APRS ..yms. radioamatööritoimintaa

Sanonpa vaan tässä, että vaikka patarautainsinöörin äly ei oikein taivu näitä teknisiä yksityiskohtia jummartamaan, niin to-del-la tärkeää ja hyödyllistä työtä teette. Viestiyhteydet ovat ihan kriitillisen tärkeitä missä tahansa vakavammassa hädässä, ja justiinsa tämänkaltainen touhu olisi minusta Suomen ja suomalaisen maanpuolustusjärjestelmän suuri vahvuus, etten jopa sanoisi että salainen ase. Meillä kun on viljaltikin niitä, joilla äly taipuu näihin juttuihin :D.
 
Kai huomasit, että en puhunut 50 miljoonan euron kertasummasta, vaan vuotuisesta rahoituksesta? 50 miljoonaa euroa vuodessa olisi minusta pikkusumma tuollaisiin tarkoituksiin ja hyötyihin, mitä tuollaisesta toiminnasta etenkin SHTF-tilanteessa olisi. Muista sovelluksista nyt puhumattakaan.
 
Kai huomasit, että en puhunut 50 miljoonan euron kertasummasta, vaan vuotuisesta rahoituksesta? 50 miljoonaa euroa vuodessa olisi minusta pikkusumma tuollaisiin tarkoituksiin ja hyötyihin, mitä tuollaisesta toiminnasta etenkin SHTF-tilanteessa olisi. Muista sovelluksista nyt puhumattakaan.

Tuolla vuosirahalla generoituisi sivutuotoksena 5-10 teknologiayritystäkin. Uusia oivalluksia ja keksintöjä syntyy parhaiten kun yhdistellään olemassaolevaa uudella tavalla. Amatöörit ovat tunnetusti otollinen kohderyhmä Tee-Se-Itse kokeiluihin ja joskus jopa onnistumme.

"Savun hälvettyä puramma kytkennään -- ja teemmä uuden, PAREMMAN"
 
Hullua, ettei tuollaiseen ole ryhdytty. Kaikenlaista tukea ja starttirahaa ja avustusta syydetään kaikkialle - mutta maanlaajuinen, hajautettu SHTF-radioverkko puoli-ilmaiseksi - nääääh, ei me tommosta tueta. Järjetöntä.
 
Hullua, ettei tuollaiseen ole ryhdytty. Kaikenlaista tukea ja starttirahaa ja avustusta syydetään kaikkialle - mutta maanlaajuinen, hajautettu SHTF-radioverkko puoli-ilmaiseksi - nääääh, ei me tommosta tueta. Järjetöntä.
JÄRJETÖNTÄ - KYLLÄ!
Johtunee siitä, ettei amatöörien tekemiset kasvata vientibisnesten ansaintaa eikä edistä kasvatusta. Amatöörivoimin kehitettävä avoin ja ei-kaupallinen tekniikka on muutenkin hieman ristiriidassa monopoolioperaattoreiden ja elektroniikka-/tietoliikennealan suuryritysten (NOKIA/SONERA etc) etujen kanssa. Suurin osa näistä kehitykseen suunnatuista rahoista suuntautuu suuryritysten alihankintaostoihin T&K-toiminnassa (mm VTT/Yliopistot ym ansiollisesti lobbaavat julkishallinnolliset). Yksittäisten henkilöiden, pienyritysten ja yhteisöjen kehitystpoimintaan ei ole julkista rahaa, eikä uusien asioiden kehittelyyn riitä muutenkaan kun pyritään tukemaan vain olemassaolevan kasvua. Näin on ollut 90-luvulta lähtien ja tämä on lamaannuttanut T&K toiminnan uudistumisen, kuten myös uusien teknologiayritysten synnyn.
:cool:
TÄSTÄ VOIN PITÄÄ VAIKKA PARIN PÄIVÄN LUENTOSESSION (jos joku kustantaa:D) LISÄKSI ESITÄN MALLIN KUINKA ASIA KORJATAAN OIKEALLE TOLALLE.

PS. TUONNE RAHAT LOBATAAN > http://www.digile.fi/yritys/omistajat
 
Viimeksi muokattu:
Ruohonjuuritasolla ja yksittäisten toimijoiden kesken on ollut paljonkin viritelmiä varmentavista yhteyksistä, verkoista, palveluista. Lisäksi tietenkin eräiden viranomaisten ihan oikeat hankkeet aiheen tiimoilta.

"Varve" on parasta mitä tällä hetkellä minun näköpiirissäni aiheesta näkyy. Mitenhän tätä voisi tukea käytännössä?
 
Ruohonjuuritasolla ja yksittäisten toimijoiden kesken on ollut paljonkin viritelmiä varmentavista yhteyksistä, verkoista, palveluista. Lisäksi tietenkin eräiden viranomaisten ihan oikeat hankkeet aiheen tiimoilta.

"Varve" on parasta mitä tällä hetkellä minun näköpiirissäni aiheesta näkyy. Mitenhän tätä voisi tukea käytännössä?

Tuolle VARVE-hankkeelle voisi avata tilin/rahaston esim HOLVI.COM ?
Se edellyttäisi taakseen tilinhaltijaksi jonkin juridisen henkilöin esim RY riittänee?
Rahaston käytöstä esim laitehankintoihin ja muihin juokseviin kuluihin tulisi laatio ohje?
 
JÄRJETÖNTÄ - KYLLÄ! ... Yksittäisten henkilöiden, pienyritysten ja yhteisöjen kehitystpoimintaan ei ole julkista rahaa, eikä uusien asioiden kehittelyyn riitä muutenkaan kun pyritään tukemaan vain olemassaolevan kasvua. Näin on ollut 90-luvulta lähtien ja tämä on lamaannuttanut T&K toiminnan uudistumisen, kuten myös uusien teknologiayritysten synnyn... TÄSTÄ VOIN PITÄÄ VAIKKA PARIN PÄIVÄN LUENTOSESSION (jos joku kustantaa:D) ...

Kerro, kunhan pidät tilaisuuden, niin tulen osoittamaan suosiota! Seuraavaksi lisää sähköverkon ja mobiiliyhteyksien yhtaikaisen katkoksen varalta luonnostellun 'puhevarven' toimintaa, tekniikkaa ja fysiikkaa aiheesta syvemmin kiinnostuneille hamsseille:


2m/6m puhevarven toiminta ja käyttäminen

Tähän asti hahmotellun banditoistimilla toteutetun koko maakunnan puhevarvekonsepti on tekniikkana vielä niin uutta, että sen toiminta on vielä lähes kaikille epäselvä, joten tässä hamssikusojen toiminnan selostusta konseptin maakuntatoistimilla. Esimerkkinä järjestely, että maakuntatoistimet on asetettu toimimaan yhteisellä 6 m taajuudella, mutta eri 2 m paikallistaajuuksilla. Muitakin toimintatapoja on, mutta niistä lisää myöhemmin.

Koko maakunnan kattavan verkon saa tosiaankin aikaiseksi edullisilla 2m/6m ripiitteriradioilla, mutta maakuntatoistinten verkon workkiminen EI edellytä samanlaisen 2m/6m toistinradion omistamista. Ehdotuksen mukaiseen 2m/6m maakuntatoistinten puheverkkoon pääsee joko 2m, tai 6m radiolla. Monilla hamssiasemilla on jo ainakin 2m radio, joillakin myös erillinen rigi 6m bandille. Jompi kumpi siis riittää turvayhteyden saamiseksi.

Esimerkiksi pelkästään tavallisella 2m simpleksiradiolla kotiantenneilla workittaessa kuulevat muut maakuntatoistimen kanavalla olevat kotiasemat kuson suorilla, ja kotiaseman 2m kantaman ulkopuolella oleville asemille maakuntatoistin releoi kuson 2m>6m>2m kautta. Näin siis toteutuvat sekä lähiyhteydet, että pitkät yhteydet maakuntaan tavanomaiselta 2 m kotiasemalta.


Maakuntatoistimet korkeisiin asemapaikkoihin

Hyviin, korkeisin ja vähähäiriöisiin sijainteihin laitettuina maakuntatoistimet kuulevat toisensa 6 m jaksolla, jolloin kolmella toistimella on mahdollista kattaa mobileasemille jokseenkin koko Pohjois-Karjala, ja kotiasemille kauemmaksikin. Maakuntatoistin toimii siten, että nämä erittäin hyvän kantaman sijaintiin asennetut banditoistimet välittävät puheliikenteen esim. 2 metrillä sisään > toistimesta pitkän kantaman 6 metrillä ulos. Muut maakunnan maakuntatoistimet esim. pohjoisessa ja etelässä kuulevat tämän 6 m liikenteen, ja välittävät sen paikallisesti 2 m bandille. Näin saadaan toteutettua pitkät puhevarven maakuntayhteydet sekä kiinteistä, että liikkuvista asemista.

Aina ei kuitenkaan tarvitse kuulua koko maakuntaan, vaan yhteys lähimpään asemaan riittää. Paikallistoistimina maakuntaverkon puhetoistimet toimivat siten, että workitaan 6 metrillä sisään > toistimesta paikalliskantaman 2 metrillä ulos. Näin käytettäessä kuso kantaa toistimelta vain tavanomaisen 2 m ripiitterikantaman päähän, eikä siis koko maakuntaan.

Toistimia workittaessa käytetään tavallia simplexjaksoja. 'Ripiitterierotusta' ei siis tarvitse ohjelmoida rigiin maakuntatoistimia varten. Kaikkia 2m/6m maakuntatoistimia workitaan simpleksikanavilla, joten menuseikkailut oikean ripiitterierotuksen löytämiseksi jäävät pois. Kutsuun vastataan yksinkertaisesti samalla simpleksikanavalla, millä se maakuntatoistimesta kuuluu. Tämä helpottaa maakuntaverkon käyttöä etenkin tilanteissa, joissa ensikertalainen viestittäjä joutuu tarttumaan mikkiin välittääkseen kotiseutunsa viestejä laajan sähkö- ja viestiverkkokatkoksen yhteydessä.


6m hamssirigit maakuntatoistimella

Yleensä hamssit tietenkin tykkäävät kuulla ja workkia molemmilla bandeilla, tavanomaisen 2m lisäksi. Maakuntatoistimet sopivatkin aivan yhtä hyvin workittaviksi kotiasemien tavanomaisilla erillisillä 2m ja 6m rigeillä, kuin 2m/6m yhdistelmäradiolla. Kotiasemillahan perinteisesti käytetään eri antenneja ja eri rigejä 2m ja 6m bandeille, joten radiokalustoa ei tarvitse uusia maakuntatoistinten workkimista varten.

Osalla varveaktiiveistamme ei vielä ole kotonaan 6m kalustoa. Silloin tietenkin workitaan vain maakuntatoistimen 2m jaksolla. Maakunnan pitkän kantaman sanoma- eli datavarveen pääsemiseksi 6m olisi kuitenkin suositeltava varuste 2m lisäksi ainakin paikkakunnan ainoalla varveasemalla. Myös HF-hamssiasema olisi eduksi, koska sillä pääsee yhteyteen maan muiden hamssiasemien kanssa, joko puheella, tai sanomaliikenteeseen sopivilla digimodeilla.

Jos toivottu ja odotettu PV:n radioiden lainaaminen varvehamsseille toteutuu, niin saamme todella hyvin varvekotiasemakäyttöön sopivat radiot, jotka ovat standardiliitäntöjensä ja taajuusstabiiliutensa puolesta erikoisen hyviä workkimiseen digimodeilla radioverkoissa kaikilla modeilla ja bandeilla. Samoilla radioilla pääsee tietenkin hienosti datavarveen, kuten myös suunniteltuun puhevarveen sekä 6m, että 2m kautta.


Kantaisivatko yhden bandin 2m toistimet maakuntaan?

Saisiko laajan kantaman maakuntaradioverkon toteutettua pelkästään 2m bandilla? Sekin onnistuu ainakin osittain, jos käytetään riittävän tiheään sijoitettuja tuki- tai toistinasemia, joiden antennit saadaan hyviin, korkeisiin sijainteihin, kuten mastoihin tai vesitorneihin. Näinhän oli aikoinaan ensimmäinen autoradiopuhelin- eli ARP-verkkommekin toteutettu.

Käytännön rajan tällaiselle yhden bandin 2m verkon kantamalle ja yhteyspeitolle asettaa valitettavasti itse luontoäiti, aallonpituudesta riippuvan kantamarajoituksensa myötä. Pidempi aalto, kuten 6m tai jopa 10 m, on hyvinkin taipuvainen etenemään mäkisessä metsämastossamme, siinä kun 2m tukehtuu pitkille maastotaipaleille, ja 70 cm jo ekaan mäenylitykseen.

Radioaallon pituuden kantamarajoitetta emme valitettavasti saa venytettyä edes rukouksin tai uhkauksin, koska luontoäiti on taipumaton meille tavallisille ei-jumalaisille maan ihmisille. Poikkeuksina tähän ovat tietenkin toimintaelokuvien tekijät, jotka ainoina puolijumalaisina keskuudessamme saavat rajattomasti venyttää luonnonlakeja, joskin vain viihdytystarkoituksessa, eivätkä tosielämässä.


Yhden bandin 2m toistimien määrän laskenta

Joensuun Niinivaaran huipulla olevan vesitornin katolle sijoitetun perinteisen yhden bandin 2m duplekseriripiitterin OH7RAB kantama näkyy oheisessa kuvassa, sekä alimmassa Akin kantamalaskentaesityksestä kokoamissani yhteyspeittokartoista kerhofoorumin sivulla: viewtopic.php?f=15&t=225&start=20#p1330

Kun tavanomaisen 2m ripiitterin yhteyspeittoa, eli mobileasemille kartan punaisen alueen, ja kotiasemille sinisen alueen pinta-alaa vertaillaan ylempien karttojen 6m kantamiin, niin havaitaan, että yhtä hyviin sijainteihin asennettuja 2m toistimia tarvittaisiin noin 4-... 6-kertainen määrä samaan yhteyspeittoon, kuin mitä saavutetaan uuden tekniikan pitkän kantaman 2m/6m maakuntatoistimilla. Esimerkiksi, jos koko maakunnan saa puheyhteyden piiriin kolmella 2m/6m toistimella, niin 2m yhteyspeittorajoitus edellyttäisi vastaavasti 4 x ... 6 x 3 toistinta, eli 12 ... 18 kpl 2m toistimia maakunnan yhteyspeiton kattamiseksi.

Käytännön vaikeudet lyhyen kantaman toistimia käytettäessä eivät lopu vielä tähänkään. Luontoäidin lisäksi rajoituksen laittaa tekniikka. Perinteisten yhden bandin duplekseritoistinten linkittäminen toisiinsa edellyttää nykytekniikalla joko lankayhteyttä ARP-tukiasemien tapaan, tai nettiä, tai langatonta suunnattua linkkiyhteyttä ripiitterien välillä. Netti karsiutuu pois varven sähkökatkon kestovaatimuksen vuoksi. Jäljelle jäisi joko kaapelien kaivaminen maahan maakunnan mitalta tusinan 2m toistinaseman välille, tai linkkiverkon rakentaminen, jollei ilmaannu muita ideoita..? Myös sallitut dupleksikanavat taitaisivat loppua kesken, ja tropokeleillä olisi 2m ripiitterijaksoilla melkoinen sekamelska.


2m taajamiin, 6m maakuntaan

Vaihtoehtona tusinalle yhden bandin 2m paikallistoistimille ovat tässä ehdotetut hyviin sijainteihin laitettavat kolme 2m/6m pitkän maakuntakantaman toistinta, jotka itse muodostavat toisiinsa yhteyden, ilman lankoja, nettiä tai linkkiverkkoa, ja ovat 6m bandin pitkän aallon ansiosta sekä sää-, että maastokelpoisia. Maakuntatoistinsuunnitelmassa kantama ja laaja yhteyspeitto saadaan 6m bandin avulla. Koska häiriöisessä kulttuuriympäristössä 6m bandin rutinat repivät operaattorin hermoja, niin yhteys taajama-alueilla oleville hamssiasemille, pelastuslaitoksille ja mobileasemille toteutuu siistimmin maakuntatoistinten 2m kautta.

6m, 2m ja 70 cm taajamaympäristön radiospektrien häiriömittauksesta tallennettuna liikkuvasta mobileasemasta laitoin esimerkkikuvat säikeisiin viewtopic.php?f=15&t=225&start=20#p1331 ja viewtopic.php?f=15&t=225&start=20#p1332 . Nämä mittaukset toivottavasti auttavat ymmärtämään näiden varsin erilaisten bandien luonnetta, joista tässä tiivistelmä:

- 70 cm sopii city-ympäristöön lyhyen kantaman melko vähähäiriöisenä bandina, mutta on aivan avuton metsätaipaleilla.
- 6m kantaa todella pitkälle mäkiseen ja metsäiseen maakuntaamme, mutta mykistyy taajamaympäristössä.
- 2m on kohtalainen kompromissi myös taajamaan workkivasta lyhyehkön kantamana bandista, jolla voi saavuttaa edullisessa avoimessa maastossa jopa keskipitkiä maakuntakantamia, muttei kuitenkaan 6m kantamiin verrattavia.


Maakuntatoistimien workkiminen käsikapuloilla

Esimerkiksi pienellä 2 m / 70 cm käsiradiolla pääsee ehdotettuun pitkän kantaman maakuntaverkkoon suoraan 2 m kautta, silloin kun kapula on toistimen 2 m kantamassa. Käsikapulan pamppuantennin kantama on kuitenkin lyhyt, joten sitä on usein syytä kasvattaa. 6 m käsikapuloita, enempää kuin kannettavia 'venttiseiskojakaan' ei hamssiporukallamme juuri ole, joten haluttaessa pitkä maakuntayhteyden sijasta lyhyen kantaman 2 m paikallisyhteyttä maakuntatoistimen kautta, voidaan ottaa oma autoasema avuksi.

2 m lyhyen kantaman paikallisyhteys maakuntatoistimen kautta 2 m käsikapulalla siis onnistuu esimerkiksi käyttäen omaan auto- tai muuhun mobileasemaan asennettua banditoistinradiota releoimaan 2 m käsikapula maakuntatoistimen 6 m jaksolle. Samalla autoasema laajentaa käsikapulan kantamaa täysimittaiseksi mobileaseman kantamaksi, joten maakuntatoistimelle pääsee paljon kauempaa, kuin pelkällä käsikapulalla.

Kun ollaan ulkona käsikapulan kantamasta maakuntatoistimeen, niin omaa mobiletoistinasemaa voi käyttää tietenkin myös releoimaan käsikapula koko pitkän kantaman maakuntavarveen, asettamalla oma autorigi releoimaan 70 cm käsikapulan maakuntatoistimen 2 m kanavalle. Silloin piskuisella lyhytkantamaisella 70 cm 'lelukapulalla' pääsee oman autorigin välityksellä maakuntatoistimen pitkän kantaman verkkoon, jossa varvetoistimet releoivat sinkun 6 m kautta maakunnan päästä päähän, kukin 2 m paikallisesti ulos. Näin siis workitaan autotoistimen ja puhevarven avulla pikku käsikapulalla veneestä, mökin kuistilta, etsintäharjoituksesta ym. koko maakuntaan.

Selittäen on epäilemättä vaikea ymmärtää puhevarvetoistimien käyttöä. Käytännössä workkien asia aukeaa helpommin ja yksinkertaisemmin. Olen valmis tulevissa varvetapaamisissa esittelemään puhevarveripiitterin workkimista oman autotoistimeni avulla.


Mobiletoistinradioiden hankinnat varveryhmille?

Tällaiset mobileripiitteririgit toimisivat hamssien omassa käytössä myös etsintä- ja pelastustilanteissa vapaaehtoisten etsijöiden käsiradioverkkojen yhdistämiseen samaan puheverkkoon, yhteisen operaatiojohdon alle. Esimerkiksi etsintäryhmän tavalliset 70 cm PMR-kansankäsiradiot voi näiden avulla releoida 160 MHz vapepajohdon ja muiden etsijöiden kanavalle. Toistinradiot kattavat myös vesiliikenteen ja pelastuslaitoksen kanavat. Käsikapuloiden tukiasemana toimiva mobileasema bandiripitteririgillä olisi siis hieno varuste kaikille meille pepa- ja varvehamsseille, mutta toistaiseksi näitä toistinradioita lienee esimerkiksi täällä Itä-Suomessa vain pari kappaletta. Linkkejä 2m/6m toistinradioihin on säikeessä viewtopic.php?f=15&t=225&start=10#p1277

Koska varve on tarkoitettu varayhteydeksi pitkien sähkökatkojen mykistäessä kännykkäverkot ja internetin, niin ehkä kunkin maakunnan turvayhteyksistä kiinnostuneet hamssit ja reserviläiset voisivat tunnustella sponsoreita esimerkiksi paikallisten sähköyhtiöiden joukosta? Myös pääsyä mahdollisiin sähköyhtiöiden antennimastoihin voisi tiedustella varvetoistimiamme varten? Arvioin, että esimerkiksi noin kymppitonnilla saisi mobiletoistinrigit antenneineen ja varusteineen sekä Itä-Suomen kolmeen tai neljään maakuntatoistimeen, että varveryhmämme aktiiveille, kun yksi radio mobileantenneineen maksaa noin 500 e.

Sähkökatkoja aiheuttaneiden myrskytuhojen raivausta saattaisi isoissa katkoksissa helpottaa ja nopeuttaa riippumaton, ajoneuvoasemiin koko maakunnan kattava varayhteys sähköyhtiöiden linjankorjaajille, joten olisiko ajateltavissa, että vastavuoroisesti varveryhmät voisivat tarjota radiokalustoa tai mastotilaa sponsoroiville sähköyhtiöille mahdollisuuden käyttää maakuntavarveamme linjanraivaus- ja korjausryhmien varayhteytenä? Entä olisiko muita yrityksiä, joilta voisi tiedustella halukkuutta toimia maakuntansa varvehamssien kalustosponsoreina? Sähkönjakeluverkon myrskytuhojen korjauksen nopeuttaminenhan on loppujen lopuksi meidän kaikkien, niin yksityisten, kuin yritystenkin etu.


T: - Juha -

Kuva: Radio mobile -softalla Akin OH7EAH laskemia esimerkkikantamia ehdotetuille 2m/6m puhevarvetoistimille. Kuvien yläriveillä ovat 6 m, ja alariveillä 2 m kantamat. Kuvat ensin Arton OH7BD kokeellisen 6 m papukaijan lasketusta kantamasta, sitten Verkkovaaran mastosta, seuraavaksi Okun vanhan kaivoksen Kummunmäen rikastamon katolta, ja viimeisinä Tohmajärven Kemienmäen SPR-talon katolta.

Alimmaksi on lisätty Joensuun 2 m ripiitterin OH7RAB laskettu kantama, joka tyypillisenä paikallisripiitterinä näyttää edellisiin maakuntatoistimiin verrattuna varsin vaatimattomalta.

Tähänastisissa 6 m mobilemittauksissani etelään ja itään papukaijatoistimen OH7BD mobilekantama on vastannut kuvan punaisen alueen laskettua kantamaa. Samoin sinisen peittoalueen kantama kotiasemalle toteutuu sekä Savonlinnan suuntaan, josta Risto OH4ZS workki jagiantennillaan hyvällä sinkulla OH7BD kokeilutoistimelle, että Lieksaan, josta Jarno OH7EBY hyvillä antenneillaan pääsee koetoistimelle pikkutehoilla.

Lisää: http://www.oh7ab.fi/foorumi/viewtopic.php?f=15&t=225&p=1330#p1330


file.php




Kuvasarja 6m bandin häiriöistä: Viimeisimmässä varvekokoontumisessa teimme 6 m bandilla kokeen, jossa mittasimme automatkan aikana erilaisissa ympäristöissä 'pohjia', eli radiohäiriöspektrejä, ajettaessa väli Kontiolahti - Jyrinkylä.

Mittausjärjestelyssä vastaanottimena oli RTL-tikkuradio ja miniläppäri HDSDR-softaradiolla kuuntelemassa 250 kHz leveää kaistaa sekä antennina varttiaallon magneettipiiska 6 metrille pikkubussin katolla. Alla kuvasarjat spektreistä liikkuvasta autosta käsin tallennettuina.

Vesiputousspektrin liikesuunta on alhaalta ylöspäin. Hetkellinen spektri näkyy kunkin vesiputouksen alla. Kaikissa spektreissä keskellä näkyvä viiva ei ole ulkopuolinen häiriö, vaan tikkuradion paikallisoskillaattorin taajuus, joka näkyy softaradion ruudulla myös ilman antennia.

Havainnot: 6m häiriötasot olivat korkeita ja häiriöspektrit tiheitä taajamissa asutuksen ja rakennusten lähellä, mutta tasot putosivat nopeasti saataessa vähänkin etäisyyttä rakennuksiin. Esimerkiksi huoltamon ohituksen QRM-risuaita näkyy yhdessä otoksessa. Jopa yksittäiset OK-talot, ja jotkut henkilöautotkin säteilivät vahvoja häiriöitä.

Kerrostaloja ja kaupunkikeskusta-aluetta ei tässä kokeessa mitattu, koska niiden on jo aikaisemmissa harjoituksissa havaittu olevan niin häiriöisiä 6 m bandilla, että city-ympäristöstä mobilena workkiminen 6 metrillä on lähes mahdotonta.

50 MHz bandin pitkä sään- ja maastonkestävä kantama toteutuu siis vähähäiriöisellä maaseudulla, kun antennin saa joko joitakin kymmeniä metrejä sivuun talosta, tai korkean maston nokkaan.


Lisää: http://www.oh7ab.fi/foorumi/viewtopic.php?f=15&t=225&p=1330#p1331

file.php



2m ja 6m bandien häiriöiden vertailua: Seuraava kuva on HDSDR-softaradion ruutukaappaus data- eli sanomavarven paikalliselta jaksolta 144.675 MHz, jossa näkyy yksi varven pakettiradiopurske sekä ylhäällä RF-vesiputousruudussa, että keskellä oikealla kapeana juovana hitaammin liikkuvan äänitaajuusspektrin vesiputousruudussa.

Havainto: Verrattuna ylemmän kuvan ylimpään 6m bandin hyvin häiriöiseen radiospektriin, tämä samasta paikasta otettu 2m häiriöspektri on huomattavasti vähemmän häiriöinen. 2m bandilta löytyy vapaita jaksoja sellaisessakin taajamaympäristössä, jossa 6m on jokseenkin tukossa.

Lisää: http://www.oh7ab.fi/foorumi/viewtopic.php?f=15&t=225&p=1330#p1332


file.php


Loppukevennys: Mistä tietää, mikä auto on hamssin..? Arton OH7BD kotiasemalleen varvekokeiluja varten laittamaa papukaijatoistinta on käytetty 6m mobilekantamamittauksissa varmistamaan Akin OH7EAH laskemien kantamakarttojen paikkansapitävyys.

Tämä erikoinen vaaka-V-mobiledipoli tehtiin tätä mittausta varten, koska Arton papukaijatoistimen 6m bandin kotiasema-antenni on tarkoitettu sanomavarveen, joka workkii vaakapolarisaatiossa. Eri polarisaatioiden ansiosta puhe- ja datavarvet toimivat vähemmin keskinäisin häiriöin myös samoissa tai läheisissä sijainneissa.


Kuvan mittausantenni on kahden bandin horisontaali, joka toimi 2m bandilla 2 x 5/8 aallon antennina ja 6m bandilla puoliaaltodipolina. Antenni workkii hyvin näitä kahta bandia kirjoittajan kokeilemalla puhelinparikaapeli- eli 'killusovituksella', ja lisäksi siedettävällä SWR:llä myös 70 cm bandia. Dipolielementit ovat kaksi kuparifolioteipillä päällystettyä 2,5 mm paksuista ja 123 cm pituista lennokinrakentajien hiilikuitupuikkoa, liimattuina 26 mm paksuun lasikuituiseen harjanvarteen, jota puolestaan pitelevät auton kattopellissä vanerilautaiseen 'joulukuusenjalkaan' upotetut neodyymimagneetit. Antennin vertikaaliversion ja sen parikaapelisovituksen mitoitusohjeet löytyvät täältä.

Ehdotettu maakuntakantaman puhevarve tulee siis toimimaan mobileasemille paremmin soveltuvassa pystypolarisaatiossa, jolloin autoantennina toimii tavallinen varttiaallon piiska, joko yhden, tai mieluummin useamman bandin versiona. Tosin tikkuantennit eivät valitettavasti autokäytössä käännä katseita samaan tapaan kuin tämä... ;)


file.php
 
Viimeksi muokattu:
Itsellä Kenwood 72 > 2m/70cm ja Wouxun > 4m/2m
RasPi:n kun sais asenneltua digimode/dataliikenteeseen ja näyttöliittymän tabletille.

Tavoitteena hankkia tänä vuonna "raahattava" (10m)/6m/(4m)/2m/70cm (releointimahdollisuudella), jos joku sopiva löytys valmiina tai salkkuun kalustettava "autoversio"?

Tuleppa kertomaan tänne Rixulaan kokemuksistanne?
 
Anonymous – or, at least, entities claiming Anonymous affiliation – has put together a secure communications project using the open source ham-radio Fidigi modem controller.

You're not going to get fast communications out of AirChat, since it takes the world back to the days of encoding data over voice channels. The group says “We traded bandwidth for freedom, or to be more exact we traded bandwidth for freedom, simplicity and low cost”.


The aim of its AirChat is to give activists a way to communicate directly, without using Internet or cellular infrastructure, the project page at github says.

The Anonymous contribution to the world of ham packet radio is twofold, the group says: to anonymise the communication, since ham packet radio doesn't have anonymity built in; and to ignore spectrum and user licensing.

The latter carries a risk, but AirChat's author or authors believe it's justifiable. Beyond the project's rhetoric about “evil organisations like the FCC”, it is reasonable to think that an activist communicating from a trouble spot doesn't have time to obtain a ham radio license before they start communicating (and anyhow, doing so doesn't let you preserve anonymity).

Anonymity
The anonymity scheme is interesting, since over on the Internet, addressing is the always-in-the-clear metadata that makes true anonymity such a tough nut to crack. It's also very simple.

AirChat ignores low-layer addressing, (a transmission is necessarily visible to any receiver within range). So to anonymise communications, the system uses a packet, the Lulzpacket, which handles error correction and encryption.

There are two basic modes of communication: clear-text broadcasts that anybody within range can receive (as the project says, for “for general broadcasting and community discussion”); and asymmetric encryption, for anonymous communication. Everybody can receive an encrypted packet – but only the holder of the private key can decrypt it.

“Each node only cares for what is being received,” the project page states. “No hardware identification, no transmitter plain identification. Only packets matter. Transmissions are anonymous.”

The software is designed to work with any transceiver, which means users should be able to grab a cheap device, choose a frequency, and start transmitting. Of course, El Reg notes that it's best to use unlicensed frequencies if you don't want to attract the attention of your local spectrum authority.

AirChat also includes basic LAN functionality, the group says, so that users can connect a local network to an AirChat transceiver. There's also an Internet gateway with Tor and proxy support.

There's a certain amount of soldering involved in the AirChat example setup, since it uses VOX rather than a “push-to-talk” to make it simple to use.

Four insane radiocommunication facts
If there's any way to get the gadget confused, do something with radios that doesn't involve the words “WiFi”, “cellular”, or “3G / 4G / 5G”.

News of AirChat's advent has sent Motherboard into a complete head-spin, so as a public service, The Register offers this unspinner.

  • 1. WiFi is radio
    “It uses radio waves instead of WiFi” – really, Motherboard? What does WiFi use, carrier pigeons? The “Wi” in “WiFi” stands for “wireless”.

  • 2. Radio has transceivers!

    “The radio communication works much like a walkie-talkie or CB radio, with the transmitter acting as a sender and receiver—only you’re sending computer commands instead of audio.”

    The word Motherboard was looking for was “transceiver”, and really, transceivers are not a rarity in the radio communications world. Trust me here.

  • 3. Radio data communication existed before 1971
    “The concept has existed since ALOHAnet was introduced in 1971, a University of Hawaii project that sent data over radio.”

    Actually, data – ones and zeroes – over radio have existed practically as long as radio has existed. The first application of radio was to carry pulses – Morse code, which consists of on-and-off, encoded to represent letters.

    That's not to say ALOHAnet is insignificant. It's very significant: most informed commentators attribute the genesis of Ethernet – and WiFi – to that project. Really. Look it up.

  • Here's a quote from ALOHAnet's Wikipedia entry: “In the 1970s ALOHA random access was employed in the widely used Ethernet cable based network[5] and then in the Marisat (now Inmarsat) satellite network.”

  • 4. Packet radio over amateur frequencies isn't new
    Look up “packet ham radio” and you'll find this on Wikipedia. In fact, radio hams even made a key suggestion for this project: the choice of Fidigi for modem control was made by people from theregister.co.ukARES, the Amateur Radio Emergency Services project, part of the American Radio Relay League. ®
http://www.theregister.co.uk/2014/05/01/anonymous_to_world_go_pirate_radio_for_datacomms/
 
HS:
18.5.2014 klo 11:19
Jos hakkeri Oona Räisäsen pitäisi valita lyhytaaltoradion ja internetin väliltä, hän valitsisi lyhytaaltoradion.
Kuuntele, löytyykö aalloilta hämmästyttäviä koodiviestejä. Toimittaja: Laura Halminen, kuvaus: Esa Syväkuru, editointi: Timo Ylifrantti."
Miksei tämmöisille lahjakkuuksille löydy töitä Viestikoelaitoksella tai Supossa? Ollaanko nykyään liian kovia muodollisen koulutuksen suhteen?
 
Miksei tämmöisille lahjakkuuksille löydy töitä Viestikoelaitoksella tai Supossa? Ollaanko nykyään liian kovia muodollisen koulutuksen suhteen?

OT: Suomessa on valitettavasti perinteisesti ollut tätä vikaa aika lailla, kukaan ei voi osata mitään ellei asiasta ole virallista paperia. Erityisesti julkisen sektorin hommissa aivan maanvaiva, muodollinen pätevyys on ainoa jota etsitään rekrytoinnissa, tuloksena se että porukka on periaatteessa alan koulutuksen saanutta mutta henk koht ominaisuudet ovat perin vaihtelevat. Näkyy yksityisenkin sektorin työelämässä tietyillä aloilla yhä, peliala yms. ovat poikkeuksia joilla itseoppimista arvostetaan jopa muodollista koulutusta enemmän.

Aiheeseen: juuri kybersodankäynti ja signaalitiedustelu ovat varmasti sotilaallisia aloja, joilla muodollista koulutusta on käytännössä hyvin vaikea pitää sisällöltään ajantasaisena, joten näin maallikosta tuntuisi itsestään selvältä että käytännössä osoitettu osaaminen olisi paras mahdollinen rekrytointiperuste. Mutta ilmeisesti sitten ei.
 
Onko kellään kokemusta..
Wouxun KG-UV950P 28/50/145/433 MHz FM-transceiver :stä ???

On ainakin edullinen ja monipuolinen speksiensä mukaan
 
Miksei tämmöisille lahjakkuuksille löydy töitä Viestikoelaitoksella tai Supossa? Ollaanko nykyään liian kovia muodollisen koulutuksen suhteen?
Joo, ja palkkaakin joutuu maksamaan jos jonkun töihin ottavat. Se taitaa nykymaassa pahin pulma olla kun ei ole rahoitusvaltuuksia uusien henkilöiden palkkaamiseen, saatikka johonkin kehityshommaan tarpeellisten ulkoisten palvelujen ostoon. Kiinostusta varmaan on, kuten tarvettakin.
 
Hankasalmen kesäleirillä 5.7. lauantaina on klo 11 turvafoorumi saunatuvalla.

Täältä Itä-Suomesta saapuu paikalle laskujeni mukaan kahdeksan P-K varvehamssia.

JNS - Hankasalmi väliltä tulijoita mahtuu vielä kyytiini lauantai-aamuna, ja takaisin samana iltana!


CU, - Juha -

P.S. Uusia mittauksia: 6m bandin Es-kelin radiospektrit vapaiden varvekanavien valintaa varten, välillä 50.800 ... 52 MHz, http://www.oh7ab.fi/foorumi/viewtopic.php?f=21&t=489&p=1424#p1423

Ja koko bandille 50 ... 54 MHz, http://www.oh7ab.fi/foorumi/viewtopic.php?f=15&t=225&p=1427#p1425
 
Viimeksi muokattu:
Hankasalmen kesäleirillä 5.7. lauantaina on klo 11 turvafoorumi saunatuvalla.

Täältä Itä-Suomesta saapuu paikalle laskujeni mukaan kahdeksan P-K varvehamssia.

JNS - Hankasalmi väliltä tulijoita mahtuu vielä kyytiini lauantai-aamuna, ja takaisin samana iltana!


CU, - Juha -

P.S. Uusia mittauksia: 6m bandin Es-kelin radiospektrit vapaiden varvekanavien valintaa varten, välillä 50.800 ... 52 MHz, http://www.oh7ab.fi/foorumi/viewtopic.php?f=21&t=489&p=1424#p1423

Ja koko bandille 50 ... 54 MHz, http://www.oh7ab.fi/foorumi/viewtopic.php?f=15&t=225&p=1427#p1425
Harmi kun ei ehi :(
 
Todella mielenkiintoista juttua mulle aika tuntemattomasta aiheesta, kiitokset jo tässä vaiheessa varsinkin Korpisissille ja JHartikalle. Tuli mieleen että olisiko tässä mitään paikkaa sivareille?

Sen sijaan että lojuvat kirjastoissa syömässä muidenkin haluamia työpaikkoja, pannaan rötvät radioamatöörikurssille ja jollain halvalla firman perusradiolla (tjsp.) vuodeksi liikennettä päivystämään... saattaisi jäädä jollekulle jopa harrastukseksi palveluksen jälkeenkin. Olisiko tällaisessa mitään idistä?

(Enkä nyt ihan noin mustavalkoisesti heistä ajattele, kunhan huvikseni jyrkentelin.)
 
Turvahamssien tapaaminen kesäleirillä

Suomen Radioturva ry:n järjestämä TURVA-kriisiviestintäfoorumi pidettiin 5.7.2014 radioamatööriliiton vuosittaisella kesäleirillä, joka oli tänä kesänä Hankasalmella. Kunkin maakunnan 'turvahamssit' eli kriisiviestintäverkkoja vapaaehtoisesti rakentavat radioamatöörit esittelivät toimintaansa ja yhteistyötä viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen kanssa.

1606408_10203752467387625_1737726527007998248_o.jpg


Koollekutsuja Jyri OH7JP vetää tapahtumaa kuvassa oikealla, ja esittelee mm. SRT:n toimintaa hamssien maakunnallisia kriisiviestintähankkeita yhdistävänä järjestönä. Kuvan 'haamut' johtuvat panoraamasoftasta. Videokatkelmia kokoontumisesta:


Tulevia tapahtumia on mm. ensi kesän kansainvälinen kriisiviestintätapaaminen GAREC 2015 Tampereella. http://www.iaru.org/garec.html


Linkkejä:

http://www.oh7ab.fi/foorumi/viewtopic.php?f=15&t=225&start=10#p1277
https://www.facebook.com/pohjoisarjalankotumpk?fref=ts
http://www.sral.fi/kerhot/kerho.php?call=OH3-2476
https://www.facebook.com/groups/oh7ab/?fref=ts
http://www.saunalahti.fi/ksalmio/index.html
http://kesaleiri.oh6ad.fi/ohjelma


Väliaikatietoja P-K VARVE:sta

Ensimmäinen 'puhevarve' eli 2m/6m maakuntatoistimen koeasema on rakenteilla Outokummun Kummunmäen nokkaan, wanhankaivoksen rikastamon 'puluvintille', joka on osa kaivosmuseota. Video käynnistä wanhankaivoksen tornissa katsomassa antennien paikkoja:


Ekat koekusot väliaikaiseen sijaintiin laitetulla 2m/6m puhevarvetoistimella pidettiin 20.7. välillä Kiihtelys OH7JJT - Käsämä OH7HJ.

Yhteys syntyi pienimmillään viidellä watilla, ja toistin osasi välittää FM-puheyhteyden lisäksi myös APRS-paikannuspurskeen Tommin sanomavarvegatewayn kautta nettiin.

Kiitoksia hamsseille tarvike- ja materiaalilahjoituksista
rakenteilla olevaa Okun koevarvea varten! ROT-budjetti toimii edelleen vakaasti, joustavasti ja nopeasti! :)


T: - Juha -
 
Viimeksi muokattu:
Ei voi kuin ihailla noiden ihmisten kekseliäisyyttä, ahkeruutta ja asiantuntemusta. Upeaa. Käsittämätöntä, ettei tuota toimintaa tueta avokätisesti valtiovallan toimesta.
 
Back
Top