Kustaanmiekka
Kenraali
Varusmiesten lounaspussit uudistuvat – pääruokaa proteiinipatukoiden tilalle
Saapumiserän 2/19 varusmiehet syövät uudistettuja lounaspussiruokia keskimäärin kerran viikossa noin puolen vuoden ajan.
Lounaspussikokeilu saa tänään jatkoa yhdeksän uudistuneen pussivaihtoehdon myötä. Tuotevalikoimaa on kehitetty ensimmäisestä kokeilusta saadun palautteen myötä siten, että lounaspussi on tällä kertaa riittoisampi ja pussivaihtoehtoja on useampia. Leijona Cateringin kehitysjohtajan Petri Hoffrenin mukaan merkittävin uudistus on kotimaisen pääruoan lisääminen valikoimaan.
– Saimme palautetta siitä, ettei aiemman lounaspussin sisältö ollut tarpeeksi täyttävä. Energiamäärät säilyvät samana suositusten mukaisesti, mutta pusseissa on nyt kunnon pääruoka, joka täyttää vatsaa paremmin kuin edellisessä lounaspussissa olleet tuotteet, Hoffren paljastaa.
Pääruoka on Hoffrenin mukaan tärkeä ateriakokonaisuus, joka kattaa noin puolet koko pussista saatavasta energiasta. Pääruoat ovat joko pataruokia tai kolmen eri maun puuroja – omenaa, mangoa tai vanilja-kookosta. Ruoan voi syödä halutessaan ruokailuvälineillä, mutta se onnistuu myös puristamalla suoraan pussista.
Kaikki lounaspussin tuotteet ovat laktoosittomia ja suurin osa myös gluteenittomia, joten ruoka sopii myös useimmille erikoisruokavalioille. Kasvissyöjät ja vegaanit saavat pääruoaksi esimerkiksi meksikolaista ohrattoa. Lounaspusseista löytyy tuttuun tapaan myös pienempiä purtavia kuten pähkinäpussi, leipä ja levite.
Näkyvä muutos tuotetarjonnassa on myös urheilujuoman määrän vähentäminen, sillä pusseissa on enää vain yksi tai ei yhtään urheilujuomajauhetta. Muutos tehtiin saadun palautteen perusteella, ja nyt nesteen määrän riittävyys taataan kofeiinittoman urheilujuoman lisäksi vedellä. Palautteesta kävi ilmi, ettei varusmiehillä ollut välttämättä tarpeeksi nestettä mukana urheilujuomia varten, tai se ehti jäätyä.
Puolustusvoimien ruokahuollon palvelupäällikön, majuri Eija Pulkin mukaan helle ja pakkanen aiheuttavat haasteensa tuotteiden säilyvyyteen, mutta kokeiluun osallistuvia koulutetaan pussin säilyttämiseen liittyen.
– Pakkaukset ovat vakuumimuovipusseja, joita ei saa auki ilman puukkoa tai terävää työkalua. Ne eivät siis hajoa itsestään, joten tuotteita voi säilyttää esimerkiksi rinta- tai reisitaskussa. Näin ne eivät pääse jäätymään talvella, ja ovat helposti syötävissä esimerkiksi siirtymisen tai odottamisen aikana, Pulkki toteaa.
Tärkeä tavoite kokeilussa onkin, ettei kaikkien varusmiesten koulutusta keskeytettäisi yhteisen ruokailun ajaksi, vaan lounaspussin tuotteita voisi nauttia itselle sopivalla hetkellä jopa liikkeessä. Kerran viikossa syötävät lounaspussit sopivat Pulkin mukaan parhaiten sellaiseen koulutuspäivään, jolloin lähdetään maastoon tai muualle kauemmas kasarmilta. Hoffren on samaa mieltä, sillä tarjotun ajansäästön hyödyntäminen koulutuksen joustavuudessa on hänestä kaikkien etu.
Lounaspussikokeilu liittyy koulutuksen vaikuttavuuden ja tehokkuuden parantamiseen. Siihen osallistuu noin 2 700 varusmiestä ja varusmiesjohtajaa kouluttavan henkilökunnan ohjauksessa Rannikkoprikaatista Upinniemestä, Maasotakoulusta Haminasta, Ilmasotakoulusta Tikkakoskelta sekä Porin prikaatista Säkylästä.