miheikki
Greatest Leader
Pysäyttelevä animaatio linkissä.
https://tekniikanmaailma.fi/muu-tek...tojen-kiertoradat/?shared=751182-fb4c73bd-500
Pysäyttävä animaatio paljastaa Pluton takana lymyävien satojen planeettojen kiertoradat
Me kaikki muistamme kouluajoilta kuvat aurinkokuntamme planeetoista: Merkuriuksesta, Venuksesta, Maasta, Marsista, Jupiterista, Saturnuksesta, Uranuksesta, Neptunuksesta ja kääpiöplaneetaksi sittemmin pudotetusta Plutosta.
Koulujen oppikirjoissam nämä yhdeksän taivaankappaletta kiersivät kauniisti aurinkoa kukin omalla kiertoradallaan.
Mutta jos katsoo aurinkokuntaa vähän kauempaa, tilanne näyttää vähän erilaiselta. Pluton takana olevan Kuiperin vyöhykkeen takana on joukko pieniä planeettoja, jotka muuttavat monella tapaa kuvaa aurinkokunnastamme.
Nyt julkaistu uusi video näiden löydettyjen taivaankappaleiden kiertoradoista antaa hyvän kuvan siitä, kuinka paljon näitä kääpiöplaneettoja oikeastaan onkaan.
Business Insider kirjoittaa, että kyseinen animaatio on tehty Universe Sandbox -nimisellä simulaattoriohjelmalla.
Jokainen kehä kuvaa taivaankappaleen kiertorataa, ja sisimmät kahdeksan kehää kuvaavat tuttujen taivaankappaleiden kiertorataa. Niiden ulkopuolella oleva sekasotku kuvaa kääpiöplaneettojen kiertoratoja.
Ohjelman luoja Dan Dixon sanoo, että kiertoradat perustuvat jatkuvasti päivitettyyn listaan taivaankappaleita, jotka ovat ehdolla saamaan kääpiöplaneetan tai jopa planeetan nimityksen.
Viime kuussa avaruusjärjestö Nasan tiedemiehet julkistivat julkilausuman, jossa ehdotetaan planeetan määritelmän uudistamista. Jos ehdotus menee läpi, aurinkokuntaamme tulisi yli 100 uutta planeettaa.
Uusia planeettoja olisivat jo kertaalleen planeetta-nimityksensä menettänyt Pluto, ja myös Maan oma Kuu.
Tutkijaryhmän esityksen ydinkohta on, että planeetoiksi voitaisiin laskea myös muutkin kuin aurinkoa kiertävät taivaankappaleet. Planeetan määrittely pitäisi siis riippua taivaankappaleen fyysisista ominaisuuksista eikä siitä, kiertääkö se tähteä.
https://tekniikanmaailma.fi/muu-tek...tojen-kiertoradat/?shared=751182-fb4c73bd-500