Ahvenanmaa

HS uutisoi myös:
Niinistöltä kysyttiin myös Venäjän Ahvenanmaalla sijaitsevasta konsulaatista, jonka hän totesi liittyvän laajempaan keskusteluun Ahvenanmaan demilitarisoidusta erityisasemasta. ”Olen pyytänyt vähän selvitystä siitä, mikä tuon konsulaatin oikeudellinen status näissä sopimusrakenteissa on”, Niinistö vastasi kysymykseen. Hänen mukaansa on syytä selvittää perinpohjaisesti, onko konsulaatti perustettu Pariisin rauhansopimuksen vai Suomen ja Venäjän välisen kahdenvälisen sopimuksen nojalla. ”On syytä tarkoin pitää silmällä, että konsulaatti pysyy roolissaan”, Niinistö vielä lisäsi. Hänen mukaansa mikäli konsulaatti ei pysyisi roolissaan, tulisi sen asemaa tarkastella uudella tavalla.
 
Muistelin, että Pariisin sopimus liittyy jotenkin Ahvenanmaahan mutta kyseessä onkin kaksi eri sopimusta (1856 vs. 1947). Esimmäinen liittyy Krimin sotaan ja jälkimmäinen 2. maailmansotaan. Ahvenanmaata koskevat sopimukset wikipediasta (1 ja 2):

Ahvenanmaan konventio (1856 Pariisissa):
Ahvenanmaan konventio vuodelta 1856 allekirjoitettiin ensimmäinen sopimus 30. maaliskuuta 1856 Pariisissa, sen jälkeen Venäjä oli kärsinyt tappion Krimin sodassa Britanniaa ja Ranskaa vastaan. Jälkimmäiset toivoivat, että Venäjä ei militarisoi Ahvenanmaata, mikä vahvistettiin Pariisin sopimuksella (1856). Venäjä militarisoi saaret vuonna 1916 ensimmäisen maailmansodan aikana, mikä herätti Ruotsissa kriittisiä reaktioita.
Tämä sopimus oli siis osa Venäjän rauhanehtoja hävityn Krimin sodan jälkeen. Ryssät rikkoivat sopimuksen vasta 60 vuotta myöhemmin, joten se kesti yllättävän pitkään.

Sopimus Ahvenanmaan demilitarisoinnista (1921 Genevessä):
Ahvenanmaansaarten linnoittamattomuutta ja puolueettomuutta koskeva sopimus allekirjoitettiin 19. lokakuuta 1921 Genevessä Kansainliiton välityksellä Ruotsin, Suomen, Saksan, Yhdistyneen kuningaskunnan, Ranskan, Italian, Tanskan, Puolan, Viron ja Latvian toimesta Ahvenanmaan kysymyksen aikana.
Tämän sopimuksen taustat jäävät itsellä epäselviksi. Wikipediassa annetaan ymmärtää, että asia liittyy jotenkin Ahvenanmaan kysymykseen. Eli olisiko se ollut jonkinlainen lohdutuspalkinto Ruotsille, kun Ahvenanmaa jäi Suomelle? Ryssä ei ole voinut rikkoa tätä sopimusta, koska se ei ole sopimusosapuoli. Kun Ruotsi saadaan NATO:on niin tämän sopimuksen kohtalosta voidaan päättää ihan omien liittolaisten kesken. ;)

Moskovan Ahvenanmaa-sopimus (talvisodan jälkeen syksyllä 1940):
Moskovan Ahvenanmaa-sopimus eli Sopimus Suomen ja Sosialististen Neuvostotasavaltain Liiton välillä Ahvenanmaan saarista on vuonna 1940 solmittu valtiosopimus Suomen ja Neuvostoliiton välillä Ahvenanmaan asemasta. Sopimuksessa Suomi sitoutui demilitarisoimaan Ahvenanmaan saaret, olemaan linnoittamatta niitä sekä olemaan asettamatta niitä muiden valtioiden aseellisten voimien käytettäväksi. Neuvostoliitto sai oikeuden pitää Ahvenanmaan saarilla omaa konsulinvirastoaan, jonka toimivaltaan, tavanomaisten konsulintehtävien lisäksi, kuuluu valvoa sopimuksen noudattamista.
Vuosiluvusta olisin kuvitellut, että tämä olisi ollut osa Moskovan rauhansopimusta (1940), jonka ryssät myös rikkoivat. Mutta se lienee ainakin nimellisesti erillinen sopimus? Tosin ilmeisesti se on solmittu ihan puhtaasti kiristämällä, koska Suomi ei saanut mitään vastineeksi? Tai mistäpä sitä tietää, ehkä välirauha kesti tämän sopparin ansiosta muutaman päivän pidempään?

IS:n artikkelin mukaan Pariisin rauhansopimus (maaliskuussa 1947) ei liity asiaan mitenkään:
Pariisin rauhansopimus solmittiin vuonna 1947 ja siinä todetaan saarten jäävän ”demilitarisoiduiksi nykyisin vallitsevan tilanteen mukaisesti”.

– Siinä ei ole mitään viittausta vuoden 1940 sopimukseen tai sen paremmin Suomen kannalta olennaiseen ja paljon tärkeämpään, vuonna 1921 Kansainliitossa neuvoteltuun Ahvenanmaa-sopimukseen, Himanen kertoo.
 
En tiedä, kuinka paljon presidentillä on toimivaltaa asiassa, mutta voisin kuvitella että Saukki voisi vielä väistyvänä presidenttinä tehdä peliliikkeen. Uudelle pressalle jäisi pöytä ikään kuin tyhjäksi ainakin tämän asian osalta.
 
Olisikohan tässä niin hyvä syöttö lapaan, että Ahvenanmaan konsulaatin saisi suljettua? Ja toisaalta, jos nyt ei toimita niin se lähettää vahvan viestin. Mikä saattaa olla koko Pietarin konsulaatin sulkemisen tarkoituskin.

Screenshot_20230706_133524_Yle.jpg


Lisäys: käsittääkseni reagoimattomuutta Ahvenanmaan konsulaatin asiassa on perusteltu sillä, että jos Suomi sulkee Ahvenanmaan konsulaatin, niin Venäjä voi vastatoimena sulkea Pietarin konsulaatin. Tämä Venäjän peliliike tekee ainakin tämän perustelun pätemättömäksi.

[Poistettu aivopieru]
 
Viimeksi muokattu:
Ahvenanmaan demilitarisointi kannattaa aloittaa siitä että aikanaan sopineet valtiot yksitellen irtautuvat siitä sopimuksesta jolloin mitään ei jää jäljelle.
Suomen luulisi olevan helppoa valmistella tämä tapahtumaketju koska irtautuvat valtiot ovat muutenkin jo Eurooppalaisia veljiämme ryssäboikottien yhteisrintamassa.

Vuoden 1940 Ahvenanmaa-sopimuksesta ryssän kanssa voimme itsekin irtautua aikanaan, koska siinä ei ole joukkoa muita maita.
.
 
Nyt olisi uudella hallituksella paikka osoittaa päättäväisyyttä sekä oppositiolle että Nato-kumppaneille. Ja kai se Venäjäkin jotain voisi huomata.
 
Mitä vittua ne siellä selvittelee? Kaikki muutkin maat tekee päätöksiä jos ne niitä haluaa oli se sitten muodollisesti joidenkin sopimusten mukaista tai ei. Suomessa ja Suomalaisissa eniten vituttaa tää "se on jämpti" asenne. Joka on hyvä periaate, mutta kun se viedään äärimmäisyyksiin jo siinä mittakaavassa, että jämptiys muodostuu haitaksi ja naurunaiheeksi kahvipöydissä.

Konsulaatti helvettiin sieltä. Tai pistetään paremmaksi. Katkaistaan kaikki diplomaattiset yhteydet ryssiin. siinähän marinoituu omassa vodkassaan. Tänne ei heitä haluta PISTE!
 
Jonkinlainen Suomettumisen haamu elää vielä nurkissa. Säälittävää menoa. Onneksi minä en ole päättäjä, koska ensimmäinen teko olisi Affenanmaan konsulaatin poisto ja toinen itärajan sulkeminen kaikelta liikenteeltä.

Hitto kun sisälläni asuva ryssänviha nousee koko ajan uusiin ulottuvuuksiin. Jos asuisin Affenanmaalla, niin en varmaan pystyisi välttämään jotain tihutöitä kyseisellä kiinteistöllä.
Oisko kollektiivisia terveisiä, mitä voisin viedä lähetystöön? Mulla täällä mukana pelkästään lämpimässä ja suljetussa tilassa muhineita paskavaippoja heitettäväksi, audiobiologisia heitteitä nimittäin :uzi:
 
Vähän veikkasinkin ettei Maarianhamina mene samalla. Aika Niinistömäistä.

Tällainen ulkopolitiikan amatööri ajattelisi, että samalla rutinalla sekin olisi tässä mennyt.

Pakkohan se on saada myös pois ja koko demilisaritointikin purettava. Eiköhän tässä nyt tarpeeksi kauan ole jo leikitty ...
 
Vähän veikkasinkin ettei Maarianhamina mene samalla. Aika Niinistömäistä.

Tällainen ulkopolitiikan amatööri ajattelisi, että samalla rutinalla sekin olisi tässä mennyt.

Pakkohan se on saada myös pois ja koko demilisaritointikin purettava. Eiköhän tässä nyt tarpeeksi kauan ole jo leikitty ...
En tiedä, mutta taitaa ahvenanmaalaiset itse olla kovimpia demilitarisoinnin kannattajia. Joku paikallispomo siellä antoi taannoin lausuntoja, joista kävi selväksi että eivät kaipaa sinne mitään sotilaallista toimintaa. Ja ilmaisi asian vielä aika vittumaiseen ja ylimieliseen sävyyn. En tiedä miten jollakin paikallishallinnolla sitten muka voisi olla sellainen valta luennoida miten siellä pitää olla. Mitähän mieltä RKP muuten asiasta on?
 
Venäjä tarjosi oivan tilaisuuden lopettaa tämä Ahvenanmaankin konsulaatti nyt samalla. Nämä on harvinaisia tilanteita ja kaikki tilaisuudet kannattaa käyttää hyväksi. On todella paljon vaikeampaa sulkea tuo myöhemmin omalla yksipuoleisella ilmoituksella, nyt sen sulkeminen olisi mennyt vastauksena Venäjän toimiin.

Olen pettynyt. En oikein ymmärrä selitystä jostain selvityksistä. Kuka uskoo, kun joku selvitys on tehty, että Suomi alkaisi yksipuolisesti sulkemaan konsulaattia ? Minun on hyvin vaikea uskoa sitä.
Varsinkin jo Venäjällä valta taas jotenkin keinotekoisesti vaihtuu, tulee Putinin tilalle joku uusi keulakuva, niin varmasti täällä ei enää lähdetä konsulaattien sulkemisiin.

Minusta kysymys on siitä, että ei uskallettu tehdä tätä päätöstä sulkemisesta.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top