@Aaro Kustaanheimo
Olet perehtynyt lipaskysymykseen ainakin jossakin määrin. Siispä haluaisin kysyä erästä mieltä askarruttavaa asiaa.
Mikä on näkemyksesi sen suhteen, millaisia lippaita saa hallussapitää ja myydä ilman lupia? Esim. 9 mm Glockin lippaathan sopivat moniin kivääreihin, mm. Rugerin karbiiniin, vaikka 15, 17 tai 19 patruunan lippaan liittäminen ko. aseeseen on ankarasti rangaistavaa ilman erva-lupia. Toisaalta luulen, että max. 20 patruunan STANAG-lippaat sopivat joihinkin siluettipistooleihin ym. erikoisempiin lyhyisiin aseisiin, mutta voi olla hankalaa löytää asekauppiasta, joka myisi minulle sellaisen ilman ERVA-lupia.
Arvelen perehtyneeni lipaskysymykseen paremmin kuin kukaan muu. Minulla ei kuitenkaan ole virallista asemaa, jonka perusteella voisin
antaa oikeudessa sitovia lausuntoja. Olen tästä aiheesta kirjoittanut paljon blogeissani:
puheenvuoro.uusisuomi.fi
vapaavuoro.uusisuomi.fi
asepolitiikka.blogspot.com
Valitettavasti lakitekstistä päättelemällä ei saa moniin kysymyksiin yksiselitteistä vastausta eikä ennakkotapauksia lipasasioista voi vielä olla. Pidän todennäköisenä, että pistoolikaliberisten pistoolien lippaat tullaan tulkitsemaan pääsääntöisesti lupavapaiksi, jos niiden kapasiteetti on korkeintaan 20 patruunaa eikä kyseisen pistoolin perusmalli ole sarjatulitoiminen. Sen sijaan jos pitää hallussa kyseisiä lippaita käyttävää itselataavaa kivääriä, jota ei ole luvitettu viimeistään 12.6.2017 ilman viimeistään 14.1.2020 sille haettua ns. erityisen vaarallisen aseen lupaa niin epäilen, että siihen sopivien yli kymmenen patruunan lippaiden hallussapidosta saattaa seurata aseluvan menettäminen ja rikosoikeusprosessi, jos ei myös ole lupaa pistooliin, johon kyseiset lippaat sopisivat eikä lupaa mihinkään erityisen vaaralliseen aseeseen.
Vaikka on olemassa AR-15, AK-47 ja jopa G3:n lippaita käyttäviä lyhyitä aseita niin pidän todennäköisenä, että kyseisiin aseisiin sopivat lippaat
tulkitaan pitkien aseiden lippaiksi, koska ne ovat ensisijaisesti pitkiin aseisiin suunniteltuja ja valmistettuja.
Toistaiseksi en tiedä tapauksia, joissa tuomioistuin olisi todennut, että se onko joku esine aseen osa, riippuu siitä, kenen hallussa se on. Lippaiden osalta
epäilen sellaisen olevan mahdollista. Kuitenkin sitä voisi pitää yhdenvertaisuusperiaatteen vastaisena.
Katson, että aseen osaksi luokiteltavan lippaan liittäminen lippaallinen kertatulitoimiseen aseeseen on sinänsä laillista, mutta lippaallinen kertatulitoimisen aseen luvalla saa pitää aseen osiksi luokiteltavia lippaita vain, jos se on ERVA-ase siksi, että se olisi ollut sarjatuliase.
Jos itselataava kertatulitoiminen ase on luvitettu 12.6.2017 jälkeen, mutta ennen lain voimaantuloa niin sille voi hakea erityisen vaarallisen aseen lupaa viimeistään 14.1.2020, jolloin sen luvalla saisi pitää hallussa kyseiseen aseeseen sopivia normaalikapasiteettisia lippaita myös luvan käsittelyprosessin aikana.
Lakiteksi mahdollistaisi sekä sellaisen tulkinnan, että kaikki korkeintaan 20 patruunan irti aseesta lippaat katsottaisiin lupavapaiksi lyhyen aseen lippaiksi että myös sellaisen, että yhdenkin patruunan lippaat katsottaisiin luvanvaraisiksi sarjatuliaseen osiksi, jos niitä ei ole erikseen rajoitettu pysyvästi kymmeneen patruunaan tai sitä pienemmäksi. Tässä on siis kaksi äärimmäistä laintulkintaa. (Yhden patruunan lipasta käyttäen voi ampua kaksi laukausta sarjatulta suljetulta lukolta ampuvalla sarjatuliaseella.)
Myöskin on epäselvää saako ns. ERVA-aseiden luvilla pitää muita luvanvaraisia lippaita kuin kyseiseen aseeseen sopivia. Oma valistunut arvaukseni on, että jos se on luvitettu viimeistään 12.6.2017 niin sen luvalla saa
siirtymäsäädöksen perusteella hankkia ja pitää hallussa muitakin kuin kyseiseen aseeseen sopivia luvanvaraisia lippaita.
Myöhemmin luvitettujen ERVA-aseiden osalta arvaukseni on, että niiden luvilla saa omistaa vain kyseiseen aseeseen sopivia aseen osiksi luokiteltavia lippaita, mutta saa kuitenkin lainata muitakin aseiden osiksi luokiteltavia lippaita. Epäselvyyden takia olisi mielestäni parasta luovuttaa takaisinostosopimuksella sellaiset aseiden osiksi luokiteltavat lippaat, joita ei halua tehdä pysyvästi toimintakelvottomiksi tai pysyvästi kapasiteetiltaan rajoitetuiksi ja joiden kanssa yhteensopivaan ERVA-aseeseen ei ole lupaa sellaisille asealan elinkeinonharjoittajille, joilla on oikeus pitää kaikkia luvanvaraisia lippaita. Kaikilla paikkakunnilla ei kuitenkaan ole välttämättä sellaisia eivätkä he välttämättä tiedä tarpeeksi uudesta aselaista tai ole halukkaita vastaanottamaan lippaita tai tekemään takaisinostosopimusta.
Asetuksessa on ohje lippaiden kapasiteetin pysyvään rajoittamiseen ja pysyvästi toimintakelvottomaksi tekemiseen. Itse olen toivonut selvää viranomaislausuntoa siitä, että liimaaminen riittäisi myös metallisille lippaille eikä ainoastaan muovisille.
Toiminta-ampujien foorumilla on ollut
erimielisyyttä siitä kieltääkö
ampuma-aserikkomuksia koskeva aselain luku aseen osien tekemisen pysyvästi toimintakelvottomiksi. Lippaan tekeminen sellaiseksi, ettei se ole aseen osa, rajoittamalla sen kapasiteettia pysyvästi ei kuitenkaan ole toimintakelvottomaksi tekemistä. Useimpien kyseisen foorumin keskustelujen lukeminen vaatii rekisteröitymisen.
Ongelmana on myös se, että esimerkiksi poliisit eivät useinkaan tunne tarkkaan aselakia ja saattavat aloittaa aiheettomasti rikostutkinnan.