1918 Vapaus tai kansalaissota

Mistä juontaa Mannerheimin lausunto "tämä sota ei ole mitään muuta kuin vapaussotamme jatkoa ja loppunäytös"?

GAKIyupWcAA_JQd
Tuolloisen valkoisen tulkinnan mukaan sisällissota (=vapaussotamme) käytiin Venäjää vastaan, jotta tuore itsenäisyys säilyy. Punaiset olivat tuon tulkinnan mukaan Venäjän asialla. Siispä talvisota on jatkoa samalle sodalle.
 
Mistä juontaa Mannerheimin lausunto "tämä sota ei ole mitään muuta kuin vapaussotamme jatkoa ja loppunäytös"?

GAKIyupWcAA_JQd
En ole koskaan sotkenut punaisia tähän lauseeseen. Vapaussota oli käsitteenä Suomen vapauttamista venäläisistä, mutta oli väistämätöntä, että saavutettu itsenäisyys pitää vielä lunastaa. Ei tuota päiväkäskyä ole annettu muussa mielessä kuin toteamaan, millä oksalla se todellinen piru istuu: Moskovassa.
 
Historian kulkua tarkastellessa, taitaa hyvinkin tavallista olla kokonaisen kuvan epätarkkuuden lisääntyminen, pyrittäessä ikäänkuin resoluutiota lisäämään. Kansakunnista aina eroteltaviin ryhmiin ja yksilöihin saakka. Joskus päätyen meta-tyyliseen keskusteluun, jossa keskiöön nousee "määritelmän määrittelemisen" -tyyppinen ohisuuntaus.

Ei aivan poissuljettua (naurua), etteikö tässä olisi myös tarkoitushakuisuutta takana ollut. Historiamme Venäjän vaikutuksen alla muistaen ja tuon vaikutuksen keston ja laajuuden läpi yhteiskunnan, itsenäisyysajatuksen ydintä pyrkien rapauttamaan.

Itselleni ajanjakso näyttäytyy vapaussotana, jossa luonnollisista syistä johtuen. Oli vaikkapa veljessodan piirteitä. Vapaussota on riittävän tarkka termi.

Tässä eräs puheenvuoro asiaan
 
Liittynee riittävän hyvin ketjun teemaan. Dokumentti suomalaisvapaaehtoisista Viron vapaussodassa 1919.

 
Back
Top