1918 Vapaus tai kansalaissota

Itse asiassa näin juuri eilen odotellessani lapsiani perinteisen TUL seuran paini harjoituksista kun samasta talosta kannettiin ulos Stalinin koottuja teoksia. Paperin keräykseen näytti olevan menossa.

Näin suojeluskunta - ja aseenkätkijäsuvun vesana lienee arveluttavaa viedä lapset vasemmiston seuraan. Aidosti tätä olen pohtinut.
 

Näin Karjalan kannas puhdistettiin verisesti venäläisistä, kertoo erinomainen historiateos​

Toimittaja Antti Rämäsen poikkeuksellisen ansiokas teos syventyy rajamaan huvila-alueella raivonneeseen etniseen terrorismiin.
...
Valkoinen terrori ei kohdistunut vain venäläisiin. Huvilapitäjissä puhdistukset olivat paitsi etnisiä myös poliittisia, sotilaallisia ja sosiaalisia.


Rämäsen laskelmien mukaan valkoinen armeija ja suojeluskunnat surmasivat huvila-alueilla ”huhtikuun lopusta toukokuun loppuun 1918 taistelujen ulkopuolella tai välittömästi niiden jälkeen noin 700–800 paikkakuntien omaa asukasta”.
...
Mitä selväsanaisemmin valkoisen armeijan johto yritti kieltää teloituksia, sitä reippaammin niitä huvilapitäjissä toteutettiin. Tahdottiin tehdä kerta kaikkiaan selvää jälkeä ennen kuin puhdistusten aikaikkuna sulkeutui.


Rämänen avaa hirvittävyydessään paljaan näkymän valkoiseen mutta myös punaiseen terrorikoneistoon ja sen säälimättömimpiin teloittajiin, kuten punakaartissa vaikuttaneeseen omaperäiseen satulaseppään Heikki Kaljuseen (1893–1938).

 
Mistä juontaa Mannerheimin lausunto "tämä sota ei ole mitään muuta kuin vapaussotamme jatkoa ja loppunäytös"?

GAKIyupWcAA_JQd
 
Mistä juontaa Mannerheimin lausunto "tämä sota ei ole mitään muuta kuin vapaussotamme jatkoa ja loppunäytös"?
Suomi vapautui vapaussodassa venäjän vallasta. Tosin rauhansopimuksen jälkeen oltiin taas vähemmän vapaita. Edelleen tuota vapautta pitää puolustaa.
 
Back
Top