Avaruus

Mulla on semmoinen käsitys, että avaruushommat aikoinaan oli ydinaseiden tehokkuuden lisäämisen maksimointia. Nykyään siviilibudjetilla yritetään samaa mitä aikoinaan tehtiin heittämällä sotilasbudjetilla.
 

Mielenkiintoisesti otsikoitu juttu !
Tuollaista plasmamoottoria (plasma propulsion) on kehitetty 70-luvulta alkaen ja vielä ei ole yhtään aluksessa olevaa moottoria edes koekäytössä.
Teknisiä haasteita on melkoisesti. Yksi isompi on toimintalämpötila, nykyisissä nestevehkeissä on tuhansia asteita, plasma on miljoonissa asteissa.
==> kovin kesken on hanke.

Totta on, että ainakin teoriassa voidaan päästä huomattavasti nykylaitteita suurempaan nopeuteen.

Nopeuden suhteen kommentti kehitysprojektiin sijoittavan tahon web-sivulta:
"It is expected that the VASIMR® engine could enable interplanetary travel to Mars in only 95 days."

Kehitysprojektia vetävä taho:
 
Se on paikattu lentokoneteipillä, on selvää ettei tavallinen jeesusteippi tai edes gorillateippi kestä noissa olosuhteissa :rolleyes:

1671441213419.png
 
Nyt kun vuosi on vihdoin valmis, voidaan olla varmoja rakettien laukaisumääristä (vain kiertoradalle ammutut kuormat, ei ilmakehässä tapahtuvia hyppyjä siis).

Päivitin oman seurantataulukkoni, tässä numerot:

1672496683943.png

SpaceX:n kasvun takia sitä varten on tehty oma rivinsä, mutta pitää muistaa että sen laukaisumäärät on laskettu mukaan Yhdysvaltain laukaisumääriin. Lisäksi näissä on muutama hämäävä yksityiskohta: Rocket Lab laukaisut lasketaan mukaan Yhdysvaltain määriin JA Ranskan Guianasta sekä Kazakstanin Baikonurista laukaistavat venäläiset raketit osaksi Venäjän laukaisumääriin. Nämä Ranskan Guianasta tapahtuvat laukaisut on peruttu tai ainakin laitettu jäähylle Ukrainan sodan alkamisen jälkeen, tämä osaltaan vaikuttaa siihen että Venäjän vuoden laukaisumäärä on pienempi kuin edellisvuonna: tänä vuonna Ranskan Guianasta jäi laukaisematta 2 kpl aikataulutettuja raketteja.

Lisäksi Venäjän viime vuosien tärkeä asiakas OneWeb perui varaamansa laukaisut (6 kpl) ja siirtyi muiden rakettien asiakkaaksi (ainakin toistaiseksi, heidän satelliitteja ammuttiin Intian ja SpaceX:n raketeilla, kun ne aikaisemmin lensivät Soyiuzin kyydissä: 1 kpl vuonna 2019, 3 kpl vuonna 2020, 8 kpl vuonna 2021 ja 1 kpl vuonna 2022 - näitä piti olla 6 kpl lisää mutta siirsivät ne Intian ja SpaceX:n raketeille, minkä seurauksena tarvitaan vain 5 kpl laukaisuja 6 kpl sijasta).

Piirsin datasta pari kuvaajaa, tässä merkittävimmät maat ja niiden laukaisumäärät sekä kokonaismäärä:

1672497352714.png

Tämä on hieman sekavampi, tässä ovat näiden maiden prosenttiosuudet koko maapallon laukaisumääristä, auttaa hahmottamaan 2000-luvulla tapahtunutta muutosta:

1672497474797.png

Venäjän rajulta näyttävä alamäki kertoo osaksi siitä että he ampuvat raketteja vähemmän kuin vielä kahdeksan vuotta sitten MUTTA erityisesti tähän on vaikuttanut viime vuosina nopeasti kasvanut kokonaismäärä. Tästä ovat vastuussa Kiina ja SpaceX.

Jos vilkaisee yllä olevasta taulukosta Yhdysvaltain laukaisumääriä joista on vähennetty SpaceX:n laukaisut, niin havaitaan että siinäkin on tapahtunut varovaista kasvua viime vuosien aikana MUTTA ei läheskään niin nopeaa kuin mitä voisi kuvitella. SpaceX on siis valtaosaksi vastuussa heidän suuresta ja komeasta saldosta. Tästäkin huolimatta Yhdysvallat ilman SpaceX:n laukaisuja ohitti Venäjän laukaisumäärän tänä vuonna. Toisaalta Venäjä menetti Ukrainan sodan takia ainakin 4 kpl, ehkä jopa 8 kpl laukaisuja tämän vuoden saldosta, joten tilasto on tämän takia karumpi kuin mitä se "teoriassa" voisi olla. Sellaista elämä on.

Elon Musk ehti kommentoimaan aikaisemmin että ensi vuoden tavoite on 100 laukaisua, tosin tässä voi olla kuuluisaa Elon Muskin lisää mukana. Onko markkinoilla kysyntää näin suurelle määrälle? Heidän iso asiakas on Starlink joten se määrää isolta osalta laukaisujen tarpeesta. Ei tuo silti ole mahdoton tavoite: viime vuonna laukaisuja oli 31 kpl kun taas tänä vuonna niitä oli 61 kpl eli 30 kpl enemmän. Voi sanoa että kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna. 100 kpl ei vaatisi kaksinkertaista määrää vaan "ainoastaan" 1,64-kertaisen määrän. Ehkä.

Kiinan osalta kasvu ei ollut näin suurta: viime vuonna laukaisuja oli 56 kpl kun taas tänä vuonna niitä oli 64 kpl eli 8 kpl enemmän. Laukaisumäärä oli siis 1,143-kertainen viime vuoteen verrattuna. En ole tutkinut ensi vuoden suunnitelmia tarkemmin mutta jos oletetaan samankokoinen kasvu, se voisi ennakoida 73 kpl laukaisuja ensi vuodelle. Heidän rakettikattaus on hyvin monipuolinen joten vaikea arvioida numeroa paremmin. Jos heillä tulee markkinoille yhtäaikaa useita uusia toimijoita jotka jokainen vähintään koeponnistavat oman rakettinsa, silloin kokonaismäärä voi olla helposti tätä arviota suurempi.

Pelkästään tilastoja tuijottamalla voisi sanoa että Euroopalla ja Japanilla oli hieman tavallisesta poikkeava vuosi laukaisujen määrän osalta, kumpikin ampui aikaisempaa pienemmän määrän. Edellisiä vuosia katsomalla voisi ajatella että Eurooppa voisi ampua 5, 6, 7 tai jopa 8 rakettia ensi vuonna. Japanin osalta laukaisumäärä voisi olla 1, 2, 3 tai 4, tosin heillä on myös vuosia jolloin on ammuttu 6 ja 7 rakettia.

Venäjän osalta ennakoin että Ukrainan sota jatkuu koko ensi vuoden ja täten tämä karkoittaa ulkomaalaiset kuormat muille raketeille. Tästä huolimatta heidän omien tarpeiden takia vuoden laukaisumäärä lienee jotain 15-20 tienoilla.

Koska arvaaminen on hauskaa, laadin näiden ajatusten pohjalta arvauksen ensi vuoden laukaismäärille:

1672498700274.png

Tämä on huomattavan pehmeä arvaus, koska en ole tutkinut ensi vuodelle tehtyjä varauksia. Tämä perustuu siis pelkästään arvauksiin.

Kokonaismäärä olisi hurjan suuri, ettei jopa uskomattoman suuri 236 kpl. Viime vuosien määrät olivat:

2020: 114
2021: 146 (1,2807-kertaa enemmän kuin vuonna 2020)
2022: 186 (1,2739-kertaa enemmän kuin vuonna 2021)

Viimevuosien kertoimet ovat aika lähellä toisiaan, niiden keskiarvo on 1,2773. Jos kertoo tällä laukaisumäärän 186 kpl niin saadaan 237,58.

Toisaalta voisi sanoa että laukaisumäärän kasvu on aavistuksen laskusuunnassa: 1,2807 on suurempi numero kuin 1,2739. Jos "lasku" jatkuu samassa kulmassa, ensi vuonna kertoimen pitäisi olla 1,2671. Tällöin vuoden 2023 laukaisumäärä olisi 235,68.

Maailma ei silti ole matematiikkaa JA jossain vaiheessa kasvun rajat tulevat vastaan. Vaikea edes kuvitella että vuoden aikana ammuttaisiin 235-237 kpl kuormia kiertoradalle.

Toisaalta viime vuonna rikottiin vihdoin laukaisumäärien osalta kylmän sodan aikainen kokonaismäärän ennätys ja tämä vuosi oli selvästi kiireisempi. Tällaisia määriä ei ole nähty koskaan ihmiskunnan avaruusajan aikana, joten jos kasvu jatkuisi tällaisena, ensi vuosi olisi taas uusi ennätys - mahdollisesti hyvin selvästi tämän vuoden lukemia suurempi. Olen reissussa joten minulla ei ole tätä taulukkoa mukana, mutta tässä kiertoradalle ammuttujen kuormien määrä per vuosi tai oikeammin laukaisuyritysten määrä, aikaväli 1957-2021:

1659891786779-png.64485


Kuten nähdään, vuosi 2022 ei edes mahtuisi tähän kuvaan. Kiina 64 kpl, Yhdysvallat 87 kpl, Venäjä 22 kpl ja maailman kokonaismäärä 186 kpl.

Jokainen voi tykönään miettiä, miltä tämä näyttäisi jos ensi vuonna laukaisumäärä olisi reilusti yli 200 kpl, ehkä jopa tuon 236 kpl verran.

Kun katsoo tätä kuvaa, niin on hyvin mahdollista että Yhdysvallat rikkoisi ensi vuonna ennätyksen yhden vuoden aikana kiertoradalle ammuttujen rakettien määrän osalta. Nykyinen ennätys on Neuvostoliitolla vuonna 1982: 108 kpl. SpaceX:llä on jopa varaa jäädä hieman tuosta 100 kpl kokonaismäärästä, jos muut toimijat Yhdysvalloissa ampuvat saman verran kuin tänä vuonna eli 26 kpl tai pienen kasvuprosentin mukaisesti 30 kpl.

Toki pitää muistaa että Neuvostoliitolla oli miltei järjestään 90-100 kpl laukaisuja per vuosi aikavälillä 1970-1988 joten jos katsotaan ihmiskunnan historian aikana laukaistujen rakettien kokonaismääriä niin heillä on hyvin selvä etumatka jota ei ihan hetkessä kiritä kiinni.

Silti heidän ennätyksen rikkominen olisi melkoisen shokeeraava tilanne, en olisi uskonut vielä 10 vuotta sitten.

Hiljaiseksi vetää, elämme hyvin mielenkiintoisia aikoja.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top