Tvälups kirjoitti:
Ideaalimaailmassa meillä olisi 350 000 miehen moderni ammattiteknoarmeija.
Koska emme elä ideaalimaailmassa niin on tehtävä kompromisseja. Joko meillä on nykyisenlainen reserviläisarmeija tai sitten huippuunsa varusteltu alle 30 000 miehen ammattisotaväki. Rahoituksen vajavaisuus ei salli tätä suurempaa joukkoa. Kykenisikö moinen ammattisakki sitten suorittamaan sen tärkeimmän tehtävän jota varten sen pitäisi olla olemassa eli Suomen maanpuolustuksen sodan aikana? Vastaus on: Ei.
Asia mikä helposti unohtuu kun keskittyy haukkumaan reserviläisiä ja asevelvollisuuttaan suorittavia varusmiehiä: On silkkaa itsensä pettämistä kuvitella, että ammattiarmeija saisi pestattua riveihinsä sen parhaan henkilöstöaineksen. Yksittäisiä huippuja kyllä, mutta vastaavasti jokaista huippua kohden aikamoisen määrän silkkaa paskaa. Toisinsanoen ainesta joka koostuu niistä vähemmän lahjakkaista, yhteiskunnan pohjasakasta sekä niistä reilusti alle keskiverron olevista henkilöistä. Pääosa parasta ainesta jättää sotaväen väliin ja se keskikasti, joka on nykyisellään sotaväen suurin henkilöstöryhmä, ei hakeudu myöskään sotilasuralle. Esimerkkejä tästä löydätte jokaikisestä ammattiarmeijasta maailman jokaiselta kolkalta.
Mielestäni meidän suomalaisten olisi aika vetää pää pois peestä ja käydä avoin keskustelu maanpuolustuksen tulevaisuudesta. Sotaväki tulee ammattilaistumaan, sille tosiseikalle emme mahda mitään, mutta sen lisäksi ja oheen on luotava uskottava puolustuskaarti joka pelkällä olemassaolollaan nostaa vihollisen hyökkäyskynnyksen niin korkealle ettei se ylity. Kaitseliit/Kodukaitse, Hemvärnet, Sveitsin malli -nämä kaikki on nostettava ennakkoluulottomasti tarkistelun kohteiksi. Olkoon se massa-armeija vaikka Talebanien tapaan toimiva sissiarmeija, ei mitään merkitystä millainen sen esikuva on. Hyökkäyskynnyksen ylläpito olkoon kyseisen territoriaaliarmeijan tärkein tehtävä.
Tähän en voi kuin nyökkäillä vaikka teksti onkin ajoittain hieman kärkevää.
Vielä muutama huuto kehän ulkopuolelta:
1) Yhdysvallat kykenee nykyisellä väestöpohjallaan ja puolustusmenoillaan pitämään yllä noin 2,8 miljoonan hengen asevoimaa. Näistä noin puolet ovat reserviläisiä. Yhdistynyt kuningaskunta pitää yllä 400 000 hengen rajusti pienenevää asevoimaa 63 miljoonan hengen populaatiolla. Ranska pitää 65 miljoonan väestöllä yllä noin 400 000 hengen asevoimaa. Näistä sekä Yhdysvalloilla, että UK:lla on ollut ajoittain vaikeuksia pitää ruodut täytettyinä.
Jos Suomen rekrytointipotentiaali heijastelisi keskipitkällä aikavälillä näiden kehittyneitten länsimaisten demokratioitten keskimääräistä tilannetta niin rekrytointipotentiaalimme olisi noin 7,2 promillea väestöstä. Se on karvan verran vajaa 40 000 henkeä.
Jos asevoiman perusjako olisi saman kaltainen kuin yllä niin noin puolet näistä saaataisiin pidettyä vakipalveluksessa ja puolet reservissä. Vakinaisessa palveluksessa olevista vajaa 3000 miestä menisi merivoimille ja saman verran joten maavoimille jäisi noin 14 000 miestä. Maavoimien kriisivahvuus lienisi noin 28 - 32 000 miestä.
2) Yhdysvaltain puolustusministeriön budjetista vain noin 20% riittää hankintoihin ja niistä on jouduttu tinkimään lähiaikoina kovalla kädellä. Jos Suomen puolustusbudjetista hankintoihin menisi sama osa niin niihin olisi käytössä 570 Meur p.a., kun vuoden 2011 budjetissa hankintoihin osoitettiin 738 Meur. Leikkaus olisi noin 23% p.a..
Pienentynyt pääluku tarkoittaisi kuitenkin hankintamenojen suurin piirtein viisinkertaistumista / henkilö.
Nyt kysymys onkin voiko viisinkertaisella materiaali-investoinnilla korvata 83%:n laskun henkilöstössä siten, että valtion jatkuva olemassaolo, nähdäkseni ainoa sotilaallisen voimankäytön syy meille, pystytään edelleen turvaamaan.
Voimmeko rakenteellisesti korvata materiaalilla vielä 83% lisää jäljellä olevan kenttä-armeijan miehistä?
3) Näin edellisen urani aikana hienon ranskalaisen artikkelin asevelvollisuuden loppumisen vaikutuksista sikäläiseen alokasmateriaaliin 1990-luvun lopussa. Eräs elämäni suurimmista katumuksen aiheista on, etten heti kopioinut koko artikkelia. En edes muista missä julkaisussa se oli joten ketutus on sitäkin suurempi. :a-embarassed:
Joka tapaksessa sikäli, kun muistan homman oikein luvut olivat seuraavat: Asevelvollisuuden aikana 98% alokkaista oli lukutaitoisia. Ammattiarmeijan alokkaista puolestaan 74% oli lukutaitoisia. Miettikääpä asiaa hetki. Ranskassa on aivan kelvollinen koulujärjestelmä, vaikka sillä onkin ongelmansa.
Suoraan sanoen kelvottoman aineksen osuus alokkaista 13-kertaistui. Joka neljäs alokas länsimaisessa sivistysvaltiossa
ei ollut lukutaitoinen.
Tilanne lienee tasaantunut mutta muutos oli joka tapauksessa dramaattinen ja vaati paljon toimia. Ketuttaa vain, kun tämä pointti jää nettihuhun tasolle, kun en muista lähdettä. :| Piti kuitenkin sanoa.
4) Presidentti Koiviston näkemys kansalaisarmeijasta on mielestäni edelleen terävä: Pitkällä aikavälillä yhteiskunta alkaa näyttää aika erilaiselta jos vain ne, jotka aseita haluavat käyttää myös niitä osaavat käyttää.
Nyt siirryn takaisin katsomoon.