Outokummun puhevarvetoistin käynnistyi
Maakunnan kriisiyhteyksiä varmistamaan tarkoitettu 'puhevarven' koeasema käynnistettiin Outokummun Vanhankaivoksen rikastamolla 20.8.2014. Tämä uusi 'Okun ripiitteri' on ensimmäinen suunnitelluista langattomasti keskenään yhteydessä olevana verkkona toimivista P-K maakuntatoistimista, joiden kehitystyö perustuu vapaaehtoisten 'turvahamssien' ryhmän vuosien ajan suorittamiin yhteyskokeisiin ja mittauksiin MPK:n ja PV:n harjoitusten puitteissa.
Toistin toimii laajentaen etenkin autoasemien kantamaa kuin kännykkätukiasema, mutta näistä eroten tavallisella kaupallisella kohtuuhintaisella kahden bandin toistinradiolla, ilman kalliita dupleksereita, normaaleilla simpleksikanavilla, tosin vielä tilapäisin ensiasennusantennein. Huolimatta vaikeasta mäkisestä metsämaastostamme, erittäin hyvän asemapaikan ja maastokelpoisen 6 m bandin mahtavan kantaman ansiosta toistimen kautta on jo näinä ekoina kokeilupäivinä pidetty yhteyskokeilut ainakin Rääkkylää, Kiihtelystä, Lieksaa, Kolinkylää, Tohmajärveä, Wärtsilää ja Juukaa myöten.
Koska tämä varaverkon puhetoistimen eli puhevarven koeasema on tarkoitettu varmistamaan kuntakeskusten ja viranomaisten yhteyksiä kriisitilanteissa ja viestintäkatkoksissa, kuten pitkien sähkökatkosten aikana, toistin on tehty tähänastisiin ripiittereihin verrattuna kriisitilanteiden kokemattomia viestittäjiä ajatellen mahdollisimman yksinkertaiseksi käyttää. Toistin starttaa yksinkertaisesti mikrofonin lähetysnappulaa painamalla, ilman oudolle käyttäjälle hankalia erillisiä avauspiippoja.
Varasähkö yleisimmällä akkulaturilla
Myrskytuhoissa ja ukonilmoilla tavanomaisten sähkökatkosten varalta Okun puhevarvessa on useiden vuorokausien akkuvarmistus. Erikoisen pitkätkin sähkökatkokset on huomioitu toteuttamalla toistimen akkuvarmistus tavalliselle henkilöauton akulle sopivaksi siten, että vajunneen toistinakun voi nopeasti keskenään vaihtaa täydempään akkuun lähimmästä Suomen yleisimmästä akkulaturista, eli henkilöautosta.
Auton akun ohella voi käyttää yleensä kaikkia lyijyakun latausjännitteelle käypäisiä akkuja, kuten tavallisia pieniä, kierrätettyjä tietsikoiden 12 V 'upsiakkuja'. Toistinlaatikossa on helposti laajennettavat rinnakkaiskaiskytkennät molemmille akkutyypeille. Akkujen ja radion tai lisäradioiden kytkentää on helppo täydentää tai muuttaa, koska akut ja laitteet on kytketty toisiinsa 'pötköksi' liitettävillä XT60-liittimillä, joita voidaan ketjuttaa lisää lähes määrättömästi.
Akkusarjaa lataa kahdesta tavallisesta pienestä hakkurivirtalähteestä 13,8 V latausjännitteelle muutettu ylläpitolaturi, joiden perään latausesivastukseksi on kytketty sarjaan auton H4-polttimo, tietenkin kierrätetty sellainen. Akuston tuhoutumisen syväpurkauksen seurauksena estää rele, joka irroittaa akut niiden jännitteen pudotessa 10 volttiin.
Joustavat toistintaajuudet
Tähän asti puhetoistimia eli ripiittereitä on totuttu ajattelemaan ainoastaan tietyllä taajuusparilla toimiviksi. Erona 'wanhanaikaisiin' kiinteätaajuuksisiin ripiittereihin, tällainen kahden bandin maakuntatoistin toimii ilman taajuuksien käyttöä rajoittavia dupleksereita.
'Kiveen hakattujen' jaksojen sijaan, tällaisen uuden kahden bandin toistimen kumpaakin taajuutta vaihdetaan tarvittaessa joustavasti esimerkiksi häiriöiden väistämiseksi, tai uuden tilapäisen radioverkon luomiseksi vaikkapa maastoetsintätilanteessa partioiden viestiyhteyksiä varten.
Koska tällainen neljän bandin toistinradio on varustettu laajoilla 2m ja 70 cm bandeilla, niin käytettävissä ovat tavanomaisten 'hamssibandien' lisäksi tarvittaessa myös muut VHF- ja UHF-bandit mm. kriisi- ja harjoitustilanteita varten.
Yksityisten radioharrastajien kustantama
Tämä ensimmäinen radioamatöörien Outokumpuun rakentama ja ylläpitämä, viranomaisten kriisitilanteiden puheyhteyksiä varmentamaan kykenevä 'puhevarvetoistin' on rakennettu ja asennettu täysin talkoilla yksityishenkilöiden lahjoittamista tai varvekäyttöön lainaamista tarvikkeista.
Puhevarven koekappale on siis tehty ilman julkista rahoitusta. Kalustohankintoihin on tukea toki anottu, parhaimmillaan jo vuosia sitten. Toiveita on annettu pienen tuen saamisesta, muttei vielä tätä kirjoitettaessa mitään olla saatu.
Koeasema on siis rakennettu kerjätyistä, kierrätetyistä ja lainatuista osista, radioista ja antenneista. Kiitoksia kaikille radioharrastajille, yhteisöille ja yksityishenkilöille, jotka ovat toistinhankettamme sponsoroineet, mm. Arto laitelaatikoin, akuin ja antennein, Rane akuin ja asennustöin, Masa mastoalumiinia lahjoittaen, Toni N-liittimin, Apo antennein, mastoputkin, kiinnitystarvikkein ja asennustöin, Unto kaapelein ja liittimin, Juha radioin ja rakennustöin, Hessu asennustöin ja toistimen valvojana, Mika antennein, Jukka asennusavuin ja akkukaapelein, Pertti mastoputkin ja kaapelein.
Linkkejä ja kuvia:
Toistimen esittelyä, ohjeita toistimen kokeiluun, ja kuvia toistimen asennuksesta Outokummun vanhallekaivokselle:
http://www.oh7ab.fi/foorumi/posting.php?mode=reply&f=15&t=225#pr1472
Kuvia ja julkaisu P-K MPK sivulla:
https://www.facebook.com/pohjoisarjalankotumpk?fref=ts
Tietoa uudenlaisen toistimen, 2m/6m puhevarven käyttämisestä:
http://maanpuolustus.net/threads/aprs-yms-radioamatööritoimintaa.1504/page-4#post-118219
Turvahamssien tapaaminen SRAL kesäleirillä 2014:
http://maanpuolustus.net/threads/aprs-yms-radioamatööritoimintaa.1504/page-4#post-135026
Suorituskykyisintä antennia toistimelle on etsitty rakentamalla ja mittaamalla uusia ja olemassaolevia ympärisäteileviä vertikaaleja. Tässä 2 m varveantenniehdokkaiden mittauksia:
http://www.oh7ab.fi/foorumi/viewtopic.php?f=21&t=228#p1464
Kurkistus kannen alle: Ihkauuden Okun puhevarven asennusesittely videolla:
T: - Juha -