Afganistan

Sodat pitäisi sotia loppuun armottomuudella jota läntisessä yhteisössä harvoin enää nähdään...

Lienee kaikkien kannalta ihan parasta, että sodankäynnille on luotu pidäkkeitä edes malliksi. En usko sodan jalostavaan vaikutukseen koskaan. Väitän olleeni aikuisikäni sotilas siinä missä kuka tahansa suomalaismies, mutta silti minussa on elänyt aina myös pasifisti.
 
Lännen ohjustin tappaa silleen kiltimmin. Syntyy -oheisuhreja- tai -oheistappioita-....ei siviiliuhreja. Termistö on valjastettu kuvaamaan -siistiä sotimisen- kulttuuria. Minulla ja sinulla ei ole mitään kuvitelmia ja harhaluuloja näistä teemoista ja yleisökin tietää sisimmässään, että länkkärin sota on ihan yhtä per c stä kuin idänkin sota. Kun katsotaan asiaa edes hetki uhrien kannalta. Mutta yleisölle tarjotaan mahdollisuus ummistaa silmänsä ja korvansa, kun luodaan käsitteistö, joka kuvaa asioita vähän kivasti, kierrellen ja kaarrellen.

Joukkueurheilua parhaimmillaan, hyvät vastaan pahat pojat. Itse aina ollaan hyviksien puolella. Jos kysyy vaikkapa melkein minkä tahansa latinalainen amerikan valtion kansalaiselta, että maistuuko länsimainen (usa) imperiumi paremmalta kuin kommareiden humppa niin, kun on nähnyt oman hallituksen vaihtuvan sitä mukaa miten valtion ulkopuolelta on päätetty, (kvantitiivinen) vastaus on vastakysymys, että onko näillä jotakin eroa, saman kolikon kahdelta eri puolelta tuntuu olevan.

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_involvement_in_regime_change_in_Latin_America

Länsimaista asiaa tuijoteltuna asia on yksiselittäinen: jos sotaa ei käydä niin tällöin elintaso (talouskasvu) laskee ja valtion olemassaolo kyseenalaistetaan, kun valta siirtyy valtiolta korporaatioille liberalismin kautta. Tämän dilemman julkilausunta aiheuttaa hikoilua ja harmaita hiuksia joten on vaan näppärämpää hämmentää jokin, perinteinen tarina (hyvät vs. pahat) jotta voidaan markkinoida joistain ylevämmistä tavoitteista kuin fyrkkendaali.
 
USA:n joukkojen vetäytymistä Afganista valmistellaan jälleen, josta todisteena valmisteltu tulitauko https://yle.fi/uutiset/3-11208465 . Odotan Suomessa keskustelua oman sotajoukkomme kotiuttamisesta. Vai jatkavatko kalevalaiset siellä sivistämään valtansa sinetöiviä talebaneja? Foliohattuinen saattaisi kuvitella Suomen lähettäneen joukkonsa Afganistaniin osoittamaan tukea USA:n mahdille siinä toivossa, että saisimme tulitukea tarvittaessa maahamme tunkeutujaa vastaan. Ikäänkuin moderni versio Viking-pataljoonasta.
 
USA:n joukkojen vetäytymistä Afganista valmistellaan jälleen, josta todisteena valmisteltu tulitauko https://yle.fi/uutiset/3-11208465 . Odotan Suomessa keskustelua oman sotajoukkomme kotiuttamisesta. Vai jatkavatko kalevalaiset siellä sivistämään valtansa sinetöiviä talebaneja? Foliohattuinen saattaisi kuvitella Suomen lähettäneen joukkonsa Afganistaniin osoittamaan tukea USA:n mahdille siinä toivossa, että saisimme tulitukea tarvittaessa maahamme tunkeutujaa vastaan. Ikäänkuin moderni versio Viking-pataljoonasta.
Juuri siitä on kyse.
 
Yhdysvallat sanoo aikovansa vetää joukkonsa kokonaan pois Afganistanista 14 kuukauden sisään, mikäli Taliban sitoutuu noudattamaan sopimiaan ehtoja. Asiasta kertoivat sekä Yhdysvaltain että Afganistanin edustajat Qatarin pääkaupungissa Dohassa lauantaina.
 
A Four Corners investigation has uncovered new allegations that unarmed civilians were unlawfully killed by Australian special forces in Afghanistan. In an investigation months in the making, drawing upon sources in Australia and Afghanistan, our program will expose a culture of impunity and cover-up among members of Australia's special forces who served in Australia's longest war.
 
Suojaustehtäviä Afganistanissa
Radiopuhelimesta kajahtaa käsky ”Lähipuolustusasemiin!”. Hyppään nopeasti pystyyn körmyssäni, puen varusteeni ja kiidän käytävällä palvelustovereideni joukossa uloskäyntejä kohti. Päästessäni ulos parannan lääkintärepun asentoa selässäni ja suuntaan omaan asemaani. On alkuilta, aurinko ei ole vielä laskenut, mutta hämärä on alkanut pikkuhiljaa laskeutua Mazar-E-Sharifin kaupungin läheisyydessä sijaitsevan tukikohdan ylle. Kavutessani asemaani otan tähystyssuunnan kohti tyhjää pohjoisafganistanilaista tasankoa.

Kyseessä on leirin puolustusharjoitus, joita pidämme suhteellisen usein. Samalla pääsemme harjoittelemaan yhteistoimintaa muiden tukikohdassa majoittuvien kansallisuuksien kanssa. Yhteistoiminnan tärkeyttä Resolute Support -operaatiossa ei voida väheksyä.

oimin ryhmäni ensihoitajana suomalaisessa suojausjoukkueessa, joka on osa monikansallista komppaniaa. Tärkeimpiä tehtäviämme ovat muiden muassa neuvonantajien lähisuojana toimiminen, omien joukkojen suojaaminen ja toiminta-alueella partioiminen.

Lähiradiossa käsketään reserviryhmää vahvistamaan oman ryhmäni asemia. Hyvin nopeasti naapuriryhmän kaveri saapuu vahventamaan asemaani. Kerron hänelle tilanteen, ja jaamme aseman tulialueen kahtia. Muutaman minuutin kuluttua - osana harjoitusta - radiossa ilmoitetaan haavoittuneista eri puolilla leiriämme.

Pian tämän jälkeen joukkueenjohtajamme käskee radiolla lääkintähenkilöstöä vahvistamaan leirissämme toimivaa role-sairaalaa. Kenttäsairaaloita operaatioalueella kutsutaan roleiksi. Huikkaan ryhmänjohtajalleni ja taisteluparilleni tilanteen, otan lääkintärepun selkääni ja liikahdan ”parasta mahdollista reittiä” kohti kenttäsairaalaa.

Kenttäsairaalalle päästyäni vaihdan taisteluhansikkaat nitriilikäsineisiin ja liityn saksalaisten kollegoideni seuraan traumahuoneeseen. Potilaat saapuvat piakkoin ovesta sisään, jossa saksalaiset hoitajat ottavat raportin potilaista vastaan. Tässä harjoituksessa potilaita on kaksi, molemmilla olkapäässä ampumahaava. Potilaille on annettu hyvä hätäensiapu asemissa, mikä helpottaa toimia sairaalan päässä.

Suojausjuokkueen jokaiselle taistelijalle on koulutettu kattavasti taisteluensiapua. Näin jokainen taistelija pystyy antamaan henkeäpelastavan ensiavun taistelijaparilleen ilman, että ryhmän ensihoitajaa tai sairaanhoitajaa tarvitsee kutsua paikalle välittömästi. Jokaisen taistelijan varusteissa kulkee henkilökohtaiset ensiapupakkaukset eli IFAK:t (Individiual First Aid Kit). Niistä löytyy kompaktissa paketissa tärkeimmät peruselintoimintoja tukevat ensiaputarvikkeet.

Tarkastamme potilaat lisävammojen varalta ja arvioimme heidän peruselintoimintojensa tilaa yhteistyössä saksalaisten kanssa ja teemme tarvittavat hoitotoimenpiteet. Hetken päästä joukkueenjohtajamme ilmoittaa harjoituksen päättyneen. Käymme lääkinnän porukalla läpi, miten olisimme toimineet potilaiden kanssa evakuointikopterin saapumiseen saakka ja arvioimme toimintaamme.

Harjoituksen jälkeen jatkamme iltatoimia. Suurin osa porukasta urheilee salilla ja osa rentoutuu perinteisten NHL-pelien parissa. Illan aikana ryhmänjohtajani jakaa tehtävät seuraavalle päivälle. Ryhmäni huominen tehtävä on toimia lähisuojaryhmänä amerikkalaisille neuvonantajille, jotka tekevät työtään naapuritukikohdassa. Ilta hiljenee suhteellisen ajoissa körmykäytävällämme, sillä suurimmalla osalla on aikainen herätys töihin.
Salam Alaikum, ci tur hasti?

Seuraavana aamuna aamupalan jälkeen sovimme ryhmämme kesken kuviot selviksi päivän lähisuojatehtävää varten. Jaamme suojattavat neuvonantajat taistelupareittain ja kertaamme peruskuviot lähisuojatoiminnasta.

Neuvonantajat saapuvat kämppiin suuremmasta tukikohdasta kopterikuljetuksella. Kuulumisien vaihtamisen jälkeen käymme heidän kanssaan läpi päivän toiminnan, minkä jälkeen olemmekin valmiita tehtävään.

Siirrymme neuvonantotukikohtaan panssarihenkilöautoilla. Tukikohdassa varmistamme neuvonantokohteen olevan turvallinen. Paikan päällä tehtävien ohessa kohtaa paljon paikallisia sotilaita. Yhteistä kieltä harvoin löytyy, joten olemme opetelleet muutamia darin kielen ilmaisuja, joiden avulla voimme kommunikoida heidän kanssaan paremmin. ”Salam alaikum” on tervehdys, jolla pärjää täälläpäin erinomaisesti. Tämän kun yhdistää leveään hymyyn saa yleensä paikallisilta ihmisiltä vähintäänkin yhtä leveän hymyn ja tervehdyksen takaisin. Edistyneemmät darin taitajat taistelijoistamme kysyvät myös kuulumisia ”Ci tor hasti?” (taipuu suomalaisen suussa ”tsutuuraste?”), mikä viimeistään rikkoo jään.

Päivän neuvonantotehtävät loppuvat tällä kertaa lounasaikaan. Siirrymme takaisin tukikohtaamme, jossa kiitämme neuvonantajia päivästä ja siirrymme ruokailemaan. Päivystysryhmänä toiminut naapuriryhmä onkin loihtinut keittiössä erinomaisen maittavaa lounasta riisistä ja makkarasta. Lounaan kruunaavat perinteiset suomalaiset räiskäleet. Kyllä tällaisella aterialla suomalainen rauhanturvaaja jaksaa työssään!

Illalla edellisten iltojen toimet toistuvat. Urheillaan, huolletaan ja vietetään aikaa porukassa. Ohessa valmistaudutaan seuraavan päivän koitoksiin. Mitäköhän tehtäviä tämän illan palaverissa jaetaan? Onkohan yöllä puolustusharjoitus? Näihin jännittäviin kysymyksiin on hyvä lopettaa tämän rauhanturvaajan blogipäivitys tällä kertaa.

 
Afganistanin tilanne tosiaan muodostuu mielenkiintoiseksi, sen jälkeen kun USA sieltä poistuu. Käytännössä se tarkoittaa vapaata baanaa talibanille Kabuliin, joka nyt toimii maan pääkaupunkina. Olen tässä aina pohtinut sitä, että millainen Afganistan olisi jos aikanaan olisi annettu pataanien heimon (talibanit) levittäytyä siihenkin pohjoiseen osaan jonka turvaksi USA aikanaan meni? YK vahvisti Afganistanin valtion sillä hallituksella joka oli selkeä vähemmistö ja USA meni tukemaan sitä vähemmistöä. Afganistaniin ei ole mahdollista saada aikaan sellaista länsimaiden tuntemaa "demokratiaa", joka mahdollistaisi rauhallisen yhteiselämän. Demokraattisesti ajatteleva vähemmistö on hankalassa tilanteessa. Maasta lähteminen voi olla ainoa vaihtoehto.

Tässä yhteydessä huomautus: mikään suurvalta ei ole pystynyt kukistamaan talibaneja ja on väistämätön tosiasia että se tulee hallitsemaan aluetta jonain päivänä omalla haluamallaan tavalla.
Jos länsi lopettaa odotuksen demokratiasta Afganistanissa, niin asiaan tulee luonnollinen järjestys sen mukaisesti mitä paikallisten ihmisten enemmistö sen tekee.
Minusta maan vois jo antaa mennä siihen jamaan.
.
 
Suomessakin on jokunen esimerkki siitä kuinka afganistanilaista alkuperää olevat pakolaiset/nuoret ovat muutamassa vuodessa oppineet suomenkielen ja edistyneet hyvin koulussa aina jatko-opiskeluun saakka. Näiden on pakko olla muuta porukkaa kuin talibaneja. Luulen että vähemmistö (ei talibanit) poistuu maasta jatkossakin enenevässä määrin ja pyrkii hyvin integroitumaan demokratioihin muualla.
 

Suomen Sotilas

Venäjän sotilastiedustelun toimijat ovat tarjonneet afganistanilaisille taistelijoille tapporahaa Afganistanin vakauttamiseen osallistuvan liittouman sotilaiden tappamisesta, New York Times kertoo paljastusjutussaan.
Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset ja presidentti Trumpin hallinto on tiennyt tästä jo useita kuukausia, mutta hallinto on arponut vastinettaan tähän saakka.
Islamistiset militantit ja heitä lähellä olevat rikolliset ovat keränneet palkkioita. Viime vuoden aikan Afganistanissa kuoli taisteluissa 20 amerikkalaista, mutta tarkkaa varmuutta ei ole siitä, kuinka monesta on tapporahaa kerätty.
Venäjän tuki Afganistanin taliban taistelijoille olisi selkeä lännenvastaisen hybridisodan eskalaatio, NYTimes kirjoittaa.
Presidentti Putinin lehdistösihteerin mukaan tällaisia syytöksiä ei ole esitetty Venäjälle. Venäjä aikoo tällaisiin syytöksiin vastata jos joku niitä esittää, lehdistösihteeri toteaa.
Talibanin puhemies Zabidullah Mujahid puolestaan kieltää järjestönsä yhteydet ulkomaisiin tiedustelupalveluihin ja pitää niitä heidän maineensa mustamaalaamisyrityksenä.
//pm
 
Väitteen B (demokraattisesti kestämätöntä jos ei kommentoi) kommentoinnista seuraa se, että kommentoija on samaa mieltä väitteestä A (Suomi on sodan osapuoli).
 
Afganistanin tilanne tosiaan muodostuu mielenkiintoiseksi, sen jälkeen kun USA sieltä poistuu. Käytännössä se tarkoittaa vapaata baanaa talibanille Kabuliin, joka nyt toimii maan pääkaupunkina. Olen tässä aina pohtinut sitä, että millainen Afganistan olisi jos aikanaan olisi annettu pataanien heimon (talibanit) levittäytyä siihenkin pohjoiseen osaan jonka turvaksi USA aikanaan meni? YK vahvisti Afganistanin valtion sillä hallituksella joka oli selkeä vähemmistö ja USA meni tukemaan sitä vähemmistöä. Afganistaniin ei ole mahdollista saada aikaan sellaista länsimaiden tuntemaa "demokratiaa", joka mahdollistaisi rauhallisen yhteiselämän. Demokraattisesti ajatteleva vähemmistö on hankalassa tilanteessa. Maasta lähteminen voi olla ainoa vaihtoehto.

Tässä yhteydessä huomautus: mikään suurvalta ei ole pystynyt kukistamaan talibaneja ja on väistämätön tosiasia että se tulee hallitsemaan aluetta jonain päivänä omalla haluamallaan tavalla.
Jos länsi lopettaa odotuksen demokratiasta Afganistanissa, niin asiaan tulee luonnollinen järjestys sen mukaisesti mitä paikallisten ihmisten enemmistö sen tekee.
Minusta maan vois jo antaa mennä siihen jamaan.
.
Sanottaisiinko kärjekkäästi, että Afganistania ei ole kyenneet alistamaan kuin mongolit ja Aleksanteri Suuri. Britit ja keisarillinen Venäjä ottivat siellä pataan 1800-luvulla ja Neuvostoliitto 1980-luvulla. Ei pieni ihminen voinut 2000-luvun alussa tajuta, miksi amerikkalaisten piti mennä sinne ehdoin tahdoin ottamaan pataan. Mongolit tappoi aina kaikki muutaman "karttaruudun" säteeltä, jos joku erehtyi tekemään vastarintaa. Riittävästi porukkaa teurastettuaan kykenivät pitämään alueen hallussaan. Aleksanterin maine taas oli sellainen, että pystyi kulkemaan alueen läpi. Tästähän on se kuuluisa anekdootti, jossa Aleksanterilta varastetaan hevonen ja hän toteaa autioittavansa maan, jos pollea ei palauteta. Afgaanit sitten palauttivat hevosen ja pyysivät anteeksi. "Sori. Kato kun ei tunnettu, vaan luultiin yheksi toiseksi Aleksanteriksi."

Ennen Neuvostoliiton sekaantumistakaan Afganistan ei ollut mitenkään hirveän yhtenäinen alue, vaan maantiede ja populaation voimakas jakautuminen lukuisiin heimoihin piti valtion hajanaisena. Yhtäjaksoinen sotiminen jostain 1970-luvun loppupuolelta (sisällissota alkoi pari vuotta ennen Neuvostoliiton invaasiota) ei ole hirveästi vahvistanut valtiorakenteita.

Omasta mielestäni, jos me uskotaan historian olevan jatkumo ja etenkin jos me uskotaan, että länsimainen demokratia ja kapitalismi ovat se ihmiskunnan huipentuma, niin meidän pitäisi vaan raakasti hyväksyä faktat faktoina ja jättää esim. Syyria, Afganistan, Irak, Somalia yms. valtiot vellomaan omassa liemessään. Sieltä ne vahvimmat yksilöt ja liittoumat rämpivät ruumiskasan huipulle ja ryhtyvät organisoimaan valtiota. Alkuvaiheessa (joitakin satoja vuosia) se tietenkin on diktatuuri, mutta siitä se pikkuhiljaa liberalisoituu, kun annetaan aikaa. Vähitellen virkakoneisto alkaa syrjäyttää yksivaltiasta ja syntyy klikkejä, joista muodostuu puolueita ja siitä se lähtee...

"Me" länsimaissa vain 2000-luvun alussa jostain syystä täysin käsittämättömällä tavalla uskoimme (etenkin Yhdysvalloissa), että jokaisen afganistanilaisen heimosoturin (tai vaikkapa irakilaisen) sisällä asuu valmis demokraattisen hyvinvointiyhteiskunnan kannattaja, joka nousee pintaan jos saa tilaisuuden. No vittu eipä ihan niin mennyt.
 
jokaisen afganistanilaisen heimosoturin (tai vaikkapa irakilaisen) sisällä asuu valmis demokraattisen hyvinvointiyhteiskunnan kannattaja, joka nousee pintaan jos saa tilaisuuden. No vittu eipä ihan niin mennyt.
Tästä olen kyllä hyvin samaa mieltä. Virhe perustuu länkkärin omaan ajatuksen että kyllä ne tyrkyttämällä ostaa ku aikamme väsytetään. Pataan tulee....
 
...meidän pitäisi vaan raakasti hyväksyä faktat faktoina ja jättää esim. Syyria, Afganistan, Irak, Somalia yms. valtiot vellomaan omassa liemessään.

Samaa mieltä jos tuo omassa liemessä vellominen tarkoittaa myös tehokasta raja- ja henkilöliikennevalvontaa jolla pyritään estämään yli läikkyminen.
 
Pian viikko mennyt, ei pihaustakaan. Kuinka vaikea olisi sanoa edes, että "suomalaisten joukkojen turvallisuuden eteen tehdään kaikki mahdollinen". Mutta ei. Ei pihaustakaan.

Korpraali Friskin blogi ainoa mitä olen nähnyt, ja hän on toki vain bloggaaja, eikä poliitikko, saati vastuuministeri tai peräti presidentti.

 
Pian viikko mennyt, ei pihaustakaan. Kuinka vaikea olisi sanoa edes, että "suomalaisten joukkojen turvallisuuden eteen tehdään kaikki mahdollinen". Mutta ei. Ei pihaustakaan.

Korpraali Friskin blogi ainoa mitä olen nähnyt, ja hän on toki vain bloggaaja, eikä poliitikko, saati vastuuministeri tai peräti presidentti.

Ei Suomalaiset ole missään tapporaha vaarassa. Etäisyyttä kummiskin on jenkkeihin pitkämatka A-maassa. Mutta miksi kukaan ei kommentoi....
 
Back
Top