu Venäjän tulkinnasta, saammeko tilaamamme miehittäjät, vai tulevatko yllättäen ja pyytämättä ne, joita ei ollut tarkoitus tilata.
http://ipu.fi/puheenvuoro-suomeen-tilataan-miehittajat-talla-viikolla/

Sitten pätkiä puolueen eduskuntavaaliohjelmasta:
...Venäjä ei uhkaa Suomea ellei Suomi uhkaa Venäjää. Itsenäinen ja puolueeton Suomi ei ole uhka Venäjälle. Sen sijaan Natoon kytketty, EU:n ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan sitoutunut Suomi on uhka Venäjälle, koska Suomen aluetta voidaan käyttää Venäjää vastaan.
http://ipu.fi/eduskuntavaalit-19_4_2015/itsenaisyyspuoleen-eduskuntavaaliohjelma-2015/

Itsehän katson ensiksi puolueiden turvallisuuspolittiset linjaukset, sitten analysoin mielestäni ehdokkaiden halun ja kyvyn toteuttaa niitä, ja päätän sitten, mitä ja ketä äänestän.
Ottamatta mitään kantaa puolueen muihin teeseihin, niin aina kun jonkin ehdokkaan suusta tulee sana oligarkki ja Krimin vapaaehtoinen liittyminen, niin kyseinen puolue on täysin poissuljettu sen jälkeen. Kummasti tämä porukka toistaa asioita, jotka on kuultu ihan toisessa asiayhteydessä, Idän suunnalla.
 
Nyt täytyy sanoa, että olen positiivisesti yllättynyt. Vihreiden "älykkösiipeä" edustava Jukka Relander kirjoittaa kuinka hänen aikaisemmat harhakuvitelmansa Venäjästä ovat romahtaneet. On nyt tullut toisiin ajatuksiin ja näkee Venäjän sellaisena kuin se on - aggressiivisena epädemokraattisena ja täysin arvaamattomana. Eli vaarallisena.

http://jukkarelander.puheenvuoro.uusisuomi.fi/190352-me-venaja-ja-nato

Vaikka ei ihan vielä NATO-jäsenyyspaperia laittaisi menemään, niin toteaa että tämäkin voi olla vielä hyvin pian edessä.

Perinteisesti vihreiden ns. älyköistä ovat aina olleet maanpuolustusvastaisia ja unelmahöttöön uskovia juuri Relander ja Anni Sinnemäki. Nyt KUMPIKIN on ihme kyllä tullut aivan äskettäin järkiinsä ja kummankin turvallisuuspoliittiseen ajatteluun on tullut roppakaupalla lisää realismia.

Jos tarkastelee Vihreiden linjaa vaikkapa parinkymmenen vuoden aikajaksolla, niin onhan se myönnettävä että hyvin paljon on muutosta tapahtunut. Nykypäivän Vihreiden politiikka on kovin monessa asiassa aikalailla oikeisto-/porvaripolitiikkaa. Minusta heidän ongelmansa on tässä kohtaa se, että esimerkiksi nyt meneillään olevissa vaaleissa heidän ehdokasasettelunsa on liian laajalla kirjolla tehty. Sieltä löytyy liikaa sellaisia ehdokkaita, joiden linja on tosiasiassa hyvin kaukana puolueen nykyisestä linjasta ja jossain siellä 80-luvun "vihreässä vasemmistolaisuudessa". Se karkottaa heiltä edelleen äänestäjiä. Vihreä on ainoa puolue, jonka ehdokaita meikäläisellä tulee kaikissa vaalikoneissa sekä kärjen tuntumaan että aivan sinne toiseen päähän - vaikka puolueena (vaalikoneiden mukaan) Vihreät on 1-2%-yksikön päässä minua lähinnä olevasta puolueesta, joka on perinteinen oikeistopuolue. Tosin samoilta huudeilta kyllä löytyvät kaikki isot puolueet - mutta nykyisin siis myös Vihreät.
 
Nyt kun vaalien alla on mahdollisuus tavata ehdokkaita, niin kannattaa käydä antamassa heille palautetta.
 
Tuskin tuo Heinäluoma enää on terävintä kärkeä, eikä ainakaan maanpuolustus tunnu kiinnostavan. Suomessa ei siis saisi tehdä mitään, mikä oikeesti vahvistaisi puolustuskykyämme tai suhteitamme maihin, jotka voisivat auttaa Suomea.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/a...ndin-innokasta-lentotukialusvierailua/4932308

Politiikan korjaussarja: Heinäluoma ihmettelee Haglundin innokasta lentotukialusvierailua

En ole kokkarifani, mutta RKP:n lisäksi tuntuu olevan ainoa puolue, joka on johdonmukaisesti itsenäisyytemme takana.

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/119...ista+jos+venajan+junaa+ei+nyt+pysayteta+.html

Kokoomuskonkarit vaativat Venäjän pysäyttämistä: "Jos Venäjän junaa ei nyt pysäytetä..."
 
Tuskin tuo Heinäluoma enää on terävintä kärkeä, eikä ainakaan maanpuolustus tunnu kiinnostavan. Suomessa ei siis saisi tehdä mitään, mikä oikeesti vahvistaisi puolustuskykyämme tai suhteitamme maihin, jotka voisivat auttaa Suomea.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/a...ndin-innokasta-lentotukialusvierailua/4932308

Politiikan korjaussarja: Heinäluoma ihmettelee Haglundin innokasta lentotukialusvierailua

En ole kokkarifani, mutta RKP:n lisäksi tuntuu olevan ainoa puolue, joka on johdonmukaisesti itsenäisyytemme takana.

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/119...ista+jos+venajan+junaa+ei+nyt+pysayteta+.html

Kokoomuskonkarit vaativat Venäjän pysäyttämistä: "Jos Venäjän junaa ei nyt pysäytetä..."

Olipahan halpa-arvoista vaalipuhetta Heinäluomalta. Kyllähän se vaan niin kauhea asia on, jos tulee mahdollisuus tuollaiselle reissulle, jossa on vielä matkaseurana mm. Ruotsin puolustusministeri. Demarien peruslinja tuntuu melkein aina olevan tämän tyyppistä mälvimistä. Mitään älyllistä vasta-argumenttia ei tietenkään ole tarjota. Kunhan vaan piti suuta aukoa. No, eipä SDP juuri ikinä ole ollutkaan niitä maanpuolustusmyönteisimpiä puolueita.
 
En ole kokkarifani, mutta RKP:n lisäksi tuntuu olevan ainoa puolue, joka on johdonmukaisesti itsenäisyytemme takana.

No en nyt sanoisi että johdonmukaisesti. Kyllä sieltä kömmähdyksiä löytyy kuten muistakin puolueista, toki yleislinja on parempi kuin monilla.

Ja olen äänestänyt Kökkärettä varmaan 85% vaaleista mihin olen osallistunut.

Edit: Mutta Heinäluoma on Aunuksesta, syvältä sieltä. Olen aina inhonnut hänen ylimielistä naamaansa.
 
http://yle.fi/uutiset/niinisto_ei_mene_moskovaan_voitonpaivan_paraatiin/7889191

Hyvä Sauli. Ei mene tuonne ja syykin mainitaan aivan rehdisti kuin pitääkin!

Tavallaan on poikkeuksellista, että syy mainitaan rehdisti eikä keksitä mitään "kissanristiäisiä" syyksi:

"Syyksi presidentin kieltäytymiseen mainitaan Ukrainan konflikti ja siihen liittyvä kansainvälinen tilanne."

Mutta toisaalta minusta on erinomaisen hyvä asia, että nyt ollaan rehellisiä ja puhutaan suoraan kiertelemättä ja kaartelematta, mikä on usein ollut tapana jos Venäjältä (tai Neuvostoliitosta) on tullut jokin hiukan epämiellyttävä pyyntö tai kutsu.

vlad.
 
Jos tämä johtaa tilauksiin, niin kuin mahdollista on, olisi ehkä paikallaan lähettää Vapaavuorelle konupullo. Täältä ja meidän kustantamana, on sen verran kuraa pistetty äijän niskaan.

Tiedetään että ... ... , mutta kuka meistä jne ja varsinkin kuka politiikoista blaa blaa. Turhempiakin ukkoja elätellään.


Turun telakka saamassa tilauksen kahden risteilijän rakentamisesta


http://yle.fi/uutiset/turun_telakka_saamassa_tilauksen_kahden_risteilijan_rakentamisesta/7893213
 
Jos tämä johtaa tilauksiin, niin kuin mahdollista on, olisi ehkä paikallaan lähettää Vapaavuorelle konupullo. Täältä ja meidän kustantamana, on sen verran kuraa pistetty äijän niskaan.

Tiedetään että ... ... , mutta kuka meistä jne ja varsinkin kuka politiikoista blaa blaa. Turhempiakin ukkoja elätellään.


Turun telakka saamassa tilauksen kahden risteilijän rakentamisesta


http://yle.fi/uutiset/turun_telakka_saamassa_tilauksen_kahden_risteilijan_rakentamisesta/7893213

Vapaavuori ja Haglund ovat olleet tämän hallituksen ainot oikeasti hyvät ja asiantuntevat ministerit!
 
Jos tämä johtaa tilauksiin, niin kuin mahdollista on, olisi ehkä paikallaan lähettää Vapaavuorelle konupullo. Täältä ja meidän kustantamana, on sen verran kuraa pistetty äijän niskaan.

Tiedetään että ... ... , mutta kuka meistä jne ja varsinkin kuka politiikoista blaa blaa. Turhempiakin ukkoja elätellään.


Turun telakka saamassa tilauksen kahden risteilijän rakentamisesta


http://yle.fi/uutiset/turun_telakka_saamassa_tilauksen_kahden_risteilijan_rakentamisesta/7893213


Valtio ei ollut mukana neuvottelemassa, joten lähetä se konupullo Meyer Werthille. Toisaalta Vapaavuori junaili taidokkaasti Meyeriä telakkakriisin aikana ostajaksi, joten sillä perusteella kyllä. On siis ammattimies, jolla on hyvät liikemiehen ominaisuudet. Varsinainen "men in black". Salasi matkalaskunsakin käydessään Saksassa, ettei kukaan ulkopuolinen pääsisi vihille mitä oli tekemässä kun piipahti Meyerin pakeilla pari vuotta sitten.


Valtio ei ole ollut mukana neuvottelemassa, eli sopimuksen synnystä Vapaavuorella ei ole tarkempaa tietoa.

– Kyse on Carnival-risteilijävarustamon päätöksestä lähteä rakentamaan isoa määrää uuden tyyppisiä laivoja ja silloin he ovat hakeneet niitä telakoita maailmalta, joihin he luottavat.


http://yle.fi/uutiset/vapaavuori_hyvinvointia_turun_seudulle_vuosiksi_eteenpain/7893428
 
Back
Top