Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Aseiden 3D tulostus

Viestiketju osiossa 'Aseet ja ampumatarvikkeet' , aloittaja BarrelNut, 17.07.2014.

 1. veffeade

  veffeade Eversti Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  01.06.2011
  Viestejä:
  1,920
  Tykkäykset:
  169
  Pisteet:
  316
  Niin siis vain tiedoksi nämä asiat. Tuo LUT on työntantaja ja oikeasti vain tutkiva instituutti. Nuitten materflown jätkien (start-up yritys) idea on oikeasti innovatiivinen (ainakin Suomessa) jotta maininnan voipi mielestäni asiata laittaa.
   
 2. Minuteman

  Minuteman Eversti

  Liittynyt:
  12.05.2014
  Viestejä:
  1,953
  Tykkäykset:
  3,311
  Pisteet:
  316
  Tuossapa teille ihmettelemistä wanhan koulun tyyliin: http://www.cncguns.com/

  Ei nuo ohjelmoitavat työstökeskukset mitään raketti-insinööriä tarvitse käyttäjäkseen ja CNC-koneita saa nykyään romun hinnalla kiinni menevistä pikku konepajoista. 3D tulostamisen ympärille lietsotaan ihan turhaa hysteriaa näillä "kuka hyvänsä voi tulostaa aseen" hokemilla. Kuka hyvänsä halukas on voinut tähänkin asti pusata tussareita rautakauppatavarasta kenen hyvänsä saatavissa olevilla työkaluilla ja koneilla jos vaan motivaatiota on löytynyt. Homma on tietysti laitonta ja kiinni jääminen tietää rajumpaa sukkasaippuaa ja kun valmiita torrakoitakin on kaikkien halukkaiden saatavilla luvalla tai ilman niin harvempi on vaivautunut omia virityksiä rakentamaan. 40-luvun lopun massatuotantoon suunnitelluista halvoista aseista (sten, M3 grease gun, pelti-kp, volksturmin aseet ect.) näkee ettei tuommoisen tekemiseen juuri viilapenkkiä ja porakonetta kummempaa koneistoa tarvita.


   
  Viimeksi muokattu: 02.01.2015
  jee3z ja Peldie tykkäsivät tästä.
 3. Mainos 4. Rajajääkäri

  Rajajääkäri Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  03.12.2014
  Viestejä:
  2,247
  Tykkäykset:
  3,697
  Pisteet:
  636

  Tuollahan ne Sakon TRG:t olisi halvinta valmistuttaa:D
   
  veffeade ja Peiper tykkäsivät tästä.
 5. veffeade

  veffeade Eversti Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  01.06.2011
  Viestejä:
  1,920
  Tykkäykset:
  169
  Pisteet:
  316
  Samaa mieltä: Kohtuullisella CNC sorvilla tekee jo ihmellisemmänkin tykin: Joko löytyy piirustukset suoraan netistä?. CNC:llä kun osaava metallimies hommat tekee, niin ei tarvitse pelätä, jotta "muovipaska paukkuu nenille". Kestänee kohtuullisenkin määrän ammoja, kunhan piippu hyvin tehty ja hyvästä materiaalista...

  edit: Skannasin Googlella hakusanoilla "CNC gun programs" ja 1. minkä löysin oli käsittääkseni SolidWorks piirustuksia toimittava porukka ...

  http://www.cncguns.com/downloads.html

  Niin siis ei mainos, vaan asiaan liittyvä info: Jos pitää paikkaansa, joka ainut suomalaisen metallipaja tähän pystyisi?
   
 6. Minuteman

  Minuteman Eversti

  Liittynyt:
  12.05.2014
  Viestejä:
  1,953
  Tykkäykset:
  3,311
  Pisteet:
  316
  Hys, hiljaa! Älkää kertoko kelleen mutta joo. Suomessa on pilvin pimein koneistamoja joissa aseiden osien koneistaminen onnistuu tarvittaessa. Suomessa valmistetaan esimerkiksi kisa-arskojen pääkomponentteja hyvällä menestyksellä, p.o. aseilla on ammuttu mm. muutama kivääripracticalin Euroopan mestaruus, SRA suomenmestaruuksia ja muuta mukavaa näitä kokoava seppä on itsekin kohtuu pätevä pyssymies...

  Aseiden tekeminen ei ole mitään salatiedettä johon kykenee ainoastaan pari vuosikymmentä munkkikammiossa muhineet ammattimiehet vaan varsinkin sotilasaseiden valmistus on ihan normaalia konepajahommaa. 2MS:sta lähtien sotilasaseiden suunnittelun yksi lähtökohta on ollut että kaikkia osia ja komponentteja on voitava valmistaa hajautetusti sellaisissakin verstaissa joilla ei ole mitään kokemusta aseiden tekemisestä. Periaate on se, että jos varikon lattialle tyhjennetään isoon kasaan vaikka viidenkymmenen eri pajan valmistamat osat niin näistä voidaan koota suoraan osia mitenkään valikoimatta ja sovittelematta täydellisesti toimivia aseita.

  Näin siis länsimaissa. Aikanaan Vammaksen pojat kertoivat kauhujuttuja siitä kun saivat urakakseen 122 H 63:sten peruskorjauksen. Ottivat tykit vastaan, purkivat, kunnostivat osat ja ryhtyivät kasaamaan. Tässä vaiheessa kävi ilmi että osat eivät olleetkaan vaihtokelpoisia...
   
 7. veffeade

  veffeade Eversti Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  01.06.2011
  Viestejä:
  1,920
  Tykkäykset:
  169
  Pisteet:
  316
  Korostin etwaksen: Oliko Vammaksen pojat kännissä kun koneistivat?. Tuskin, siis osat kunnostettiin muualla kuin V:n pajassa?.

  Sitten tarina joka on tosi (tämä mestari J.I-K on oikeasti olemassa ja vahvistanee tämän; saunassa ollaan puhuttu asiasta, mutta ei suostu kertomaan mikä homma oli kyseessä):

  Sattui siis aikoinaan mun entisen työpaikan omistajayhtiön (konepajakonserni) "eräällä konepajalla Tampereella": Oli käyntiä ja jätin auton huonossa kelissä suosiolla sorvareitten parkkipaikalle kun tyhjää oli. Oli nääs suojaisa reitti hallin läpi konttoriin.

  No, siellä hallin ovet aukaistuani vastassa olikin Pasi??!! jota pillimiehet puukottivat.

  Kyselin mestarityönjohtajalta jonka tunsin vaikka lasit oli silmillä (ystävä on vieläkin), jotta mistä on kysymys: Otti mies röökin taskusta ja sytytti hitsipillillä palamaan ja totes
  "Niin vissiin, sun ehkä tartteis poistua alueelta, ei oo lupia olla täällä... ".

  Ymmärsin ja poistuin sekä kastuin räntäsateessa kiertäessäni.

  Konepajamestari J.I-K ei kyl toistaiseksikaan, vaikka saunassa ollaa ryvetty ja viinaa juotu kuukausittain, ole suostunut palaamaan
  siihen, mitä olivat tekemässä...


  Jaahas: OT taasen ...
   
 8. Minuteman

  Minuteman Eversti

  Liittynyt:
  12.05.2014
  Viestejä:
  1,953
  Tykkäykset:
  3,311
  Pisteet:
  316
  Jossain Uralin takana ne osat oli koneistettu. Katsos Neuvostoliitossa jokainen haupitsitehdas valmisti itse joka ikisen osan ja jokainen tehdas teki omat jännät pikku säätönsä mitoituksiin. Sitten kun hallin lattialla oil osia neljän-viiden eri tehtaan tykeistä purettuna, putsattuna, tarkastettuna, korjattuna ja uudelleenmaalattuna niin sittenhän olikin homma ryhtyä siitä palapelista kokeilemaan mikä osa sopii minkäkin kanssa yhteen. Eihän se neukkuinssille millän voinut tulla mieleen että joku hullu haluaisi näille tehdä mitään remonttia.
   
  veffeade, Peiper ja Sardaukar tykkäsivät tästä.
 9. neme

  neme Kapteeni

  Liittynyt:
  27.09.2013
  Viestejä:
  929
  Tykkäykset:
  479
  Pisteet:
  76
  Ei tuo rynkky, kiväääri, konekivääri tai pistooli varmaan se 3D tulostuksen tai koneistuksen tärkeimpiä kysymyksiä ole.
   
 10. veffeade

  veffeade Eversti Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  01.06.2011
  Viestejä:
  1,920
  Tykkäykset:
  169
  Pisteet:
  316
  No ei ole, mutta kun tässä tråådissa aiheena onkin yllättäen "Aseiden 3D tulostus".

  Jos aseet jätetään pois (jota suosittelen), ollaan asian ytimessä.

  Työkaveri joka innostunut tästä "ei ase 3D:stä" osti Saksasta about 500e maksaneen tulostimen "riittävällä muovinauhavarastolla": Teki eukolleen netin valmiin mallin mukaan jopa minullekin kelpaavan muovisen vaasin :)...

  Tykkäsi kuulemma kovasti...
   
 11. neme

  neme Kapteeni

  Liittynyt:
  27.09.2013
  Viestejä:
  929
  Tykkäykset:
  479
  Pisteet:
  76
  Minä en halua avautua tuon 3d -tulostuksen todellisista vaaroista/mahdollisuuksista. Ainakaan täällä.
   
 12. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  9,891
  Tykkäykset:
  18,514
  Pisteet:
  1,286
  Niin..sillähän voi saada aikaan ihan aseen...tosin huonomman ja kalliimman, kuin laittomilta markkinoilta ostetun. :D
   
  Peiper tykkäsi tästä.
 13. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  7,337
  Tykkäykset:
  2,413
  Pisteet:
  1,286
  http://www.spacedaily.com/reports/H...revolutionise_war_and_foreign_policy_999.html
   
 14. Mainos 15. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  7,337
  Tykkäykset:
  2,413
  Pisteet:
  1,286
  http://defensetech.org/2015/04/01/army-sees-rapid-prototyping-as-key-to-rapid-innovation/#more-24729
   
 16. proileri

  proileri Majuri

  Liittynyt:
  08.05.2015
  Viestejä:
  1,173
  Tykkäykset:
  1,715
  Pisteet:
  156
  Itsekin joskus 3d-vempaimilla leikkineenä vaikea nähdä että moisista jotain erityistä iloa asepuolella olisi. Prototyyppaukseen ja kustomointiin sopivat hyvin, mutta eivät nyt varsinaisesti tee mitään mitä ei olisi mahdollista toteuttaa rautakauppatarpein kotona, jos vain vaivaa haluaa nähdä. Yhdyn näkemykseen että jos oikeasti haluaa ni kyllähän jonkinlaisen kaukaisesti asetta muistuttavan välineen nytkin väsää jopa käsityökaluin kellarissa (tai afgaanikylässä), saati sitten jos sijoittaa rahaa kunnon konepajavehkeisiin. Tai sitten jos haluaa oikean niin käy naapurissa kilikalikeikalla tai ostaa pimeänä.

  Innovaatiotoimintaahan noilla on hyvä harrastaa. Saa suht nopeasti tehtyä prototyyppejä ja kevyitä mallikappaleita kun ei tarvi käsin työstää jokaista, ja varsinaiset komponentit voi sitten valmistuttaa konepajalla kun on löydetty paras versio. Ihan mielenkiintoista myös että voi ottaa omasta ruumiinosasta 3d-skannauksen ja tulostaa sitten juuri 'siihen' tyköistuvan kypärän tai jalkineen sisäosan, joka on varmaan se seuraava yleistyvä kaupallinen käyttökohde 3d-printtailulle. Armeijan kannalta tuollakaan nyt ei tosin taida olla suurta merkitystä, niin kauan kun hankintojen pitää olla kustannustehokasta jakotavaraa.
   
  Peldie ja Sardaukar tykkäsivät tästä.
 17. Creidiki

  Creidiki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  2,083
  Tykkäykset:
  1,524
  Pisteet:
  636
  Jos on pakko ruveta visioimaan niin näkisin että tulevilla KriHa keikoilla joukon mukana kulkee yksi kontti jossa on voimanlähde, toinen kontti jossa on 3D tulostin ja useampia kontteja jossa on raaka-ainetta.

  Jos porukka tarvitsee varaosaa, rakennusmodulia tai mitä tahansa niin vääpeli lataa satelliittilinkillä mallin ja käskee tulostinta pyöräyttämään sellaisen.
   
  veffeade tykkäsi tästä.
 18. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  9,891
  Tykkäykset:
  18,514
  Pisteet:
  1,286
  Varaosien tekoon näkisin ko. laitteissa tulevaisuudessa isoakin potentiaalia.
   
 19. proileri

  proileri Majuri

  Liittynyt:
  08.05.2015
  Viestejä:
  1,173
  Tykkäykset:
  1,715
  Pisteet:
  156
  Se o totta että nuo ovat käteviä moiseen, tosin pitää ottaa huomioon että tuo 3d-metallisintraus ei ole mitenkään erityisen uusi teknologia vaan ollut käytössä jo ainakin 20 vuotta. Miksi asia on tällä hetkellä ajankohtainen, on että ainakin osa siihen liittyvistä patenteista on raukeamassa ja sitä myötä kyseiset vempaimet voivat halventua lähitulevaisuudessa huomattavasti.

  Ongelmina sintrauksessa ovat käsittääkseni että printattu metalli ei ole läheskään yhtä kestävää kuin tehdasvalmisteisesta jyrsitty tavara, eli varaosan pitäisi olla paljon tuhdimpi kuin originaalin, ja myös itse tulostusprosessi syö pienenkin palikan osalta helposti useita tunteja - osaava koneistaja pyöräyttää simppelin palikan sorvilla paljon nopeammin.

  Suhtautuisin siis hivenen maltillisesti asiaan, 600 miljardin taalan asevoimilla toki olisi sadoittain noita jo tänäkin päivänä, jos se olisi ylivoimainen teknologia ratkaista logistiikka-asiat. Mutta varmasti tulevaisuudessa noita tullaan näkemään yhä enemmän käytössä, sekä metalliprinttereitä että cnc-jyrsimiä, ja pienemmissäkin työpajoissa.
   
 20. veffeade

  veffeade Eversti Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  01.06.2011
  Viestejä:
  1,920
  Tykkäykset:
  169
  Pisteet:
  316
  Koska matallin 3D printtaus-menetelmässä "raaka-aina" oikeasti sulatetaan lämmöllä, niin kestävyys on vähintään sama kuin alkuperäisellä: En ymmärrä fysiikkaa, joten otan esimerkin:
  - 2 kappaletta liitetään yhteen hitsaamalla: Kyseessähän on metallin 3D tulostuksen kannalta sama asia: atomit liittyvät toisiinsa muodostaen kestävän liitoksen

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Hitsaus

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Kolmiulotteinen_tulostus

  Näistä 3D tulostuspajoista: Hirvittävä ajatus on se, jotta joku jantteri on 3D skannannut esim. AK-47:n purettavissa oleva osa kerrallaan. Tästä sitten .SLT tiedosto (tätä useat 3D tulostimet ymmärtävät, ilmeisesti siis metallivehkeet myös). Sitten vaan aikaa ja sähköä, niin avot: Ei tartte hankkia lupia kun asetta ei oikeasti ole olemassa, normi patruuna käy jos mitat ovat oikeat (Tietty näin pitää olla). Sitteen vaan panostamaan 3D metallille tulostettuun lippaaseen paukkuja (toki pitää itse ladata, tulostimella periaatteessa voidaan tuolostaa hylsy :-/)...

  Käyttökohteita en uskalla edes arvailla ja bannien perusteella en edes ehdota....
   
 21. Vääpeli

  Vääpeli Kenraali

  Liittynyt:
  22.11.2012
  Viestejä:
  2,901
  Tykkäykset:
  5,583
  Pisteet:
  636
  Nyt en tiedä onko tämä trolli vai eikö tosiaan tiedä... noissa on todellakin merkittävä ero. Liian laaja aihe avattaksi, ehkä joku osaa tehdä suppean eron.
   
 22. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  7,337
  Tykkäykset:
  2,413
  Pisteet:
  1,286
  Käsittääkseni kaikki muut kuin tärkeimmät osat (esim piippu) voidaan printata muovista, taikka polymerista, eikä siihen tarvita kalliita metallikoneita. Ainakin jenkeissä jengi on käyttänyt tuota metodia tuottamaan joko suoria kopioita taikka paranneltuja versioita heidän kamoihin, eikä tämä tarkoita pelkästään aseita. Joten en minä ainakaan näe etteikö 3D printtereitä aikanaan ole myös meillä kenttäoloissa.
   

Jaa tämä sivu