Tilannearvio 1935-1938 vs. 1992-1994
Creidiki kirjoitti:
Oisko ihan noin? Tilanne kiristyi koko 1930-luvun jälkipuoliskon, Abyssinian kriisi, Espanjan sisällissota, Reininmaan militarisointi.
Käsitykseni mukaan Suomessa ei ole seurattu juuri muuta kuin Neuvostoliittoa eikä Suomessa juuri seurata muuta kuin Venäjää. Jos ajatellaan Abessinian kriisiä, sitä, että Italia miehitti Abessinian ja tavallaan yhdisti Abessinian ja Eritrean siten, että vasta 1941 Britannia "vapautti" ne valtansa alle Suomen tulevana vihollisena, on tuo 1935 tapahtuma suunnilleen Suomen kannalta yhtä vaikuttava kuin se, että Syyriassa tapetaan ihmisiä ja että italialaisten liittolaiset, Britannia ja Ranska, kaatoivat Libyassa hallituksen. Ei siitäkään Suomessa olla erityisesti "huolissaan".
Toinen piirre on sitten se, ettää Italia toimittaa sukellusveneakkutekniikkaa Venäjälle sukellusveneeseen S-1000, Ranska toimittaa alumiinisota-alusteknologian NATO:n komento- ja johtojärjestelmineen ja Saksa energiarauhan pantiksi sotilaselektroniittaa mm. elektroniseen sodankäyntiin, ei Suomessa olla tästä ollenkaan virallisesti huolestuneita edes puolustusvaliokunnassa, vaan Helsingin Sanomatkin keskittyy pelkkiin tonttikauppoihin.
Toisin sanoen Suomessa ei nyt saa tai Suomessa ei nyt viitsitä huolestua siksi, kun eurooppalainen NATO auttaa Venäjän federaation asevoimia, jotka olivat jo 1990-luvulla ruostekasa, tälle vuosituhannelle.
Se, koska Suomessa huolestuntaan, on aivan Alma Median, Sanoman ja Yleisradion päätettävissä oleva asia ja näiden toimitusten huolestumisasteen määrittelee salainen komentolinja päätoimittajiin ja "luottotoimittajiin", jotka valtion tiedotustoimiston tapaan panevat propagandamyllyn päälle sitten, kun käsketään. Tästä toiminnasta tulee muutama reservin ylennys tiedotusmajuriksi asti, mutta ei juuri muuta lisärahaa tilisiirtoina.
Espanjan sisällissota oli melko todellinen sota. Se oli riittävän laaja, siihen osallistui taustalla riittävästi voimia, jotka kehittivät puolustusvälineitä, kuten panssarivaunuja, yksitasokokometallilentokoneita, kuten I-16 ja Messerschmitt Bf-109 sekä laakapommitusta tarkempaa syöksypommitusta tyyliin Junkers Ju 87 "Stuka".
Kuitenkin Espanjan sisällissotakin oli niin monta tuhatta kilometriä Suomesta kaukana, että äärimmäisesti siitä ei huolestunut edes ranteitaan myöden tasavallan eli "laillisen hallituksen" puolella oleva Neuvostoliittokaan, vaikka muodosti merkittävimmän laillisen hallituksen tukijan. Koska kansainväliset prikaatit olivat tavallaan ulkoasiainkansankomissaari Maksim Litvinovin kansanrintamapolitiikan seurausta, mutta Kominternista lähtenyt idea, Suomessa valtiollinen poliisi kuulusteli kommunisteiksi epäilemiään Espanjan sisällissodan tasavaltalaisia veteraaneja. Sen sijaan ne, jotka menivät kansallisten puolelle kapinaa tukemaan, olivat "kunnon kansalaisia". Espanjan sisällissota meni siis Suomen osalta paljolti Saksan, Ranskan ja Britannian sekä Neuvostoliiton vuoksi puolueettomuuden nimissä, vaikka neuvostovastaisuuden vuoksi käytännössä peesattiin henkisesti kapinallisia.
Reininmaan remilitarisointi ilmeisesti katsottiin Saksan sisäiseksi asiaksi, johon Britannian ja Ranska reagoivat tai sitten eivät reagoi. Suomi ei ollut Versailles'n rauhansopimuksen osapuoli, vaikka wilsonilaiset periaatteet toki sopivat Suomelle siinä, missä Latvialle, Liettualle, Puolalle ja Virollekin.
Suomen politiikkaa 1920-1935 kannattaa katsoa pääasisssa dialogina Rudolf Holstin reunavaltiopolitiikkan ja pohjoismaisen suuntauksen näkökulmista.
Suomen politiikkaa 1935 virallisesta pohjoismaisesta suuntauksesta talvisotaan kannattaa katsoa varovaisen huolestumisen politikkana. Suomessa virallisesti huolestuttiin Neuvostoliitosta joskus 1931 uudelleen, kun Svinhufvud loi Mannerheimille varjoylipäällikkyyden puolustusneuvostossa ja kun hän myönsi ratsuväenkenraalille sotamarsalkan arvonimen. http://www.mannerheim.fi/09_pneuv/s_neuvos.htm
Muihin maihin verrattuna Suomi varusteli keski-intensiivisesti 1937-1939. Toisin sanoen Suomessa ei hötkyilty.
Sen sijaan 1992-1994 Suomessa ajauduttiin miltei paniikkiin Vladimir Žirinovskin vuoksi. Meillä oli naispuolutusministeri, jonka avustaja Helsingissä ja yli koko Pohjoismaissa, George Paile, soitteli suutaan siihen tahtiin, että 1993 Suomen puolustusvoimat organisoitiin kuin sodan ajan kannalle maanpuolustusalueiksi, ostettiin Saksan liittotasavallalla DDR:n perintö romuraudan hinnalla ja solmittiin tekninen liitto US Navyn kanssa Horneteilla. Tämä kanssasotimisratkaisu US Navyn kanssa vaikuttaa vieläkin Suomen politiikkaan siten, että Suomella on transatlanttinen velvoite olla edes sen verran NATO-maa, että saadaan Horneteihin uusia helyjä.
Paniikin aikaansaajina Suomessa olivat Vladimir Žirinovskin lisäksi Jeffrey Sachs, jonka talouden šokkihoidon takana oli ajatus ajaa Neuvostoliiton jälkeinen konepajateollisuus niin alas, että Venäjän federaation kyky Neuvostoliiton tapaan suurten alueiden miehittämiseen tavanomaisin voimin menisi. Tämä taloudellinen miehittäminen 150%:n koroin onnistui lakkauttamaan inflaation ja teollisuuden. 1996-1998 esimerkiksi rauhanomaisesta paperiteollisuudesta seisoi yli puolet ja konepajateollisuuden volyymi taisi laskea 75%. Suomeen kauhua lietsoi carlbildtiläinen professori Anders Åslund, jota Suomen ruotsalaisvaikutuksen vuoksi siteerattiin ahkerasti.
Creidiki kirjoitti:
Mutta neljässä vuodessa (n 1935-1939) ei rakenneta armeijaa uusiksi, ei vaikka rahaa olisi ollutkin. 30-luvun lopulla aseita ei ollut kenelläkään myytäväksi asti. Lisäksi lama teki selvää jälkeä kansantaloudesta.
Juuri tuo lama estää asevoimiin hassaamisen tehokkaasti.
Creidiki kirjoitti:
Suhteellisen rauhallinen kansainvälinen jakso sai asevoimat kehittämään kaikkea muuta kuin niitä joukkoja joilla sitten sodittiin, oli panssarilaivoja, sukellusveneitä ja pommittajia.
Kannattaa muistaa, että laivasto-ohjelmalla oli demokraattisten voimien, mm. Helsingin Sanomien tuki. Ajatuksena Helsingin Sanomien lukijoilla saattoi olla aina niin rakas "pääkaupunkiseudun puolustaminen".
Sukellusveneohjelma liittyi toisaalta jonkinlaiseen reunavaltionpolitiikkaan. Ajateltiin, että Virosta olisi liittolaiseksi Suomelle. Näin muuten ajatelellaan heimoromanttisesti vielä nykyäänkin. http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomenlahden_tykist%C3%B6sulku
Creidiki kirjoitti:
Maavoimien kehittämisen vuoro oli "myöhemmin" koska "ei meitä tällä hetkellä mikään uhkaa". Sitten kun uhka syntyi ei rakenteellisia ongelmia niin vain korjattukaan. Tätä ei voi kaataa vain Cajanderin niskaan, eikös se Kapiainen kerro että armeijan rakennus kestää 15 vuotta?
Minusta tässä m/Cajanderissa on osin perää, mutta osin se on melko kohtuuton vaatimus yhdelle pääministerille. Pitäisi ottaa huomioon myös Maalaisliitto, SDP ja Kokoomus sekä lamasta toipuminen.
[/quote]