Armenia

Tätä vähän seurannut,mutta, mutta ei ole uskaltanut sanoa mitään,kun ei ihan oikein ala ja motiivi puuttuu osallisilta. On vähän kuin melkein,mutta ei ihan riitä massa, tai syy. Toki tuolla Ukrainan tukiryhmässä jo povataan että seuraava vaihe on,että venäläiset tarkka-ampujat tulee tipauttamaan pari etummaista. Siinä saakin kohonnut sähkölasku ihan uuden kuvion.

Putinilla on taloudellisesti tiukkaa. Sota vaatii rahaa, joten otetaan se Armenialaisilta. Sähköverkko ei ole Armenian verkko. Putinin mafian omaisuutta se on joten löysät pois, kun kremlillä on tiukkaa,. Ehkä, kun oppositio käyttää tilaisuutta hyväkseen tästä voisi syntyä jotain. Muuttua joksikin aatteeksi,mutta epäillä sopii.
 
Diktatuuri Azerbaizdan ostaa aseita Turkista (kielisukulainen) lännestä, Israelista ja jopa Venäjältä. Öljymaan sotilasbudjetti on isompi kuin Armenian koko budjetti. Armenian kremlkuuliainen hallitus ei pysty kehittämään taloutta ja maa on aika lailla maantieteellisessä motissa. Turvallisuuden hoitaa Venäjä, jonka vuoksi azerit eivät ole ottaneet Vuoristo-Karabahia takaisin.

Sähkön Suomea kalliimpi hinta ei sinänsä ole ihme, koska meillå on kansainvälisesti halpa sähkö. Armenian BKT:n ja tulotason huomioonottaen sähkö oli ja korotusten jälkeen on sikakallista.

Jos hallitus kaadetaan ja suuntaa yritetään muuttaa, kaksi uhkaa ovat että1) Venäjä pyrkii ottamaan vallan 100% 2) että Venäjä jättää Armenian oman onnensa nojaan (epätodennäköistä)

Tosi paska tilanne.
 
Lisään vielä, kuten Georgia, Armeniakin on ortodoksinen valtio. Ja nyt luin että yksi armenialaisten "sähkö-maidanin" aktivisteista suorastaan pyysi,ettei heitä verrata Ukrainan Maidaniin, niin sopimattomalta se tuntui hänestä :mad:

Vai niin :mad:
 
Onhan Maidan nyt nimenomaan ukrainalainen ilmiö. Sähkö-Jerevanin alkusyyt ja tapahtumajärjestyskin ovat toki suurelta osin erilaiset, vaikka yhteisiä elementtejä tapahtumista, ja ehkä seurauksistakin, saattaakin löytyä.

Venäjän propagandakoneisto on justiinsa laittamassa ison vaihteen päälle Sähkö-Jerevanin maidanisaatioon.

Ehkä tuossa on kysymys halusta vastustaa Venäjän propagandaa, sekä halusta korostaa Sähkö-Jerevanin omia meriittejä.
 
Ymmärränkö oikein, että Azerit eivät ole moskovan ystäviä? Ja minä kun luulin, että ryssät kykenisivät aiheuttamaan ongelmia tuolla samaan tapaan kuin Ukrainassa.
 
Sokea kun olin eilen niin en huomannut tätä ketjua ja tulin avanneeksi ketjun "Uutisia Armeniasta" ja sinne kirjoittelin seuraavaa - jonka nyt katson kuitenkin kuuluvan tähän ketjuun, joten kopioidaan viesti kokonaisuudessaan tänne (vaikka osa viestin sisällöstä nyt onkin yleisluontoista lätinää eikä liity kuin sivujuonteiden kautta Armenian mielenosoituksiin:

"Ehkäpä Armeniakin ansaitsee oman ketjunsa – haulla sellaista en löytänyt – etenkin kun nyt kansaa on lähtenyt kaduille sähkönhinnan korostusten seurauksena. Useamman päivän jatkuneiden mielenosoitusten myötä maan on päässyt jälleen otsikoihin (ainakin joissain määrin) ja riippuen uutistoimiston sijaintipaikasta, ideologisesta suuntauksesta tai muusta tekijästä mielenosoituksista on käytetty erilaisia nimiä ja viitattu eri tapahtumiin – sputnik news’in suomenkielisillä sivuilla otsikoi uutisen eilen raflaavammin ja kuvaten samalla epäilemättä Kremlin pelkoja: Eteneekö Armenia kohti värivallankumousta?

Laitetaan nyt alkuun Armeniasta linkki wikipedian artikkeliin niin itsekukin pääsee tutustumaan maahan: https://fi.wikipedia.org/wiki/Armenia

Maa ei siis suuren suuri ole, asukkaita reilut 3 miljoonaa ja pinta-alaa reilut 29 700 km^2.

Maan pääkaupunki on reilun miljoonan asukkaan Jerevan, maan presidenttinä toimii Serž Sargsjan (ollut presidenttinä 9. huhtikuuta 2008 lähtien).

Armenia liittyi 2014 Euraasian unioniin, ollen unionin neljäs jäsenmaa. Armenialla on myös läheiset suhteet Iraniin, mikä on mielenkiintoista, koska Armenia on kuitenkin kristitty maa ja väestöstä 93 % kuuluu Armenian apostoliseen kirkkoon (kaikkiaan kristittyjen osuus on 95 % väestöstä), joka on maailman vanhin valtiollinen kirkko. Armenian kristillisyys periytyy neljänneltä vuosisadalta ja maa tunnusti aikanaan ensimmäisenä kristinuskon valtionuskonnoksi. Toisaalta suhde Iraniin on vahva etenkin taloussektorin puolella ja syynä tähän on Armenian ongelmalliset suhteet naapureihinsa Turkkiin ja Azerbaidzhaniin.

Armenialla on myös läheiset välit Venäjään ja maahan on sijoitettu venäläisjoukkoja, pääosa niistä on sijoitettuna Armenian luoteisosassa sijaitsevan Gyumrin kaupungin tuntumaan Turkin vastaiselle rajalle. Joukot sijoitettiin alueelle Armenian hallituksen pyynnöstä.

90-luvulla Armenia ja Azerbaidzhan sotivat Nagorno-Karabakhissa, siitä lähtien maiden välit ovat olleet jännittyneet (joskin alueellista jännitystä oli jo ennen sotaa maiden itsenäistyttyä Neuvostoliiton hajottua mutta myös neuvostovallan aikana Armenian SNT:n ja Azerbaidzhanin SNT:n välillä oli ajoittain suurempiakin ongelmia).

Turkin ja Armenian välit ovat hiukan parantuneet viimeisimpien vuosien kuluessa mutta edelleen välejä hiertää armenialaisten kansanmurha 1915-1916, jolloin arvioiden mukaan jopa 1½ miljoonaa armenialaista murhattiin/tapettiin ottomaanien suorittamassa kansanmurhassa.

Armenian demokratiakehityksen kanssa oli suuren suuria ongelmia maan itsenäistyttyä, mutta 2008 presidentinvaalien tilannetta kuvattiin jo olennaisesti paremmaksi ja maassa oli tuolloin tapahtunut huomattavaa demokratiakehitystä länsimaisten tarkkailijoiden sekä ETYJ:n mukaan. Joskin presidentti Sargsjanin uudelleenvalinta 2013 aiheutti opposition taholla kritiikkiä ja esitettiinkö myös epäilyksiä vaalivilpistä.

Ja nyt sitten tähän hetkeen.

Eli Jerevanin kaduilla jo kolmatta päivää jatkuneet mielenosoitukset ovat seurausta seuraavasta päätöksestä, viime viikolla Armenian hallitus ilmoitti, että sähkönhintaa nostetaan 16–22 prosentilla elokuusta lähtien. Päätös tehtiin venäläisen energiakonserni Inter RAO:n armenialaisen tytäryhtiöstä pyynnöstä. Se perusteli hinnan nostamista sillä, että Armenian valuutan dramin kurssi on laskenut. Osaltaan syynä on varmasti Venäjän heikentynyt talous ja sen myötä Armenian vienti Venäjälle on romahtanut ja vastaavasti Venäjällä työskentelevien armenialaisten rahalähetykset kotiin ehtyneet.

Armenian alueita tutkivan keskuksen johtaja Richard Giragosian mukaan: ” – Armenialla on todella edessään pitkä kuuma kesä, eikä se johdu niinkään säästä kuin kasvavasta tyytymättömyydestä ja mielipide-eroista”. (lainaus: yle).

Kuten jo sputnik.new:sin uutinen viittaa, venäläiset poliitikot vihjailevat ja epäilevät, että Armenian levottomuuksien takana olisi länsimaisia tahoja, vastaavasti jerevanilaiset mielenosoittajat (suurin osa mielenosoittajista on toistaiseksi Jerevanista) ovat kiistäneet yhteydet länsimaisiin tahoihin ja maan oppositiopuolueisiin. Suurin osa mielenosoittajista on nuoria, jotka käyttävät sosiaalista mediaa mielenosoitusten järjestämiseen ja koollekutsumiseen.

Mielenosoittajien vaatimus on selkeä, he vaativat presidentti Serž Azati Sargsjania kumoamaan televisiopuheessa sähkönhinnankorotukset. Mielenkiintoista nähdä mikä on venäläisen energiakonsernin vaikutusvalta asiassa tai millaista vaikutusvaltaa Moskova käyttää Armenian johtoon. En oikein usko, että ilman venäläisen energiakonsernin tai Moskovan lupaa hinnankorotuksia voidaan lopullisesti perua, ehkäpä jonkinasteiseen siirtämiseen paikallisella hallinnolla on mahdollisuudet. Jos mitään ei tapahdu, seuraus voi olla ennustamaton ja tiedä vaikka se sysäisi liikkeelle suuremmat kansanjoukot ja se olisi kipinä halulle muuttaa kokonaisvaltaisesti Armenian poliittista ja yhteiskunnallista rakennetta ja suhdetta Venäjään, koska maan oppositio on monilta osin suunnannut katseensa kohden länttä ja olisi halukas lisäämään läntistä yhteistyötä.

Laitetaanpa vielä kolmet linkit mielenosoituksista (yle, sputnik.news ja bbc):

http://yle.fi/uutiset/armeniassa_su...ot_vihjailevat_lansimaiden_ohjailusta/8102439

http://fi.sputniknews.com/ulkomaat/20150624/187796.html

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-33238070

BBC Monitoring country profile: http://www.bbc.com/news/world-europe-17398605
."

vlad.
 
Lisään vielä, kuten Georgia, Armeniakin on ortodoksinen valtio. Ja nyt luin että yksi armenialaisten "sähkö-maidanin" aktivisteista suorastaan pyysi,ettei heitä verrata Ukrainan Maidaniin, niin sopimattomalta se tuntui hänestä

Vai niin

Onhan Maidan nyt nimenomaan ukrainalainen ilmiö. Sähkö-Jerevanin alkusyyt ja tapahtumajärjestyskin ovat toki suurelta osin erilaiset, vaikka yhteisiä elementtejä tapahtumista, ja ehkä seurauksistakin, saattaakin löytyä.

Venäjän propagandakoneisto on justiinsa laittamassa ison vaihteen päälle Sähkö-Jerevanin maidanisaatioon.

Ehkä tuossa on kysymys halusta vastustaa Venäjän propagandaa, sekä halusta korostaa Sähkö-Jerevanin omia meriittejä.

Tässä kohdin olen PasiL:n kanssa samoilla linjoilla, on hyvin ymmärrettävää, että sähkö-Jerevaniin osallistuvat tahot haluavat korostaa sen kotoperäisiä syitä ja tehdä pesäeroa EuroMajdaniin - mikä voi olla jopa järkevää toimintaa, koska liian voimakas yhdistäminen heidän taholta Majdaniin olisi aivan varmasti signaali Venäjälle ja näin venäläisten alkanut propaganda (johon esim. sputnik.new on pistänyt oman lusikkansa mukaan) "värivallankumouksesta" ja "maidanilaistamisesta" vain toisi lisää pontta ja ehdottomasti lisäisi vaatimuksia Venäjän puuttumiselle tapahtumien kulkuun ja näin taasen vaikeuttaisi sähkö-Jerevanin omien intressien ajamista.

Eivät sähkö-Jerevaniin osallistujat välttämättä halveksu EuroMajdania - henkisesti he voivat jopa tukea sitä, mutta heidän oman edun mukaista on se, että mitä löyhempi yhteys heidän ja EuroMajdanin välillä on olemassa - selkeä yhteys kun olisi savuavan aseen lykkäämistä venäläisten käsiin. Ja jokainen näkee mitä Ukrainassa tapahtui ja sähkö-Jerevaniin osallistuvat tahot varmasti tiedostavat seuraukset, jos Venäjä lykkää lisää pökköä pesään - joten yhtälö on hyvin selkeä: korostetaan omalaatuisuutta ja itsenäistä toimintaa ja tehdään pesäeroa maidanilaisiin tai värivallankumouksiin.

vlad.
 
Lisään vielä, kuten Georgia, Armeniakin on ortodoksinen valtio. Ja nyt luin että yksi armenialaisten "sähkö-maidanin" aktivisteista suorastaan pyysi,ettei heitä verrata Ukrainan Maidaniin, niin sopimattomalta se tuntui hänestä :mad:

Vai niin :mad:

Ainakin tuon Halmisen Lauran jutussakin mainitun System of a Downin poliittisesti kovinkin kantaaottava nokkamies Serj Tankian sanoo, ettei "tilannetta pitäisi politisoida ulkomaisen median tai hallitusten toimesta". Tämän, kuten tuon Maidan-vertauksen välttämisen, voi tietysti nähdä jonkinlaisena ryssän myötäilynä, mutta itsestä se tuntuu oikeastaan siltä, ettei haluta nimenomaan VENÄJÄN taholta jotain väliintuloa väittäen että kyseessä on jokin "ukrainalaisten" (jne) toimeenpanema "värivallankumous", sekaan tietysti tyypilliset tahalliset vainoharhat CIA:sta, EU:sta, Monsantosta, TTIP:stä, NSA:sta ja lisko-muodonmuuttajista asian taustalla.

En tietysti tiedä mikä oli tuon Maidan-vertausta vastustavan kommenttien sävy. Mutta tuon Tankianin seuraava kirjoitus sanoo, että monopolistisesti toimivat, ulkomaisessa omistuksessa olevat yhteiskunnan perustoiminnot pitäisi ottaa valtion hallintaan ja säännellä tiukasti. Se ainakin kääntää hänen kritiikkinsä ensisijaisesti Venäjää kohtaan, ehkä tuo mediapuoli osoittaa tasaisemmin myös muiden tahojen mediaa, jos tästä yritetään tehdä myyviä otsikoita mahdollisesti Armenian kansan kustannuksellakin.

Ne ei vaan tiedä että Ukrainan @Maidan on niin kiva :D
 
Onhan Maidan nyt nimenomaan ukrainalainen ilmiö. Sähkö-Jerevanin alkusyyt ja tapahtumajärjestyskin ovat toki suurelta osin erilaiset, vaikka yhteisiä elementtejä tapahtumista, ja ehkä seurauksistakin, saattaakin löytyä.

Venäjän propagandakoneisto on justiinsa laittamassa ison vaihteen päälle Sähkö-Jerevanin maidanisaatioon.

Ehkä tuossa on kysymys halusta vastustaa Venäjän propagandaa, sekä halusta korostaa Sähkö-Jerevanin omia meriittejä.

No sinä sen sanoitkin, omani oli pelkkää kertausta sitten.
 
En tietysti tiedä mikä oli tuon Maidan-vertausta vastustavan kommenttien sävy. Mutta tuon Tankianin seuraava kirjoitus sanoo, että monopolistisesti toimivat, ulkomaisessa omistuksessa olevat yhteiskunnan perustoiminnot pitäisi ottaa valtion hallintaan ja säännellä tiukasti. Se ainakin kääntää hänen kritiikkinsä ensisijaisesti Venäjää kohtaan, ehkä tuo mediapuoli osoittaa tasaisemmin myös muiden tahojen mediaa, jos tästä yritetään tehdä myyviä otsikoita mahdollisesti Armenian kansan kustannuksellakin.

Ne ei vaan tiedä että Ukrainan @Maidan on niin kiva :D
Tiedän että minäkin olen vastustamaton :D
Luin https://www.facebook.com/tigrankhzmalyan?fref=nf kirjoituksen ja hänkin on sitä mieltä että kysymys siellä ei taita olla 7 dramin sähköhinnan noususta kuitenkaan, vaikka kuinka mielenosoittajat pysyvät siinä tarinassa.
Mielenkiintoista missä riveissä tämä Tankian seisoo siellä..siellä kuulemma juuri eturivien joukossa eniten kremlin agentteja, ja mitä syvemmälle mennään, siinä alkaa tulla laatua :)
 
Onhan Maidan nyt nimenomaan ukrainalainen ilmiö. Sähkö-Jerevanin alkusyyt ja tapahtumajärjestyskin ovat toki suurelta osin erilaiset, vaikka yhteisiä elementtejä tapahtumista, ja ehkä seurauksistakin, saattaakin löytyä.

Venäjän propagandakoneisto on justiinsa laittamassa ison vaihteen päälle Sähkö-Jerevanin maidanisaatioon.

Ehkä tuossa on kysymys halusta vastustaa Venäjän propagandaa, sekä halusta korostaa Sähkö-Jerevanin omia meriittejä.
Voi olla.
Maidan on ennen kaikkea ainutlaatuinen ilmiö koko maan päällä ja sillä on paljon suurempi tarkoitus mitä aluksi luullaan :)Harvoin käy näin että tavallinen kansa kypsyy niin paljon että antaa varastelevalle presidentille ja hänen obschakille potkut perseeseen, niin että melkein jumalina itseään kuvittelleet pakenevat yön pimeässä pois maasta kakat housuissa. Kun kansa nousee vallanpitäjien ahneutta vastaan, korruptioita vastaan, se nousee pahuutta vastaan. Siviilirohkeutta ei voi koskaan olla liian paljon, olisi se vaikka missä. Siksi korruptoituneiden rosvojen keskuudessa euroopassakin oli epämukavat oltavat, kun Maidan alkanut, ei ne millään halunneet uskoa silmiä ja korvia ja hyvin monella kävi laskurit kuumana ja hermot oli hyvinkin kireänä.

Itse asiassa armenialaiset voivat hyvinkin onnistua, armenialaiset ovat..hmm..vähän kuin.. juutalaiset. Ja juutalaiset ovat kvintessenssi, kuten yhdellä ystävälläni on tapana sanoa. Ortodoksisuus armenialaisilla oli kenties Euroopan aluen vanhin.
 
Maidan on ennen kaikkea ainutlaatuinen ilmiö koko maan päällä ja sillä on paljon suurempi tarkoitus mitä aluksi luullaan :)Harvoin käy näin että tavallinen kansa kypsyy niin paljon että antaa varastelevalle presidentille ja hänen obschakille potkut perseeseen, niin että melkein jumalina itseään kuvittelleet pakenevat yön pimeässä pois maasta kakat housuissa.

Maidan on Maidan...


Kyllä näitä aina välillä on, mutta harvoin ne päättyvät hyvin. Ukraina on jo voittanut...Armenialle peukkuja...

Thumbs-and-Ammo-11.jpeg
 
Viimeksi muokattu:
Itse asiassa armenialaiset voivat hyvinkin onnistua, armenialaiset ovat..hmm..vähän kuin.. juutalaiset. Ja juutalaiset ovat kvintessenssi, kuten yhdellä ystävälläni on tapana sanoa. Ortodoksisuus armenialaisilla oli kenties Euroopan aluen vanhin.

Juutalaisuus on hyvä vertaus. Paitsi että porukka on selviytynyt pitkään tuolla turbulentissa paikassa erilaisten voimien puristuksessa, myös kokenut oman holokaustinsa Ottomaanien kynsissä. Lisäksi diasporakin heillä on melkoinen - ilmeisesti Armenia on todella kovan muuttotappion maa, asuisiko heitä enemmän muualla kuin siellä? Tuon Systemin kappaleissakin jatkuvasti esille nouseva teema on pelko siitä, että kurjassa kotimaassa ei yhtäkkiä enää asukaan KETÄÄN.

Luulen että tuon Tankian-raukan ongelmana on että mies on syntynyt Libanonissa ja muuttanut jo pienenä jenkkeihin. Vaikka kuinka haluaisi, niin todellista kosketuspintaa kansan synnyinkotiin ei oikein ole kun ei ole siellä ikinä asunut ja väkisinkin siinä vähän vieraantuu kovinkin maailmanparantaja kun on ollut rikas jo parikymmentä vuotta. Sitten kun kärtetään kantaa "kotimaasta" niin se on sellainen löysähkö "toisaalta-toisaalta" missä ollaan sanovinaan jotain mutta toisaalta ei oikein mitään merkittävää. Samanlaisen näkökannan esitti joskus Ukrainasta lähes pakon edessä. Lähi-Itään onkin sitten todellista kosketuspintaa niin siitä on jopa esittänyt teräviäkin mielipiteitä (ISIS, Israel/palestiina ym.). Jos minusta tulee joskus miljonääri niin parannan maailmaa ainoastaan salaa ;)
 
Luin Grani.ru kommenteista että Armenia sähköstä oli tulossa entisen NL maiden kallein, 48 dramia (en tietä kirjoitinko rahan nimen oikein) kilowatilta. Ja kaiken lisäksi tämä kallein sähkö tuotetaan lämpövoimalassa, joka toimi venäjän kaasulla, sitten sitä myydään verkkostoon 16 dramilla, ja sähkö mitä tuotetaan vesivoimaloissa on alle 2 dramia, atomivoimalassa taas noin 8 dramia.
 
Viimeksi muokattu:
Armenian 4 sotilasta kuoli rajakahakassa Azerbaidzhanin kanssa

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015092620420523_ul.shtml

Jännite Armenian ja Azerbaidzhanin välillä kasvaa. Neljä Armenian sotilasta on kuollut rajakahakassa kiistellyn Vuoristo-Karabahin alueen lähistöllä.

Azerbaidzhanin tulituksessa lisäksi haavoittui Armenian sotilaita, ilmoittivat armenialaislähteet. Hyökkääjien väitetään ampuneen muun muassa tykistöllä.

Armenia ja Azerbaidzhan kävivät verisen sodan Vuoristo-Karabahissa 1990-luvulla. Noin 30 000 ihmistä kuoli konfliktissa, jonka lopuksi pääosa alueesta jäi armenialaisten haltuun.

Naapurimaiden pelätään ajautuvan uudelleen laajempaan konfliktiin. Sotatoimet voisivat vaikuttaa myös öljyn ja kaasun saatavuuteen Eurooppaan, sillä seudun läpi kulkee suuria kaasu- ja öljyputkia.
 
Hmm... kahakka joka voisi nostaa öljyn hintaa, lisätä vaikutusvaltaa näissä valtioissa, on helposti huollettavissa oman rajan pinnassa, ... what's not to like jos olet putin?
 
Armenian ja Azerbaidzhanin välit ovat olleet kiristymässä koko tämän vuoden. Vuoristo-Karabahin alueen taistelut kiihtyivät vuoden 2014 jälkipuoliskolla kohtuullisen rauhallisen jakson jälkeen. Marraskuussa Azerbaidzhanin joukot ampuivat alas armenialaisen helikopterin. Tämän vuoden tammikuussa Vuoristo-Karabahista tulitettiin Azerbaidzhanin puolelle.

Tänä vuonna 24. syyskuuta kolmen siviilin ilmoitettiin kuolleen ja kahden haavoittuneen Azerbaidzhanin ammuttua epäsuoraa tulta Armenian puolelle Tavušin alueelle (joka ei kuulu Vuoristo-Karabahiin). 25.9. neljän sotilaan ilmoitettiin kuolleen Vuoristo-Karabahin alueella. Azerbaidzhanin väitetään tulittaneen Armenian raja-aluetta myös syyskuun alussa.

Venäjä aseistaa sekä Armeniaa että Azerbaidzhania ja on jälleen viime kuukausina tarjoutunut lähettämään alueelle ”rauhanturvaajiaan”. Armenia liittyi 2015 alusta Venäjän johtamaan Euraasian talousunioniin ja on sotilaallisesti liittoutunut Venäjän kanssa (CSTO). Armeniassa on Venäjän sotilastukikohta. Armenia on myös riippuvainen energiantuonnista Venäjältä.

Turkki puolestaan on tukenut Azerbaidzhania. Azerbaidzhan on ostanut sotilaskalustoa myös Israelista.
 
Hmm... kahakka joka voisi nostaa öljyn hintaa, lisätä vaikutusvaltaa näissä valtioissa, on helposti huollettavissa oman rajan pinnassa, ... what's not to like jos olet putin?

Ei tuo hässäkkä oikein Putinin toivelistalla voi olla tällä hetkellä. Ovat pitäneet Armenian puolta pitääkseen jalansijaa alueella. Sinne ei Venäläisillä ole maayhteyttä. Lentää pitäisi vihamielisen Georgian tai Nato-Turkin yli. Azereilla taas on syvät yhteydet Iranin pohjoisosaan, käytännössä samaa kansaa rajan molemmin puolin. Iranin kanssa taas hierotaan kuvioita Syyrian takia.
 
Ei tuo hässäkkä oikein Putinin toivelistalla voi olla tällä hetkellä. Ovat pitäneet Armenian puolta pitääkseen jalansijaa alueella. Sinne ei Venäläisillä ole maayhteyttä. Lentää pitäisi vihamielisen Georgian tai Nato-Turkin yli. Azereilla taas on syvät yhteydet Iranin pohjoisosaan, käytännössä samaa kansaa rajan molemmin puolin. Iranin kanssa taas hierotaan kuvioita Syyrian takia.
Totta... taidan olla vähän hätäisellä päällä tänään.
 
Armenia ja Azerbaizan on ottanu yhteen ihan kunnolla, 30 kuollutta. Putinkin on ärähtänyt asian tiimoilta.

http://www.aljazeera.com/news/2016/...ts-armenian-azeri-border-160402084508361.html
Dozens killed in Nagorno-Karabakh clashes
At least 30 soldiers killed as officials from Armenia and Azerbaijan trade blame over fighting in disputed region.
02 Apr 2016 17:24 GMT | War & Conflict, Azerbaijan, Armenia, Asia

At least 30 soldiers have been killed in fighting between Armenian and Azerbaijani forces along the frontlines of the disputed Nagorno-Karabakh region, officials of both the countries said.

Both sides blamed the other for the fighting that began overnight.

Azerbaijan said on Saturday that Armenian forces killed 12 of its soldiers and shot down a helicopter.

"Twelve Azeri servicemen were killed in action and a helicopter was shot down by Armenian forces," Azerbaijan's defence ministry said in a statement, also claiming that Azeri forces took control of "two strategic heights and a village" in Karabakh.

Azeri troops, meanwhile, killed 18 ethnic-Armenian soldiers, Armenian President Serzh Sarkisian said.

"From our side 18 soldiers were killed and some 35 others wounded," Sarkisian said in a televised statement, not specifying if the soldiers belonged to Yerevan-backed separatist forces in Karabakh or Armenia's armed forces.

The Armenian Defence Ministry spokesperson Artsrun Hovhannisyan wrote on a Facebook post that Armenian forces in the region shot down an Azeri military helicopter, a claim which Azerbaijan denied.

"Active combat is currently under way," Hovhannisyan said. "The Armenian Army has launched a counter-attack. There are victims on both sides but the opposing side has sustained huge losses in manpower and equipment. A [Azerbaijani] helicopter has been shot down." .

Russia urges 'restraint'
Russian President Vladimir Putin, meanwhile, urged all sides to cease firing and "show restraint", Kremlin spokesman Dmitry Peskov was quoted as saying by Russian news agencies.

Nagorno-Karabakh has been under the control of Armenian military and separatists since a war between Armenia and Azerbaijan ended in 1994. Years of negotiations have brought little progress in resolving the dispute.

Fighting on Saturday marked the worst clashes since 1994, said David Babayan, spokesman for the region's separatist president.

The self-styled Nagorno-Karabakh Defence Ministry said on Twitter that Azerbaijan attacked Karabakh villages and military units with artillery and air forces, killing a child and wounding two.

"Karabakh army conducts effective protection, causing serious losses to Azerbaijan. We shot down a helicopter attacking to our positions," the Twitter account said.

The Azerbaijani Defence Ministry, quoted by Russian media, said in response that "the information about the downed helicopter was absolute lie and all vehicles were in place. It was another provocation on the part of Armenia".

The ministry also said the fighting began when Armenian forces fired mortars and large-calibre artillery shells across the front line.

Maria Titzian, a lecturer at the American University of Armenia, told Al Jazeera: "For the past 20 months Azerbaijan has been escalating tensions in terms of truce violations."

She added that Azerbaijan was trying to "derail the peace process" as she called on the international community to do more. The violence, she also said, was at its worst since 1994.

"This corner of the world has been long ignored," she said. "I think it's time for the world to pay greater attention to the situation here. It will have a large influence on the greater region if this issue is not resolved peacefully."

https://news.vice.com/article/putin...ool-it-after-fighting-erupts-nagorno-karabakh
Putin Tells Armenia and Azerbaijan to Cool It After Fighting Erupts in Disputed Region
By Reuters and VICE News

April 2, 2016 | 5:05 pm
Russia made a concerted effort to end conflict between Azerbaijan and Armenia after a fresh wave of fighting broke out in the disputed Nagorno-Karabakh region on Saturday, raising concerns over violence spreading in South Caucasus.

Nagorno-Karabakh, which lies inside Azerbaijan but is controlled by ethnic Armenians, has run its own affairs with heavy military and financial backing from Armenia since a separatist war ended in 1994.

Azerbaijan frequently threatens to take the Nagorno-Karabakh region back by force. Clashes around the region have fueled worries of a widening conflict breaking out in the region, which is crossed by oil and gas pipelines.

Both sides report numerous casualties, accusing each other on Saturday of violating a ceasefire, a sign that the two-decade-old conflict that has left at least 30,000 people dead is far from a peaceful resolution.

David Babayan, a spokesman for Nagorno-Karabakh's separatist president, said a 12-year-old boy was killed and two other children wounded by missiles fired by Azerbaijani forces, the Associated Press reported.

Artsrun Hovhannisyan, a spokesman for Armenia's Ministry of Defense, reported that an Azerbaijani helicopter had been shot down in the in the eastern part of the Mrav mountain range.

"The enemy, using tanks, artillery and aviation made attempts to get deep into the defense lines of the Nagorno-Karabakh Army of Defense and capture tactical positions. The enemy was thwarted," the Armenian Defense Ministry said in a statement.

The wave of violence has forced Russia, a key mediator in the conflict, to step up diplomatic efforts to quench it.

Russia's President Vladimir Putin has urged both sides to observe an immediate ceasefire and "to exercise restraint so as to avert new human casualties," Kremlin spokesman Dmitry Peskov was quoted as saying by the Interfax news agency.

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov and Defense Minister Sergei Shoigu have talked by phone with their Armenian and Azeri counterparts.

Lavrov has called on them to "deal with the situation to stop the violence," while Shoigu called for "immediate measures to stabilize the situation in the conflict zone."

War erupted over Nagorno-Karabakh in dying years of the Soviet Union, and killed about 30,000 people. A ceasefire was called in 1994 but violence has sporadically broken out since.

On Wednesday, US Secretary of State John Kerry called for "an ultimate resolution" of the conflict between during talks with Azeri President Ilham Aliyev at the State Department.

Follow VICE News on Twitter: @vicenews
 
Back
Top