Aseet metsästyskäytössä.

baikal

Supreme Leader
Tuttu käyttää kiikarissa pikajalkaa, joka on irti ja latvalinnun löytyessä kaivetaan taskusta. Kohdistus on kuulemma pysynyt satasella parin sentin sisällä
Minusta paras ratkaisu on juuri tämä. Kohdistus pysyy tai on pysynyt parin sentin sisällä aina.
 

Kyrätulli

Luutnantti
Laadukkaat pikajalat on a ja o.
 

Black Bart

Kersantti
Saa taas ostaa pari kiikaritähtäintä. Sattuuko joku muistamaan/tietämään mistä saa haulikkorihlaan sellaisen jalustan joka siirtää kiikarin sijansa verran sivuun? Niin, että voi ampua kiskoa pitkin haulipiipun tyhjäksi ja kallistamalla kiikarilla luotipiipan. Olikohan Kajaanissa, vai missä se oli. Ja onko tuo edes toimiva järjestely?

Soittelin ehkä tuonne ja kysyisin neuvoa kun on yhdistelmäaseesta kyse. Muuten neuvo olisi picatinnykisko :)
 

KIM

Eversti
Minulla pitäisi ainakin yhdessä yhdistelmäaseessa on nopeasti ammuttavissa hauli- sekä luotipiiput. Punapiste ei minusta riitä 150 metriin. Eniten olen kaivannut näitä nyt ostettuja yhdistelmäaseita peltohiippailuun. Siinä metsästäjä liikkuu peltojen reunoja aamu- tai iltahämärissä. Sekä haulikkoa, että kivääri tarvitsee usein nopeasti. Ei ehdi ottaa kivääriä selästä tai laittamaan kiikaria kiinni. Toki yksi vaihtoehto on joku 1-8 kiikari jolla ampuu sitten molemmat piiput. En ole koskaan ampunut haulikolla lentoon tai karkkoon kiikarin kanssa, mutta kai se onnistuu sekin. Haluaisin ainakin perehtyä siihen sivulle siirtävään jalkaan. Pikajalkoja vois tarvita kanalintujahdissa, mutta toisaalta se ykkösestä alkava suurennos saattaa poistaa tarpeen irrottaa kiikaria.
 

KIM

Eversti
Minusta alkaa tulla vanha kun metsästysaseet vanhenee. Mieluiten ulkoilutan nykyään haulikkona itseäni vanhempaa rinnakkaispiippua. Sadekelissä sitten joku puolari tai pumppu. Ja haulikkorihlakin tulossa korvaamaan kahden aseen kantamisen. Haaveena on vielä hommata suomenpystykorva. Ehkä sitten jos pääsee hyväkuntoisena eläkkeelle. Nykyäänkin on kaksi hyvin erilaista jahtikoiraa, mutta pystykorvaa ei ole ollut.

PS! Saa kutsua ensi syksyksi pystykorvalla tapahtuvaan kanalintujahtiin.
 

vz

Kersantti
Tuo on aina kaikkeen varma neuvo :)
Ei nyt aina. Tässä tannoin näin yhden Ruotsista tuodun drillingin johon oli laitettu picatinnykisko. Ei ollut kyllä kovin kaunis ratkaisu ja vähän korkeallekin oli asennettu(juotettu suoraan tähtäyskiskon päälle). Toiminee jos kiikari on kiinteästi kiinni. Noita ratkaisuja taidetaan käyttää silloin kun asennuksen hinta on toimivuutta tai ulkonäköä tärkeämpi.

Oma varovainen mielipiteeni on, että rihlakkoon tai drillinkiin oikea ratkaisu on kääntöjalka. Hakasjalkakin käy mutta niitä ei taida kukaan Suomessa oikein tehdä ja kallistakin se asennus on. Mutta jos sellainen käytettynä ostetussa aseessa on niin turha sitä on vaihtaakaan.

Varsin nopeita ne on käyttää. Parempi vain on vyöllä olla erikseen kotelo kiikarille mistä se on näppärä ottaa esille ja napauttaa paikoilleen. Jos kiikaria repussa kantaa niin kyllä se alkaa olemaan jo liian hidasta.

Piti ihan googlailla tuo Hämäläisen jalka. Ihan mielenkiintoinen ratkaisu. Toimivuus vain itseäni kiinnostaa. Ettei vain olisi käynyt niin, että on ratkaistu yksi ongelma mutta luotu uusia:unsure: Jos hommaat @KIM niin laita kokemuksia sitten tänne.

Ps. Mullapa on kaksi pystäriä :cool:
 

MeriTJ

Kenraali
Noita ratkaisuja taidetaan käyttää silloin kun asennuksen hinta on toimivuutta tai ulkonäköä tärkeämpi.

:cool:
Kyllä tuo picatinny on toimivuudessaan ihan kovinta ydintä laadukkaiden pikajalkojen käyttämiseen, mutta sellaiseen "nättiin pyssyyn" kuten esim drillingit yleensä ulkonäöllisesti sitten vähän heikompi. Hyvälaatuinen kisko maksaa, oli se sitten oikeastaan minkämallinen tahansa ja taas halpa kiinalainen "kaljatölkkialumiinikisko" on kanssa vastaavasti huonoa myös kaikissa muodoissaan.
 

Woodsman

Ylipäällikkö
Kyllä tuo picatinny on toimivuudessaan ihan kovinta ydintä laadukkaiden pikajalkojen käyttämiseen, mutta sellaiseen "nättiin pyssyyn" kuten esim drillingit yleensä ulkonäöllisesti sitten vähän heikompi. Hyvälaatuinen kisko maksaa, oli se sitten oikeastaan minkämallinen tahansa ja taas halpa kiinalainen "kaljatölkkialumiinikisko" on kanssa vastaavasti huonoa myös kaikissa muodoissaan.
Juu, ei tollaseen keskieurooppalaiseen käsityöaseeseen oikein picatinny istu. Mutta muutenhan se on oikein hyvä ratkaisu, itse aioin tänään nikkaroida omaan Tikkaan etutukkiin pätkän kiskoa että saa etujalat vähän paremmin kiinni.
 

Woodsman

Ylipäällikkö
.AFD37728-5528-4107-BB89-A8A52F49EF8A.jpeg

tollane siitä tuli. Alumiinista, cerakotella.
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: KIM

Erik

Luutnantti
Mitä öljyä Mosinin lukkoon? Tein täyspuhdistuksen, ja käyttämäni öljy on kait liian ohutta, koska nyt lukko sylkee iskupiikin kierteiden läpi öljyä suoraan ampujan silmään :cool:
 

Kyrätulli

Luutnantti
Eihän sitä nyt marinoida pidä, kevyt öljyäminen ei tarkoita että kaadetaan "täyttöreiästä" kunnes yli tulee...
 

Erik

Luutnantti
En mielestäni marinoinut, hieman öljyä liukupinnoille ja vähän sisään jousen kaveriksi. Väliaikaisratkaisuna paikkatarra lukon päässä toimii. Lukko muuttui tuossa täyspuhdistuksessani selkeästi entistä jäykemmäksi ja vika on varmasti öljyssä.
 

Kyrätulli

Luutnantti
Jotkut öljyt "paistuu" jäykiksi, mutta tuossa tapauksessa ei ole tod. näk. lämmöt noussu tarpeeksi. Mitä öljyä laitoit?
 

Erik

Luutnantti
Laitoin CZ Gun Remedyä, en tiedä mitä se oikeasti on. Minulla on muitakin, mutta ainakin CRC on vielä ohuempaa ja FireClean paakkuuntuu ajan kanssa enkä halua jättää sitä aseisiin.
 

Erik

Luutnantti
Täytynee vaihtaa öljy rasvaan, koska lukko jatkaa silmille sylkemistä täydellisen putsauksen ja uudelleenöljyämisen - vain tippa lukon sisään jouselle - jälkeenkin.
 
Top