Afganistan

Kylläpäs "suunnittelija" löytyi nopeasti. Päivä sen jälkeen, kun Kabulin lentokentällä tapahtui itsemurhaisku.

Aika mopo isku. Sen olisi pitänyt olla näyttävä operaatio globaalisti. Myös Irakin Isiksen olisi pitänyt saada osuutensa. Risteilyohjuksia, pommikoneita, lennokkeja sekä erikoisjoukkoja.
 
Vaikka Taliban on viime päivien aikana yrittänyt antaa kuvaa että vastarinta on hyväksymässä Talibanien hallinnon (yhdessä vaiheessa jopa väittänyt että näin oli jo tapahtanut ja siihen täälläkin joku tarttui muutama päivä sitten, vaikka näin ei ollut asian laita), niin ei kyllä vaikuta siltä että homma menee miten Taliban haluaa. :salut:

Vastarinta on hyväksynyt talibanit...toistaiseksi...kun eivät muuta voi mutta väliaikaista kaikki on vaan :ROFLMAO:

Tuoksu viehkeinkin kauneimman kukkasen
se on vain väliaikainen
Aika kultaisen heljimmän nuoruuden
se on myös väliaikainen
Sinun tyttösi hempeä kauneus
sekä perseen purppurapunerrus
ja hymynsä tuo totta tosiaan
väliaikaista kaikki on vaan...


Tuolla ovat klaanit tapelleet keskenään jo vuosisatoja ja tuskin ne vielä tähän lopettavat. Olkoonkin että ainakin teoriassa on mahdollista jopa se että Taliban saavuttaa rauhan meidän aikanamme jos pelaa korttinsa oikein ja jakaa maan sulassa sovussa muiden merkittävien tahojen kanssa. Tuolla on ihmisiä jotka ovat sotineet koko ikänsä ja jatkavat ihan mielellään samalla tiellä aina kohdusta hautaan saakka kun eivät muuta osaa. Mutta on siellä varmasti myös ihmisiä jotka ovat kyllästyneet tuollaiseen menoon jo kauan sitten.

Se on kuitenkin ihan varma asia että Taliban ei kykene hallitsemaan koko maata kuten ei kykene kukaan muukaan ja tämän jälkeen kukaan ulkopuolinen sitä tuskin edes yrittää.


Lännen yritys työntää demokratiaansa Afganistaniin epäonnistui, mikä on mannaa Kiinaa johtavalle kommunistiselle puolueelle. Mitä harmaammalta lännen poliittinen malli näyttää, sitä enemmän Kiinan kiiltää.

Mutta Kiina ei ole vain iloissaan Yhdysvaltain lähdöstä, sillä siitä on Kiinalle myös harmia.

”Yleisesti ottaen enemmän ongelmia kuin hyötyä”, ynnää kiinalaisen Afganistan-tutkimuskeskuksen johtaja, professori Zhu Yongbiao puhelinhaastattelussa.

Kun Yhdysvallat vapauttaa Afganistanista sotilaallisia resursseja, se voi käyttää niitä yhä enemmän Kiinan kasvavan vallan patoamiseen.

Kun Yhdysvallat lisää vahvuuttaan Kiinasta itään eli Tyynellämerellä, se tarvitsee sinne kalustoaan, varojaan ja strategisen ajattelunsa keskittymistä.

Kiinan suhde Yhdysvaltojen Afganistanissa olemiseen oli aina kaksijakoinen. Professori Zhu vertailee: toisaalta Yhdysvaltojen sotavoimat olivat liian lähellä Kiinaa, toisaalta ne saattoivat pitää aisoissa Kiinaakin huolettavaa terrorismia.



Kiina ei voi jättää itsekkäistäkään syistä Afganistania huomiotta. Se ei halua Afganistanista terroristihautomoa, eikä jättää naapurimaassaan tilaa tyhjäksi muille isoille ulkovalloille. Kiinaa myös huolettaa Talebanin ohjailema valtava huumekauppa, joka aiemmin kulki Kiinankin kautta.

Kiina toivoo kovasti, että Afganistan rauhoittuisi, mutta
sotilaallisesti Kiina ei halua tilanteeseen puuttua, sanoi Kiinan lähialueen suhteisiin erikoistunut Marshall-rahaston ja Euroopan neuvoston tutkija Andrew Small toimittajatapaamisessa tällä viikolla.
 
Viimeksi muokattu:

Kaksi Ilmavoimien konetta laskeutui Pirkkalaan kyydissään Kabulissa palvelleet suomalaissotilaat – ”Tämä tehtävä on osoittanut yhteistyön voiman”​



(y) :salut:
Amerikassa monta perhettä joilla tunnelmat hieman toisenlaiset kuin suomalaisilla viikonlopun viettäjillä. Heidän vuoksi suomalaiset sotilaat voivat laittaa saunan tänään päälle.
 
Amerikassa monta perhettä joilla tunnelmat hieman toisenlaiset kuin suomalaisilla viikonlopun viettäjillä. Heidän vuoksi suomalaiset sotilaat voivat laittaa saunan tänään päälle.

Jäikö mielestäsi Suomalaiset jotain velkaa jenkeille? Mielestäni ei.
Lehdistössäkin kirjoitettu, kuinka Suomalaiset jäivät "kunniavelkaa" afgaaneille. Täyttä paskaa sanon minä.
Sinne on upotettu varoja, ihmishenkiä ja resursseja sen paskan eteen pitkän pätkää. Suomi ei todellakaan jäänyt kenellekkään velkaa. Päin vastoin.
Ensimmäistäkään afgaania ei olisi tullut lennättää tänne. Kansa teki itse valintansa ja nauttikoot nyt valintansa hedelmistä.
 
Jäikö mielestäsi Suomalaiset jotain velkaa jenkeille? Mielestäni ei.
Lehdistössäkin kirjoitettu, kuinka Suomalaiset jäivät "kunniavelkaa" afgaaneille. Täyttä paskaa sanon minä.
Sinne on upotettu varoja, ihmishenkiä ja resursseja sen paskan eteen pitkän pätkää. Suomi ei todellakaan jäänyt kenellekkään velkaa. Päin vastoin.
Ensimmäistäkään afgaania ei olisi tullut lennättää tänne. Kansa teki itse valintansa ja nauttikoot nyt valintansa hedelmistä.
Voihan sitä tälleenkin ajatella, seuraavalla keikalla sitten (ja sellainen kyllä tulee) voi olla vähän hintsumpaa saada apua paikallisista...
 
niin,



”Sauli Niinistö haluaisi selkeyttää lainsäädäntöä siten, että kriisitilanteessa olisi selkeämpää, millä ehdoilla ja kuka päättää suomalaisjoukkojen lähettämisestä maailmalle.”

"Presidentti pitää kuitenkin ristiriitaisena sitä, että Suomi voi lähettää joukkoja kriisialueelle nopeammin muiden pyynnöstä kuin omia kansalaisia auttamaan. Se vaatisi lakimuutoksen."


Näinhän se juuri on. Laki puolustusvoimista ei tunnista sitä, että lähdetään omin päin auttamaan oman maan kansalaisia maan rajojen ulkopuolelle. Taisin tästä jo mainita. Edelleenkin, kukaan eduskunnassa ei ole älynnyt tai kehdannut kysyä, että presidentti, puolustusministeri tai ulkoministeri näyttäisi NATO:lta tai EU:lta tulleen avunpyynnön. Sen, jolla perusteltiin, että nyt suojajoukko lähetetään.

Ylipäällikkö on kiinnostunut "muotoseikoista". Hyvä niin, hän ei ole punakaartilainen.

Simpauttaja
 
Viimeksi muokattu:

Iltalehdelle on käynyt vanhanaikaisesti ja julkaisivat vanhan uutisen.


 
Taleban on pyytänyt USA:a säilyttämään diplomaattisen läsnäolon Kabulissa vetäytymisen jälkeen.


Mites se menikaan, aina saa molemmat haluta ja olla ilman...

Taleban ei kykene, torstain pommi-isku on vahva todiste, ja tuskin edes haluaa suojella amerikkalaisia diplomaatteja ja ilman kohtuu vahvaa sotilaallista suojaa ne ois taysin talebanin ja viela radikaalinpien toimijoiden armoilla....
 
Viimeksi muokattu:
Onkohan Suomelle mitään järkeä perustaa suurlähetystöjä kehitysmaihin?
Agfanistanista (tahallaan väärinkirjoitettu) lähetystöä suojaamassa on ollut peräti 83 paikallista turvamiestä. Kannattaako pienen Suomen ihan vakavissaan perustaa ählämeiden haalimistoimistoja ympäri maailmaa? Uusia haalimistoimistoja luemma on jo perusteilla. Kulut per pulju täytyy olla aivan tähtitieteellisiä. Suurlähettilään palkka, korvaukset ja etuisuudet, sihteerit, assistentit, kokit, tarjoilijat, harjottelijat, apulaiset, siivoojat ja 80 turvamiestä. Kun sitten tulee se odotettu äkkilähtö, kallis lähetystörakennus hylätään tunneissa. Kaikki lähetystön henkilökuntaa palvelleet kioskimyyjät haalitaan 50 km säteeltä ja tuotetaan tilauslennoilla veronmaksajain riesaksi. Ettei vaan nämä suurlähetystöt olisi ainakin osaksi ulkoministerin omaehtoisesti edistämiä hankkeita? Normikansalaisena vaikea kuvitella mitä hyötyä Suomelle on ollut Agfanistanin suurlähetystöstä.
 
Viimeksi muokattu:
Iltalehdelle on käynyt vanhanaikaisesti ja julkaisivat vanhan uutisen.



Ai jaa...se onkin noin vanha uutinen.

Minä kun jo ehdin kuvittelemaan että armeija on löytänyt jostain pallinsa :ROFLMAO:

Kohistanin mukaan Afganistanin armeija on muuttamassa strategiaansa ja keskittymässä strategisiin alueisiin.

Vaikka on toki niinkin että eihän siellä ole tässä vaiheessa edes sitä armeijaa. Ehtivät jo luikkimaan kaikki omille teilleen vaikka voihan siellä joillakin alueilla vielä joitakin rääppeitä olla jäljellä.
 
Jos JAS kone halusi sotakokemusta ??? Onko väärä ketju ?

JAS Gripen fighters. Sweden's Armed Forces has publicly suggested sending JAS Gripen fighter aircraft to Afghanistan. The Swedish military lobbied for the deployment, arguing that possible combat experience would be good for the Air Force -- and enhance the marketability of the Gripen.


 
Back
Top