Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Avaruus

Viestiketju osiossa 'Muu sotilaskalusto' , aloittaja Juke, 01.01.2014.

 1. BlackFox

  BlackFox Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  16.03.2015
  Viestejä:
  3,131
  Tykkäykset:
  4,394
  Pisteet:
  1,286
  Ensimmäisten suomalaisten satelliittien laukaisu lähenee: Aalto-1 siirtyy intialaisen raketin kyytiin, Aalto-2 valmiina laukaisuun Yhdysvalloissa
  Maitopurkin kokoinen satelliitti kantaa laitteita, jotka mittaa termosfääriä.
  [​IMG]
  Aalto yliopiston ryhmä sai Aalto-1-satelliitin valmiiksi jo 2016. Laitetta tekivät systeemisuunnittelijana Antti Kestilä (vas.) ja laatupäällikkönä Tuomas Tikka. Matka maata kiertävälle radalle on viivästynyt kantoraketin ongelmien vuoksi. (KUVA: SIRPA RÄIHÄ / HS)
  Annikka Mutanen HS
  Julkaistu: 6.3. 12:40

  SUOMEN ensimmäiset satelliitit ovat viimein pääsemässä avaruuteen.

  Opiskelijavoimin Aalto-yliopistossa rakennetuista maitopurkin kokoisista satelliiteista Aalto-2 odottaa jo valmiina laukaisupaikalla Yhdysvalloissa, Cape Canaveralin laukaisukeskuksessa Cygnus-avaruusrahtialuksen sisällä.

  RAHTIALUS laukaistaan matkaan 20. maaliskuuta Atlas-kantoraketilla. Se matkaa kolme vuorokautta kansainväliselle ISS-avaruusasemalle. Sieltä astronautit päästävät Aalto-2-satelliitin lentämään itsenäisesti avaruuteen muutaman kuukauden sisällä rahdin saapumisesta.

  ”Tarkka päivämäärä vahvistuu vasta myöhemmin, koska satelliittien lähetykset tehdään aseman muiden toimien ohessa, sanoo projektin johtaja professori Jaan Praks tiedotteessa.

  AALTO-2 osallistuu kansainväliseen QB50-hankkeeseen, jonka tarkoituksena on tuottaa kattava malli Maan ilmakehän ja avaruuden välisen rajakerroksen eli termosfäärin ominaisuuksia.

  Tohtoriopiskelija Tuomas Tikka sanoo, että tärkein tavoite on kuitenkin osoittaa Aallossa sunnitellun ja rakenntun satelliittialustan toimintakelpoisuus avaruuden olosuhteissa.

  Aalto-satelliiti ovat vain noin 30 sentin pituisia laatikoita, mutta niihin mahtuu paljon tekniikkaa ja elektroniikkaa. Voit lukea HS:n esittelyn nanosatelliitti Aalto-1:n sisällöstä tästä.

  Satelliitin lähettämää tietoa otetaan vastaan maa-asemalla Espoon Otaniemessä, jossa Aalto-yliopisto sijaitsee.

  Satelliitin kiertorata on lähellä päiväntasaajaa, ja siksi satelliittiin saadaan yhteys Otaniemestä vain ajoittain.

  ”Käytössä on useita maa-asemia”, Tikka sanoo.

  HIUKAN epäloogisesti Aalto-1 lähtee vasta myöhemmin. Se siirretään todennäköisesti laukaisupaikalle lähiviikkoina.

  Aalto-1 on ollut valmiina jo vuodesta 2015. Sillä on kuljetussopimus Space-X-yhtiön kanssa, jonka Falcon 9-kantoraketin lennot ovat viivästyneet useaan kertaan. Laukaisupäivä ei ole vieläkään varmistunut, joten Aalto-1:lle on etsitty toinen laukaisija.

  ”Aalto-1:n laukaisu toteutuu intialaisella PSLV-kantoraketilla toivottavasti jo muutaman kuukauden kuluessa”, Praks sanoo.

  Lopulta Aalto-1 saattaa siis kuitenkin ennättää omalle kiertoradalleen ennen Aalto-2:ta.

  Laukaisu tapahtuu Andhra Pradeshin maakunnasta Satish Dhawanin avaruuskeskuksesta.
  [​IMG]
  Aalto-satelliitit ovat maitopurkin kokoisia ja muotoisia. (KUVA: SIRPA RÄIHÄ / HS)


  Väkisinkin tulee mietiettyä Nanosateliittien sotilaallisia hyötyjä suomelle.
   
  Fremen, vlad ja tulikomento tykkäsivät tästä.
 2. vlad

  vlad Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  17.01.2015
  Viestejä:
  4,582
  Tykkäykset:
  12,851
  Pisteet:
  1,286
  Kiinalla ja Ukrainalla orastavaa avaruusyhteistyötä:

  China to co-develop air-launched space system with Ukraine

  "China Academy of Launch Vehicle Technology will partner with Ukrainian companies to co-develop an air-launched rocket system.

  China has planned to develop a new generation of rockets that can be released into space from airplanes to replace dysfunctional satellites.

  The rockets will be designed so that they could carry 200 kg and can rapidly replace dysfunctional satellites, China Daily reported today.

  Ukrainian companies will help to develop air-launched rocket to put a satellite into orbit and special transport aircraft bases on Y-20 transport plane.

  ngineers at the academy that is the main developer of Chinese carrier rockets, have designed a model capable of sending a payload of about 100 kilograms into low Earth orbit, Tongyu said.

  “The Y-20 strategic transport plane will be the carrier of these rockets. The jet will hold a rocket within its fuselage and release it at a certain altitude. The rocket will be ignited after it leaves the plane,” Li was quoted as saying by China Daily.


  ..." (otsikkoa klikkaamalla pääsee koko artikkeliin).

  Ukrainan kannalta hyvä, että se kykenee sopimaan erilaisia taloudellisia, teknisiä (ja sotilaallisia) yhteistyösopimuksia eri - taloudellisesti merkittävienkin - valtioiden välillä.

  vlad
   
  tulikomento tykkäsi tästä.
 3. Mainos 4. tulikomento

  tulikomento Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  27.01.2015
  Viestejä:
  6,126
  Tykkäykset:
  18,320
  Pisteet:
  1,286
  Mikoyan, vlad, TBman ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 5. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  6,864
  Tykkäykset:
  2,104
  Pisteet:
  1,286
  http://www.spacedaily.com/reports/Designing_new_rocket_engines_that_dont_blow_up_999.html
   
  tulikomento tykkäsi tästä.
 6. tulikomento

  tulikomento Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  27.01.2015
  Viestejä:
  6,126
  Tykkäykset:
  18,320
  Pisteet:
  1,286
  Venäläiset tähtäävät miehitettyyn kuulentoon joskus vuoden 2030 tienoilla. Ovat haeskelemassa tätä varten nyt uusia kosmonautteja.

  http://www.hs.fi/tiede/art-2000005127850.html

  Saapa nähdä miten tuossa käy. Nasan Orion lentää miehitettynä ennen tuota. Mutta mahtanevatko amerikkalaiset olla halukkaita laskeutumaan kuun pinnalle ? Ja yksityinen Space X meinaa jo ensi vuona lennättää turisteja kuun ympäri.
   
 7. Merten sheriffi

  Merten sheriffi Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  3,948
  Tykkäykset:
  2,983
  Pisteet:
  1,286
  Space X kuun ympäri yhtä todellinen kuin hyperloop juna Helsingistä Tukholmaan.
   
  Mikoyan, Fremen ja vlad tykkäsivät tästä.
 8. vlad

  vlad Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  17.01.2015
  Viestejä:
  4,582
  Tykkäykset:
  12,851
  Pisteet:
  1,286
  Itse laskisin tämän SpaceX:n "kuun ympäri lento" -puheet markkinointikikaksi. Yhtiö on kuitenkin tunnettu ja tiedetty, joten laskemalla mediaan "uutisen" tällaisesta tavoitteesta, yritys saa ruutu/media-aikaa ihan kiitettävästi globaalisti (ja ilmaiseksi). Uutinen ja sen ohella yritys on noussut esille kautta maailman merkittävissä medioissa, uutinen tultaneen nostamaan esille vielä useamman kerran esim. harvemmin ilmestyvissä erikoislehdissä (avaruus, tiede, tekniikka tms.) ja sen myötä näkyvyys saa jatkuvuutta. Saadakseen saman huomion, yhtiön olisi pitänyt laittaa likoon aika monta miljoonaa taalaa globaalisti, eikä tulos olisi siltikään ollut varma. Nyt yksi "uutinen" ja yhtiö saa globaalia näkyvyyttä käytännössä ilmaiseksi.

  Jos uutinen olisi ollut luokkaa "SpaceX:n tavoitteena lento kuun ympäri 2025 mennessä" se olisi huomioitu ja se olisi hyvinkin toteutettavissa oleva suunnitelma, mutta siihen se olisikin jäänyt. Mutta kun syötetään uutinen "turistilennosta kuun ympäri vuoden kuluttua", niin näkyvyys on aivan toista luokkaa - ja aika mitättömän vähän valtamedian puolella en kuulunut epäileviä kannanottoja. Uutinen myy!

  No, mielelläni olen väärässä tämän suhteen ja SpaceX kykenee lennättämään turisteja kuun ympäri vuoden kuluttua, mutta enpä kyllä löisi vetoa tämän lennon toteutumisen puolesta. Jotain merkittävää on jätetty kertomatta, jos lento ihan oikeasti olisi toteutettavissa.

  vlad
   
  Mikoyan, Sarek1, Merten sheriffi ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 9. tulikomento

  tulikomento Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  27.01.2015
  Viestejä:
  6,126
  Tykkäykset:
  18,320
  Pisteet:
  1,286
  Kovan luokan businessmies tuo Elon Musk kuitenkin on. Ja jos olen oikein ymmärtänyt, niin miehen päätavoite on koko aja ollut Mars eikä kuu. Eli tässä mielessä kuulento on mitä todennäköisimmin pr- ja mainoskikka. Ja kyllähän tuo onnistuessaan luonee painetta Nasan suuntaan. Meinaan siis että valtio tavallaan jää kakkoseksi yksityiselle sektorille.
   
  ctg, Sarek1, TBman ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 10. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  6,864
  Tykkäykset:
  2,104
  Pisteet:
  1,286
  Kapsuli on valmis. Heavy odottaa laukaisuaan. Joten kuulento on mahdollinen. Vaikka ensi vuonna.
   
  tulikomento tykkäsi tästä.
 11. Jukkis

  Jukkis Kapteeni Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  13.09.2012
  Viestejä:
  986
  Tykkäykset:
  845
  Pisteet:
  76
  Dragon v2 ei ole lentänyt vielä kertaakaan, nykyinen on pelkkä rahtialus ilman miehistön vaatimaa varustelua. Heavyn ensilento on siirtynyt syksyyn taannoisen räjähdyksen vuoksi, sillä SpaceX ei voi aloittaa Heavyn vaatimia muutostöitä laukaisualustalle 39A ennen kuin 9:n laukaisut voidaan siirtää korjatulle alustalle 40. Tämänhetkinen arvio 40:n paluusta käyttöön on heinäkuussa, ja Heavyn vaatimille muutostöille kuusi viikkoa.

  Niinpä taidan todeta, että lento kuun ympäri 2018 on juuri ja juuri mahdollisuuksien rajoissa. Se kuitenkin vaatii todella monien tähtien asettumista juuri oikein toteutuakseen.
   
  magitsu, peelo, Sarek1 ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 12. Rantojen mies

  Rantojen mies Kersantti

  Liittynyt:
  08.09.2015
  Viestejä:
  143
  Tykkäykset:
  162
  Pisteet:
  16
  Juuri näin. Arvelen lennon myöhästyvän hieman, mutta toteutuvan 2019. Kaikesta päätellen matkustajat, tulevat astronautit, ovat maksaneet jo kohtuullisen summan lennostaan ja aloittaneet valmistautumisprosessin.

  edit. En ole viime viikkoina ehtinyt seuraamaan uutisointia kovin tarkasti. Onko matkustajien henkilöllisyydestä tihkunut uutta tietoa? James Cameronia kovasti huhuttiin, ken elää, näkee.
   
  tulikomento tykkäsi tästä.
 13. tulikomento

  tulikomento Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  27.01.2015
  Viestejä:
  6,126
  Tykkäykset:
  18,320
  Pisteet:
  1,286
  Ei ole muuta kuulunut kuin huhupuhetta. Yksi jonka olen kuullut mainittavan on Dennis Tito. Eli ensimmäinen "avaruusturisti."

  https://en.wikipedia.org/wiki/Dennis_Tito
   
 14. Mainos 15. Slammer

  Slammer Eversti

  Liittynyt:
  17.07.2013
  Viestejä:
  1,702
  Tykkäykset:
  1,453
  Pisteet:
  316
  Muskin tyyliin ei oikein sovi se, että heitettäisiin markkinointimieleissä tavoitteita joihin ei todellisuudessa edes pyritä. Ja lyhytnäköistä se on vaikka joksikin aikaa saisikin huomiota. Sitä paitsi SpaceX on saanut Mars-haaveista ja toteutuneista lennoista enemmän näkyvyyttä.
   
  tulikomento tykkäsi tästä.
 16. Merten sheriffi

  Merten sheriffi Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  3,948
  Tykkäykset:
  2,983
  Pisteet:
  1,286
  Sikäli kyseenalaista lähettää sivilihenkilöstöä kauas avaruuteen jos ja kun sattuvat näkemään jotain mitä eivät saisi nähdä. Miten varmistaa vaitiolo havainnoistaan.
   
  Mikoyan tykkäsi tästä.
 17. peelo

  peelo Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  3,725
  Tykkäykset:
  1,874
  Pisteet:
  1,286
  Okei :D:D:D Mitähän siellä olis mitä ei sais nähdä? Natsien kuutukikohta?

  Kyllä avaruudessa saa lennellä ihan vapaasti ja niin paljon ku tykkää. Jostain syystä ihmisillä vaan ei haluja tuollaiseen.
   
  Teräsmies, Patu ja tulikomento tykkäsivät tästä.
 18. Merten sheriffi

  Merten sheriffi Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  3,948
  Tykkäykset:
  2,983
  Pisteet:
  1,286
  En lähde tuota asiaa sen enempää pohtimaan.
   
 19. peelo

  peelo Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  3,725
  Tykkäykset:
  1,874
  Pisteet:
  1,286
  No jos sut laukastaan tosta raketilla avaruuteen ja siellä sitte pienessä avaruuskapselissa tihrustelet pikkuruisista ikkunoista ulos niin et varmasti tule näkemään mitään muuta kuin maan, kuun ja auringon. Jos lento ei kohdistu kuuhun niin voi olla että sekin jää näkemättä. Ei ole mitään salaisia avaruusasemia.
   
  Teräsmies tykkäsi tästä.
 20. Merten sheriffi

  Merten sheriffi Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  3,948
  Tykkäykset:
  2,983
  Pisteet:
  1,286
  Tämä kuuluisi iltavapaiden folioihin mutta mistä hemmetistä tiedät?
  Oletko käynyt? Useat entiset astronautit kertoneet nähneen asioita joita sitoo ikuinen vaitiolo.
   
  Mikoyan tykkäsi tästä.
 21. peelo

  peelo Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  3,725
  Tykkäykset:
  1,874
  Pisteet:
  1,286
  Ovat kertoneet mitä? Eivät varmaankaan mitä ovat nähneet, eli pelkkää legendaa :D
   
  Teräsmies, VilleK ja Merten sheriffi tykkäsivät tästä.
 22. Slammer

  Slammer Eversti

  Liittynyt:
  17.07.2013
  Viestejä:
  1,702
  Tykkäykset:
  1,453
  Pisteet:
  316
  Nyt minuakin kiinnostaisi tietää mitä mystisiä havaintoja siellä on Sheriffin tietojen mukaan tehty.
   

Jaa tämä sivu