Reserviläisistä kolmannes yhä ylipainoisia
Jatkossa sodan ajan sijoitus fysiikan mukaan
Perjantai 27.5.2016 klo 14.00 (päivitetty klo 15.00)
Armeija aikoo määrittää minivaatimukset fyysiselle kunnolle sodan ajan tehtävissä.

Yli puolet tutkituista reserviläisistä omasi hyvän lihaskunnon. (NINA LEINONEN)
FAKTAT
Näin reserviläisiä tutkittiin
- Tutkimukseen osallistui 792 vapaaehtoista reserviläistä, jotka osallistuivat kertausharjoitukseen vuonna 2015.
- Tutkimus toteutettiin yhteistoiminnassa Pääesikunnan koulutusosaston, Jyväskylän Yliopiston, Maanpuolustus- korkeakoulun, Sotilaslääketieteen keskuksen, ja UKK-instituutin kanssa.
- Tutkimukseen osallistui lisäksi edustajia Puolustusvoimien tutkimuslaitoksesta, Helsingin yliopistosta, Lapin yliopistosta ja Itä-Suomen yliopistosta. Tutkimuksen tieteellisenä johtajana toimi Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitoksen professori
Heikki Kyröläinen.
- Reserviläistutkimus aiotaan toistaa vuonna 2018, jolloin 2008 tutkitut reserviläiset tutkitaan uudelleen. Samaa joukkoa tutkimalla saadaan tieteellisesti arvokasta seurantatietoa reserviläisten fyysisestä toimintakyvystä.
Puolustusvoimien tekemästä laajasta tutkimuksesta selviää, että reserviläisten fyysisen kunnon ja toimintakyvyn lasku on pysähtynyt. Aiemmissa tutkimuksissa reserviläisten kunto on ollut selvästi laskussa. Tästä huolimatta, jopa kolmannes tutkituista reserviläisistä oli ylipainoisia.
Armeija julkisti perjantaina reserviläisten toimintakykyä selvittäneen tutkimuksen tulokset. Siihen osallistui 792 kertausharjoituksissa mukana ollutta reserviläistä.
Puolustusvoimien mukaan tutkimus piirtää tarkan kuvan reserviläisten fyysisestä, psyykkisestä, sosiaalisesta ja eettisestä toimintakyvystä. Sen päätavoite oli selvittää, onko reserviläisten toimintakyky riittävä operatiivisiin tehtäviin ja onko se muuttunut verrattuna aiempiin vuosina 2003 ja 2008 tehtyihin tutkimuksiin.
- Hyvässä lihaskunnossa on yli puolet tutkituista reserviläisistä, koulutuspäällikkö prikaatikenraali
Jukka Sonninen tiivistää tuloksia.
Sonnisen mukaan noin puolet reserviläisistä saavutti kestävyyskunnossa sotilastehtävissä tavoiteltavan tason.
Liikkuvaan sodankäyntiin kykenee kestävyyskunnoltaan neljätoista prosenttia tutkituista. Tutkittavia ei kuitenkaan tarkasteltu tehtävänsä mukaan.
Viidennes ei liiku lainkaan
Tuoreesta kuntotutkimuksesta selviää, että reserviläisistä vajaa neljännes saavuttaa kansalliset terveysliikuntasuositukset.
Vapaa-ajan liikuntaa harrasti oman ilmoituksensa mukaan vähintään kolme kertaa viikossa kolmannes reserviläisistä. Kokonaan liikuntaa harrastamattomia oli viidennes.
Keskimäärin tutkittaville kertyi 7 500 askelta vuorokaudessa. Itse arvioitu istumisen määrä oli reilut seitsemän tuntia ja kiihtyvyysmittarilla mitattuna se oli noin kahdeksan tuntia.
Valtaosa reserviläisistä omasi hyvät psyykkiset voimavarat. Depressio- ja stressioireiden taso oli tutkittavilla varsin alhainen.
Puolustusvoimien mukaan reserviläisten kehon koostumuksessa ei havaittu eroja vuosien 2003 ja 2015 välillä, lukuun ottamatta pientä vyötärön kaventumista.
Minimivaatimukset käyttöön
Prikaatinkenraali Jukka Sonnisen mukaan Puolustusvoimat käynnistää nyt jatkotyön, jossa määritellään sotilaan tehtäväkohtaiset kuntovaatimukset.
- Avaintehtävistä aloittaen, Sonninen sanoo.
Kyseessä ovat minimivaatimukset fyysiselle toimintakyvylle eri sodanajan tehtäviin.
Sonnisen mukaan uudet vaatimukset otetaan käyttöön ensi vuodesta alkaen asteittain. Tämän jälkeen reserviläiset tulee sijoittaa tehtäväkohtaisten vaatimusten mukaan sodanajan operatiivisiin joukkoihin, huomioiden riittävä toimintakyky ja osaaminen.
Määrittelyn lisäksi puolustusvoimat on avannut kaikille reserviläisille marsmars.fi -palvelussa mahdollisuuden testata kuntonsa ja laatia kuntotasolleen sopiva harjoitusohjelma.
Reserviläisten fyysistä kuntoa ja terveyskäyttäytymistä on tutkittu aiemminkin. Vuoden 2015 tutkimuksen tuloksia voitiin verrata suoraan vuosien 2003 ja 2008 tutkimuksiin. Puolustusvoimissa reserviläisten toimintakykyä on tutkittu myös vuosina 1977, 1983-85 ja 1993-1994.
MATTI TANNER
[email protected]