Ahvenanmaa

Ahvenanmaa mietityttää. Itse jaan foorumilla vallitsevan mielipiteen demilitarisoinnin purkamisesta ja konsulaatin häätämisestä. Niinistön puheessa maakuntapäivien avajaisissa hän halusi korostaa rauhaa ja rauhansopimusta. Väkisin tulee mieleen, että aihetta olisi Niinistön tyyliin ulkomailla tunnusteltu ja aihetta on yhdessä pohdiskeltu. On tultu yhdessä tulokseen olla koskematta. Syynä on taktisen propagandavoiton tavoittelu. Muualla länsimaissa on iso joukko Ukrainan tukemista vastustavia, venäjää ymmärtäviä ja antiglobalisteja jotka näkevät Naton (ihan oikein, mutta vääristävien lasien läpi) globalismin välineenä.

Suomen liityttyä Natoon ja salliessaan maankamarallensa yhdysvaltalaisia joukkoja nielaisee osa ryssän narratiivin ja pitää tällaista toimintaa eskaloivana. Ahvenanmaan tilanteen purkaminenkin näyttää eskalaatiolta ja se on myös ns neutraaleille (esm 3.maailman kansalaiset)helppo myydä eskalaationa, onhan se rauhansopimukseen koskemista. Ahvenanmaan tilannetta on myös esitelty paljon ulkomaille hienona ratkaisuna ja Ahvenanmaalaiset ovat isännöineet monia tutustumaan tulleita delegaatioita vuosien varrella.

Veikkaan että näitä on laskettu yhteen ja todettu, että Nato-Suomelle ei Ahvenanmaan tilanne enää aiheuta tosiasiallisia turvallisuushaasteita. Liennyttääkseen DCA:n allekirjoittamisen aiheuttamaa vaikutusta lännen hyödyllisissä idiooteissa ja neutraaleissa, pidetään nykyinen tila yllä. DCA yhdessa Suomen ja Ruotsin Natoon liittymisen kanssa on paljon tärkeämpi, eikä Sauli halua mahdollistaa "turhaa" vastustajaa palvelevaa eskalaatiopropagandaa.

Se mitä ja minkä vuoden sopimusta aletaan hörkkimään ei ole pääasia, koska mielikuvana on rauhansopimus.

Näin näkisin valtiojohdon ajatuksenjuoksun.
 
Ahvenanmaan tilanne on mahdollista ratkaista vähän pitemmällä pelillä ulottamalla asevelvollisuus sinne. Se kääntäisi saarelaisten oman kannan.
 
Enää edes kielikysymys ei ole ongelma, kun nykyääm meillä on Uudenmaan prikaatti.

Voivat sitten treenailla Affenanmaan vapautusta ihan omin voimin. ;)
 
Rajavartiolaitoksen puolelle maakuntakomppanian tyylinen pumppu pystyyn aktiivireserviläisistä Rajan ammattilaisten tukemana, jonka ympärille voi perustaa sodanajan kevyen paikallispataljoonan. Sisäministeriön alaista touhua, Thörnroosiltakaan ei pitäisi mennä yöunet.

Ei nyt ihan hukkaan mennyt tuo kesäinen pohdintani. Tämmöinen pomppasi silmille: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/f5dc9fac-7825-4c69-955f-60f26fd2fe73

HBL uutisoi, että Suomen rajavartiosto ja merivoimat ovat kouluttaneet Uudenmaan prikaatissa joukkoja, joita voitaisiin lähettää Ahvenanmaalle jo rauhan aikana. Joukkoja on koulutettu kaikessa hiljaisuudessa siitä asti, kun Venäjä valtasi Krimin Ukrainassa vuonna 2014.

Länsi-Suomen merivartioston apulaiskomentaja Ilja Iljin sanoi HBL:lle, että tiedot joukkojen suuruudesta ovat salaisia.

– Niitä on kuitenkin tarpeeksi, jotta voimme vastata erilaisiin uhkiin normaaleissa olosuhteissa, erityistilanteissa sekä poikkeuksellisissa oloissa.

Joukot on asetettu Rajavartiolaitoksen reserviin ja toimivat tarvittaessa Ahvenanmaan rajavartioston alaisina. Joukkojen univormun hihassa on karhusymboli. Kriisin puhjetessa Rajavartiolaitoksen reservi on mahdollista ottaa käyttöön aiemmin kuin puolustusvoimien joukot, mikä edellyttäisi liikekannallepanoa.
 
Back
Top