Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Äänenvaimentimet

Viestiketju osiossa 'Aseet ja ampumatarvikkeet' , aloittaja Victor Charlie, 03.02.2017.

 1. MeriTJ

  MeriTJ Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.08.2014
  Viestejä:
  1,010
  Tykkäykset:
  1,735
  Pisteet:
  156
  Sinulta unohtui että joudut teeskentelemään kuuroa kun tuomari koittaa piereskellä salaa kisassa practical-stagella kun olet ampumavuorossa kuulevat korvilla :eek:
   
  TBman ja Vääpeli tykkäsivät tästä.
 2. J0h1F

  J0h1F Majuri

  Liittynyt:
  21.08.2015
  Viestejä:
  1,231
  Tykkäykset:
  2,075
  Pisteet:
  156
  Isoin ongelma kunnollisten vaimenninten kanssa on paino. Oma M92S:ään (ja RK 95:een) käyvä BR-tuotteen 8-kammioinen TR8 -vaimennin painaa 490 grammaa, kaikki etutähtäimen etupuolelle lisättynä (vaimennin ruuvautuu kiinni suujarrussa oleviin sysäyksenvahvistajaa varten tehtyihin kierteisiin). Käytännössä tämä tekee jo entisestään etupainoisesta aseesta hyvin kurjan pitää ylävalmiudessa pidempiä aikoja. Kyseinen suujarrukiinnitys on kyllä osasyyllinen, suoraan piipun kierteisiin kiinnittyvä RK 62:n vastaava vaimenninhan painaa vain 260 g, mutta se ei ole pikakiinnitettävissä aseeseen, vaan liekinvaimennin pitää irrottaa.
  Tässä kaaviokuva vaimentimesta:
  1730E818-BF0D-4757-8C51-CE675186ACAF-1957-0000021294478F96_tmp.gif

  Etenkin täyslatausten kanssa toimimaan tarkoitetut vaimentimet painavat, koska niissä ensimmäisen laajenemiskammion on oltava riittävän suuri, jotta se ei nosta koneiston paineita liikaa ja rasita koneistoa kohtuuttomasti. Esimerkiksi itäläinen AK:n perusvaimennin PBS-1 lisää tavallisia patruunoita käytettäessä koneiston paineita niin paljon, että aseen elinikä lyhenee. Tuo BR-tuotteen Reflex-vaimenninsarja on kuitenkin tarkoitettu myös täyslatauksille.

  Vaimentimen kanssa ase myös likaantuu aavistuksen enemmän, ja periaatteessa vaimennin pitäisi ottaa aina pois kun aseella ei ammuta, jotta palokaasukarstoihin kondensoitunut vesi pääsee haihtumaan, eikä ruostuta asetta tai piippua.

  Yliääniluodin yliäänipamaus on kuitenkin noin 140 dB, eli ampumamelu on kuitenkin aika kova, vaikka suupamaus vaimenisikin kokonaan. Lisäksi yliääniluodista ulkopuolinen kuulee yhä sen "piiskan sivalluksen" (kyseinen yliäänipamaus), eli terävän viiltävän napsahduksen. Vertailun vuoksi vaimentamattoman RK:n ampumamelu on oikeakätiselle ampujalle 153 dB ja piipunsuun puolella olevalle 158 dB (desibeliasteikkohan on sitten logaritminen).

  AK:n koneistomelu, eli se, joka aliäänilatauksia vaimentimen kanssa käytettäessä kuuluu (vaimennin tarvitaan suupamauksen eliminointiin kuitenkin), on 126 dB, 320 m/s lähtevän luodin melu vain 95 dB. Tämä onkin jo siedettävällä tasolla.

  PV:nkin käyttämä D166:een perustuva aliäänipatruuna on kyllä hyvin tarkka RK:sta ammuttuna, ja itsekin lataamalla päästään jopa lähelle kulmaminuutin tarkkuutta M92S:ssä (alle 1,5:een kulmaminuuttiin), rihlannousu kun riittää vielä 13 g luodille.
  Olen lukenut useammasta eri lähteestä, että 0,8-0,85 grammaa Vihtavuoren N120:aa on sopiva lataus (omalla vastuulla toki, D120 ei ole siihen alun perin tarkoitettu, vaan ihan täyslatauksia varten), jolloin paineet riittävät hyvin vielä koneistonkin toimintaan. Toki siinä on yhä ongelmana se, että hylsy jää vajaaksi, jolloin pahimmassa tapauksessa ruuti on valunut hylsyn etuosaan ja liian hitaasta syttymisestä seuraa alilatausdetonaatio. Tämän voi kuitenkin välttää sillä, että koputtelee ruudit hylsyn takaosaan lipasta ennen ampumista koputtamalla tai sitten käyttää jotain täyteainetta; joidenkin olen kuullut käyttävän tässä sillaa (olisi ihan mielenkiintoista tietää, mitä Lapua tässä on käyttänyt). Berdan-nalliset hylsyt ovat aliäänipatruunoihin turvallisempia, koska niiden kaksi liekkireikää sytyttävät ruudin paremmin.
   
 3. Mainos 4. VanhaPate

  VanhaPate Kapteeni

  Liittynyt:
  06.09.2010
  Viestejä:
  845
  Tykkäykset:
  1,909
  Pisteet:
  76
  Merijalkaväellä on vasta kokeilussa tuo koko pataljoonan aseiden vaimennus. Vaimennuksen odotetaan parantavan kommunikaatiota, tilannetietoisuutta sekä tulen tarkkuutta/vaikutusta.

  http://www.military.com/daily-news/2016/11/22/corps-put-silencers-whole-infantry-battalion.html
   
  TBman, Victor Charlie, MeriTJ ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 5. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  7,337
  Tykkäykset:
  2,413
  Pisteet:
  1,286
  Taistelun avauksessa jossa halutaan säilyttää oma paikka piilossa kannu on tarpeellinen. Taistelun pitkittyessä taas tarpeeton koska meno on hulvatonta ja äänen tuottamisessa ei ole ongelmaa. Kannuissa on huomioita se että vastaanottava puoli on satakertaa vaikeampi huomata suuliekkiä sen kadotessa vaimentimen sisälle ja ulos tuleva lieska ei ole enään mainittava. Joten TA taikka ne jotka haluavat pysytellä piilossa niin nopeasti irroitettava vaimennin on tarpeellinen työkalu (aivan sama kuin kirvesmiehelle sahan antaminen.)

  Ei kait se putsaus ole iso ongelma kun muutenkin sotilaat pitävät työkalunsa toimintakykyisinä nykytilanteessa. Automaattisesti.
   
  Fremen, TBman, MeriTJ ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 6. jurppi

  jurppi Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  01.08.2014
  Viestejä:
  3,288
  Tykkäykset:
  7,517
  Pisteet:
  1,286
  Tottahan se tarkkuus riittää. Alle äänen nopeudella lentävässä luodissa on suurimpana haittana se että lentorata on melkoisen kaareva. Tätä voi lyhemmille ampumamatkoille kompensoida tarkkuuttamalla ase vaikkapa 76 metrille niin se on kohtuullisella tarkkuudella ampumakelpoinen (ilman ennakkoja) hieman yli sadan metrin päähän. Tätä luodin lentoradan vaikutusta voi kokeilla/testailla vaikka piekkarilla+aliääniptruunalla sadan metrin radalla. Oman mausteensa antaa myös tuuli vaikkei se ehkä heitäkään raskasta kuulaa aivan yhtä paljoa kuin kevyttä piekkarin luotia.

  Ruudin syttymiseen hylsyssä vaikuttaa moni asia..Esim. nalleissa on erilaisia ominaisuksia (kasa-ampujat tietää). Samoin ruudissa, jyvien muoto, grafiittipinnoituksen laatu ja määrä jne. vaikuttaa syttymiseen, herkkyyteen, nopeuteen. Kuten myös paineen nousuun hylsyssä jne. Vaikutukset korostuu erilaisilla hylsyillä ja ruudin määrällä hylsyssä jne. Nämä ovat sinällään ja normaalitapauksissa pienimerkityksellisiä asioita. Mutta joissain tilanteissa,erikoislatauksissa, suurireikäisillä kalibereilla pyrittäessä aliääniseen lähtönopeuteen jne. voi aiheutua suurempaakin paineennousujen vaihtelua, hajontaa jne. Näissä on paljon kaikenlaisia muuttujia. Puhumattakaan jos lisäksi ryhdytään vaikkapa sekoittelemaan erilaisia ruuteja jne. Lisäksi kun touhutaan korkeapaineisten räjähdysten kanssa on hyvä varautua erityiseen huolellisuuteen. Näistä latausjutuista voisi kirjoittaa vaikka kokonaisen kirjan..ja onhan niitä kirjoitettukin. Joitain löytyy omasta hyllystä. Sopivassa kasa-ampujaporukassa saa käytännön tietoa erilaisista latauksiin liittyvistä jutuista..vaikka joskus ehkä mennään jo henkimaailman puolelle.

  Tehdaspatruunoissa asiat ovat ammattimiesten hoidossa, patruunat testataan monin tavoin joten niitä voi suositella muillekin kuin "pelle pelottomille" harrastajille. Ja onhan näistä itselataamisista omat pykälänsä myös lainsäädännössä jne.

  Kiitos myös hyvistä tiedoista vaimennuksien osalta..
   
  TBman, Kaira ja ctg tykkäsivät tästä.
 7. jurppi

  jurppi Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  01.08.2014
  Viestejä:
  3,288
  Tykkäykset:
  7,517
  Pisteet:
  1,286
  Minua tuossa kuvassa hieman epäilyttää tuo suujarrun jääminen vaimentimen sisään...se ei näytä kovin harkitulta ominaisuudelta. Ilmeisesti vaimentimen pelti kuitenkin kestää sivusta tulevan paineryöpyn? Tai onko kyseessä niin tiukka liitos ettei paine pääse sitä kautta karkaamaan ja/tai kuumentamaan vaimenninta?
   
 8. Bushmaster

  Bushmaster Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  24.06.2015
  Viestejä:
  12,618
  Tykkäykset:
  21,324
  Pisteet:
  1,286
  TBman ja MeriTJ tykkäsivät tästä.
 9. veeteetee

  veeteetee Kapteeni

  Liittynyt:
  13.09.2010
  Viestejä:
  750
  Tykkäykset:
  1,966
  Pisteet:
  76
  Se pieni ero on AU:n kartiopinta lieskarin takana.
   
 10. Bushmaster

  Bushmaster Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  24.06.2015
  Viestejä:
  12,618
  Tykkäykset:
  21,324
  Pisteet:
  1,286
  Aikaisempi versio meni suoraan "birdgage" .223 lieskariin ilman kierteitä ja sekin toimi hienosti. Tosin ruutijäämät tuppasivat jumittamaan pöntön irrotusta...
   
 11. Samses

  Samses Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  14.10.2012
  Viestejä:
  2,971
  Tykkäykset:
  2,507
  Pisteet:
  636
  Nähdäkseni vaimentimen edut ovat seuraavat (omakohtaista kokemusta on vain metsästyskäytöstä):

  - Rekyyli vaimenee ja muuttuu "pehmeämmäksi" -> isokaliiperinen ase on helpommin hallittavissa, erityisesti paikkolaukaus helpottuu, ja yksittäislaukauksen tarkkuus paranee

  - Suuliekki häviää -> ampujan sijainti on vaikeampi havaita ja ampujalta ei mene yönäkö hämärässä/pimeätoimintalaite päässä ammuttaessa

  - Ääni pienenee -> ampujan sijainti on vaikeampi havaita + em. edut kommunikaatioon ja ympäristön havainnointiin liittyen + luonnollisesti se että yksittäinen laukaus ei aiheuta välitöntä kuulovauriota.

  Kun näitä asioita miettii, niin tst-käytössä vaikuttaisi minusta maallikkona siltä, että ainakin TA:lle ja tukiampujille äänenvaimennin olisi perin hyödyllinen EDIT hathat-hommien lisäksi tietysti.

  Ampumarataharjoittelussa, jossa suurimmat laukausmäärät näin rauhan aikana ammutaan, äänenvaimentimista on kaksi hyötyä: ensinnäkin se, että vältetään vieressä ampuvan kaverin kuulovaurio, ja toisekseen, se, että vaimennin pehmentää rekyyliä, jolloin isompia laukausmääriä voidaan ampua ilman mustelmia olkapäähän. Kyllä radalla silti ehdottomasti kuulosuojaus tarvitaan, mutta yksittäisen riistalaukauksen metsässä ammun ainakin itse ilman kuulosuojia (minulla on vaimennin kaikissa kivääreissä pienaria myöten), ja vielä toistaiseksi kuuloa on jäljellä.
   
  Viimeksi muokattu: 21.02.2017
  MeriTJ, Fremen ja ctg tykkäsivät tästä.
 12. MeriTJ

  MeriTJ Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.08.2014
  Viestejä:
  1,010
  Tykkäykset:
  1,735
  Pisteet:
  156
  Minulla on Saimaa Still-merkkinen vaimennin Arskan nokassa ja kyseinen mötkäle poistaa suuliekin, vaimentaa rekyyliä kuin kompensaattori ja äänestä lähtee reilusti pois vaikka tuo onkin sellainen solttutouhut mielessä valmistettu lyhyt vaimennin ettei aseesta tule tolkuton kohlo. Tämän lyhyen ajan omistamisenkin perusteella olen erittäin vakuuttunut että sotakentälle tuollainen eteenpäin puhaltava pikkuvaimennin antaisi merkittävää etua kaikille kun ei voi vihulainen ampua takaisin suuliekin suuntaan ja pamauskin "puolet pienempi".
   
  Leaderdog, Fremen, kimmo.j ja 4 muuta jäsentä tykkää tästä.
 13. Victor Charlie

  Victor Charlie Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  644
  Tykkäykset:
  633
  Pisteet:
  76
  Likaako tuo asetta?
   
 14. Mainos 15. veeteetee

  veeteetee Kapteeni

  Liittynyt:
  13.09.2010
  Viestejä:
  750
  Tykkäykset:
  1,966
  Pisteet:
  76
  Olennaisesti vähemmän kuin mikään muu kokeilemani - ja niitä on ollut aika paljon:)
   
  Leaderdog ja MeriTJ tykkäsivät tästä.
 16. MeriTJ

  MeriTJ Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.08.2014
  Viestejä:
  1,010
  Tykkäykset:
  1,735
  Pisteet:
  156
  Voin hyvin mielin kompata Veli VeeTeeTeen viestiä. Kuvaavaa sille että vaimennin ei puhalla takaisin aseeseen oli havainto kun otti kompensaattorin piipun päästä pois ja laittoi SS:n vaimentajan tilalle, piti kaasuporttia sen jälkeen kääntää auki puoli kierrosta että aseen syklaus oli yhtä rivakkaa kuin kompilla.
   
  vastarannankiiski ja ctg tykkäsivät tästä.
 17. vastarannankiiski

  vastarannankiiski Majuri

  Liittynyt:
  05.01.2017
  Viestejä:
  1,449
  Tykkäykset:
  2,023
  Pisteet:
  156
  Mä en nyt ihan tämän varaan menisi laskemaan ja kovin laajoja yleistyksiä tekemään.

  Paras vaihtoehto tältä kannalta on aina ase joka toimii mahdollisimman hyvin laiminlyötynäkin eri olosuhteissa ja huoltoväliä voi venyttää. Laadukkaan öljyn lisääminen saattaa usein auttaa aseen huoltovälin pidentämisessä. Esimerkiksi AR sukuiset vakiokuosissaan olevat aseet kestävät häikäisevän hyvin palokarstaa asetta putsaamatta kunhan aseet vaan pitää märkänä öljystä, vaikka ihan 5w-40 syntettisellä moottoriöljyllä. Maa-aines ja muu törky on sitten asia erikseen.
   
  Fremen ja MeriTJ tykkäsivät tästä.
 18. BlackFox

  BlackFox Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  16.03.2015
  Viestejä:
  3,192
  Tykkäykset:
  4,515
  Pisteet:
  1,286
  :solthum:
  Kannattaa pojat se kuulo suojata. Vittumaisia juttuja jos tulee mm kunnon tinnitys korviin.
  Itselläni on pieni tinnitys ja en todellakaan haluaisi että se tuosta pahenee.
   
 19. Harri

  Harri Alokas

  Liittynyt:
  07.03.2017
  Viestejä:
  2
  Tykkäykset:
  7
  Pisteet:
  0
  RK:lle on olemassa oma SStill vaimennin mallia RK762-A. Vaimennin käy ja lukittuu suoraan RK95 suujarruun. Tämä malli on myös tarkoitettu kaasutoimisille itselataaville eli ei puhalla kaasuja takaisin aseeseen ja ampujan silmille. Vaimenninta ei ole vielä saatavilla mutta tuomme tämän myös julkiseen myyntiin.

  http://saimaastill.fi/portfolios/saimaa-still-suppressor-rk-series/

  Harri
  Saimaa Still Oy
   
  näätä, Stagideus, ITHPOG ja 4 muuta jäsentä tykkää tästä.
 20. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  9,891
  Tykkäykset:
  18,513
  Pisteet:
  1,286
 21. Harri

  Harri Alokas

  Liittynyt:
  07.03.2017
  Viestejä:
  2
  Tykkäykset:
  7
  Pisteet:
  0
 22. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  9,891
  Tykkäykset:
  18,513
  Pisteet:
  1,286
  Tuli vaan mieleen, kun vähän saman alan kamaa teki joskus 90-luvulla.

  Nythän näille alkaa löytyä markkinoita. Ties vaikka saisitte ison tilauksen PV:lta, jos ette ole saaneet jo. :)
   

Jaa tämä sivu