Nämä ovat vain omia päätelmiäni laki- ja asetusteksteistä. Minulla ei ole virallista asemaa, jonka perusteella voisin antaa oikeudessa sitovia lausuntoja.
Asetuksen termi ”purkaa” voidaan ymmärtää niin kuin yleensä teknisten laitteiden purkaminen. Teknisten laitteiden purkamisella ei yleensä tarkoiteta työstökoneiden käyttöä vaan osien irrottamista toisistaan ehjinä ilman työkaluja tai esimerkiksi ruuvimeisselillä avaten. Siksi katson, että rajoittaminen ei ole riittävää, jos rajoittimen voi poistaa esimerkiksi ruuveja tai muttereita avaamalla. Ehkä siksi myöskään lausuntojen tarkentava ehdotus siitä, että rajoittaminen olisi riittävää jos sitä ei voi poistaa ilman työkaluja ei ole kelvannut.
Ruotsinkielisessä versiossa on sana ”brytas” mikä ei aivan vastaa suomen sanaa ”purkaa”.
Koska asetuksen mukaan lippaan kapasiteetin voi rajoittaa liimaamalla este lipasrungon sisäpuolelle, niin sen pitäisi riittää, vaikka liimattu este olisi mahdollista työstää pois. Itseäni kuitenkin huolestuttaa peltisten lippaiden osalta se, että metalli kestää lämpöä paremmin kuin epoksiliimat ja kuumankestävät liimat eivät ole yhtä lujia mekaanisesti. Entä jos heikentäisi lipasrungon peltiä liimaamisen jälkeen rakenteellisesti niin, että
runko hajoaisi, jos este poistetaan?
On selvää, että on mahdotonta muuttaa lipas sellaiseksi, että se olisi mahdotonta palauttaa toimivaksi normaalikapasiteettiseksi lippaaksi.
Kuitenkin lippaan kapasiteettia voi rajoittaa niin, että sen palauttaminen yli 10 patruunan lippaaksi olisi vaikeampaa kuin tehdasvalmisteisen lippaan jatkaminen suurempikapasiteettiseksi.
Ei pidä sekoittaa asetuksen ohjeita ns. latauslaitteen toiminnan pysyvästä estämisestä ja kapasiteetin pysyvästä rajoittamisesta.
Jos soveltaa ohjetta pysyvästä estämisestä niin ei tarvitse soveltaa ohjetta pysyvästä rajoittamisesta ja päinvastoin.
Siitä en ole varma, katsottaisiinko poikkisahaamalla rajoitettu lipas pysyvästi kapasiteetiltaan rajoitetuksi, koska sellaista rajoittamistapaa ei mainita
asetuksessa.
Itse olen ajatellut rajoittaa lippaiden kapasiteettia kiinnittämällä putken muotoisia esteitä hitsaamalla tai liimaamalla lipasrunkoon kiinni sisäpuolelle, mutta jättää pohjalevyn kiinnittämättä, jolloin olisi mahdollista puhdistaa lipas alta ja tarkistaa miten este on kiinnitetty. Jos alkuperäinen jousi kuoleentuu, niin voisi laittaa uuden jousen sen lisäksi.
Sellainen vaikutelma tästä on tullut, että on ollut tarkoitus "haittaverottaa" painostamalla vaihtamaan
halvat normaalikapasiteettiset lippaat kalliisiin pienikapasiteettisiin.