APRS ..yms. radioamatööritoimintaa

Radioamatöörit osallistuivat GlobalSET-kriisiviestintäharjoitukseen

Turvahamssimme osallistuivat sunnuntaina 23.11.2014 maailmanlaajuiseen hamssien IARU:n GlobalSET eli Global Simulated Emergency Test -harjoitukseen digimodeilla. Jyrille OH7JT kiitos kutsun välittämisestä! Tommi OH7JJT, Jarzu OH5ZN ja Jouko OH5RM osasivat digihommat, suoriutuen valmistautumisesta kotiasemillaan vaivatta päivän varoitusajalla, rutiinilla workkien, kuulemma kuin tavallisena kusopäivänä HF:llä.
icon_e_smile.gif


OH-asemiemme keskinäinen huoltoyhteys pelasi harjoituksessa totutulla varmuudella kotimaan pakettiverkkomme OHCHAT:issa, joka on osa maailmanlaajuista G8BPQ-digimode- ja pakettiverkkoa. Täällä mestarit kouluttivat Antin OH7ENS ja minut laittamaan harjoitusviestin maailmalle Tommin Winlinkin OH7JJT-5 välityksellä suoraan omilta 2m pakettiradioverkon kotiasemiltamme.

Hamssien kansainvälinen HF-digimodeverkko varmistaa myös Suomen kriisiyhteydet. Euroopan node- eli välitysasemien kautta nimittäin kulkee kotimaahan digiverkossa kuso hyvin winlinkillä silloinkin, kun tavallisesti kotimaan kusoihin käytetyillä HF-alabandeilla on liian huono keli suoriin yhteyksiin.

Digimodeverkko toimi myös tässä harjoituksessa tiettävästi hyvin. Enemmänkin kuulemma mahtuisi asemia mukaan, ettei jäisi harvoihin käsiin maan varaviestintä. IARU:n harjoitusta koordinoi Greg Mossop G0DUB: http://www.iaru-r1.org/.../emergency.../globalset

Aikajanaa harjoituksen vaiheista: http://www.oh7ab.fi/foorumi/viewtopic.php?f=15&t=225&p=1524#p1540


T: - Juha -
 
Reserviläisiä kaipaillaan amatöörihommiin myös radiopuolella :D Radiotekniikka on tullut kustannuksiltaan alas ja käsikapuloita (VHF/UHF) saa halvimmillaan muutamalla kympillä ja niillä saa puheyhteyden muodostettua useista kilometreista jopa kymmeniin -etäisyyksille, toistinverkon kautta jopa satojen kilometrien päähän. Pidemmän (50-100-1000km ....) matkan suoriin yhteyksiin ja huonoihin kuuluvuusoloihin on hyvä osata myös CV (radiosähkötys/morsetus). Yhteyksiä ja viestintää voi toteuttaa myös ns. digimode -muotoisena bittivirtana tietokoneavusteisesti. Myös internet tekniikkaa voidaan hyödyntää verkoissa ja viestinnässä, kuten esim APRS.fi paikkatietoviestit googlen karttapohjalla.

SRAL INFO
Ks. ESITTELYLEHTI
Tässä tietoja/ajatuksia ARVOMAAILMASTA joka istuu hyvin muun reserviläis- ja maanpuolustusaktiviteettien oheen.

Nykyisin voi tutkintoon opiskella netissä ja paikalliset kerhot järjestää kursseja myös perinteiseen tapaan.
Esim ELSO tietous ja kyvyt lisäytyy huomattavasti kun perehtyy amatööritoiminnan kautta asioihin käytännössä esim. HF yhteyksillä.
Radioamatööreillä on käytettävissä kalustoa ja jopa omiin toistimiin perustuvia valtakunnallisia viestintäverkkoja.
Tämä toiminta on laajenemassa kriisi- ja poikkeusolojen viestinnän puolella, kuten JHartikka tiedotteleekin täällä näistä VARAVERKKO/TURVAVIESTINTÄ asioista.

Aiheesta voi kysellä suoraan lähimmästä AMATÖÖRIKERHOSTA (< kerhot kunnittain)
ja luonnollisesti myös täällä MP-netissä

(PS. 1.
taa-ti-taa 2. taa-taa 3. TI-TAA-TI 4. ti-ti-taa 5. ti-ti-ti 6. ti-taa ..jo hanskassa KOCH metodilla ja Android sovelluksella)
 
Viimeksi muokattu:
Harrasteradioita sekä Ukrainan venäläismielisillä, että 'kyborgeilla'

Tässä joitakin hamssien ja radioharrastajien keräämiä meneillään olevan Ukrainan-Venäjän sodan videolinkkejä, joissa on joko tunnistettuja käsiradiomalleja, tai nauhoitettua radioliikennettä.

Sivun toisen linkin videossa 17.01.2015 mainitaan pahamaineisen venäläisjohtaja Motorolan nimi. Kolmannessa ymmärtäisin olevan gradien tulenjohtoa.

Neljännessä ja viidennessä on käsittääkseni Donetskin kenttää sitkeästi puolustaneiden kuuluisien 'kyborgien' viestintää. Kielitaitoisille saattaisi aueta jotain liikenteen sisällöstäkin.​


 
Viimeksi muokattu:

Käännös toiminnasta:
- molemmmat joukkueet asemiin, maalit tulevat eri joka joukkueelle
- minä Valkiria
- kyllä- kyllä?
- en ymmärtänyt
- 99 120
- molemmat joukkueet asemiin
- ammukset paikoilleen
- kyllä, molemmat joukkueet paikalla
- yhdelle juokkueelle tähtäin 500 päämaaliin suuntaan vasemmaalle 6-33
- kyllä
- toiselle joukkuelle tähtäin 483 päälimaalin vasemmalle 5-55
- tähtäin 483 päämaalin suuntaan vasemalle 5-55
- tähtäys suoritettu
- tähtäys suoritettu
- suoritettu, kyllä
- lataus toinen, lataus toinen
- en ymmärtänyt
- lataus molemmille joukkueille toinen (2:n)
- kyllä
- kummankin maaliin yksi ammus laukaistaan, tuli
- kummankin maaliin yksi ammus laukaistaan, tuli
- kyllä, tämän jälkeen, lisää tähtäys ja vielä yksi ammus, tuli, tämän jälkeen ?toiminto?
- tähtäin enemmän mikä? En ymmärtänyt.
- tähtäin enemmän 5, tämän jälkeen tähtäin enemmän 5 ja ?toiminto?
- tähtäin enemmän 5. Vastaanotin.
- Valkiria lopetti ammunnan, (?) 13
- kyllä, ymmärsin sinua
- (?) 11, 1 ohi
- ladataan tämän jälkeen
- -"-
- antakaa yksi joukko
- yksi joukko kyllä
- perjantaina (?)
- annan
- Sokol linjalla
- yhteyden tarkistus
- kyllä,kyllä
- päämaali, vasemmalle 504 tähtäys 307
- 2 ammusta, beglyi (?)
- tähtäys 307, vasen 504, 2-n, beglyi lataus
- lataus toinen, tarkoittaa 2-n beglyi, jätetään tähtäys 307, sitten tähtäys 314, yksi ammus kummassakin tähtäimessä
-2 beglyita, jätetään 307 ja 314 yksi ammus, lataus toinen
-kyllä
- valkiria päätti ammunnan, rashod 6, ohi purkautettu
- kyllä
- ...knockoutsa
- vastaanotettu
- yhteyden tarkistus valkiria
- vastaanotan, järjestän teitä 5 balliin, minä Valkiria.
- kyllä
- valkiria, kulikov?
- valkiria, kyllä
- määränpään ammunta päättynyt
- no hän lopetti ammuntan, ajat sitten
- kyllä
- ...kytketty pois
 
Harrasteradioita sekä Ukrainan venäläismielisillä, että 'kyborgeilla'

Tässä joitakin hamssien ja radioharrastajien keräämiä meneillään olevan Ukrainan-Venäjän sodan videolinkkejä, joissa on joko tunnistettuja käsiradiomalleja, tai nauhoitettua radioliikennettä.

Sivun toisen linkin videossa 17.01.2015 mainitaan pahamaineisen venäläisjohtaja Motorolan nimi. Kolmannessa ymmärtäisin olevan gradien tulenjohtoa.

Neljännessä ja viidennessä on käsittääkseni Donetskin kenttää sitkeästi puolustaneiden kuuluisien 'kyborgien' viestintää. Kielitaitoisille saattaisi aueta jotain liikenteen sisällöstäkin.​



Kivaa, että joku muukin nauhoittaa sotatoimialueen radioliikennettä. Minulla on myös jotain nauhalla jo Georgian edellisestä sodasta. Siis venäläisten sotilasradioliikennettä. Reserviläisillä on aika mahtavaa radiokalustoa.
 
Laitahan jakoon vaan! Liitetiedostona voi laittaa mp3 tiedostoja ja tarvittaessa muitakin.

Voin yrittää joku päivä.

Edit. 28.1.-15. Nauha löytyi, mutta ei voinut lähettää ennen kuin olin kuunnellut sen läpi nauhurilla. Siinä oli ihan pelipaikoiltakin puhetta, mutta Georgialaisten. Ei venäläisten. Kk nakutti hetken taustalla. Valitettavasti tuota nauhaa ei voi laittaa jakoon. Mielestäni minulla on sellainenkin nauha jossa ei ole härmäläistä titausta ja puhetta seassa. Etsintä jatkuu kun joku päivä käyn taas lämmittämässä luolaa.
 
Viimeksi muokattu:
... Mitenkätuota vikasietoisuus sitten? Sanotaan vaikka, että syystä X katkeaa sähköt puolesta Suomesta. ... riittääkö aggrekaatti per radioukko, että saadaan verkko pysyyn? Voiko mainituilla kämmenlaitteilla kompensoida tilannetta ja toimia.. mikäs se on.. välitysasemana? Eli perimmäinen kysymys, kaatuuko amatöörien varaan rakennettu varaverkon varaverkko sähkön puutteeseen?

Kiva ois että ei kaatuisi. Totuus lienee toinen... Asia ois ehkä toinen jos tälläiseen touhuun olisi oikeasti sitoutettu ihmisiä ja yhdistyksiä. Siis vielä silleen että tämä "tilaus" tulisi viranomaisilta eikä miltään liitolta yms.

Ensimmäinen ressu-ra kerho pystyyn ja toinen vasta-asemaksi! Res.fi:ssä oli tästä joku aika sitten juttua. Siitä se homma lähtisi... tilanne voi olla toinen jos verkko saadaan kasaan ennen "tilannetta"...

KYLLÄ saadaan sovitettua. APRS saadaan pelaamaan yhteen myös PV:n järjestelmien kanssa...


Porukalla ja pienellä rahalla:

Turvaviestiverkko yhdistämään maakunnat?

Sähkökatkoja ja myrskytuhoja kestävää, jatkuvassa toimintavalmiudessa olevaa viestiverkkoa kokeilemassa ja kehittämässä ympäri maatamme on ollut jo joitakin vuosia hajanainen, mutta osaava porukka reserviläisiä ja vapepa-, SPR- ja MPK-aktiiveja sekä radioharrastajia. Tähän mennessä on käytännön harjoitusten ja jatkuvan kokeilun kautta karsittu ja löydetty toimintavarmoja ja yksinkertaisia tapoja toteuttaa kriisiviestintäverkon tuki- ja toistinasemia varayhteyksiksi yleisten viestiyhteyksien katkeamisten varalle, vieläpä naurettavan pienin kustannuksin.

Tällaiset turvaviestiverkot sopivat käytettäviksi mm. yhteistoimintaharjoituksissa, -tilanteissa ja -tapahtumissa, kuten myrskytuhojen tiedustelussa tai etsintä- ja pelastustoimissa, ja niissä on huomioitu soveltuvuus myös monipuoliseen maanpuolustuskäyttöön.

Viestiverkon automaattisia, yli viikon mittaisia sähkökatkoja kestäviä tuki- ja toistinasemia käytetään yhdistämään tavallisia yhdistysten, yksityisten, yritysten, viranomaisten ja harrastajien tavallisesti erillisiä lyhyen kantaman radiopuhelimia samoihin pitkän kantaman turvaviestiverkkoihin, jotka kykenevät välittämään yhteyksiä omaa maakuntaa laajemmalle, eli yhdistämään yhteyskatkosta kärsivän maakunnan tai alueen muun maan yhteyteen.

Kokoaa erilliset radioverkot

'Nukkuvan' varayhteyden sijasta, turvaviestiverkko on tarkoitettu jatkuvasti toimivaksi niin, että sen käyttäjät ja ylläpitäjät pystyvät päivittäin verkkoa käyttäessään nopeasti havaitsemaan ja korjaamaan puutteet tai katkokset sen toiminnassa.

Tähän mennessä kokeiltuun kriisi- eli turvaviestintäverkoon kyetään liittämään sekä puhe-, että digi-, sanoma- ja paikannusliikennettä varten mm. amatööriradiot, metsästäjäpuhelimet, SPR- ja vapeparadiot, veneiden meri-VHF:t, yritysten ja kaupunkien huolto- ja yhteiskäyttöradiot, PMR-puhelimet, APRS-verkko, langattomia tietoverkkoja, sekä PV:n 'venttiseiskat' ja vastaavat radiot puhe- ja purskeliikennettä varten.

Kunkin alueen tai maakunnan viestiverkon rakentajat valitsevat käyttämänsä toteutuksen ja tekniikan itse. Jollei aikaisempaa kokemusta ole, järjestetään tapaamisia ja koulutusta toimivien verkonrakennustapojen tiimoilta. Rakentajien ei tarvitse olla radioamatöörejä tai viestintäalan ammattilaisia. Oma kiinnostus tai talkoohenki riittää.


Maanpuolustusaktiiveja mukaan turvaviestintään?

Tulisiko tämän foorumin lukijoille mieleen omasta seurasta, kuten reserviläisyhdistysten, metsästysseurojen, vapepa-aktiivien ym. joukosta henkilöitä tai ryhmiä, jotka saattaisivat kiinnostua olemaan mukana vapaaehtoisen kriisiviestintäverkon koekäyttäjinä tai rakentajina?

Alkuun pääsyyn löytyy apua. Tuki- ja toistinasemien toimivia koekappaleita on jo olemassa esiteltäviksi ja sijoitettaviksi yhteyskokeilujen aloittamista varten siellä, missä löytyy halua turvaviestintäkokeiluihin. Samoin kokemuksia kunkin omista havainnoista ja kokeista kuunnellaan, kerätään ja välitetään muille turvaviestintäaktiiveille.


Tavoitteena on ajan mittaan muodostaa kriisiviestinnästä kiinnostuneista ihmisistä, kerhoista ja yhdistysten osastoista tai vapaamuotoisista porukoista mahdollisimman laaja, ylläpitämänsä toimivan, sähkökatkoja kestävän, ja yleisistä yhteyksistä riippumattoman viestiverkon avulla keskenään jatkuvasti yhteyttä pitävä turvaviestinnän vapaaehtoisjoukko maahamme.

Videoita, artikkeleja ja linkkejä:

Esimerkki edullisen hintaisen toistinradion asettamisesta yhdistämään automaattisena X-toistimena tavallisesti erilliset vapepa- ja SPR-käsiradioiden 71 MHz ja 165 MHz puheverkot:


Edellisen videon puhetoistinradiosta lyhyt esittelyartikkeli: http://www.oh7ab.fi/foorumi/viewtopic.php?f=15&t=225&p=1586#p1586


Seuraavassa videossa on muutaman sadan euron hintaisen pitkän kantaman X-puhetoistimen koekappaleen esittelyä. Toistimen kantamaksi mobiiliasemille saatiin 100 km ja koti/tukiasemille yli 200 km hyvästä asemapaikasta, kun antennina on viranomaisverkon käytöstä poistettu 4-el vertikaalidipoli:


Maakuntien välinen turvaviestiverkko perustuu joustavasti sovellettaviin automaattisiin toistinasemiin, kytkettyinä hyville asemapaikoille sijoitetuihin tehokkaisiin antenneihin. Tässä tehokkaan, korkeaan sijaintiin asennetun antennin kantamakokeita Outokummun 6m/2m X-puhetoistimessa:

Onko kotikyläsi wanha palokunta-antenni menossa romunkeräykseen? Tai onko tiedossasi hyvällä, korkealla asemapaikalla käytöstä poistettu VHF-antenni, johon voisi liittää toimivan turvatoistimen? Asemien sijoituspaikoista kaivataan vihjeitä, ja viranomais- sekä yrityskäytöstä poistettuja kotimaisia Aerialin antenneja kerätään turvaviestinnän harrastajaryhmille uusiokäyttöön: http://maanpuolustus.net/threads/aerialin-vhf-nelikko-ja-kaksikkoantenneja.3820/


Myös automaattinen paikkatieto kulkee. Raportti kokeesta oman maakunnan APRS-verkon yhdistämiseksi muun Suomen APRS-paikannusverkon yhteyteen: http://www.oh7ab.fi/foorumi/viewtopic.php?f=15&t=225&p=1586#p1563

Näin aloitettiin kriisiviestintäharjoituksessa pitkien maakuntayhteyksien kokeilut siirrettävällä 2 m bandin automaattisella pakettiradionodella Juuan Paalasmaan näkötornin nokassa vuonna 2011:


Kriisiviestintähamssien valtakunnallisen TURVA-foorumin SRAL:n kesäleirillä Hankasalmella 2014 kutsui koolle Suomen radioturva ry eli SRT:


Turvaviestinnän esittelyä maanpuolustusnetissä: http://maanpuolustus.net/threads/aprs-yms-radioamatööritoimintaa.1504/page-3#post-103275

Liityntälaite LILA on edullinen ratkaisu viestiverkkojen yhdistämiseen. Tomin tekemien skriptien avulla laite konfiguroi itse itsensä: http://maanpuolustus.net/threads/aprs-yms-radioamatööritoimintaa.1504/page-3#post-106647


T: - Juha -


Kuva: Matti OH3EGY on jo vuosien ajan koonnut ja päivittänyt kaaviota ehdotukseksi turvaviestiverkon rakenteesta, toimiviksi ja lupaaviksi osoittautuneiden kokeilujen pohjalta.

Yksityiskohtaisempi kaavio tässä linkissä: http://audiogis.com/TIKI/tiki-download_file.php?fileId=11&display&x=648&y=485


GPS - APRS - Radio - data - sanomaserveri - Kaavio tnx Matti OH3EGY.webp


 
Viimeksi muokattu:


Kiitoksia linkistä! Olivatpa SIM-salasanojen tietomurron tekijät keitä hyvänsä, voinemme otaksua, että tämänkaltaisen materiaalin halukkaina asiakkaina ovat etenkin eräiden autoritäärisesti johdettujen maiden tiedustelupalvelut. Artikkelissa mainitut pari maata tuskin lienevät ainoat, jotka ovat yrittäneet, ja saaneet salausavaimia kännykkäpuheluihin.

Kun 'avaimet käteen' -kauppa on jonkin valtiollisen tiedustelupalvelun kanssa tehty, onnistuukin asiakkaalta kännyköiden kuuntelu kevyesti ja huomaamattomasti, kotona tai vieraassa maassa. Supertietsikka-aikaa ei enää tarvitse haaskata puhelinten koodien murtamiseen, kun useimmat salausavaimet ovat valmiiksi tiedossa. Tarvitaan vain kiinnostavien tukiasemien kantaman sisään sijoitettuja huomaamattomia langattomia kuunteluasemia.

Siellä, missä tiedustelupalvelu saa peräti oman 'oksan' tukiasemien väliseen langalliseen runkoverkkoon, onnistuu kokonaisen operaattorin tukiasemaverkon tai sen osan kuuntelu. Tämä vaihtoehto on luonteva etenkin oman maan puhelinliikennettä seurattaessa.
 
Turvaviestintä X-banditoistimilla

Puheyhteyksien kantaman pidentämiseen sopivat hyvin antennein hyville asemapaikoille sijoitetut turvatoistimet. Radioiksi niihin käyvät joko valmiit, jo varsin edullisen hintaiset X-banditoistinradiot (cross-band repeater), tai vieläkin halvemmat vaihtoehdot. Mm. PV:n radioita käyttäneille eräs tunnettu menetelmä on releointijohto kahden radion välillä. Toistimen saa tällaisella toistinvälijohdolla myös tavallisista käsi-, auto tai tukiasemaradioista. Omiin radioihin voi myös itse rakentaa releointiliitännän. Monesti mikkiliitäntä käy tähän tarkoitukseen. Joistan monen bandin 'hamssiradioista', kuten Yaesuista löytyy valmis releointiinkin käyvä liitäntä.

Kun releointi tapahtuu eri bandeilla eli taajuusalueilla, tarkoittaen että toistinradioiden taajuuksissa on eroa ainakin 10 MHz tai enemmän, niin toistin toimii kahdella radiolla ilman wanhanaikaisten ripiitterien tosi kalliita, hankalan suurikokoisia, ja taajuuksiltaan jäykkiä dupleksifilttereitä. X-banditoistinkäytössä nuo 'dupleksipöntöt' korvataan laittamalla toistinradioiden välille etäisyyttä niin paljon, kuin releointijohto antaa myöten, ja näiden antenneille vielä syöttöjohdon sallima mitta lisää välimatkaa, jotteivät toistinradiot kuurouta toisiaan.

Esimerkiksi kun antennit ovat 40 ... 100 m päässä toisistaan, tarvitaan noin 5 ... 20 MHz tai suurempi taajuusero toistinradioille. Tarpeellinen taajuusero toteutuu helposti esim. 68 MHz ja 144 MHz bandien välillä, jotka eivät useimmilla kanavillaan häiritse toisiaan, vaikka antennit olisivat samassa mastossa päällekkäin vain muutamia metrejä toisistaan.​


Lähekkäiset toistimet häiritsevät

Jos itse toistinradiot tai niiden antennit asentaa liian lähekkäin, tai käyttää niitä liian lähekkäisillä taajuuksilla, niin käynnistyessään toistinradion lähetin tukkii ja kuurouttaa viereisen radion vastaanottimen. Vierestä 'korvaan huutava' lähetin tekee toistimesta niin kovakorvaisen, että sen kuuntelukantama putoaa murto-osaan. Voimakas ylikuuluminen tunkee toistinradioiden kohinasalvoista rupsuttaen läpi, eli toistin 'pieree'. Tämän havaitsivat mm. P-K radiokerholaiset, laittaessaan vastoin koeteltuja ripiitterinrakennusohjeita kaksi toistinradiota Okun toistinkokeilussaan samalle bandille, samaan laatikkoon, lyhyellä antennien välimatkalla.

Releointijohto on halpa, tai itse tehden lähes ilmainen tapa tehdä käsipuhelinten ja autorigien kantamaa lisäävä X-banditoistin (cross-band repeater), joka puolestaan ei tarvitse kalliita dupleksereita kun kanavat, radiot ja antennit ovat mahdollisimman etäällä toisistaan. Silloin pientenkin 4 m bandin radioiden, kuten RHA68-käsipuhelinten tyypillinen parin kilometrin keskinäinen kantama kasvaa aina turvatoistimen peittoalueen kantamaan saakka.

Paikallisia tapahtumia ja harjoituksia varten voi käsipuhelinten vaatimatonta kantamaa kasvattaa myös autotoistimella, eli kuvattu X-banditoistin releointiradioineen on autossa. Tavalliset piiskatkin auton katolla lisäävät käsiradioiden kantaman 10 ... 20 km säteelle autotoistimesta silloin, kun toistinauton voi ajaa korkealle mäelle. Vielä lisää kantamaa saa, jos antennit heittää narulla puuhun, tai nostaa ne kevyen teleskooppiputken nokkaan.​


Tavallisimpien radiopuhelinbandien kantamat

Yhdellä kiinteällä tai siirrettävällä toistimella saa siis mukavan pitkän kantaman esim. RHA86 eli 4 m tai 50 MHz eli 6 m käsi- tai kanniskeltavan radion ja vaikkapa 144 MHz eli 2 m tai 430 MHz eli 70 cm bandin radioiden välille.

Bandien kantamissa on selvä ero. Minkä matalampitaajuinen bandi on, sen paremmin se kantaa niin maamme vaikeassa metsäisessä murtomaastossa, kuin aukeallakin. 6 m ja 4 m bandit ovat siis yleensä kantavimpia, ja 2 m kohtalainen.

Esim. PMR-puhelimissa käytetty 70 cm bandi on puolestaan etenkin kumpuilevassa metsämaastossa hyvin lyhytkantamainen, mutta etenee siedettävän hyvin avoimen veden päällä, ja sopii varsin hyvin tiheästi rakennettuun taajama- ja kaupunkiympäristöön, joissa paikalliset häiriöt haittaavat hyvinkin pahasti etenkin 6 m ja 4 m bandeja.​


Kantaman määräävät toistinantennit

Kaikille eri bandeille yhteinen suurimman kantaman määräävä seikka on antennin sijainti hyvällä korkealla paikalla, ja antennin teho. Tässäkin kantamaetu kuitenkin on matalilla bandeilla, eli 6 m ja 4 m, koska ne ovat maastokelpoisimpia, ja kantavat pisimmälle jo yksinkertaisilla antenneilla.

Lähetystehollakin saa lisää kantamaa, mutta vain jos vasta-asemalla on myös käytettävissä vastaava lähetysteho. Käsipuhelimiin siis ei kantama käytännössä lisäänny yksipuolisella toistimen tehon nostolla, koska toistin ei kuule niitä yhtään paremmin.

Antennia parantamalla taas kasvaa sekä lähetys- että kuuntelukantama, tarvitsematta lisätä lähetystehoa. Siksi antennin parantaminen, tai sen korkeuden nostaminen lisää kantamaa tehokkaimmin, varsinkin yleensä lyhytkantamaisiin käsiradioihin ja mobiiliasemiin.​


Turvatoistinten kantamien nyrkkisääntöjä

Esimerkiksi pitkälle kantavan 6 m bandin 1-elementtistä pystydipolia vastaava kantama korkeammalla 2 m bandilla saavutetaan n. 4-elementtisellä vertikaaliantennilla, joka käy kiinteisiin turvatoistimiin, mutta on jo varsin kookas tilapäistoistimissa käytettäväksi.

Korkeataajuisella 70 cm bandilla tarvittaisiin hyvään kantamaan jo n. 8-elementtinen vertikaaliantenni, jollaisia ei käytännössä ole saatavissa, joten näin korkean bandin käytännön kantama jää matalampia bandeja paljon lyhyemmäksi, mutta käy silti joihinkin tarkoituksiin.

Nyrkkisäännön mukaan matalilla VHF-bandeilla toimivien turvatoistinten kantama hyviltä paikoilta ja hyvillä antenneilla on hyville koti- ja tukiasemille ja muille turvatoistimille parhaimmillaan jopa 200 km, autoasemille noin puolet tästä eli 100 km, ja käsipuhelimiin edellisestä noin puolet, eli n. 50 km.​


Yhden bandin toistinpari

Jos halutaan yhteys saman bandin radioiden välille, kuten useiden RHA68 kesken, niin silloin tarvitaan kaksi siirrettävää tai kiinteää X-banditoistinta, kumpikin omila antenneillaan, jotka ovat ainakin kilometrin, tai mieluummin useiden km päässä toisistaan, etteivät saman bandin kanavat tuki niiden vastaanottimia.

Useiden kilometrien välimatka on tietenkin liian pitkä releointijohdolle, joten sen sijasta tehdään toistinparin välille langaton yhteys vaikkapa 2 m tai 70 cm puhelimilla, jotka ovat yhteisellä taajuudella, eli toistimet yhdistävällä ns. 'välitaajuudella'. Esimerkiksi jos toistimet on asetettu kahdelle eri RHA68-kanavilla, ne väittävät näiden liikenteen keskenään yhteisellä PMR-kanavallaan. Näin ekan RHA68-toistimen kuulema liikenne siirtyy PMR-välijaksolla toisen RHA68-toistimen kautta sen kanavalta ulos käyttäjien kuultavaksi. Ja tietenkin samoin myös toiseen suuntaan.

Vielä useampia kanavia ja bandeja saa tällaiseen turvatoistinverkkoon jokaisen siihen lisätyn X-banditoistimen ja releointiradioparin myötä. Jonkun näistä voi laittaa releoimaan paikallisverkon liikenteen yhteiseltä välitaajuudelta kauemmaskin, esimerkiksi vastaavaan toisen maakunnan toistinverkkoon, tai vaikka naapurikaupungin 2 m 'hamssiripiitterille'.

Näin siis X-banditoistinten verkkoon voi releointijohtojen tai X-banditoistinradioiden avulla lisätä yhteyksiä eri bandien ja kanavien kesken kuin palapeliin, kun vain huomioi releoinnin tarvitsemat radioiden ja antennien riittävät välimatkat ja taajuuserot. Minkä kauempana ovat taajuudet, sen vähemmän välimatkaa tarvitaan, ja vastaavasti minkä lähempänä ovat taajuudet, sen kauemmaksi toistinasemat sijoitetaan toisistaan.​


Kotiasemalla toistinokeilut aloittaen

Luontevaa on aloittaa turvatoistinkokeilut ja testit helppopääsyisessä paikassa, kuten kotona tai kerhoasemalla. Sitten, kun toistimet toimivat, ja mieli tekee saada niille kantamaa lisää, voi tunnustella niille pitkän kantaman asemapaikkoja. Turvayhteys on hyvä peruste ilmaiseen sijoituslupaan. Yhdistysten, kerhojen ja seurojen on mahdollista hankkia lupia turvatoistinten asemapaikoiksi sopiviin kaupunkien, kuntien tai yritysten korkeisiin kiinteistöihin, teleoperaattorien mastoihin ym. Osa paikkojen haltijoista saattaa jopa olla turvayhteyksien mahdollisia tarvitsijoita.

Turvatoistimille kiitollisimpia paikkoja ovat sellaiset rakennukset, joihin pääsee asennushommiin rappuja pitkin, tarvitsematta tehdä tai teettää kallista mastoasennustyötä. Häiriöympäristön pitäisi olla käytetyillä toistinbandeilla kohtalaisen puhdas, koska voimakkaat VHF-lähettimet vieressä kuurouttavat turvatoistimia. Onneksi muut tukiasemat ovat lähes tyystin siirtyneet turvatoistimille sopivimmilta VHF-bandeilta korkeammille jaksoille, joten bandi on useimmissa asemapaikoissa melko vähähäiriöinen.

Hienointa olisi, jos ylös olisi jäänyt esim. käytöstä poistuneen PETO- tai muun viranomaisverkon, tai wanhojen ARP-puhelinten monielementtisiä tehoantenneja, koska nämä käyvät koaksaalikaapelinsa alapäästä sovitettuina hienosti 2 m bandin turvatoistimille, ja säästävät yhdeltä antennin ja kaapelin asennukselta. Ennen asennusta paikallishäiriöt asemapaikkaehdokkailla on hyvä käydä läpi esim. tallentamalla radiospektri halvan 'tikkuradion' ja tietsikan avulla. Kuvista sitten valitaan eri toistinasemapaikkoille yhteiset matalahäiriöisimmät taajuudet toistimien pää- ja varakanaviksi.​


Turvatoistimet isoksi radioverkoksi

Turvaverkkoon tarvitaan käytännön viestittäjiä ja ylläpitäjiä, sekä maanpuolustuksen puolelle määrätietoisia ja porukkansa tuntevia puuhamiehiä kokoamaan ja järjestämään oman alueensa viestintää. Jokaisen maakunnan tai alueen turvaviestintäporukat voivat valita viestitystapansa ja-tekniikkansa omaan tarkoitukseensa sopiviksi, ja nämä sitten yhdistetään maakuntien väliseen turvaviestintäverkkoon, laajentaen sitä vähitelleen maan kattavaksi kokonaisuudeksi. Esimerkiksi maakuntansa turvatoistinverkon voi tehdä yhteensopivaksi lähes minkä tahansa yleisimmin käytettyjen radioiden, kuten RHA68, PV:n venttiseiskojen, PMR-puhelinten ym. kanssa.

Silloin, kun on saanut maakuntaansa hyville paikoilla pari turvatoistinta, niin jatkuvat ympärivuorokautiset turvayhteydet onnistuvat kaikilta koti- ja autoasemilta sekä omaan, että verkkoa pitkin puheella edelleen naapurimaakuntiin, ja digiyhteyksillä eli tekstisanomilla peräti maailmanlaajuiseen winlink- ja pakettiverkkoon, jota pitkin saa tekstisanomansa vaikka internetin yli sähköpostiin.

Maakuntaverkon ylläpito sujuu oman hamssiliikenne-, yhdistys- ym. harrastekäytön muodossa, ja harjoitus-, yhteistoiminta- ja kriisitilanteissa tulevat sitten verkkoon mukaan myös muut varayhteyksiä tarvitsevat, puheella ja sanomaliikenteellä. Sanla- ja PGP-sanomatkin kulkevat tarvittaessa, samoin ajantasainen paikkatieto.


T: - Juha -​


Edellinen turvaviestintäaiheinen artikkeli: http://maanpuolustus.net/threads/aprs-yms-radioamatööritoimintaa.1504/page-6#post-191621
 
Viimeksi muokattu:
Mitenkähän vaikeaa olisi luoda yksinkertainen radioverkko (juuri tuollaisia hyväksikäyttämällä), johon saisi helposti yhteyden millä tahansa peruskapulalla (vaikka siis PMR:llä) ja joka pystyisi tietokoneohjelman avulla luomaan ja lähettämään esimerkiksi PGP:llä salattuja viestejä pitkin verkkoa?

Siis köyhänmiehen sanla, jossa tietokoneella (läppäri tai vaikka superhalpa RasperryPi) luodaan, pakataan ja salataan viesti, sitten muunnetaan se äänitaajuudelle (kuten modeemit tekevät) ja suolletaan ulos tietokoneen kaiuttimista PMR:ään. PMR lähettää sen toistimiin, jotka toistavat viestiä vaikka läpi koko Suomen. Jokainen viesti voisi mennä joka paikkaan (jos ei erikseen ole viestissä määrätty koodauksessa muuta), näin ei kukaan saisi selville, mistä ja minne ko. viesti edes alunperin on menossa. Kaikki vastaanottajat sitten puolestaan kuuntelisivat koko ajan radioverkkoa ja ottaisivat vastaan kaikki viestit ja koettaisivat purkaa niitä ja jos purku ei onnistu, ei viesti ole meille tarkoitettu ja sen voi unohtaa. Toki voidaanhan hommaa helpottaa määrittelemällä viestiin selkokielisesti ID:t, jotka kertovat, kenelle ja minne päin se on tarkoitettu ja näin helpottaa kuormaa verkossa ja vastaanottajilla - mutta tämä sitten toisaalta paljastaa, kenelle viestitetään kulloinkin.

Vaikka tuollainen järjestelmä on kohtuullisen helposti häirittävissä ihan perussettina, niin useiden taajuuksien päällekkäinen käyttö ja useiden toistimien käyttö tekee siitä kyllä hankalampaa. Plus tietysti moninkertaiset virheenkorjausominaisuudet ja saman viestin lähettäminen vaikka normaalisti kolme kertaa eri reittejä pitkin jne. Olisi meinaan melkoisen turvallinen ja varma keino kriisiajan viestintään viranomaisilla ja sisseillä jne. :)

Aina voi toki haaveilla myös säähavaintopallojen tai ilmalaivojen varaan nostetusta, aurinkokennoin toimivista ilmatukiasemista jne. :D
 
Viimeksi muokattu:
tunableantennablog-1431984405889.jpg

Photo: Jacob Adams
Tuning in is getting to be a complicated thing. The Internet of Things will need more microwave bands with shorter wavelengths. Cell phones are already need to link to GPS and Wi-Fi services on top of 4G and other cellular networks. And in the future they’ll likely also have to contend millimeter-wave bands for 5G services. All those need antennas of different lengths and shapes to accommodate the sometimes widely spread wavelength bands.
http://spectrum.ieee.org/tech-talk/...the-frequency-range-of-communication-devices-
 
Mitenkähän vaikeaa olisi luoda yksinkertainen radioverkko (juuri tuollaisia hyväksikäyttämällä), johon saisi helposti yhteyden millä tahansa peruskapulalla (vaikka siis PMR:llä) ja joka pystyisi tietokoneohjelman avulla luomaan ja lähettämään esimerkiksi PGP:llä salattuja viestejä pitkin verkkoa?

Siis köyhänmiehen sanla, jossa tietokoneella (läppäri tai vaikka superhalpa RasperryPi) luodaan, pakataan ja salataan viesti, sitten muunnetaan se äänitaajuudelle (kuten modeemit tekevät) ja suolletaan ulos tietokoneen kaiuttimista PMR:ään. PMR lähettää sen toistimiin, jotka toistavat viestiä vaikka läpi koko Suomen. Jokainen viesti voisi mennä joka paikkaan (jos ei erikseen ole viestissä määrätty koodauksessa muuta), näin ei kukaan saisi selville, mistä ja minne ko. viesti edes alunperin on menossa. Kaikki vastaanottajat sitten puolestaan kuuntelisivat koko ajan radioverkkoa ja ottaisivat vastaan kaikki viestit ja koettaisivat purkaa niitä ja jos purku ei onnistu, ei viesti ole meille tarkoitettu ja sen voi unohtaa. Toki voidaanhan hommaa helpottaa määrittelemällä viestiin selkokielisesti ID:t, jotka kertovat, kenelle ja minne päin se on tarkoitettu ja näin helpottaa kuormaa verkossa ja vastaanottajilla - mutta tämä sitten toisaalta paljastaa, kenelle viestitetään kulloinkin.

Vaikka tuollainen järjestelmä on kohtuullisen helposti häirittävissä ihan perussettina, niin useiden taajuuksien päällekkäinen käyttö ja useiden toistimien käyttö tekee siitä kyllä hankalampaa. Plus tietysti moninkertaiset virheenkorjausominaisuudet ja saman viestin lähettäminen vaikka normaalisti kolme kertaa eri reittejä pitkin jne. Olisi meinaan melkoisen turvallinen ja varma keino kriisiajan viestintään viranomaisilla ja sisseillä jne. :)

Aina voi toki haaveilla myös säähavaintopallojen tai ilmalaivojen varaan nostetusta, aurinkokennoin toimivista ilmatukiasemista jne. :D


Terve, hyviä kysymyksiä! Kyllä on huomioitu turvaviestintätilanteissa sanla- ja pgp- ym. tekstisanomien laitto myös salattuina sanoma- eli digimodeverkkoa pitkin. Täällä on osin radio- ja osin nettiyhteyksillä toteutetusta digiverkosta jotain alkuun, joskin valitettavasti radioamatööreille kirjoitettuna, lähes käsittämättömällä hamssikielellä': http://www.oh7ab.fi/foorumi/viewtopic.php?f=15&t=225&start=10#p1232

Jo ennenkuin pääsee digimodeilla ja omilla radioilla ääneen ja verkkoon, voi liittyä yksinkertaisella BPQTermTCP -softalla internetin kautta maailman ison G8BPQ-verkon chattiimme, jonka yhteydessä Suomen turvaverkkomme toimii. Siellä ovat päivittäin P-K ja Kymenlaakson 'digihamssimme' päivystämässä ja neuvomassa verkkoon liittymistä ja digisoftia tietsikoille, kuten Raspberrylle. Jos kiinnostaa, neuvon yv:llä, keneltä pyytää verkkoon käyttäjätunnukset. Milloin ei ole hamssitunnuksia, niin joku vastaava ressu- tai vapepa- tai kerho- tms. tunnus jossa kirjaimia ja numeroita.

Kansalaisten viestiyhteyksille ei ole nykyään olemassa varayhteyksiä tapauksessa, että esimerkiksi pitkä sähkökatko mykistää kännykkäverkot ja netin. Tällaisiin väestönsuojelun vara- ja turvayhteyksien luomiseen käyvät vapaaehtoisten ja reserviläisten hoitamat radioverkot, kuten PMR, RHA, LA, VAPEPA ja PV:n puheradiot ym. hyvin. Puheyhteydet esimerkiksi väestönsuojista onnistuu välittää 'ihmisten ilmoille' ja yhdistää yhteisille VSS-kanaville radioamatöörien X-banditoistinradioilla, jotka kattavat lähes kaikki VHF- ja UHF-bandien radioverkkojen NFM-radiopuhelinkanavat. Turvaviestinnästä, tietenkin poislukien luottamuksellinen viranomaisviestintä, on aloitettu naamakirjaan keskustelusivu tänne: https://www.facebook.com/groups/108089039526164/


T: - Juha -​


Videoita X-toistinkokeista mm. väestönsuojelukäyttöön:

- Wouxun KG-UV950PL71-radio hamssiripiitterillä ja X-toistinasetusten kertaus,

- Wouxun KG-UV950PL71-radion X-toistinasetukset

- Neljän bandin 6m-4m-2m-70cm Wouxun KG-UV950PL71-radio nousee laatikosta,

- Aerialin nelikkovertikaalin testausta ekassa Okun 2m-6m puhevarvessa,

- Okun ensimmäisen puhevarvetoistimen koekappaleen esittelyä,

Muita turvaviestintäaiheisia videoita ja linkkejä:

- Viestiharjoituksessa 2011 sanomavarvenoden ensikokeilu:

- Kriisiviestintähamssien TURVA-foorumi Hankasalmen kesäleirillä: https://youtu.be/x38X0zZq-jw
- SRAL kesäleiri 2015 Räyskälässä: http://oh3ad.fi/rayskala-2015
 
Viimeksi muokattu:
Protecting Both Tube and Transistor HF Communications Equipment From E1 EMP Pulse – Part 1, by PrepperDoc
Introduction and Tube Radios

Electromagnetic Pulse (EMP) is a serious national threat with growing public awareness. A high-altitude atomic/nuclear explosion sends electrons plowing through the earth’s magnetic field lines and thus generates powerful radio waves that impact the earth below the explosion within a radius of many hundreds to thousands of miles.

The peak field strength is immense, on the order of 50 kilovolts per meter, and covers a very broad frequency spectrum, from very low frequencies, past 100 MHz; but the first wave (named E1) is evanescent, over in a mere microsecond or so. There are additional, slower incident waves– E2 and E3, but these are more of a powerline problem and are not addressed in this article. (I will write on this aspect in a later article.)
http://survivalblog.com/protecting-...pment-from-e1-emp-pulse-part-1-by-prepperdoc/
 
Kansalaisten viestiyhteyksille ei ole nykyään olemassa varayhteyksiä tapauksessa, että esimerkiksi pitkä sähkökatko mykistää kännykkäverkot ja netin. Tällaisiin väestönsuojelun vara- ja turvayhteyksien luomiseen käyvät vapaaehtoisten ja reserviläisten hoitamat radioverkot, kuten PMR, RHA, LA, VAPEPA ja PV:n puheradiot ym. hyvin. Puheyhteydet esimerkiksi väestönsuojista onnistuu välittää 'ihmisten ilmoille' ja yhdistää yhteisille VSS-kanaville radioamatöörien X-banditoistinradioilla, jotka kattavat lähes kaikki VHF- ja UHF-bandien radioverkkojen NFM-radiopuhelinkanavat.
Miten hyvin oikeasti nuo verkot toimisivat, jos oikeasti tulisi tarvetta ja oletetaan nyt vaikkapa, että Suomen kantaverkosta katoaisi sähköt vaikka 3kk ajaksi? Kulkisiko olennaiset hätäviestit kansalaisilta jotenkin ja viranomaisten oma viestintä? Onnistuisko se oikeasti? Onko laajamittaisesti koskaan kokeiltu
 
Miten hyvin oikeasti nuo verkot toimisivat, jos oikeasti tulisi tarvetta ja oletetaan nyt vaikkapa, että Suomen kantaverkosta katoaisi sähköt vaikka 3kk ajaksi? Kulkisiko olennaiset hätäviestit kansalaisilta jotenkin ja viranomaisten oma viestintä? Onnistuisko se oikeasti? Onko laajamittaisesti koskaan kokeiltu

Paketti- ja digiradioverkko on nyt toiminut 1990-luvulta alkaen. Koko ajan täydentyen. Ainakin täällä se on pelannut kaikkien niiden viime vuosien sähkökatkojen läpi, joiden aikana olen sitä kokeillut. Myös kuluneen viikon myrskykatkoissa. Nytkin on myräkän jäljiltä kännykkäyhteytemme edelleen poikki. Mutta pakettiradioverkko pelaa. Tekstiyhteydet ja -viestit kulkevat.

X-puhetoistinverkko onkin sitten ihan uutta. Siksi vähemmän kokeiltu. Osoittautunut kuitenkin lupaavaksi. Kuormituskesto- ja muut kokeet vasta sitten tulevaisuudessa.

Kunhan vapaaehtoiset 'radioaktiivit' innostuvat pystyttämään pakettiverkon solmuja ja X-toistimia ympäri maata, niin toivottavasti vähitellen avautuu edes jonkinlainen varapuheyhteys myös väestönsuojelun tarpeisiin. Että saa yhteyden raivaus- ja korjauspartioille, sairaankuljetukseen, apteekkeihin ja kauppoihin ym. toimimaan myös kännykkäverkkojen ja netin mykistyessä.
 
Aivan valtavan upeaa työtä teette kyllä, ei voi muuta sanoa!

Edelleenkin ihmettelen, miten on mahdollista, että tuohon hommaanne ette saa minkäänsortin yhteiskunnan tukia?!? Siis sehän on törkeää! Tuollaiseen ensiarvoisen tärkeään SHTF-tilanteeseen pitäisi varautua yhteiskunnankin toimesta tai vähintään iskeä teille kunnon rahasummat käteen laitehankintoihin ja työajan palkkaa! Käsittämätöntä, ettei niin tehdä!
 
Aivan valtavan upeaa työtä teette kyllä, ei voi muuta sanoa!

Edelleenkin ihmettelen, miten on mahdollista, että tuohon hommaanne ette saa minkäänsortin yhteiskunnan tukia?!? Siis sehän on törkeää! Tuollaiseen ensiarvoisen tärkeään SHTF-tilanteeseen pitäisi varautua yhteiskunnankin toimesta tai vähintään iskeä teille kunnon rahasummat käteen laitehankintoihin ja työajan palkkaa! Käsittämätöntä, ettei niin tehdä!


Kiitos arvostuksesta! :) Oikeastaan pulma ei ole rahoitus. Kaikki nämä radiot ja tarvikkeet kustantavat vain ykkössatasia. Tai löytyvät radioharrastajan nurkista. Maahantuojatkin ovat olleet suopeita. Toistinradioita on saatu jopa veloituksetta kokeiluihin. Se vaikeus on saada pääsy hyviin tukiasemapaikkoihin. Turvaviestintäverkon puhe- ja sanomatukiasemia varten. Tämä edellyttäisi puolestaan hyvää järjestäytymistä. Yksityisille kun ei yleensä anneta pääsyä korkeisiin kiinteistöihin, saati mastoihin. Vaikka kyseessä onkin yleishyödyllinen toiminta.

Järjestäytymisen hankaluutena puolestaan on turvaviestintäharrastajien pieni määrä ja hajanaisuus. Osaavia radisteja ja tietotekniikan taitajia on, mutta nämä ovat siellä täällä. Todella toimivaa turvaviestintäyhdistystä ei siis vielä ole. Tähänastiset radioharrastajien yhdistykset kun keskittyvät muihin harrastuksen aloihin, kuin turvaviestintään.

Yritetty kyllä on aloittaa toimintaa joidenkin olemassaolevien yhdistysten kautta. Mutta homma vain ei ole lähtenyt liikkeelle. Toiminta tahtoo palautua yhdistysten muihin kiinnostuskohteisiin. Tai yhdistys ei vain kykene toimimaan. Yleensä yhdistysaktiivien puutteessa. Niiden, jotka laittavat asiat liikkeelle. Neuvottelevat puitteet verkon rakentamiselle. Radiotekniikan ja liikennöinnin sekä verkon rakentamisen taitajia näyttäisi kyllä löytyvän. Kun vain saisivat luvan rakentaa. Jokin toimiva yhdistys tarvittaisiin ajamaan nimenomaan turvaviestinnän etuja. Alkaen noiden asemapaikkojen järjestämisestä verkon tukiasemille. Näistä toimiva turvaverkko alkaisi kasvaa.


T: - Juha -
 
Kiitos arvostuksesta! :) Oikeastaan pulma ei ole rahoitus. Kaikki nämä radiot ja tarvikkeet kustantavat vain ykkössatasia. Tai löytyvät radioharrastajan nurkista. Maahantuojatkin ovat olleet suopeita. Toistinradioita on saatu jopa veloituksetta kokeiluihin. Se vaikeus on saada pääsy hyviin tukiasemapaikkoihin. Turvaviestintäverkon puhe- ja sanomatukiasemia varten. Tämä edellyttäisi puolestaan hyvää järjestäytymistä. Yksityisille kun ei yleensä anneta pääsyä korkeisiin kiinteistöihin, saati mastoihin. Vaikka kyseessä onkin yleishyödyllinen toiminta.

Järjestäytymisen hankaluutena puolestaan on turvaviestintäharrastajien pieni määrä ja hajanaisuus. Osaavia radisteja ja tietotekniikan taitajia on, mutta nämä ovat siellä täällä. Todella toimivaa turvaviestintäyhdistystä ei siis vielä ole. Tähänastiset radioharrastajien yhdistykset kun keskittyvät muihin harrastuksen aloihin, kuin turvaviestintään.

Yritetty kyllä on aloittaa toimintaa joidenkin olemassaolevien yhdistysten kautta. Mutta homma vain ei ole lähtenyt liikkeelle. Toiminta tahtoo palautua yhdistysten muihin kiinnostuskohteisiin. Tai yhdistys ei vain kykene toimimaan. Yleensä yhdistysaktiivien puutteessa. Niiden, jotka laittavat asiat liikkeelle. Neuvottelevat puitteet verkon rakentamiselle. Radiotekniikan ja liikennöinnin sekä verkon rakentamisen taitajia näyttäisi kyllä löytyvän. Kun vain saisivat luvan rakentaa. Jokin toimiva yhdistys tarvittaisiin ajamaan nimenomaan turvaviestinnän etuja. Alkaen noiden asemapaikkojen järjestämisestä verkon tukiasemille. Näistä toimiva turvaverkko alkaisi kasvaa.


T: - Juha -
Kumma ettei toimiville yhdistyksille kelpaa pääharrastusta likeltä liippaava alajaosto, niin kuin tämä turvaviestintä. Eikös radioamatööriyskin ole harrastuksena monisäikeinen, toisin sanoen monella tyylillä voi toteuttaa itseään?
 
Back
Top