,
Päiväntasaajalla maanpinta liikkuu 465,1m/s. Matalalle kiertoradalle pääsyyn tarvitaan palttiarallaa 9300m/s nopeudenlisä. Eli tuo apu on semmoiset 5%, joskin rakettiyhtälön tyrannian vuoksi säästö raketin koossa tai hyötykuorman lisä on selvästi enemmän. Mutta onnistuu se kiertoradalle pääsy Israeliltakin, vaikka joutuvat laukaisemaan länteen Välimeren päälle ja ottamaan tuon nopeuden avun sijasta haittana.
Mutta! Laukaisun hinnassa polttoaineet tai valmistusmateriaalit on hyvin pieni murto-osa. Enin osa hinnasta tulee erikoiskykyjä omaavan henkilöstön palkoista sekä kehitystyön ja valmistuslaitteiden kustannusten kuoletuksista. Nuo riippuvat raketin koosta vain minimaalisesti. Sen lisäksi etenkin pienempien satelliittien omistajia kiinnostavat varsinkin napa-alueiden yli kulkevat radat. N.86° isommilla inklinaatioilla tuota alkunopeutta joudutaan jo vähentämään. Siispä naparadoille onkin halvempi laukaista lähempää napaa kuin päiväntasaajaa!
Pohjoisin tähän mennessä kiertoradalle laukaissut asema lienee Plesetsk, melkein 63°! Joensuun tasalla siis. Niin että ei Suomi nyt niin älytön paikka tuossa mielessä ole. Mutta onhan meidän maantiede vähän haastavampi. Pohjoiseen joudutaan lentämään Norjan ilmatilassa, tai laukaisemaan niin etelästä että ensimmäinen vaihe putoaa Lappiin. Etelään on tarjolla hyvin rajallinen valikoima suuntia. Kemi-Tornion seudulta Pohjanlahtea etelälounaaseen tai Turun seudulta Itämerelle vilkkaan laivaliikenteen sekaan.
Norjan pohjoisrannikko onkin tuolta kantilta erinomainen sijainti. Andøyan tutkimuskeskus yrittääkin houkutella laukaisuyrittäjiä asiakkaikseen. Sen sijainti on 69,3° pohjoista, Suomessa samalla korkeudella on mm. Halti-tunturi. Pohjois-Atlantin talvet voivat kyllä olla haasteellisia sopivien laukaisupäivien löytämisen kannalta. Suomen Lapin puolelle Skandit antavat suojaa pahimmilta myrskytuulilta. Se lienee paras kilpailutekijä, joka laukaisukeskuksen sijoittamiselle Suomeen on löydettävissä.
Eihän se selitäkään kaikkea, ja juuri siksi mm. kvanttipainovoimateoriat ovat fyysikkopiireissä kovan mielenkiinnon kohteena. Mutta varmaan tiesitkin, kun kerran Tri. Sabine Hossenfelderin kanavaa seuraat.