Aselaki ja hallussapitolupa, luvalliset ja luvattomat aseet

POHA ohjeisti, että lippaan rajoittaminen toteutetaan laittamalla palikka lippaan sisään ja liimaamalla pohjalevy kiinni niin, että lippaan purkaminen ei onnistu. Liimaksi jotain epoksia, muoviliimaa tms. (muoviliimahan pilaa sitten muovin siltä kannalta, että se liuottaa muovia ja kemiallisesti liuottaa muovipinnat yhteen, joten se ei mahdollista enää minkäänlaista palauttamista, edes työläästi, ilman että lippaan muovin rakenne kärsii; epoksi ei pilaa muovia itseään).

Onko Poliisihallitus ohjeistanut asiassa tarkemmin kuin mitä lukee asetuksessa?
 
Jos isoista lippaista haluaa eroon ilman, että aikoo konvertoida niitä, niin ne kannattaa toki myydä, tosin ne voi nyt myydä vain soveltuvaa aselupaa vastaan. Mitään virallista ilmoitustahan ei asiasta kuitenkaan tarvitse tehdä.

Tällä hetkellä siis melkein kenelle tahansa lippaan kanssa yhteensopivan pyssyn omistajalle.
 
Mikäli kyseessä on tyypillisen kokoinen nakskakkosämpäri, ilman alueellisesti tehtyä erityispitkää piippua, niin kyseessä on entinen muumi, joka on tätä nykyään liian lyhyt (alle 30cm piippu) ja menee kategoriaan, jolle ei saa enää myöntää harrastuslupaa (olkaa vasten tuettava OAL alle 60 cm tai piippu alle 30 cm, ei saa myöntää lupaa). Lipasmuutokset eivät sitä koske ja tuskin poliisi missään on näin sokea. Haulikot ovat olleet mielenkiintoisempia, koska ovat keskisytytteisiä, mutta täällä niihin ei sovelleta lipasrajoitteita, koska haulikon patruuna on määritelty erikseen ja ervasäädöksessä viitataan kiväärien ja pistoolien kaltaisiin keskisytytteisiin patruunoihin.

Ei välttämättä. Tuosta GSG-5:sta on pari versiota jotka on tehty juuri noiden piipunpituus vaatimusten takia. Eli yksi on pitkällä piipulla ja sen päälle on asetettu feikki vaimennin. Toinen taas on MP-5 SD:n näköinen ja siis piippu yltää sen vaimentimen päähän asti. Eli veikkaisin että tuo ei ole muumi ase.
 
Jos isoista lippaista haluaa eroon ilman, että aikoo konvertoida niitä, niin ne kannattaa toki myydä,
Voi ne myös paketoida ja laittaa varaston perälle. Ostaa aseeseen käyttöön lyhyemmät lippaat.
.
 
Jos jää poseen, eikös luvat mene?
Miten jää poseen? Ei ne kai sieltä itsestään kävele esille.
Lähinnä koitan hahmottaa tilannetta, jossa pitkät lippaat eivät muodosta haittaa tai riskiä, koska ne eivät ole käytössä. Kotietsintä ei tunnu realistiselta kun sellaiseen ei ole syytä.
Niin mikä tässä on konkreettinen ongelma?
.
 
Miten jää poseen? Ei ne kai sieltä itsestään kävele esille.
Lähinnä koitan hahmottaa tilannetta, jossa pitkät lippaat eivät muodosta haittaa tai riskiä, koska ne eivät ole käytössä. Kotietsintä ei tunnu realistiselta kun sellaiseen ei ole syytä.
Niin mikä tässä on konkreettinen ongelma?
.
Ei varmaan jääkään, ellei viranomaisille tule mitään syytä poiketa jonkun kotiin. Mutta jos tapahtuu vaikka asuntomurto tai joku väkivalloin tunkeutuu asumukseen, niin kai sitä joku tulee tutkimaan.
 
Kotietsintä on jotakuinkin perusteellinen. Mikäli sellaiseen tulisi syytä on varmaan aika moni asia jo perssiillään ja siinä on jo aseet varmasti lähdössä muutenkin.
Murtotapauksessa tutkitaan murtojäljet ja korvaukset tulee vakuutuksesta. Kotietsintää ei tehdä.
 
Jos ei niitä tarvitse, niin turhapa sitä on riskiäkään ottaa. Käyttäminen usein tarkoittaa ihmisten ilmoille menemistä, jolloin joukosta saattaa löytyä jokin virkaintoisempi tapaus, joka kiinnittää huomiota käyttöön.
 
Nyt hokasin,tuo pointti olikin "keskisytytteiset" patruunat...Eli tuossa GSG;ssä on piippu alle 30cm ja lippaat "pitkät" mutta patruuna on perus 22...kiitos taas ammattilaisille...
Olisko jollain tietoa,millaisilla muutoksilla pitkälipas saadaan lyhyeksi? Eli että menee ihan juridisestikin läpi. Olen nyt joutumassa tilanteeseen,että harrastetodistusta ei tule (harjoitekertoja on vuodessa yli 50,mutta kirjoittajaa ei löydy), ja aseesta luopuminen ei nyt oikein huvita. Kyse siis Colt AR 15 , cal 223. Sain neuvon,että hitsaamalla voisi muutokset koittaa toteuttaa,mutta kun omat lippaat on muovia....aika haastavaa hitsata

Harrastustodistustahan ei oo edellytetty enää sen jälkeen, kun AAK:t tuli? Kuka tahansa rekisteröity AAK voi kirjottaa sulle todistuksen, jos sulla on esittää tälle ampumapäiväkirja ja pitää sun esittämää todistusta luotettavana.
 
Ite kyllä suosittelen jokaista, joka vaan voi kiväärinsä ja pistoolinsa ervaluvittaa, tekemään sen. Sen saa tehdä maksutta tän vuoden loppuun ainakin.
 
Ite kyllä suosittelen jokaista, joka vaan voi kiväärinsä ja pistoolinsa ervaluvittaa, tekemään sen. Sen saa tehdä maksutta tän vuoden loppuun ainakin.

Määräaikaiselle luvalle ei annettu, vaan ilmaisesta tulikin maksullista. Kuulemma olisi epäkohta, jos saisi enempi määräaikaa aseelle maksutta, vaikka ei haluaisikaan lisää määräaikaa. Siitä huolimatta, vaikka siirtymäsäännös ei jätä tulkinnanvaraa.
 
Mä luulin kans,että ton todistuksen saa,kun pyytää...mutta ei. Olen aika monesta paikasta kysellyt ja yrittänyt selvittää,kuka sellaisen kirjoittaa. Viimeisestäkin sähköpostista kaivan suoran lainauksen..."todistuksia meillä ei ole kirjoitettu,kun poliisilta ei ole tullut toimintaohjeita.....jne". Ja tuo määräaika taisi olla tammikuun loppuun,jos en ihan väärin muista.
Mitä tulee tuohon lippaiden "varastointiin",niin itse en ainakaan aatellut sitä tietä käyttää. Jokainen tietenkin tekee omat päätöksesnsä,mutta omalta kohdaltani olen asian miettinyt silleen,että kyse on enemmänkin siitä,että koitan mennä vallitsevien ohjeiden mukaan...niin typeriltä kuin ne tosinaan tuntuvatkin.
 
"todistuksia meillä ei ole kirjoitettu,kun poliisilta ei ole tullut toimintaohjeita.....jne"

Mitä olen jutellut herrojen kanssa, niin heidän AAK -kurssilla on annettu ohjeet harrastus todistusten kirjoittamisen.
Eikä todistuksen kirjoittaminen itseään ole muuttunut mitenkään viime vuodesta.

Eli aivan samat paperit kuin huhtikuussa kiväärille (vanhan lain aikaan).
Kelpasi syyskuussa kiväärille ERVA- lupaan.

AAK todistus kertoo vain että harrasta ammuntalajia jossa tarvitaan pitkiä lippaita.
Aivan kuten kun haet asetaki.
 
Viimeksi muokattu:
Ohjeet saa googlaamalla ampuma-asekouluttajan kpulutusmateriaalia. Itse löysin sattumalta reilut sata diaa käsittävän powerpointin jossa oli ihan selkeät ohjeet.
 
Mulla kun ei koskaan mitään lupia vaatineita aseita ole ollut, en ole myöskään näitä lupa-asioita muutoksineen seuraillut. Ennen sai ostaa Sa-kaupasta normaaleja rynkyn peltilippaita. Sen kun vaan laarista otti ja kassalla maksoi. Onko näin enää? Vaatiiko sellaisen hallussapito nykyään jotain lupaa tai saako moiselle lupaa?
 
Mulla kun ei koskaan mitään lupia vaatineita aseita ole ollut, en ole myöskään näitä lupa-asioita muutoksineen seuraillut. Ennen sai ostaa Sa-kaupasta normaaleja rynkyn peltilippaita. Sen kun vaan laarista otti ja kassalla maksoi. Onko näin enää? Vaatiiko sellaisen hallussapito nykyään jotain lupaa tai saako moiselle lupaa?

Enää ei saa hankkia ilman lupia normaalikapasiteettisia keskisytytteisen itselataavan kertatuliaseen lippaita. Siirtymäajan päätyttyä 15.1.2020 olisi ampuma-aserikos pitää niitä hallussa ilman lupia, vaikka ne olisi hankittu laillisesti ennen lain voimaantuloa. Myöskään tavallisilla aseluvilla ei saa hankkia luvanvaraisia lippaita vaan siihen vaaditaan niin sanotun erityisen vaarallisen aseen lupa, joita ovat uuden lain mukaan myös mm. tiettyjen itselataava kertatulitoimisten aseiden luvat. Jos on aselupa keskisytytteiseen itselataavaan irtolippaalliseen kertatuliaseeseen, sarjatuliaseesta muunnettuun aseeseen tai kahden käden otteella ammuttavaksi tarkoitettuun lyhyeen itselataavaan kertatuliaseeseen, joka on luvitettu viimeistään 12.6.2017 niin sen luvalla saisi hankkia ja pitää hallussa ainakin kyseiseen aseeseen sopivia ns. latauslaitteita ja oletettavasti myös muitakin lippaita, mutta en ole asiasta varma. Ehkä myös myöhemminkin luvitettujen ns. ERVA-aseiden luvilla saisi lainata lippaita jos kyseisellä luvalla saa lainata asetta, johon ne sopivat, mutta ei välttämättä omistaa niitä, jos ne eivät sovi omaan aseeseen. Arvelen, että lupia pelkille lippaille ilman ampuma-asetta voisi saada vain keräilyperusteella ja keräilyperusteella lupia voi saada vain jos on asekeräilijähyväksyntä.

Siirtymäsäädöksissä lukee seuraavasti:

"Ennen tämän lain voimaantuloa, mutta viimeistään 12 päivänä kesäkuuta 2017 myönnetyn, voimassa olevan ampuma-aseen hallussapitoon oikeuttavan luvan sellaiselle 9 §:n 4–6 kohdassa tarkoitetulle ampuma-aseelle tai sen osalle, jonka yksilöintitiedot luvanhaltija on ilmoittanut poliisille 12 päivään kesäkuuta 2017 mennessä, voimassaolo jatkuu tämän lain voimaan tullessa. Edellä mainittu ampuma-aseen hallussapitoon oikeuttava lupa sisältää myös oikeuden hankkia ja pitää hallussa 3 §:n 2 momentissa tarkoitettuja latauslaitteita. Aseluvan voimassaolo jatkuu enintään sen ajan, joksi se on myönnetty. Lain 53 a §:ssä tarkoitettu velvollisuus harrastuksen jatkumisen osoittamisesta ei koske aselupaa, jonka voimassaolo jatkuu tämän momentin nojalla ja jonka luvanhaltijalla ei tämän lain voimaantullessa voimassa olleiden säännösten mukaan ole ollut velvollisuutta harrastuksen jatkumisen osoittamiseen. Muilta osin edellä mainittuun aselupaan sovelletaan tätä lakia. (5.7.2019/867)

Sen, joka on 12 päivänä kesäkuuta 2017 jälkeen hankkinut 9 §:n 4–6 kohdassa tarkoitetun ampuma-aseen tai sen osan, on kuuden kuukauden kuluessa tämän lain voimaantulosta haettava ampuma-aseen hallussapitoon oikeuttavaa lupaa poliisilta. Ennen tämän lain voimaantuloa myönnetty kyseisen ampuma-aseen ja aseen osan hallussapitoon oikeuttava lupa on voimassa, kunnes lupahakemus on ratkaistu. Lupahakemus käsitellään maksutta. Jos hakemusta ei ole määräajassa tehty, lupa raukeaa määräajan päätyttyä. Luvan hakemisen sijasta henkilö voi kuuden kuukauden kuluessa lain voimaantulosta luovuttaa 9 §:n 4–6 kohdassa tarkoitetun ampuma-aseen tai sen osan sille, jolla on tämän lain nojalla oikeus kyseisen ampuma-aseen tai sen osan hankkimiseen, tai luovuttaa ampuma-aseen tai aseen osan valtiolle, jolloin ampuma-ase tai aseen osa siirtyy korvauksetta valtion omistukseen."

Lihavoin lauseen, jonka perusteella voi katsoa, että tietyillä vanhoilla aseluvilla saa hankkia ja pitää hallussa muitakin luvanvaraisia lippaita kuin omaan aseeseen sopivia.

Ampuma-aselaki

Sisäministeriön asetus teknisistä vaatimuksista ampuma-aseeksi muuttamisen estämiseksi sekä latauslaitteen kapasiteetin pysyvästä rajoittamisesta ja sen toiminnan pysyvästä estämisestä

Ampuma-aseasetus
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: PSS
Back
Top