Itse vähän nuorempaa ikäluokkaa edustavana voin sanoa että pari ensimmäistä alokasta jotka rynkyn unohtivat, hakivat sen joko ryömien tai lyhyin syöksyin. Tämän jälkeen pojille selvisi että rynkyn unohtaminen ei ole mikään pikku juttu ja rynkkyjä ei juurikaan unohtunut ja jos joskus unohtui, haettiin morsian juosten. Lienee syytä täsmentää että ketään kantahenkilökuntaan kuuluvaa ei ollut kyseisiä tapahtumia todistamassa, ja varmaan ihan hyvä niin.
Aukissa juostiin kyllä linjavarastoa myötäpäivään ympäri X-määrä kierroksia jos töpättiin, häröiltiin, oltiin hitaita tai santasareista muuten vain tuntui siltä. Samoin iltavahvuuslaskennassa tehtiin ost-punnerruksia ja muuta kivaa. Tämä oli tuolloin jo selkeästi kiellettyä ja sen kaikki varusmiehetkin tiesivät. En tiedä tiesikö kantahenkilökunta tästä ja jos olisi tiennyt niin olisiko välttänyt.
Karu tosiasiahan on se että kun kantahenkilökuntaa ei ole paikalla, voi tapahtua ja tapahtuu varusmiesjohtajien toimesta asioita jotka ovat virallisesti kiellettyjä tai ainakin liikkuvat "harmaalla alueella". Sitä mukaan kun kantahenkilökunta ne huomasi, ne kiellettiin ja sitä mukaa keksittiin uusia temppuja. Esimerkiksi eräässä toisessa komppaniassa luutnantti sattui liikkumaan kasarmilla iltavahvuuslaskennan aikaan ja huomasi kokelaan punnerruttavan jääkäreitä. Tästähän tulisi sanomista ja kovaan ääneen. Sanomattakin on selvää että punnerruttaminen loppui sen komppanian osalta siihen.
Puolustusvoimissa elää nähdäkseni kaksi erilaista kulttuuria joista ensimmäinen on virallinen kulttuuri, jossa kantahenkilökunta elää, toinen on varusmiesten oma alakulttuuri, joka tulee pinnalle kun skappareiden silmä välttää ja varusmiehet ovat keskenään kasarmilla tai metsässä.
Omassa varuskunnassa uutisoidusta menettelystä tuskin olisi tullut sen kummempaa kuin epäviralliset nuhteet esimiehiltä ja kielto enää tehdä näin. Esitutkinta oli ainakin meillä se viho viimeinen keino jos oli tapahtunut jotain törkeää tai asia muuten sitä välttämättä vaati. Olen kuullut että tietyissä varuskunnissa tietyt kantahenkilökuntaan kuuluvat menevät rikkomuksissa tosi herkästi esitutkinta edellä (eikä tämä koske vain esimiesaseman väärinkäyttöä ja simputusta) ja sitten jälkeen päin puhutaan mikä meni väärin, jos esitutkimiselta ehditään.