Alueellisten joukkojen uusi? tst-tapa

Kontiorannassa on koulutettu jo toista vuotta "maavoimien uuden taistelutavan" mukaiseen toimintaan, joten sikäli ihmetyttää tuo lause I/2013 alkaa varusmiesten koulutus?
 
Tvälups kirjoitti:
Kontiorannassa on koulutettu jo toista vuotta "maavoimien uuden taistelutavan" mukaiseen toimintaan, joten sikäli ihmetyttää tuo lause I/2013 alkaa varusmiesten koulutus?

Olikos koulutettavilla käytössään kaikki se uusi tietotekniikka kama mitä normi jägsterille on luvattu vuonna X.?.

Toisaalta, pitäähän koulutusoppaatkin tehdä ennekuin virallisesti aloitetetaan...
 
Kaikki lelut ja lallattimet on koekäytetty j-os pilotoinnissa. Pilotti j-os on/oli PKARPR.
 
Ohjustajan postaamaan listaan: hämmentävällä tarkkuudella maanpuolustusnetin tiedustelu kykeni hahmottamaan tuon listan asiat jo ennen niiden julkistamista, eikö vain? Onko tiedustelumme niin tarkkaa ja voimallista vai onko tuo lista liian helppoa tavaraa reserviläisille, joilla on ollut jalkaväkiprikaatin/paikallispataljoonan/- komppanian sijoitus? Onko Lapsen vaatteet lopultakin lähelle samat kuin ennenkin, väri ja nappien asento on rukattu?
 
Tvälups kirjoitti:
Kontiorannassa on koulutettu jo toista vuotta "maavoimien uuden taistelutavan" mukaiseen toimintaan, joten sikäli ihmetyttää tuo lause I/2013 alkaa varusmiesten koulutus?

Mutta tuskin on tuotettu vielä yhtään sijoittettua uutta alueellista SA-kokoonpanoa, sen verran lienee ollut kokoonpanot/tavoitteet yms, vielä työnalla...
Siitähän tässä lienee nyt kysymys. En nyt muista tarkkaa jutun sanamuotoa, mutta minulle jäi sellainen käsitys että 1/2013 erässäkin keskitytään varusmiesjohtajien/kouluttajien kouluttamiseen ja seuraavasta erästä sitten näille sijoitettu miehistö...
 
Ohjus-tiedustelija kirjoitti:
EK kirjoitti:
Uudessa Sotilasaikakauslehdessä oli artikkeli maavoimien uudesta taistelutavasta. En ehtinyt syventymään. Silmäillessä huomiota kiinnitti linnoituslaitteiden ja valemaalien nostaminen erikseen esille. Pikaisesti vilkaistuna vaikutti avaavan ihan kohtuullisesti uudistusta, eli siitä vaan kirjastoon lukemaan.

Kävin lukaisemassa, mieleen jäi seuraavia mainintoja:

-Uudet alueelliset joukot kootaan tst-osasto tai pataljoona kokoonpanoon. Määristä ei mitään uutta mainintaa (artikkelin lopussa jälleen toteamus että jos rahoitus ei järjesty niin joukkojen varustaminen/tst-tavan toteuttaminen jää vajaaksi/toteutuu pienemmässä mittakaavassa).

-Tst-osastoja varustetaan maantieteen/tehtävän mukaisesti, mm. pohjoisen tst-osastojen iskevien osien pitäisi saada tekat alleen, Paseja/maastokuorkkeja ei riitä etelän tst-osastoille kuin osalle, suurin osa toimii ottoajoneuvoilla.

-Tst-osastoja varustetaan/koulutetaan toimimaan erilailla, osa toimimaan hajautetusti, osa hyökkäävästi ja osa perinteisen torjuvaksi.

Heitämpä ilmoille pienen ennustuksen.
Alueellisia tst-ryhmiä on suunniteltu perustettavaksi 5kpl.
Jos oletetaan että tuollaisen tst-ryhmän, samoin kuin operatiivisen prikaatin kouluttaminen/jopa SA perustaminen nojaa/on jollain tapaa sidoksissa aina tiettyyn varuskuntaan, niin:

Jatkossa maavoimien yhtymät koulutetaan/perustetaan seuraaviin varuskuntiin liittyen/tukeutuen:

-Sodankylä: "pohjoinen" tst-ryhmä (3-6 tst-osastoa, veikkaan 3kpl minimi määrää jos tekoista kerran haaveillaan...)

-Kainuu: Jpr05 + "keskisen suomen" tst-ryhmä

-Pori: Jpr05 + 1 "eteläinen" tst-ryhmä

-Vekara: Jpr05 + 2 "eteläinen" tst-ryhmä

-Santahamina: 3 "eteläinen" tst-ryhmä

-Parola: 2xmek.tst-osasto + 2 xmoot.tst-osasto.

Loput ns. maavoimien varuskunnat lakkautetaan tai ne tuottavat tukevie osia mm. ylijohdon joukkoihin.

Mitä tulee tuohon että osa tst-osastoista toimii hajautetusti, osa hyökkäyksellisesti ja osa puolustuksellisesti, niin kuulostaisi järkevältä että jokainen tst-ryhmä sisältäisi ainakin yhden kuhunkin tehtävään räätälöityä tst-osasto tyyppiä.

Ymmärtääkseni uudet paikallisjoukot on suunniteltu koottavaksi operatiivisista ja alueellisista joukoista vanhentuneista reserviläisistä n. 27v. eteenpäin + tietysti maakuntajoukkolaiset.
 
Tvälups kirjoitti:
Kontiorannassa on koulutettu jo toista vuotta "maavoimien uuden taistelutavan" mukaiseen toimintaan, joten sikäli ihmetyttää tuo lause I/2013 alkaa varusmiesten koulutus?

Jos olen ymmärtänyt oikein, Kontiorannassa on koulutettu kokeilumielessä uutta taistelutapaa eri kokoonpanoissa ja eri kalustolla, kuten myös RUK:n kärkikomppaniassa jne. Ei mitään lukkoon lyötyä uutta taistelutapaa/tekniikkaa.
1/13 saapumiserää koulutetaan näiden kokemuksien perusteella pattiarallaan vuoteen 2015 asti, jolloin kerätään kokemukset yhteen. Tämä koskee tietysti vain vihreälaattaisia hommia, se miten uuden taistelutavan huomioiminen muiden aselajien varusmieskoulutukssa etenee, en osaa sanoa, paitsi että alueellisen tykistön joukkojen koulutus pyörii jo jollain tasolla.
Näin niinkuin perstuntumalla olen käsittänyt.
 
Pilotti mikä pilotti, mutta varusmiehiä ne nallerannan veijaritkin ovat. Onko poikien ja tyttöjen sijoitus nakattu luiskaan ennen reserviin kotiutumista? Tee työtä jolla on tarkoitus -aukeaa taas karuimmalla tavallaan? Varusmiesten yhdenmukainen uuden tst-tavan mukainen kouluttaminen alkaa saapumiserästä I/13, sen hyväksyn ja ymmärrän.
 
Tvälups kirjoitti:
Pilotti mikä pilotti, mutta varusmiehiä ne nallerannan veijaritkin ovat. Onko poikien ja tyttöjen sijoitus nakattu luiskaan ennen reserviin kotiutumista? Tee työtä jolla on tarkoitus -aukeaa taas karuimmalla tavallaan? Varusmiesten yhdenmukainen uuden tst-tavan mukainen kouluttaminen alkaa saapumiserästä I/13, sen hyväksyn ja ymmärrän.

No ei tietysti ole missään luiskassa. Kyllä koulutettu sotilas mahtuu mihin taisteluosastoon vaan ihan sama onko ryhmässä 3 miehen partioita taikka normi kokoonpano. Tappaminen on kuitenkin samanlaista. Viestivälineet voidaan opettaa vaikka väistöalueella jne. Kertausharjoituksissa, siis niiden jälkeenhän joukon pitäisi olla fit to fight .
 
Huomionarvoista onkin kuinka pv satsaa ihan tosissaan, säästöistä huolimatta, reservin kertaamiseen. Tämä tuli ilmi komentajan puheessakin...
 
Kertausharjoituksien puute maksetaan verellä, se on selvä. Eikä puolustuksemme uskottavuus ainakaan kasva ainoan ja tulevan vastustajamme silmissä. Nykyisen ja tulevan tilanteen syy on demokratia ja äänestysikäiset suomalaiset, ei valtion taloudellinen tilanne.
 
Materiaali ja organisaatiot

Keskeinen uudistetun taistelutavan mahdollistaja on johtamisjärjestelmä, joka viedään ryhmä- ja raskasasetasolle saakka. Ryhmänjohtajat on tarkoitus varustaa radioilla ja paikkatietoon perustuvan tilannekuvan välittämisen mahdollistavilla päätelaitteilla. Joukkueen johtaja voi uusin välinein johtaa äänensä kantaman ulkopuolella olevia ryhmiään reaaliaikaisen tilannekuvan ja paikkatiedon perusteella. Käyttöön suunniteltu teknologia on jo olemassa. Esimerkiksi hirvijahdissa käytetään samankaltaisia kaupallisia välineitä. Nykyiselle tietotekniikan tuntevalle sukupolvelle välineiden käyttö on luontevaa.

Myös joukkojen kokoonpanoja tarkistetaan. (kuva 3) Kokeilukokoonpanoissa on jalkaväkiryhmän vahvuus kasvatettu yhdeksään sotilaaseen. Ryhmä voi jakautua kolmen taistelijan partioihin. Ryhmän aseistukseen kuuluu kaksi kevyttä konekivääriä ja tarkkuuskivääri sekä kertasinkoja ja viuhkapanoksia. Tulivoimaa joukoissa on muutoinkin kasvatettu olemassa olevalla materiaalilla. Komppanian kokoonpanoon kuuluu panssarintorjuntaohjusryhmä ja kolmeputkinen kevyt kranaatinheitinjoukkue

kuva3_440.jpg


Joukkotuotanto alkaa kesällä 2013

Toiminta perustuu tehtävätaktiikkaan kaikilla tasoilla. Johtajalle annetaan toiminnan päämäärä, tehtävä ja resurssit, jonka jälkeen hän päättää miten toiminta toteutetaan. Johtajilta ja yksittäisiltä sotilailtakin odotetaan rohkeuden ja aloitekyvyn lisäksi myös oveluutta. Heidän kouluttamisensa ymmärtämään taistelutavan syvin olemus on keskeinen haaste.

Maavoimien tuleva kokoonpano mahdollistaa joukkojen tuottamisen tehtävän ja olosuhteiden vaatimusten mukaisesti. Uudistettujen alueellisten joukkojen tuottaminen on tarkoitus aloittaa vuoden 2013 saapumiseristä, ensin johtajat ja sitten miehistö. Pääosa uudistetuista alueellisista joukoista tuotetaan aikaisemmasta poiketen varusmieskoulutuksen pohjalta.

Uudet organisaatiot ja niiden varustus on tunnettava perinpohjaisesti, ennen kuin joukkotuotanto voidaan aloittaa. Joukko-osastojen henkilökunnan perehdyttäminen taistelutapaan on toteutettu Maavoimien Esikunnan johdolla keväällä 2012. Joukkotuotannon valmistelua ollaan siirtämässä joukko-osastoihin ja sotakouluissa aloitetaan asteittain henkilökunnan koulutus.

Joukkojen suorituskykyjen saavuttaminen edellyttää, että miehistön viiden ja puolen kuukauden palvelusaika käytetään tehokkaasti. Maastovuorokausien määrässä tulisi päästä noin 40 vuorokauteen ja kertausharjoituksissa vuoden 2010 tasolle.

Lähde: PV kotisivu
 
Ryhmän "sisältö" on seuraava:

Ryhmänjohtaja
Tarkka-ampuja
Viestimies

Pioneeri
KK-ampuja
Rynnäkkökiväärimies

Varajohtaja
KK-ampuja
Lääkintämies


Joukkueen taas:

3 miehen johto-osa
3 miehen tulenjohtoporukka
3 kuljettajaa

3 x ryhmää


Komppaniassa

3-4 joukkuetta
Komentojoukkue
Kranaatinheitinjoukkue
Huoltojoukkue


Taisteluosasto/pataljoona

3-4 jääkäri/jv-komppaniaa
Esikuntakomppania
Viestikomppania
Kranaatinheitinkomppania
Huoltokomppania
Pioneerikomppania
Patteristo



------------------------------------------------------------------------


Pst-partioista on luovuttu ja kessiä jäykempää löytyy vasta komppaniatasolta ja käytössä NLAW.
Jos molemmat ryhmän kk:t ovat pokemoneja niin kuulaa ei ilmeisesti aiota kantaa ihan mahdottomasti.

Ihan hyvän näköistä. Ryhmästä löytyy monenlaista osaamista ja lääkintäkin on tiputettu taas pykälän verran alaspäin.
------------------------------------------------------------------------

Ja miksikö kirjotin samoja kuin kuvassa? Siksi, että tuo kuvan teksti on sellaita kärpäsenpaskaa mitä vanhemmat taistelijat eivät saa luettua ilman zoomailua.

Hyvä kuva, kiitos Hejsan!
 
pstsika kirjoitti:
Ryhmän "sisältö" on seuraava:

Jotenkin vaikuttaa aivan liian hienoksi muokatulta. Liian paljon "erikoisosaamista" sekä erikoistehtäviä ja liian vähän yleismiesjantusia kulutustavaraksi tst-kentän härvellykseen. Eikös kyseessä pitäisi kuitenkin olla peruskauraa eli jalkaväen kivääriryhmä, eikä mikään pienoisleikkaus yhtymästä. Perinteinen yritysorganisaatio tulee lähinnä mieleen, missä löytyy IT-hörhöä, laskutushörhöä, analyytikkoa ja pikkupomoa joka lähtöön, mutta se toiminnallinen kontaktipinta eli kenttäväki on raakasti alimitoitettu.

Mutta kaipa se uusi tst-tapa on jotain aivan vallankumouksellista, jossa moinen mikromanagerointi pääsee oikeuksiinsa.
 
Millaisiakohan nuo uusien kokoonpanojen "viestimiehet", "pioneerit" ja "lääkintämiehet" ovat?
Onko ryhmän varajohtaja aliupseeri?

Onko viestimies enemmänkin viestikoulutettu jääkäri kuin oikea viestimies, mutta kantaa jotain parsaa ja radiota rk-varustuksen lisäksi?
Onko pioneeri räjäytyskoulutuksen saanut jääkäri, jolla on kannossa r-laukku ja hän vastaa jytkyistä?
Onko lääkintämies jääkäri, joka kantaa mukanaan vähän enemmän lääkintäkamaa kuin ensiside, mutta koulutus on kuitenkin sovellettu "taisteluensiapuun" ja koulutus on enemmänkin kiväärimies? 6 vai 9 kk mies?

Koulutus voi olla aika haastellista jos noin ei ole, vaan jv-joukkueiden pioneerit ja viestimieht tulevat oman aselajinsa perusyksiköistä. Uskon, että nuo erikoistumiset annetaan ihan jääkärikomppanioissa ja siinä ei varsinaisesti tehdä "oikeaa" pioneeriä, vaan juurikin jääkäreitä, joille annetaan vähän extraa.

Ei tuo minun mielestäni ole ongelma, että miehistölle annetaan "erikoiskoulutusta" kiväärimiehen koulutuksen lisäksi, mutta suhtaudun epäillen siihen, ehditäänkö 5½ kk antamaan kunnon jv-koulutusta SEKÄ erikoiskoulutusta. vaikka se olisikin typistettyä.
Pioneeriä, lämäriä tai viestimiestä voi käyttää ihan kuten kiväärimiestäkin jos koulutus vain riittää - ei se räjäytys- tai lääkintäkoulutus mikään "rajoite" ole.

Kokoonpanot tuovat muuten aika vahvasti mieleeni sissijoukot...
 
Ammattisotilas blogisti kirjoitti:
Alueelliset joukot tulevat toimimaan taisteluosasto-organisaatiossa. Tämän hetken suunnitelmien mukaan taisteluosaston kokoonpanossa on 3-4 jalkaväki/jääkärikomppaniaa, esikuntakomppania, viestikomppania, KRH-komppania, huoltokomppania, pioneerikomppania ja tykistöpatteristo. Mukaan lisätään mahdollisesti myöhemmin ohjusilmatorjuntapatteri, jos Stinger-hankintaan riittää rahat. Osa taisteluosastoista liikkuu PV:n jo omistamilla ajoneuvoilla (TEKA, PASI) ja osa tulee liikkumaan ottoajoneuvoilla. Taisteluosastoilla tulee olemaan pimeätaistelukyky, lennokkiperusteinen tiedustelukyky ja maalinosoituskyky kauaskantoisillekin aseille. Taisteluosastot varustetaan nykyaikaisin viestivälinein, aina ryhmä- ja raskasasetasalle saakka. Epäsuoran tulen yksiköt tulevat toimimaan hajautetusti tuliasemassa. Taisteluosastot tulevat olemaan toisistaan erilaisia, osa taistelee hajautetusti, osa puolustavasti, osa hyökkäävästi.

Paikallisjoukot taas ovat mies ja kivääri-komppanioita joilla suojataan kohteita. Varustus on siis heikompi, ja tehtävät vähemmän vaativia. Olet siis hyvin kärryillä. Suosittelen hakeutumaan lähimpään kirjastoon, lehtisalista tulisi löytyä uusin Sotilasaikakauslehti (09/12) jossa maavoimien operaatiopäällikkö kuvaa uuden taistelutavan konseptin.

http://ammattisotilas.wordpress.com/2012/09/13/voiton-avaimet/#comments

Vahvennus minun.
 
pstsika kirjoitti:
Millaisiakohan nuo uusien kokoonpanojen "viestimiehet", "pioneerit" ja "lääkintämiehet" ovat?
Onko ryhmän varajohtaja aliupseeri?

Onko viestimies enemmänkin viestikoulutettu jääkäri kuin oikea viestimies, mutta kantaa jotain parsaa ja radiota rk-varustuksen lisäksi?
Onko pioneeri räjäytyskoulutuksen saanut jääkäri, jolla on kannossa r-laukku ja hän vastaa jytkyistä?
Onko lääkintämies jääkäri, joka kantaa mukanaan vähän enemmän lääkintäkamaa kuin ensiside, mutta koulutus on kuitenkin sovellettu "taisteluensiapuun" ja koulutus on enemmänkin kiväärimies? 6 vai 9 kk mies?

Koulutus voi olla aika haastellista jos noin ei ole, vaan jv-joukkueiden pioneerit ja viestimieht tulevat oman aselajinsa perusyksiköistä. Uskon, että nuo erikoistumiset annetaan ihan jääkärikomppanioissa ja siinä ei varsinaisesti tehdä "oikeaa" pioneeriä, vaan juurikin jääkäreitä, joille annetaan vähän extraa.

Ei tuo minun mielestäni ole ongelma, että miehistölle annetaan "erikoiskoulutusta" kiväärimiehen koulutuksen lisäksi, mutta suhtaudun epäillen siihen, ehditäänkö 5½ kk antamaan kunnon jv-koulutusta SEKÄ erikoiskoulutusta. vaikka se olisikin typistettyä.
Pioneeriä, lämäriä tai viestimiestä voi käyttää ihan kuten kiväärimiestäkin jos koulutus vain riittää - ei se räjäytys- tai lääkintäkoulutus mikään "rajoite" ole.

Kokoonpanot tuovat muuten aika vahvasti mieleeni sissijoukot...


Vahvensin. Elähän nyt. Suomessa ei ole sissijoukkoja vaan joukkoja, jotka toimivat hajautetusti. Osa alueellisista joukoista lienee toiminta-alueestaan ja varustuksestaankin johtuen hyvinkin "hajautettuja joukkoja". Nyt kun pstsika vielä akkiloit mitä tarkoittaa julkisesti ilmoitettu alueellisten joukkojen mieslukumäärä....panet siihen etelä-rannan ja Kymenlaakson al-joukot...sitten Kainuun joukot niin alapa akkiloida mitä loput ovat.
 
baikal kirjoitti:
Vahvensin. Elähän nyt. Suomessa ei ole sissijoukkoja vaan joukkoja, jotka toimivat hajautetusti. Osa alueellisista joukoista lienee toiminta-alueestaan ja varustuksestaankin johtuen hyvinkin "hajautettuja joukkoja". Nyt kun pstsika vielä akkiloit mitä tarkoittaa julkisesti ilmoitettu alueellisten joukkojen mieslukumäärä....panet siihen etelä-rannan ja Kymenlaakson al-joukot...sitten Kainuun joukot niin alapa akkiloida mitä loput ovat.

Maavoimien sodan ajan vahvuus: 145 100 sotilasta, joista:
• operatiivisia joukkoja: 60 000 sotilasta
• mistä alueellisia joukkoja: 25 100 sotilasta
• mistä paikallisjoukkoja: 60 000 sotilasta

Operatiiviset joukot
Valmiusprikaateja: 3
Mekanisoituja taisteluosastoja: 2
Moottoroituja taisteluosastoja 2
Helikopteripataljoonia: 1
Erikoisjääkäripataljoonia: 1

Alueelliset ja paikallisjoukot
Taisteluryhmiä: 5
Erillisiä paikallispataljoonia: 26
Erillisiä paikalliskomppanioita: 26


Erillisiä komppanioita? Erillisiä pataljoonia?
Nuo siis paikallisjoukkoina, alueellisia 5 tst-ryhmää.

Tässä tapauksessa erilliset komppaniat ovat maakuntakomppanioita, mutta entäs erilliset pataljoonat?
Erillisyksiköt eivät siis kadonneetkaan historian hämärään. Osa noista toki on vartiojoukkoja m/kivääri ja kokardi, mutta 60 000 miestä ei taatusti laiteta vartioimaan paskakaivoja… Se on kuitenkin yli 40 % maavoimien vahvuudesta.

Miksi Sinä kysyit tätä kun tiedämme molemmat ihan tasan tarkkaan mitä tuollaisilla kevyesti aseistetuilla ja hajanaisesti koulutetuilla joukoilla voidaan tehdä kun vihollinen on kokonaisuudessaan mekanisoitu… :D
Vartiointia ja taistelun osalta hajautettua toimintaa.
 
Minusta noita uusia joukkoja voitaisiin kouluttaa ristiin useampiin tehtäviin. 7 kertaa 4 kuukautta, eli 28 kuukautta yhteensä. Ja jos porukkaa hommataan valikoidusti joukkoihin, niin jotkut voisivat palvella sen ekan neljä, mennä vuoden tai pari tauolle ja sitten tulla uudestaan neljäksi kuukaudeksi. Jos kaverilla on sen jälkeen halu ja kyky niin se voisi sitoutua pidemmälle aika jaksolle, mikä sitten voisi toimia nopeammalla syklillä koulutuksen loppuun saakka.

Tietysti joillakin on halu jatkaa suoraan ja siihen voidaan sanoa kyllä taikka ei, tarkoittaen että kaverilla on kyky siihen hommaan. Ne jotka sitten ei pidä firman toimista, voi käydä siviileissä ja venkoilla hommassa ulos. Toisille tuommoinen antaa mahdollisuuden palvella maataan haluamallaan tavalla.

Lääkintämiehet voivat käydä siviilissä hakemassa hoitajan papereita, ja sitten tulla niin tarpeen vaatiessa tulla soveltamaan niitä taitoja firman leivissä, kun koulutus menee tiukemmalle linjalle taikka kun firma antaa apua valtion taikka lähikuntien puolesta. Viestillä on omat puolensa, sähkö, elektroniikka, tietoliikenne, ohjelmistotekniikka toimiessa syventävinä. Ja niin se menee eteenpäin kunnes kaveri on päässyt firman suunnittelemalle tasolle, missä hyvin lyhellä kertauksella saadaan mies siviilistä ruotuun.

Tietenkin tällä mallilla tulee iso kasa niitä neljän kuukauden miehiä, mutta oman kokemuksen kohdalla voin sanoa että parin vuoden jälkeen teki mieli mennä takaisin ja syventää kokemusta, tieto-taitoja.
 
Erilliset pataljoonat

Uudistuksen yhtenä uutena elementtinä Puheloinen mainitsi paikallisjoukkojen perustamisen sodanajan paikallispuolustuksen vahventamiseksi.

Pataljooniksi organisoitavien paikallisjoukkojen tehtäviin kuuluu joukkojen perustaminen ja koulutus, kohteiden suojaus, tiedustelu, opastaminen, etsintä ja pelastus, sivustojen suojaus, maahanlaskun torjunta ja rajoittaminen, sissitoiminta ja erikoisjoukkojen vastainen toiminta sekä muiden viranomaisten tukeminen.

Lähde: ruotuväki PV kotisivu
.
 
Back
Top