AMMATTILAISET VS. AMATÖÖRIT-vänkäys...siirto Malvinas-saarten sodasta

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja baikal
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
setämies kirjoitti:
Jos tarkkoja ollaan niin ainakin kesän pääsotaharjoitukset sijoittuvat yleensä ajallisesti hyvin lähelle naapurin suurharjoitusta.

Mutta Ladoga ja Zapad sun muut läntisellä alueella pidetyt on perinteisesti järjestetty syksyllä, ei kesällä. Kavkaz Rubezh ja Vostok ovat kesäisiä harjoituksia.

Lisäksi on mietittävä millä syyllä harjoitusta ei keskeytetäkkään sen jälkeen kun joukkojen keskittäminen on tehty, vaan ne jatkavat rajan yli.

Noinhan kävi juuri Georgiassa. Molemmilla osapuolilla oli samaan aikaan harjoitukset, mutta kun Georgian harjoitus loppui ja joukot palasivat kotiin, venäläiset jäivät Etelä-Ossetiaan kasarmeilleen.

Meinaatko, että kaasuputkea suojaava maihinnousu kahahtaa rannikolle ilman minkäänlaista agressiota? Tai maahanlasku tärähtää pirkkalaan koska venälaistä isoäitiä (realistisemmin isoäitijengiä) ei otettukaan vanhainkotiin?

Strateginen yllätys on aina ollut venäläisten suosima idea - se piti huolen siitä, että BAOR kyttäsi 3. iskuarmeijaa Saksojen rajojen takana kuin kissa hiirtä ja USA:n 11. ratsurykmentti 8. kaartinarmeijaa Fuldan aukossa. Ne GSFG:n 20 divisioonaa - leijonanosa koko Venäjän A-kategorian panssari- ja mjv-divisioonista - kun olivat kuin luotuja suoraan kasarmeista suoritettavaan "strategiseen vastahyökkäykseen". Sekä venäläiset että itäsaksalaiset ovat kertoneet mielenkiintoisia juttuja siitä, kuinka nopeasti tuollainen "äijät ulos punkista ja kohti rajaa"-temppu pystyttiin jo yllätysharjoituksissa saamaan vauhtiin.

Ja ei, en odota että VDV pudottaa rykmentin laskuvarjosotilaita Pirkkalaan eksfiltroimaan jotain maatuskaa Äiti Venäjälle. Sen sijaan odotan, että jos sitä tarvetta on, oli se sitten tarve "laajentaa suoja-aluetta" tai "ottaa haltuun strategisia alueita rajan läheisyydessä" tai "suojata elintärkeitä etuja" tai sitten ihan vaan Plehven "se, mitä tämä maa tarvitsee välttääkseen vallankumouksen, on lyhyt ja voittoisa sota"-tyylinen kansan laajamittainen kusetus, lähtee käyntiin nopeasti, ilman ennakkovaroituksia ja kovalla voimalla.
 
ironside kirjoitti:
juhapar kirjoitti:
lisärahaa ei tässä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa ole eikä tule. Se on poliittinen realiteetti.

Toivottavasti ei tule sitä talvisota-herätystä tällä kertaa. Ja olen muuten ehdottanut toistakin vaihtoehtoa, sitä Länsi-Saksan mallia jossa varusmiehet koulutetaan SA-vahvuisissa pataljoonissa ja prikaateissa ja palvelivat pidemmän ajan. Mutta olisiko esimerkiksi 12kk/18kk tai 18kk/24kk varusmiespalveluaika sen hyväksyttävämpi ratkaisu? Toisaalta varusmies on valtiolle halpaa työvoimaa, niin se jopa voisi mennä läpi.

Palveluksen pidentämisellä tuskin saavutettaisiin koulutuksellisesti yhtään mitään. Mieluummin käytetään enemmän rahaa nykyisen mittaiseen koulutukseen. Lisää simulaattoreita ja lisää kovilla ampumista.

Omaa palvelusta muistellessani, sanoisin kotiutuneen porukan hallinneen varsin hyvin tehtävänsä. Puutteeksi muodostui se viimeinen silaus. Ampuminen ja toimiminen kovien kanssa. Aikaa koulutukseen kyllä oli. A-tarpeista ja ammunnoista oli puutetta.
 
EA muinoin, kun piti neekereitä pitää ojennuksessa Sowetossa ja muissakin erityisolosuhteita sisältävissä kohteissa, kertautti jengiä säännollisesti. Mutta mitäpä olivat tehtävät? Puominotkuntaa ja iltaisin autopartioita hiljaisilla kyläteillä, radiopäivystystä ja ähinää. Erittäin pieni joukko touhusi ihmismetsästyksen parissa, satoja, ei tuhansia sotilaita. Mitäpä tuolla puomiarmeijalla olisi tekoa, kun vastaan olisikin tulla kapsahtanut rivakka rauta-armeija? Kiviä ja keppejä heittelevä orjajoukko on erilainen uhkakuva.

IDF...mitäs muuta ne kertaukset massalle ovat kuin ampumarataa päivän kaksi ja sitten radiohuoneisiin, huoltoon, jätskibaareihin ja puominotkuntaan. Tarkastellaan arabien taskuja ja ihmetellään, valvotaan liikennettä ja ähistään. Jälleen: pienen pieni joukko on puuhassa, jossa on rivakammat uhkakuvat. Ei siellä kommandosotaa harjoittele reservin taaja massa vaan pienen pieni joukko. Tai että panssaridivisioonat harjoittelisivat viikoittain torjuntavoittaen arabikolonnien vyöryjä....jne. jne. Njet. Keskeisimmät tehtävät ovat ammattimaistettu ja pieni joukko ressuja touhuaa KOVIEN tehtävien parissa. Taaja massa äimistelee ja yrittää saada paska nakin kulumaan joutuin alta pois.

Siinä olen Ironsiden kanssa samaa mieltä, että meillä vallitsee foorumilla joku ihmeellinen käsitys ilma-maahanlaskujen kelvottomuudesta operaatioina. Venäjän no 1 maavoimien osalta on maahanlaskukykyiset, ammattimaistetut, hyvällä kalustolla varustetut kopterijoukot. Se saa rahansa ja henkilostonsa ykkosenä. Listalla oli viimeksi, kun sitä selasin, ps-asevoima oli kohtana 7. Liikkuvuus, operatiivinen joustavuus, toimivat yhteydet, nopea reagointi ja voimakas tulivaikutus käsittäen myös ne ohjukset, joita foorumin käsityksen mukaan Venäjällä ei siis ole. Tai oli, mutta tulipalo tuhosi ne niiku tota. hah.

Miten tuollainen nopean toiminnan joukko ottaisi aloitteen käsiinsä? Sopii sitä pohtia, ensimmäinen asia on ilmatilan haltuunottaminen ja keskeisten kohdemaan asevoimien viestintään yms. liittyvien elementtien vikuuttaminen, informaatiosota koko laajuudessaan, sabotaasi, siviili-infraan kohdistuvat iskut jne. ai ni, ei niillä ole sitä eikä tätä, eikä ne osu.
 
baikal kirjoitti:
EA muinoin, kun piti neekereitä pitää ojennuksessa Sowetossa ja muissakin erityisolosuhteita sisältävissä kohteissa, kertautti jengiä säännollisesti. Mutta mitäpä olivat tehtävät?

Suurin osa oli partiointia SWA:ssa, ts. Namibian rajalla. 1980-luvulla siellä oli käytännössä jatkuvasti joko osia pataljoonista tai kokonaisia reservin pataljoonista hommissa (riviin kutsutut komppaniat liitettiin "modular battalion"-tyylisiin partiopataljooniin, kokonaiset pataljoonat viettivät ajan yhdessä). Hyvin harva camp sisälsi Sowetossa palloilemista.

IDF...mitäs muuta ne kertaukset massalle ovat kuin ampumarataa päivän kaksi ja sitten radiohuoneisiin, huoltoon, jätskibaareihin ja puominotkuntaan.

Negevillä treenaamista, Libanonin rajan partiointia, Golanin alueen partiointia, Siinain rajan partiointia, jne.
 
baikal kirjoitti:
itäpä tuolla puomiarmeijalla olisi tekoa, kun vastaan olisikin tulla kapsahtanut rivakka rauta-armeija?

Ohops, tämän unohdin: mainittu "puomiarmeija" pisti Kuuban ja Angolan sotilaille päihin kuusi-nolla esimerkiksi sellaisissa paikoissa kuin Cuito Cuanavale ja Lomba-joki, ja vastapuolella oli reippaasti rautaa (T-55, BTR, BMP, ilmaylivoima), omalla puolella Ratel-kuljetuspanssareita, modattuja Centurion-panssarivaunuja ja muutama Rooikat-panssariauto.
 
ironside kirjoitti:
baikal kirjoitti:
itäpä tuolla puomiarmeijalla olisi tekoa, kun vastaan olisikin tulla kapsahtanut rivakka rauta-armeija?

Ohops, tämän unohdin: mainittu "puomiarmeija" pisti Kuuban ja Angolan sotilaille päihin kuusi-nolla esimerkiksi sellaisissa paikoissa kuin Cuito Cuanavale ja Lomba-joki, ja vastapuolella oli reippaasti rautaa (T-55, BTR, BMP, ilmaylivoima), omalla puolella Ratel-kuljetuspanssareita, modattuja Centurion-panssarivaunuja ja muutama Rooikat-panssariauto.

Tämä pitää paikkansa kyllä. EA:n joukot olivat kykenevämpiä kaikilla mahdollisilla osa-alueilla ja ressuja oli todella paljon tohinassa mukana. Ja oli tosissaan kevyen jalkaväen operaatioita kysta kyllin. Eli touche`` Ironsidelta tässä casessa baikalin pyöreään vyötäröön.

Oletko Ironside törmännyt tietoihin, joiden mukaan britit olisivat koordinoineet noita operaatioita EA:n apuna? Portugalin evp-väkeä kyllä on ollut asiantuntijoina, mutta oliko brittejä?
 
baikal kirjoitti:
Oletko Ironside törmännyt tietoihin, joiden mukaan britit olisivat koordinoineet noita operaatioita EA:n apuna?

Tietoihin en ole, huhuihin kyllä, mutta useimmiten nämä huhut ovat lähteneet osapuolilta joilla on ollut, sanoisinko lievästi antipatioita länsimaita vastaan. Kyse on siis samankaltaisista huhuista kuin SAS:n osallistuminen Vietnamiin osana Australian SASR:n komponenttia tai se, että MI5 antoi NIS/BoSSin harrastaa tiedustelua Lontoossa ja muualla Britanniassa rajoituksella, että se keskittyi vain ANC:n ja Swapon kaltaisiin ryhmiin.

Portugalin evp-väkeä kyllä on ollut asiantuntijoina

Ei pelkästään asiantuntijoina, vaan myös rivimiehinä oli paljon entisiä Portugalista kotoisin olevia Angolan-siirtolaisia, ja paikallisten pieds-noirsien lisäksi rivissä oli pirusti myös entisiä flechas-sotilaita, eli MPLA:n ex-jäseniä jotka oli "käännetty" Portugalin siirtomaa-armeijan puolelle. Kuuluisassa 32. jalkaväkipataljoonassa oli melkoinen määrä portugalilaisia sukunimiä, oli ihonväri sitten oliivinvärinen tai musta.
 
Portugalin sotilaita pidettiin korkeassa kurssissa tuohon aikaan tuolla perällä. Heidän näkemyksensä sotimisesta taisi olla varsin suoraviivainen, siinä ei todellakaan "annettu syvyyttä" vastustajalle ilmaiseksi. Heidän fysiikkansa lienee ollut erinomainen ja sivistyksensä välillä tasoa kunhan lukea osasivat. Vaan mitäpä sillä kirjaviisaudella tekikään tuohon aikaan tuolla?

Joo, olen joskus ollut tilaisuudessa keskustella, itseasiassa useinkin, henkilön kanssa, joka tuolla vaikutti ammoin. Hän kertoi, että brittiupseereja ja "insinöörejä" oli tuolla siviilikamppeissa karttapöytien äärellä. Ja vakuutti, että toisella puolella oli neukkusotilaita samoissa hommissa, samoin itäsaksalaisia ja bulgaareja. Bulgaari - tai tsekki-miinoja piti pirullisina värkkeinä, en muista mikä ominaisuus niihin oli ympätty. Miinoja siellä käytettiin puolin ja toisin ymmärtääkseni lähes massamaisesti. Siinä kun EA sentään teki niistä kartat, toinen osapuoli nakkeli niitä kuin pikkukiviä maastoon, en tiedä sitten.
 
baikal kirjoitti:
Hän kertoi, että brittiupseereja ja "insinöörejä" oli tuolla siviilikamppeissa karttapöytien äärellä.

Saattaa olla että paikalla oli jotain ex-armeijan väkeä, mutta Thatcherinkin Britannia piti E-Afrikan käsivarren päässä. Virallisen armeijan jäsenen paljastuminen siellä olisi ollut jumalaton propagandavoitto Pahan valtakunnalle.

Sen tiedän, että jenkkejä vaikutti Zairen puolella (Unita sai aseapua sieltäkin kautta), ja jenkit toimittivat myös E-Afrikkaan jotain avustusta - ainakin recce-erikoisjoukot saivat erikoisvälineitä kuten M16-kivääreitä ja kannettavaa elint-kalustoa. Jokin yhteys tällä saattaa olla siihen, että SADF kaappasi external-operaatioissaan pirusti uutta iivanan kalustoa, kuten ensimmäisen ehjän SA-8-lavetin ja jonkun tutkan minkä tyyppiä en muista.

Ja vakuutti, että toisella puolella oli neukkusotilaita samoissa hommissa, samoin itäsaksalaisia ja bulgaareja.

Niitä oli. SADF:n viestitiedustelun nappaamat viestit kertovat suoraan, kuinka lähes koko FAPA-DAA:n (Angolan ilmavoimat ja ilmapuolustusjoukot) toimivat itäblokin "neuvonantajien" voimin, ja venäläisiä saatiin vangeiksikin Angolassa. Sitä Cuito Cuanavalen operaatiota johti venäläinen kenraali, ja sen oli suunnitellut itäblokin toimikunta.

Bulgaari - tai tsekki-miinoja piti pirullisina värkkeinä, en muista mikä ominaisuus niihin oli ympätty.

Ne SWA:ssa palvelleet sotilaat joiden kanssa on tullut keskusteltua puhuivat jalkaväkimiinasta jota nimitettiin "mustaksi leskeksi", ja siinä oli harvinaisen pirullinen anti-lift-laite: miinaa ei tarvinnut kuin heilauttaa niin se tuli silmille. Saattoi olla tuo.

toinen osapuoli nakkeli niitä kuin pikkukiviä maastoon, en tiedä sitten.

Toinen osapuoli ei ollut mikään sotataidon mallimaa. SADF:n sotilaat kertoivat "Swapo retreat"- tai "Swapo run"-taktiikasta, jossa nämä vallankumoukselliset urhot juoksivat pakoon niin että pöly lensi, pitäen samalla AK:ta olkapäällään ja ammuskellen taakseen. Hiukan samaa olivat brittien kertomukset operaatio Hyperionista (brittiarmeijan Beirutin rauhanturvaoperaatio 1980-luvun alussa), jossa paikallisten taistelutapa tunnettiin nimellä "Beirut fire control orders": suojassa muurin tai auton takana nostetaan kivääri suojan yläpuolelle ja pruutataan lipas tyhjäksi.
 
ironside kirjoitti:
Lunni kirjoitti:
SAS siellä taisi eniten 'kunniaa niittää'.

SAS ei saaria takaisin vallannut, vaan sen tekivät 3 Cdo Bde ja 5 Inf Bde. Pebble Islandin isku, Etelä-Georgian takaisinvaltaus ja SBS:n tekemät partio- ja tarkkailuretket (yksi partio möllötti pitkän ajan melkein Stanleyn satamassa tarkkailemassa) olivat ne huippuhetket, ylikuormatun Wessexin mereensyöksyminen sitten se nadiiri.
Ei yksittäisen (SAS / erikoisjoukko) partion tehtävänä ole valtaus. Tiettyjen pisteiden tiedustelu, haltuunotto ja pitäminen kunnes muut ovat varsinaisen tehtävän suorittaneet on.

Olipa heillä myös parempi kalusto Argentinalaisiin nähden esim pimeätaistelussa.

Itse asiassa argentiinalaisilla oli kautta linjan parempi kalusto kuin briteillä:
...

Osaaminen kusi, ei uskottu laitteisiin tai ei uskottu viholliseen. Paljaassa maastossa etenemisiä oli paljonkin ja Argit empivät ampumista.

Onhan Suomellakin valmius käydä hommin heti tai ainakin päivien sisällä.

Millä lihaksilla? Suomessa ei ole erikoisjoukkoja lukuunottamatta ainuttakaan taisteluvalmista, SA-muotoista suurempaa yksikköä. Ilmoitetaanko Kremliin, että käyttäkää ystävällisesti vain pataljoonia tai sitä pienempiä yksiköitä?

48h saadaan valmius tietyille (res.)yksiköille. 72h miehistö paikalla valmiina ottamaan heille kuuluvat tehtävät. Nyt puhutaan rauhasta->valmiuteen komppania tasolla joiden tehtävänä ei edes ole pysäyttää pataljoonaa.
 
Mites nämä vastuukysymykset noin niinkuin laajemmassa mitassa menevät. Jos ammattilainen suunnittelee älyvapaan operaation, jota reserviläinen ei kykene toteuttamaan, niin kenen on syy? Tai oliko syy sen poterossaan kykkivän ressun passiivisuuteen hänen omansa vai olisiko hänen ammattilainen esimiehensä jopa käskenyt hänen toimia täsmälleen niin kuin sitten tapahtui? Päättikö Argentiinan armeijassa esim. vastahyökkäyksestä maihinnousun tukialueelle kiväärijullien kollektiivi, vai mahdollisesti joku ihan sotakouluja käynyt mies?

Millä tahansa resursseillahan on mahdollista epäonnistua.
 
Hösseli kirjoitti:
Mites nämä vastuukysymykset noin niinkuin laajemmassa mitassa menevät. Jos ammattilainen suunnittelee älyvapaan operaation, jota reserviläinen ei kykene toteuttamaan, niin kenen on syy? Tai oliko syy sen poterossaan kykkivän ressun passiivisuuteen hänen omansa vai olisiko hänen ammattilainen esimiehensä jopa käskenyt hänen toimia täsmälleen niin kuin sitten tapahtui? Päättikö Argentiinan armeijassa esim. vastahyökkäyksestä maihinnousun tukialueelle kiväärijullien kollektiivi, vai mahdollisesti joku ihan sotakouluja käynyt mies?

Millä tahansa resursseillahan on mahdollista epäonnistua.

Jatkosodan aikaisia eversti-kenraalilinjan muistelmia lukiessa törmää tähän: jos operaatio epäonnistui, syy oli huonojen sotilaiden tms. mutta ei mitenkään eikä koskaan komentajaportaan eikä suunnittelun..joissain tapauksissa myönnetään sekin, että vihollisella oli oma tahto.

Puna-armeijan oivalliset operaatiot olivat Zukovin vs. ansiota onnistuessaan...ei suinkaan sitkeän ja jopa taitavaksi osoittautuneen sotaväen alemman kastin. Montgomery sitä oli valovoimainen, samoin saksalainen aavikon kettunen, entäs sotilaat?
 
Lunni kirjoitti:
Ei yksittäisen (SAS / erikoisjoukko) partion tehtävänä ole valtaus.

Ei olekaan, mutta kun Falklandien taisteluiden kunnianhaalimisesta tulee puhe, kärjessä ovat yleisesti olleet merijalkaväki ja varsinkin laskuvarjojoukot, ja varsinkin 2 Para, jonka komentaja, evl Herbert "H" Jones, hyökkäsi Darwinissa pataljoonansa kanssa argentiinalaisten asemiin ja kaatui taistelussa, saaden siitä Viktorianristin.

48h saadaan valmius tietyille (res.)yksiköille. 72h miehistö paikalla valmiina ottamaan heille kuuluvat tehtävät. Nyt puhutaan rauhasta->valmiuteen komppania tasolla joiden tehtävänä ei edes ole pysäyttää pataljoonaa.

Mutta esimerkiksi Georgiassa 72 tuntia merkitsi puoliaikavihellystä, ja venäläiset olivat matkalla kohti Goria ja Tbilisiä, ja silloin rintamalla oli jo omia sotilaita. Miten pitkälle tankki ajaa 72 tunnissa pitkin kaakon valtateitä, tai kuinka paljon sotilaita voidaan ilmakuljettaa vaikkapa Lapista napatulle lentokentälle tuossa ajassa?
 
Kyllä case-Georgian harmaa vaihe kesti paljon pidempään mitä Ironside antaa ymmärtää. Siellä pudoteltiin lennokkeja pitkin kesää ennen kuin rähinä todenteolla alkoi. En jaksa kahlata uutisarkistoja, mutta se oli muistaakseni heinäkuun alkua, kun Georgialaiset väittivät venäläisten pudottaneen tiedustelulentokoneen E-Ossetian ilmatilassa.

Se on kyllä totta että venäläiset pääsivät suureen yllätykseen, mutta se on pelkästää Shakasvilin tymyyttä, koska hän luotti että USAn ratsuväki rientää apuun. USA oli antanut kyllä täydet tiedot siitä mitä rajan taka oikeasti onkaan odottamassa...
 
ironside kirjoitti:
Lunni kirjoitti:
Ei yksittäisen (SAS / erikoisjoukko) partion tehtävänä ole valtaus.

Ei olekaan, mutta kun Falklandien taisteluiden kunnianhaalimisesta tulee puhe, kärjessä ovat yleisesti olleet merijalkaväki ja varsinkin laskuvarjojoukot, ja varsinkin 2 Para, jonka komentaja, evl Herbert "H" Jones, hyökkäsi Darwinissa pataljoonansa kanssa argentiinalaisten asemiin ja kaatui taistelussa, saaden siitä Viktorianristin.

48h saadaan valmius tietyille (res.)yksiköille. 72h miehistö paikalla valmiina ottamaan heille kuuluvat tehtävät. Nyt puhutaan rauhasta->valmiuteen komppania tasolla joiden tehtävänä ei edes ole pysäyttää pataljoonaa.

Mutta esimerkiksi Georgiassa 72 tuntia merkitsi puoliaikavihellystä, ja venäläiset olivat matkalla kohti Goria ja Tbilisiä, ja silloin rintamalla oli jo omia sotilaita. Miten pitkälle tankki ajaa 72 tunnissa pitkin kaakon valtateitä, tai kuinka paljon sotilaita voidaan ilmakuljettaa vaikkapa Lapista napatulle lentokentälle tuossa ajassa?

Kyllä Ironside mielestäni tässä kohtaa kirjaa viisauden sanoja. Kaikki meikäjoukot eivät taatusti ole pillin vislauksesta sotavalmiita parissa vuorokaudessa. Osa on, osa ei. Ja "sotavalmis"-käsite voi liudentua melko paljon siitä, mitä sillä nyt halutaan kertoa, sywän rauhan aikana. Rauhan aikana on kiva ja helppo laatia ahtaat raamit käsitteille....kun sota painelee päälle, raamit voivat osoittautua varsin haasteellisiksi.

Eli komppaan siinä mielessä Ironsidea, että jos poliittisella tasolla ei saada tilanteenmukaisia päätöksiä riittävän ajoissa tehtyä, niin korppi nokkii SA:n, jos TUNTEJA pitää alkaa laskea, näin se vaan on. Mutta joku korppia pienempi lintu visertää tässä minulle, että pv:lla on mahdollisuutensa koroittaa valmiusasioita ilman TÄYDELLISTÄ LKP:kin ja ilman poliitikkojen JULKISTA JA KIRJALLISTA päätöstä. Eli en usko sotilaiden tyytyneen hankaamaan ihottumaa joutilaista käsistään tässäkään asiassa. Ja huom: tämä tapahtuisi ilman suurta vohinaa ja kohinaa, poliittisten päättäjien myötäsuosiolla ja hiljaisella hyväksynnällä. Joku tällainen mekanismi on taatusti, muuten tämä valmiusasia ei mene järkeen ollenkaan.
 
baikal kirjoitti:
ironside kirjoitti:
Lunni kirjoitti:
Ei yksittäisen (SAS / erikoisjoukko) partion tehtävänä ole valtaus.

Ei olekaan, mutta kun Falklandien taisteluiden kunnianhaalimisesta tulee puhe, kärjessä ovat yleisesti olleet merijalkaväki ja varsinkin laskuvarjojoukot, ja varsinkin 2 Para, jonka komentaja, evl Herbert "H" Jones, hyökkäsi Darwinissa pataljoonansa kanssa argentiinalaisten asemiin ja kaatui taistelussa, saaden siitä Viktorianristin.

48h saadaan valmius tietyille (res.)yksiköille. 72h miehistö paikalla valmiina ottamaan heille kuuluvat tehtävät. Nyt puhutaan rauhasta->valmiuteen komppania tasolla joiden tehtävänä ei edes ole pysäyttää pataljoonaa.

Mutta esimerkiksi Georgiassa 72 tuntia merkitsi puoliaikavihellystä, ja venäläiset olivat matkalla kohti Goria ja Tbilisiä, ja silloin rintamalla oli jo omia sotilaita. Miten pitkälle tankki ajaa 72 tunnissa pitkin kaakon valtateitä, tai kuinka paljon sotilaita voidaan ilmakuljettaa vaikkapa Lapista napatulle lentokentälle tuossa ajassa?

Kyllä Ironside mielestäni tässä kohtaa kirjaa viisauden sanoja. Kaikki meikäjoukot eivät taatusti ole pillin vislauksesta sotavalmiita parissa vuorokaudessa. Osa on, osa ei. Ja "sotavalmis"-käsite voi liudentua melko paljon siitä, mitä sillä nyt halutaan kertoa, sywän rauhan aikana. Rauhan aikana on kiva ja helppo laatia ahtaat raamit käsitteille....kun sota painelee päälle, raamit voivat osoittautua varsin haasteellisiksi.

Eli komppaan siinä mielessä Ironsidea, että jos poliittisella tasolla ei saada tilanteenmukaisia päätöksiä riittävän ajoissa tehtyä, niin korppi nokkii SA:n, jos TUNTEJA pitää alkaa laskea, näin se vaan on. Mutta joku korppia pienempi lintu visertää tässä minulle, että pv:lla on mahdollisuutensa koroittaa valmiusasioita ilman TÄYDELLISTÄ LKP:kin ja ilman poliitikkojen JULKISTA JA KIRJALLISTA päätöstä. Eli en usko sotilaiden tyytyneen hankaamaan ihottumaa joutilaista käsistään tässäkään asiassa. Ja huom: tämä tapahtuisi ilman suurta vohinaa ja kohinaa, poliittisten päättäjien myötäsuosiolla ja hiljaisella hyväksynnällä. Joku tällainen mekanismi on taatusti, muuten tämä valmiusasia ei mene järkeen ollenkaan.

Kuka tahansa joukko-osaston komentaja voi toimeenpanna harjoituksen joukoilleen jossa jaetaan kovat joukoille. Puheloinen voi sitten toimeenpanna vielä vähän isomman harjoituksen.. :a-smiley:
 
Falklandin sota ei nyt anna lopullista vastausta ammattilaiset vs amatöörit kysymykseen. Tietysti selvää että samanlaisen kulttuuritaustan omaavat ammattilaisjoukot ovat paremmin varustettuja kuin saman kulttuuritaustan omaavat amatöörit. Falklandin sodassa tuo vielä oli kulttuuritaustan osalta ammattilaisia tukeva ja amatöörejä sorsiva. Tämä viimeinen ei nyt perustu mihinkään rotuoppiin, vaan yhteiskunnan rakenteisiin molempien osapuolten osalta. Britit vaan kun osaavat paremmin mieltää että järjestelmän voi saada toimivaksi runsaalla harjoituksella, aloitteellisuudella, käskyjen täyttämisellä ja luottamuksella omiin.

Mitä siitä vängätä yleisellä tasolla ammattilaiset vs. amatöörit.

Ja toinen homma on, että kyllä kaikissa yllätyshyökkäyksissä on ollut harmaata vaihetta ennen. Kyse on vain siitä miten siihen on reagoitu.


Esim. ja vaan esim. saksalaisten Norjan ja Tanskan valtaus 1940, jolle oli merkkejä näkyvissä jo ennen. Tosin liittoutuneet olivat jo merellä menossa Narvikin, kun saivat tiedon että saksalaiset olivat jo nousseet maihin. Ja kohde, Norja, sähläsi kun poliittinen hallitus ei antanut selkeitä ohjeita yleisestä (radiolla ilmoitettavasta) mobilisaatiosta, joten toimeenpaneva taho mobilisioi kirjeillä (käskykorteilla). Tämä on oikeastaan detali, sillä tuolloin oltiin jo viikkoja myöhässä.

Jos meillä mobilisoidaan kun nurkissa paukkuu, on jo tehty suurin virhe. Tässä maailmassa on saatavissa indikaatioita tapahtumista. On vain kyse niiden pohjalta päättämisestä.

Ja Georgia - Venäjä sota on taas heikko esimerkki yllätyshyökkäyksestä. Siellähän harmaata vaihetta oli kestänyt vaikka kuinka kauan.
 
Eikä ne ammattilaisetkaan istu kassulla tetsarit päällä 24/7 vaan ammattilaisarmeijakin on mobilisoitava. Osa on rivissä, osa reservissä osa vapaalla. Ihan niinkuin asevelvollisetkin.

Esitän tässä nyt sellaisen kerettiläisen mielipiteen että hyvin pieni osa sotilastehtävistä on sellaisia jotka vaativat ammattilaisen. Tietyt tekniset erikoisalat (lentäjät tulevat mieleen) ja esikunnat, nuo sodan insinööritoimistot vaativat tietoja ja taitoja joita siviilillä ei ole ja joita ei järkevässä ajassa voida siviilile opettaa voida opettaa. Kaikki muu voidaan totetuttaa reserviläisillä ja riittävällä määrällä kertausharjoituksia.

Siis silloin kun toimitaan kotimaassa. Montakos KH-vuorokautta saikaan yhden ammattilaisen hinnalla?

Onko sitten seksikkäämpää/helpompaa käyttää se raha ammattilaiseen?
 
Caveman kirjoitti:
Siellä pudoteltiin lennokkeja pitkin kesää ennen kuin rähinä todenteolla alkoi.

Totta kai siellä oli tilanne päällä jo pitkän aikaa, olihan E-Ossetian rajalla ollut tiivis tunnelma jo vaikka kuinka kauan, mutta Georgia oli valmistautunut selvittämään välinsä osseettien pyssymiessakkien, ei Venäjän armeijan. Georgialla oli todella pieni ikkuna reagoida siihen, että huomasivat venäläisten taistelujoukkojen siirtyneen jo Javaan.

se on pelkästää Shakasvilin tymyyttä, koska hän luotti että USAn ratsuväki rientää apuun. USA oli antanut kyllä täydet tiedot siitä mitä rajan taka oikeasti onkaan odottamassa...

Ei muuten ollut antanut. Georgian johto sai tiedon Venäjän armeijan joukoista Ossetian puolella muistaakseni 24 tuntia ennen kuin hyökkäys Tskhinvaliin alkoi, ja senkin elektronisen tiedustelun keinoilla (sieppasivat venäläissotilaiten puheluita ja radioviestejä Äiti Venäjälle), eikä johdolla ollut selkeää käsitystä siitä, että 58. armeija oli odottanut rajan takana lähtölaukausta jo pitkän aikaa. Juuri siitä johtui se paniikinomainen hyökkäys Ossetiaan, sen sijaan että oltaisiin valmistauduttu kunnolla.
 
Creidiki kirjoitti:
Eikä ne ammattilaisetkaan istu kassulla tetsarit päällä 24/7 vaan ammattilaisarmeijakin on mobilisoitava. Osa on rivissä, osa reservissä osa vapaalla. Ihan niinkuin asevelvollisetkin.

Mutta huomattavasti suurempi osa on rivissä. Jos viisitoista prosenttia pataljoonasta on lomalla, vapailla tai vempassa, se on silti suurempi taistelukelpoinen joukko kuin mikään tällä hetkellä Suomen armeijassa rivissä oleva yksikkö. Ei poliisejakaan kutsuta reservistä jos heitä satutaan tarvitsemaan, vaan he ovat "lippujen alla" mikäli eivät ole poissa palveluksesta loman, vapaan tai saikkarin vuoksi.

Siis silloin kun toimitaan kotimaassa. Montakos KH-vuorokautta saikaan yhden ammattilaisen hinnalla?
Onko sitten seksikkäämpää/helpompaa käyttää se raha ammattilaiseen?

Käännetään kysymys toisinpäin: montako liki jatkuvasti rivissä olevaa sotilasta saadaan aikaan kertausharjoituksilla?
 
Back
Top