1918 Vapaus tai kansalaissota

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja hansai
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Jos olisin ollut seppä Pispalassa, niin punainen. Seppä pohjois-karjalasta niin valkoinen
Tästä tuli mieleen Veikko Lavin kertoma lapsuusmuisto Kotkasta vuodelta 1918: Punaiset veivät teloitettavaksi naapurinsedän, joka oli ammatiltaan seppä. Onnettomuudekseen tämä oli pystynyt hankkimaan kaksi asuntoa, joista toisessa piti vuokralaisia. Että riistoporvarihan se sellainen oli..
 
Tästä tuli mieleen Veikko Lavin kertoma lapsuusmuisto Kotkasta vuodelta 1918: Punaiset veivät teloitettavaksi naapurinsedän, joka oli ammatiltaan seppä. Onnettomuudekseen tämä oli pystynyt hankkimaan kaksi asuntoa, joista toisessa piti vuokralaisia. Että riistoporvarihan se sellainen oli..

Joo, tuossakin tapauksessa on saattanut olla kyseessä pitkät kaunat tms. Murha kuin murha. Usein näihin murhiin liittyi myös ryöstö ja se kertoo paljon.
 
Tämä viittaa siihen samaan arkistoasiakirjaan. Yritän selvittää, oliko se punaisten raportti väärässä vai miksi en löydä muuta mainintaa koko tapauksesta.
Löysin tällaisen kortin.

Sulkavan sillan taistelu

Sulkavankoski, Heinola. 15.5.1918. Osallistujana Mikkelin 1. Komppania. Viittaa majuri Oras Selinheimon vapaussotakertomukseen (vihko nro 4). Missähän arkistossa se mahtaa olla? Nämä taistelupaikkakortit on digitoitu Kansallisarkistoon.

1000022222.webp
 
Viimeksi muokattu:
Vapaussodan historian komitean julkaisemaan kuusiosainen kirjasarja Suomen Vapaussota vuonna 1918 (Otava, Helsinki 1921-1925) sekä Kai Donnerin, Th. Svedlinin ja Heikki Nurmion toimittamaan kahdeksanosaiseen sarja Suomen Vapaussota (Gummerus, Jyväskylä 1921-1927) saattaisivat antaa vastauksen moniin kysymyksiin.
 
Tuo on konkreettinen, tuntuva asia. Tokoin elintarvikelaki jäi tehottomaksi, koska käytännön päätökset tehtiin kaupungeissa ja kunnissa, joissa valtaa käyttivät varakkaimmat kuntalaiset.

Nälkä on otettava varteenotettavaksi muuttujaksi, vaikka kyse onkin ruokapulasta eikä nälänhädästä. Vuonna 1917 heinäkuun alusta lokakuun loppuun ravintokustannukset kaksinkertaistuivat ja voi maksoi 18 kertaa enemmän kuin ennen maailmasotaa.

Sotatilaukset ja linnoitustyöt loppuivat. Mitäs nyt Toivolan Jussi teki, kun aikaisemmin oli tehty afäärejä ja vallitöitä? Tässä kohden työläiset tietysti ikiaikaiseen tapaan vaativat lyhyempiä päiviä ja lisää palkkaa, kun hommia ei ollut ollenkaan. Kaupungeissa lakot olivat aluksi jopa kurinalaisia. Maatyöläisillä ei ollut niistä kokemusta, mutta intoa oli. Isännät kutsuivat apuun rikkureita. Peltojen laitamilla tapeltiin...

Oskari Tokoin johtama senaatti ehti huomata, että suomalaiset kiersivät kaikki säännöt: vastuu puuttui. Kun elintarvikkeille määrättiin ylärajoja, isännät vähensivät tuotantoaan tai kävivät salakauppaa. Siitäkin seurasi vähän samanlainen tilanne kuin Steinbeckin Vihan hedelmissä.

Oskari Tokoista oli tullut Suomen ensimmäinen parlamentaarisin periaattein toimineen hallituksen pääministeri, ja maailman ensimmäinen sosialistipääministeri, ja tehtävä oli miltei mahdoton. Muutostyön tarve "ryssälän" jäljiltä oli valtava, radikaaleille Tokoi oli liian kesy, ja nopeimmin muutosta hinkui työväestö, joka tosiaan keksi, että juuri kun maassa kaikki maltti olisi tarpeen, mepä ei suostuta mihinkään, vaan mennään lakkoon! Tässä en muuten näe muutosta tapahtuneen sadassakaan vuodessa.

Tokoin senaatin hajoamisen ainakin väitetään hermostuttaneen työväestön oikein kunnolla. Ehkä agitaattorit levittivät sanaa, että porvarit juonittelivat sen nurin. Voi olla, että tämäkin tulkinta on saanut Linnan fiktiosta ylimääräistä buustia, siitä saa sellaisen petos-draaman ketterästi. Ja kyllähän kesällä 1917 sosialistit pyrkivät itsenäistymään enemmän kuin porvarit mutta takana viritteli "Vileeni" jo verkkoaan...

Aikalaisen silmin on helppo ymmärtää, miten se menee eli kun norsunluutornista tulee katutasolle, homma kirkastuu. Oletetaan että olet helsinkiläinen tarmokas ja isänmaallinen nuori mies kesällä 1917. Miliisit ovat lakossa, kaduilla on turvatonta ja perheesi pelkää liikkua eikä kolmeen päivään ole saatu leipää. Jonkun pitäisi jonottaa, mutta kadulla tapellaan. Mitä teet? Liityt vapaaehtoiseen järjestyskaartiin, joka alkaa partioida.

Lopella taas Elmo Kailan -henkisten aktivistien suojeluskuntaan liittyi jopa työväenyhdistyksen väkeä tavallaan samoin perustein mutta lähinnä maatalouden levottomuuksien vuoksi.

Tiedänpä yhdenkin tyypin, joka ehti perustaa paikkakunnalleen sekä työväenyhdistyksen maailmansodan alkupäivinä että suojeluskunnan vuonna 1917. Eikä siinä ole mitään ihmeellistä, kun menee sinne maan pinnalle.
Juuri tuo nopea ja totaalinen muutos. Hieman kärjistäen sanottuna Suomessa oli täystyöllisyys ensimmäisen maailmansodan alkuvaiheessa. Venäjän markkinat imivät kaiken, mitä Suomi pystyi tuottamaan ja lisää väkeä palkattiin teollisuuteen sekä palkat nousivat. Lopuille taas riitti töitä linnoitustyömailla ja pohjoisessa sotatarvikkeiden kuljettamisessa Norjasta Kilpisjärven kautta Rovaniemelle ja Tornioon(kohan se rautatie päättyi) tai Kantalahdesta Sallan kautta Rovaniemelle ja Norjan Kirkkoniemestä puuvillaa Ivalon kautta Rovaniemelle. Homma oli Helvetin kovassa nousussa! Kannattaa lukea Tiituksen pakinoita Herra Kenosesta, joka oli keinottelijan arkkityyppi. Pörssissä ja muulla keinottelulla oli mahdollisuus tehdä suuria voittoja.

Ruokahuollon kanssa oli pieniä haasteita. Itsekin olen käsittänyt, että Suomi ruokittiin nälkävuosien jälkeen niin, että liha- ja maitotuotteita vietiin Venäjälle (Pietariin) ja saaduilla rahoilla ostettiin venäläistä viljaa, mutta itseasiassa vilja ostettiinkin Saksasta. Niinpä maailmansodan syttyminen muutti tilannetta, koska vilja piti tuoda Venäjältä.

Sitten tuli helmikuun vallankumous ja homman kulmakerroin olikin äkkiä negatiivinen. Valtion tilaamat työt loppuivat kuin seinään ja etenkin palkanmaksu takkusi. Teollisuuden tilaukset sakkasivat myös. Ongelmana oli, että muualta kuin Venäjältä tilauksia ei voinut saada, kun oli se maailmansota. Työttömyys alkoi nousta. Ja entäs rahan arvo? Vallankumouksen aikaan valuutta ei ole kovin vahva. Eikä se ruoantuonti Venäjältäkään tahtonut sujua, kun vallankumouksen (ja maailmansodan) myötä rautatiekuljetukset takkusivat.

Eli aluksi asiat ovat tavallisella kansalla aiempaa paremmin, mutta yht'äkkiä aiempaa huonommin. Koko aiemmalta yhteiskuntajärjestelmältä tippuu pohja pois ja henkilökohtainen tulevaisuuskin muuttuu äärimmäisen epävarmaksi. Jopa koko henkilökohtainen ja etenkin perheen olemassaolo muuttuu kyseenalaiseksi. Kyllä tuossa tilanteessa äkkiä alkaa radikalisoitumaan, etenkin kun sekä porvarileirin äärilaita että työväenliikkeen äärilaita vetävät propagandassaan vaihteen kolmoselle ja alkavat lietsoa uhkakuvia vastapuolesta. Maltilliset ovat vähissä ja ajan henki on lähinnä, että "jos et ole puolellamme, olet meitä vastaan"!
 
Tästä tuli mieleen Veikko Lavin kertoma lapsuusmuisto Kotkasta vuodelta 1918: Punaiset veivät teloitettavaksi naapurinsedän, joka oli ammatiltaan seppä. Onnettomuudekseen tämä oli pystynyt hankkimaan kaksi asuntoa, joista toisessa piti vuokralaisia. Että riistoporvarihan se sellainen oli..
Mitenkään puolustelematta, tuota ei kannata tulkita kovin yleiseksi linjaksi, sillä punaisten hallitsemilla alueilla isommatkin riistoporvarit pysyivät yleensä hengissä. Kuten @baikal sanoikin, noissa oli monesti henkilökohtaista kostoa tai sitten ryöstö mukana. Tai sitten joku Kaljusen kaltainen sekopää sattui paikalle ja halusi kerätä lovia aseenperään.

Edit.
Myös niissä tehtaanpatruunoiden tai muiden näkyvien porvarien murhissa oli kyse monesti pitkän aikaa kertyneestä kostomentaliteetista. Esim. naistyöntekijöiden (etenkin nuorempien) seksuaalinen ahdistelu, huonoksi koettu palkkaus tai muu epäasiallisena pidetty kohtelu. Nykyään monelle tuntuu olevan epäselvää, että työväenliike syntyi ihan oikeaan tarpeeseen. Vai moniko haluaisi tehdä 14-tuntista työpäivää päiväpalkalla tai kunnioittaisi hyväntekijänä patruunaa, joka sallii 10-vuotiaiden lasten tekevän töitä tehtaassaan?
 
Muuan sukulaismies kolmen polven takaa oli perustanut asuinkaupunkiinsa raittiusyhdistyksen. No kapinan alla hän huomasi yhdistyksen siirtyneen punaisten johtoon. Perustajajäsenenä häntä ei erotettu pyynnöstä huolimatta. No hän sitten hommasi pullon viinaa ja lähti lauleskelemaan kaupungin kaduille. . ja kas, hänet erotettiin yhdistyksestä...
 
Löysin tällaisen kortin.

Sulkavan sillan taistelu

Sulkavankoski, Heinola. 15.5.1918. Osallistujana Mikkelin 1. Komppania. Viittaa majuri Oras Selinheimon vapaussotakertomukseen (vihko nro 4). Missähän arkistossa se mahtaa olla? Nämä taistelupaikkakortit on digitoitu Kansallisarkistoon.

Katso liite: 123347
Heinolan tapahtumista on varsin hyvä kirja; "Heinola 1918." Tekijät Jukka Kulomaa ja Leena Kekkonen. Heinolan kaupunginmuseo näkyy myyvän sitä huimaan viiden euron hintaan. Tuo kaupunkihan oli rintamalinjaa lähes koko sodan ajan, eivätkä valkoiset oikein onnistuneet siellä hyökkäyksissään. Punkuille tuli lähtö vasta kun saarrostus uhkasi yleisen rintamatilanteen romahdettua. Heinolan punaisten komentaja Hannes Järvimäki vaikuttaa olleen joukossaan poikkeuksellisen pätevä mies, kun taas valkoisten johto ei anna kovin etevää kuvaa.
 
Suurimmat punaisten terrorikeskukset voi jälkeenpäin paikantaa Kouvolan - Kymenlaakson alueille ja Toijalan seudulle. Niissä teloitettiin 350 henkilöä aika vähäisin perustein. Kouvolan veripelloille haudattiin 125 valkoista, mm. Kymi-yhtiön virkailijoita.

Suurimmat kerralla tehdyt veriteot olivat vankiryhmien ampumisia. Niitå oli kaksikin kertaa Nummelassa. Sitten oli se Suinulan vankien ampuminen Kangasalla. Tuo Suinulan verilöyly oli merkittävä nimenomaan jatkon kannalta. Se oli aika alkuvaihetta, ja valkoiset päättivät monin paikoin, että selvä, pelataan sitten näillä säännöillä.

Juoppoon ja karskia pelaavaan Aleksanteri Metsävuoreen henkilöityi se Kouvolan terrori, ja hänet ammuttiinkin heti toukokuussa, mutta olihan siellä myös tutkijaelin, joka päätti valkoisten tuomioista.

Tuomas Hyrskymurto oli monessa pahassa mukana. Suinulan teurastajaksi hänet mainittiinkin.

Tämä Mustialan maatalousopiskelijoiden murhaaminen oli ihan älytön juttu.

 
Tästä tuli mieleen Veikko Lavin kertoma lapsuusmuisto Kotkasta vuodelta 1918: Punaiset veivät teloitettavaksi naapurinsedän, joka oli ammatiltaan seppä. Onnettomuudekseen tämä oli pystynyt hankkimaan kaksi asuntoa, joista toisessa piti vuokralaisia. Että riistoporvarihan se sellainen oli..
Eikä mikään ole muuttunut vasemmiston ajattelussa noista ajoista. Tai no, nyt täällä on äärivasemmisto ja vähän miedompi vasemmisto, ilmeisesti sitten aivan suomalaisten suun mukaisesti. Nykyinen ääärioikeistohallitus pisti jo "asuntoporvarit nukkumaan huonosti" esim. mun talon kiinteistövero nousi 400€ jne. eli purraurpo syöttää ja linttinazimyäär ampuu lämärin äänesteliöiden naamatauluihin.
 
Metsävuoreen henkilöityi se Kouvolan terrori, ja hänet ammuttiinkin heti toukokuussa, mutta olihan siellä myös tutkijaelin, joka päätti valkoisten tuomioista.
Tutkijaelimen pää oli Vihtori Saarinen, jota pidetään vastuullisena yli sadan ihmisen kuolemaan. Heppu onnistui välttymään valkoisten pikaoikeuksilta, ja vapautui vankilasta 1930- luvulla. Jotenkin irvokasta, että tuollainenkin konna selviytyi, samalla kun tapettiin niin monta täysin harmitonta tapausta.
 
Tutkijaelimen pää oli Vihtori Saarinen, jota pidetään vastuullisena yli sadan ihmisen kuolemaan. Heppu onnistui välttymään valkoisten pikaoikeuksilta, ja vapautui vankilasta 1930- luvulla. Jotenkin irvokasta, että tuollainenkin konna selviytyi, samalla kun tapettiin niin monta täysin harmitonta tapausta.
Sama koski Mustialan opiskelijoiden murhaajia, että monet tekijät selvisivät aika vähällä, kun ensin oli alle ammuttu tarpeeksi muita, siis ennen kuin kaikkien tekemiset olivat selvinneet. Kai se sitten niin on, että kun joku pitää ampua, silloin sitten siihen tunteeseen ammutaan, mutta muuten ei sen oikeuden logiikan niin väliä.
 
Sama koski Mustialan opiskelijoiden murhaajia, että monet tekijät selvisivät aika vähällä, kun ensin oli alle ammuttu tarpeeksi muita, siis ennen kuin kaikkien tekemiset olivat selvinneet. Kai se sitten niin on, että kun joku pitää ampua, silloin sitten siihen tunteeseen ammutaan, mutta muuten ei sen oikeuden logiikan niin väliä.
Teloitukset tehtiin yleensä pian taisteluiden päätyttyä. Jos onnistui välttelemään teloittajia kesän yli, niin selviytyi. Joskus taas valkoiset selvittelivät syyllisyyttä niin perusteellisesti, että kun tutkinta viimein oli valmis, ei kuolemantuomioita enää pantu täytäntöön.
 
Vapaussodan historian komitean julkaisemaan kuusiosainen kirjasarja Suomen Vapaussota vuonna 1918 (Otava, Helsinki 1921-1925) sekä Kai Donnerin, Th. Svedlinin ja Heikki Nurmion toimittamaan kahdeksanosaiseen sarja Suomen Vapaussota (Gummerus, Jyväskylä 1921-1927) saattaisivat antaa vastauksen moniin kysymyksiin.
Sisällissodassa olisikin perehtymistä vaikka loppuelämäksi, jos sille päälle sattuisi. Tapahtumapaikat ovat helposti saavutettavia ja vivahteita riittää.
 
Back
Top