”Kauhea, kauhea asia” – Intialaissatelliitin tuhoutumisesta syntynyt avaruusromu uhkaa Kansainvälistä avaruusasemaa
Avaruusjärjestö Nasa moitti tiistaina voimakkain sanoin Intiaa, joka tuhosi ohjustestissä erään Maan kiertoradalla olevan satelliittinsa.
Satelliitin tuhoaminen synnytti noin 400 palaa avaruusromua, jotka ovat nyt Maan kiertoradalla ja uhkaavat Kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä olevia astronautteja.
Nasan johtaja
Jim Bridenstine sanoo The Guardianin mukaan, että satelliitti hajosi tuhoutuessaan osiin, jotka ovat vaarallisen suuria mutta liian pieniä seurattavaksi.
Nasa pystyy seuraamaan yli 10-senttisiä palasia, ja niitä on satelliitin tuhoutumisen vuoksi seurannassa noin 60. Suurin osa satelliitin hajoamisesta syntyneistä palasista on kuitenkin tätä pienempiä ja siksi niitä on mahdotonta seurata.
Intialaissatelliitti tuhottiin suhteellisen matalalla korkeudella, noin 300 kilometrissä, kaukana ISS:n ja useimpien satelliittien alapuolella.
Siitä huolimatta satelliitin palasista 24 ajautui ISS:n yläpuolelle.
”Oli kauhea, kauhea asia luoda tapahtuma, joka synnyttää avaruusromua Kansainvälisen avaruusaseman yläpuolelle”, Bridenstine
sanoo Space.comin mukaan.
”Tällainen toiminta ei ole sovitettavissa yhteen avaruuslentojen tulevaisuuden kanssa.”
USA:N ARMEIJA seuraa yli 23 000 Maan kiertoradalla olevaa objektia, jotka ovat kooltaan suurempia kuin 10 senttiä. Tähän joukkoon joukkoon kuuluu 10000 avaruusromupalaa. Näistä 3 000 syntyi kerralla vuonna 2007, kun Kiina tuhosi satelliitin 850 kilometrin korkeudessa.
Intian testin seurauksena ISS:n törmäysriski avaruusromun kanssa on kasvanut 44 prosenttia seuraavan 10 päivän aikana, Bridenstine sanoo.
Riski kuitenkin pienenee ajan kanssa, kun romua putoaa ilmakehään ja palaa.
Jopa törmäykset pienten esineiden kanssa ovat katastrofaalisia avaruudessa, koska esineet liikkuvat kiertoradalla niin nopeasti, 7,8 kilometriä sekunnissa.
Avaruusromun määrän kasvu huolestuttaa asiantuntijoita, koska törmäysten riski kasvaa. Pahimmillaan törmäykset saattavat synnyttää ketjureaktion, jossa yksi törmäys synnyttää niin paljon avaruusromua, että se synnyttää enemmän uusia törmäyksiä.