ACE-15 toukokuussa Lapin, Finnmarkin ja P-Ruotsin alueella

Tähystäjä

Eversti
Tämä on oikeasti aika tosi hyvä juttu!

Toivottavasti tällä kertaa vältytään kuitenkin näitä ilmaharjoituksia aiemmin vaivanneilta tiedotussotkuilta.

Eikä Venäjäkään varmasti uskalla vastata millään oikeasti merkityksellisellä tavalla tähän, jos täällä on yli 100 NATO:n sotakonetta lentelemässä...

http://m.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1426245192617.html?ref=og-ref-t.co


Lapissa järjestetään jättimäinen ilmaharjoitus - mukana peräti 115 sotilaskonetta

Harjoitukseen osallistuu myös Suomen Hornet-hävittäjiä.
Kimmo Mäntylä
Julkaistu: 13.3.2015 19:38
Ilmavoimat Norjan, Ruotsin ja Suomen pohjoinen ilmatila muuttuu poikkeuksellisen suuren ilmavoimien harjoituksen näyttämöksi toukokuun lopulla.

Taivaalla jylisee peräti 115 lentokonetta Arctic Challenge Exercise 2015 -harjoituksessa.

Arctic Challenge Exercise 2015 -harjoitus on jatkoa kahden vuoden takaiselle ACE 13:lle, johon osallistui 80 konetta. Harjoitukseen osallistuvia maita on kahdeksan: Suomi, Ruotsi, Norja, Britannia, Yhdysvallat, Sveitsi, Ranska, Saksa ja Hollanti.

Suomen puolustusvoimat ei ole vielä tiedottanut asiasta. Pienen kaartelun jälkeen vastuullinen henkilö löytyy Lapin lennostosta.

– Harjoituksen johtaa Norja, prikaatikenraali Per-Egil Ryggin toimiessa harjoituksen johtajana. Minä ja ruotsalainen eversti Karl-Johan Edström toimimme apulaiskomentajina, Lapin lennoston komentaja, eversti Jukka Ahlbergkertoo IS:lle.

KUVA: Jarno Mela

Ahlbergin mukaan harjoituksen ajankohdan on määrittänyt Norja jo noin kaksi vuotta sitten. Suomesta kaksiviikkoiseen harjoitukseen osallistuu Hornet-hävittäjiä. Rovaniemelle tukeutuvat Hornetien lisäksi ruotsalainen ja ranskalainen lento-osasto. Harjoitukset alkavat 25. toukokuuta.

Miten Venäjä vastaa?
Krimin miehityksen ja Itä-Ukrainan sodan alkamisen jälkeen Venäjän ja lännen välit ovat viilentyneet, samoin Venäjän ja sotilasliitto Naton välit. Onkin mahdollista, että Venäjä aktivoituu omissa harjoituksissaan kevään mittaan.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak arvioi, että Venäjä reagoinee harjoitukseen kahdella, käytännöllisellä ja julkilausumien tasolla.

KUVA: AUSTRALIAN DEPARTMENT OF DEFENSE

– Minulla ei ole pienintäkään epäilystä, etteikö poliittis-retorisesti tätä tulla käyttämään, puhumaan siitä erittäin aggressiivisena läntisenä toimintana. Varmasti jotain toimintaa näkyy, vaikka toisaalta Venäjä ei aina reagoi asioihin symmetrisesti, Salonius-Pasternak sanoo IS:lle.

– Pragmaattisella tasolla – jos asiaa kysyisi venäläiseltä ilmavoimien everstiltä illallisella – reaktio on varmasti rauhallisempi. He katsovat, että harjoitusalue on liian lähellä, mutta he eivät voi sille mitään. Ja muodollisestihan harjoitus liittyy kriisinhallintaan.

Kolme kysymystä harjoituksesta
Tutkija Charly Salonius-Pasternakin mukaan kyseessä on monipuolinen harjoitus.

Millainen harjoitus on luonteeltaan?

– Ainakin Suomelle, Ruotsille ja Sveitsille ehtona on, että raamit pysyvät samana, harjoitellaan teknisiä valmiuksia ja yhteistyötä.

Ruotsissa harjoitus herättää vastarintaa. Vastustajat keräävät allekirjoituksia verkossa (www.stoppaace.se). Heidän mukaansa harjoitus heikentää lisää turvallistilannetta Itämeren alueella. Onko huoli perusteltu?

– Ei. Jos maalla kerran on asevoimat, niillä pitää harjoitella. Olisi vielä pahempaa rakentaa armeija, jota ei harjoiteta? Silloin ei pysty arvioimaan, miten hyvin se on johdettu ja pystyykö se toimimaan kriisitilanteessa rationaalisesti. Venäjä harjoittelee jatkuvasti erittäin laajasti, ja sen harjoitusten läpinäkyvyys on surkea.

Onko osallistuminen Suomelle tärkeää?

– Hyvin tärkeää. Käytännön syistä siksi, että siellä voidaan harjoitella asioita, joita Suomen on vaikea yksin harjoitella. Poliittisella puolella se, että Ruotsi, Suomi ja Norja toimivat isäntinä osoittaa kykyä ja halukkuutta toimia yhdessä. Tämä olisi erinomainen mahdollisuus Suomelle ja Ruotsille testata toistensa tukikohtien käyttöä.

Vieläköhän me Venäjän mielestä olemme puolueettomia? ;)
 
Mistäköhän käsin nuo kaikki aikovat lentää?

Suomi, Ruotsi, Norja, Britannia, Yhdysvallat, Sveitsi, Ranska, Saksa ja Hollanti.

Eli oman maansa ulkopuolelta käsin joutuvat toimimaan ainakin Britannia, Yhdysvallat, Sveitsi, Ranska, Saksa ja Hollanti. Tai oletan, ettei lentotoiminta tapahdu "kotimaasta" käsin, vaikka ilmatankkausmahdollisuus olisikin. Yhdysvallat voinee osallistua lentotukialukselta käsin.

Rovaniemelle tukeutuvat Hornetien lisäksi ruotsalainen ja ranskalainen lento-osasto.

Britannia, Sveitsi, Ranska, Saksa ja Hollanti joutunevat sijoittamaan koneitaan jonnekin Suomi-Ruotsi-Norja - akselille. Lisäksi Ruotsi sijoittaa koneita jostain syystä Suomeen, kenties harjoitellakseen eteentyönnettyä yhteistoimintaa.

Mutta miksi Rovaniemelle sijoitetaan ranskalaisia eikä sveitsiläisiä koneita? (Tai noh, eihän se ole vielä sanottua.) Voisi kuvitella olevan hedelmällisempää vaihtaa kokemuksia samaa konetyyppiä käyttävän valtion kanssa. Harjoituksissa lennettäneen joka tapauksessa erilaisia koneita ja kokoonpanoja vastaan, joten oletettavasti koneiden sijoituspaikat eivät vaikuta merkittävästi viralliseen harjoitteluun.
 
Erinomainen harjoitus ja vielä parempi että ollaan mukana, olipa roolitus mikä hyvänsä! Svedujen koneiden lentely meidän kentiltä on luontevaa kun nyt puhutaan muutenkin yhteistyön tiivistämisestä. Harjoituksen konemäärä on vaikuttava mutta ilmatilaakin taitaa olla kalottialueella melkoisesti käytössä.
 
Mutta miksi Rovaniemelle sijoitetaan ranskalaisia eikä sveitsiläisiä koneita? (Tai noh, eihän se ole vielä sanottua.) Voisi kuvitella olevan hedelmällisempää vaihtaa kokemuksia samaa konetyyppiä käyttävän valtion kanssa. Harjoituksissa lennettäneen joka tapauksessa erilaisia koneita ja kokoonpanoja vastaan, joten oletettavasti koneiden sijoituspaikat eivät vaikuta merkittävästi viralliseen harjoitteluun.

Olenko liian kyyninen, jos epäilen ranskalaisten halunneen tulla esittelemään meille Rafaleita?
 
Eiköhän se ole samanlainen kuvio kuin pari vuotta takaperin Arctic Challenge 2013 -harjoituksessa. Luontevia tukikohtia olisivat Bodö, Luulaja ja Rovaniemi.

Listalle voinee lisätä myös Ørlandon, jos edelliseen harjoitukseen on luottamista. Entäpä se tukikohtien välinen jakautuminen? Suomi ja Ranska operoivat Rovaniemeltä, hyvä. Loput valtiot?

Edellisessä harjoituksessa amerikkalaiset osallistuivat ilmavoimien koneilla ilmeisesti Norjasta käsi, eli lentotukialukselta käsin ei sittenkään tultane lentämään. Hollantilaisille Norja olisi luontainen kumppani, koska F-16. Mutta entä sitten britit ja sakut, minne he asettuvat? Saksalaiset varmaan helpoiten pääsisivät Ruotsiin maateitse, mutta laivaavatko britit kamansa Norjaan vai jatkavatko vielä maateitse edelleen Ruotsiin tai Suomeen? Entä Sveitsi?
 
Lapin sanomissa lukee että päätukikohdat ovat Norjan Bodø, Ruotsin Luleå, ja Suomen Rovaniemi.

voi olla ettei ihan sentään itäisimmässä Lapissa lennetä, ei kato pidä provokoida liikaa sentään...:D

Norjalla ja Ruotsilla kuitenkki on sitä Lappia myös hiemam itellään niinsanotusti, ikäänkuin geografinen Lappi.
 
"A total of 115 planes will take part in the drill. I addition to Norway, Sweden and Finland, also planes from United Kingdom, USA, Switzerland, France and Germany will participate, Levin says.


If it is the world’s largest air exercise, is a question of definition. At least it will be the largest air drill within the same training ground, Kuriren writes. The area of exercise will be nearly all of Västerbotten and Norrbotten in Sweden, as well as parts of Northern Finland and Northern Norway. Luleå, Bodø and Rovaniemi will be the main bases."


http://barentsobserver.com/en/security/2015/03/update-large-air-force-drill-barents-region-04-03

Update: Large air force drill in the Barents Region
saab-jas-39-gripen-fighter-067.preview.jpg

Swedish JAS 39 Gripen air fighter. (Photo: Aviation Spectator)

More than 100 planes from eight countries will take part in the Arctic Challenge Exercise that takes place in the skies of the Barents Region in May.

 
Ei kai siinä olis mitään kieroa? Ihan reilu konsti ja parasta markkinointia. Jos fransmanni pärjää harjoituksissa meidän honuja vastaan niin tuskinpa kone on oikeasti huono?
 

Red Flag harjoitukset kai eroavat kooltaan kuitenkin, potentiaalia Lapissa on enemmän kuin Keski-Euroopassa.

Tiedän kyllä Frisian Flagin mutta en tiedä tarkkaan millaisia skenaarioita siellä on harjoiteltu, ainoastaan että me olemme hyviä.
 
Back
Top