Avaruus


Yhdysvaltain ilmavoimien ministeri Barbara Barrett keskustelee avaruuden merkityksestä kansalliselle turvallisuudelle.
Entinen Suomen-suurlähettiläs muuten.

Itse keskustelussa ei mitään uutta sinällään, mutta Barrett otti jälleen puheeksi salaisten avaruusjärjestelmien julkistamisen tai ainakin osan järjestelmien olemassaolon tunnustamisen. Tarkoitus
olisi sekä toimia pelotteena, että helpottaa budjettipyyntöjä kongressin suuntaan ja kertoa kansalla mitä heidän rahoillaan on saatu. Barrett on puhunut aiheesta aiemminkin ja myös Trump on pari kertaa nopeasti viitannut puheissaan kykyihin joista mahdolliset viholliset eivät ole tietoisia. Barrett sanoo suoraan, että kaikki eivät ole edes osittaisen deklassifioinnin kannalla ja prosessi on kesken.

Siitä sitten spekuloimaan, mitä julkisuuteen tuodaan, jos kun tuodaan.
 

Uskomaton. Kuiberin Beltillä on niin monta miniplaneettaa että ei oikein pysty uskomaan. Sisäplaneetoilla ei ole mitään tälläistä koska suurimmat sirpaleet on kertyneet planeettoihin valmiiksi, mutta siellä aurinkokunnan rajoilla on uskomaton määrä materiaa.
 
Kuiperin vyöhyke on varsin laaja; ulkoreuna on yli 200 AU:n päässä auringosta (AU=tähtitieteellinen yksikkö; Maan keskimääräinen etäisyys auringosta). Eli kyllä sinne tavaraa mahtuu. On esim huomattavasti laajempi kuin asteroidivyöhyke Marsin ja Jupiterin välissä,
 
Kuiperin vyöhyke on varsin laaja; ulkoreuna on yli 200 AU:n päässä auringosta (AU=tähtitieteellinen yksikkö; Maan keskimääräinen etäisyys auringosta). Eli kyllä sinne tavaraa mahtuu. On esim huomattavasti laajempi kuin asteroidivyöhyke Marsin ja Jupiterin välissä,

Käyttämieni lähteiden (esim NASA) mukaan Kuiperin vyö ulottuu suunnilleen Neptunuksen radalta (30AU) noin 20-25AU eli ulkoreuna olisi jossain 50-55AU nurkilla. Mistä on tuo 200AU saatu ?

Tuon massan suhteen se todella on melkoinen, objekteja on jopa miljoonia, suurin osa pieniä, mutta on sieltä löydetty muutama miehekkään kokoinen kivi/jää pallero (läpimitta 20-200km)
 
Käyttämieni lähteiden (esim NASA) mukaan Kuiperin vyö ulottuu suunnilleen Neptunuksen radalta (30AU) noin 20-25AU eli ulkoreuna olisi jossain 50-55AU nurkilla. Mistä on tuo 200AU saatu ?

Tuon massan suhteen se todella on melkoinen, objekteja on jopa miljoonia, suurin osa pieniä, mutta on sieltä löydetty muutama miehekkään kokoinen kivi/jää pallero (läpimitta 20-200km)
Joo, minunkin lähteessäni (Wikipedia) puhuttiin muistaakseni noin 50 AU:sta, mutta reuna-alue ulottuu yli 200 AU:n päähän.
 
Joo, minunkin lähteessäni (Wikipedia) puhuttiin muistaakseni noin 50 AU:sta, mutta reuna-alue ulottuu yli 200 AU:n päähän.
200AU kuulostaa sopivalta hajanaisen kiekon ulkoreunaksi. Monesti se toki katsotaan Kuiperin vyöhykkeen osaksi tai jatkeeksi, mutta joskus omaksi jutukseen, mikä tietysti aiheuttaa epäselvyyttä vyöhykkeen koosta.

Ulospäin mennessä löytyy sitten järjestyksessä Hillsin pilvi, Oortin pilvi, kadonneet lentomatkatavarat, ja alue jonne kaikki terve järki on maailmasta kadonnut.
 
Myös Huitsin Nevada lienee sillä suunnalla.
 

1.14 kertaa meidän aurinkon kokoinen. Teoria on että kaksi valkosta kääpiöitä yhdistäytyi muodostaen tämän kummajaisen.
 
NASA said it has suspended work on building and testing the rocket and capsule for its Artemis manned mission to the Moon due to the rising number of coronavirus cases in the community.

The space agency is shutting down its Michoud Assembly Facility in New Orleans, where the Space Launch System rocket is being built, and the nearby Stennis Space Center, administrator Jim Bridenstine said late Thursday.

"The change at Stennis was made due to the rising number of COVID-19 cases in the community around the center, the number of self-isolation cases within our workforce there, and one confirmed case among our Stennis team," he said.

"NASA will temporarily suspend production and testing of Space Launch System and Orion hardware. The NASA and contractors teams will complete an orderly shutdown that puts all hardware in a safe condition until work can resume."

The Space Launch System is a powerful deep space rocket to transport astronauts to the Moon and beyond while Orion is the crew module.

The virus outbreak could hit US plans to return to the Moon by 2024.

"We realize there will be impacts to NASA missions, but as our teams work to analyze the full picture and reduce risks we understand that our top priority is the health and safety of the NASA workforce," Bridenstine said.

A manned return to the Moon is the first part of the Artemis program to set up a long-term colony and test technologies for a crewed mission to Mars in the 2030s.

Space-X jatkaa. Nasa stoppaa ULAn pykäämästä SLSää. Syvä huokaus... vittu.
 
Mitä pidemmälle asioita tutkitaan, laajenee myös käsitys. Ennen kuviteltiin että Aurinkokunta on planeetat ja muuta komeetta siellä ulkokehällä ja loppu avaruus tyhjää tähtien välillä. Nyt näyttääkin että ei avaruus olekaan niin tyhjä kuin on luultu. Niin tähtien kuin galaksien välillä näyttää olevan rojua aika paljon.
 
  • Tykkää
Reactions: ctg
Viinaa avaruudessa? (Kts. artikkelin loppuosa) Nyt poijjaat alkaa huikea avaruuskilpa kun koronan eristämät janoiset ryhtyvät kyhäämään peltipönttöraketteja avaruuspontikan hakua varten! (Missäs se ruutuvihko oikein olikaan... :cool:)
Maapalloa lähestyvä komeetta voi yltyä yhtä kirkkaaksi kuin Venus
https://yle.fi/uutiset/3-11272227
Jos paras ennuste toteutuu, täältä pohjoiselta pallonpuoliskolta nähdään komein komeetta pitkään aikaan.
Astronomia
24.3.2020 klo 20.39päivitetty 24.3.2020 klo 21.34
Vihreä Atlas valopisteiden täplittämässä avaruudessa.

Atlas-komeetta näkyy vihreänä kuvan vasemmassa yläkulmassa.Rolando Ligustri / CARA Project / CAST
13-3-5612056.jpg

Anniina Wallius



Jaa artikkeli Facebookissa401
Jaa artikkeli Twitterissä
Joulukuun lopussa havaittu komeetta Atlas, virallisesti C/2019 Y4, on kirkastunut niin odottamattoman vinhaa vauhtia, että kosmoksen kaukainen kiertolainen näkynee pian paljaalla silmällä.
Komeetat kirkastuvat lähestyessään Aurinkoa, mutta Atlas on ylittänyt ennusteet monisatakertaisesti. Vaikka kirkastumisvauhti on nyttemmin hidastunut, se on silti edelleen poikkeuksellisen nopea.
Jos sama jatkuu, Atlas vetää lopulta vertoja Venukselle, joka on ollut tänä keväänä iltataivaalla erityisen näkyvä.
Komeettojen jäästä, sorasta ja kivenmurikoista koostuva rakenne on kuitenkin hauras. Siksi Aurinko aiheuttaa kylmään tottuneille kulkureille usein ikäviä yllätyksiä, ja astronomit kehottavat varautumaan sellaiseen myös Atlaksen suhteen.
Seitsemän vuotta sitten pettymyksen tuotti Ison-komeetta, josta ehdittiin puhua jopa yhtenä ihmiskunnan koko historian komeimmista komeetoista. Aurinko repi lähelleen tulleen kiertolaisen hetkessä tomupilveksi.

John Read@JohnAaronRead

https://twitter.com/JohnAaronRead/status/1241733637294501889

Multiple images of Comet C/2019Y4 from last night using the Burke-Gaffney Observatory's social media controlled telescope. This gif uses images from various observers including: Mingxuan Sun, Dave Chapman, Jerry Deveau,and Eric Briggs). #StayHomeAndStargaze #Comet


26

16.29 - 22. maalisk. 2020
Twitter Ads -tiedot ja yksityisyys

Näytä käyttäjän John Read muut twiitit



Atlaksen arvellaan olevan osa hajonneesta isosta komeetasta, joka kiersi samaa kuusi vuosituhatta kestävää soikeaa rataa Auringon ympäri.
Atlas jäi taivaita tarkkailevan automaattisen ATLAS-järjestelmän(siirryt toiseen palveluun) silmään joulun ja uudenvuoden välipäivinä ollessaan Suuren karhun tähdistössä ja vielä hyvin himmeä.
Havaijilla sijaitseva järjestelmä on viritetty haravoimaan avaruuden kiviä. Tavoitteena on nähdä asteroidit viikkoja tai edes päiviä ennen kuin ne ovat lähimmillään Maata ja muodostavat mahdollisen uhkan. Toisinaan haaviin jää sattumoisin myös kaukainen komeetta.
Atlas ei käy likimainkaan niin lähellä Maata, että se olisi vaarallinen, ja toukokuun viimeisellä viikolla se jo suuntaa poispäin meistä. Lähimpänä Aurinkoa se on aivan toukokuun lopussa.
Atlas voi ainakin teoriassa näkyä ilman apuvälineitä jo vapunpäivänä. Tarkkailua kuitenkin haittaa se, ettei komeetta näytä tarkkarajaiselta, toisin kuin tähdet.
Vuonna 2015 toimintansa aloittanut ATLAS on havainnut 438:n Maata lähestyneen asteroidin joukossa 44 mahdollisesti vaarallista murikkaa. Se on pannut merkille myös 37 komeettaa.
Meidän pallonpuoliskoltamme katsottuna edellisestä kirkkaasta komeetasta on jo aikaa. Toissa joulun paikkeilla joku saattoi onnistua näkemään komeetta Wirtasen mutta vain himmeänä ja pyrstöttömänä suttuna.
Keväällä 1997 taivaalla näyttäytyi Hale-Bopp ja vuotta aiemmin Hyakutake. Sen huima pyrstö pyyhki yli puolikkaan taivaankannen, kun yöt olivat pimeimmillään. Ursa-järjestön(siirryt toiseen palveluun) sivulla on Suomesta otettuja kuvia.
Läheskään vastaavaa Atlaksesta ei sentään ennusteta, mutta kiinnostavaa on nähdä, mitä uutta tietoa se mahdollisesti tuo komeettatutkimukseen.
Eteläiseltä pallonpuoliskolta viime vuosikymmenellä nähdyn komeetta Lovejoyn tutkimuksissa(siirryt toiseen palveluun) havaittiin, että siitä irtosi etanolia eli juuri sitä samaa alkoholia, jota Maassa nautitaan eri tavoin laimennettuna ja maustettuna.
Kun Lovejoy oli aktiivisimmillaan, alkoholia sinkoutui avaruuteen ainakin 500 viinipullollisen verran sekunnissa, vertasi päätutkija Nicolas Biver tuolloin.

Havainto vahvisti sitä käsitystä, että juuri komeetat, aurinkokuntamme syntyaikojen jäätyneet jäänteet, voivat olla elämän käynnistymiselle välttämättömien orgaanisten molekyylien yhdistelmien lähde.
Lovejoy kiidätti mukanaan etanolin lisäksi muun muassa yksinkertaista sokeria, glykolialdehydiä.
 
Last summer, NASA put out a call for companies who would be willing to deliver cargo to a proposed station in orbit around the Moon, called the Lunar Gateway. On Friday, NASA announced that the first award under this "Gateway Logistics" contract would go to SpaceX.

The company has proposed using its Falcon Heavy rocket to deliver a modified version of its Dragon spacecraft, called Dragon XL, to the Lunar Gateway. After delivering cargo, experiments and other supplies, the spacecraft would be required to remain docked at the Gateway for a year before "autonomous" disposal.

“This contract award is another critical piece of our plan to return to the Moon sustainably,” NASA Administrator Jim Bridenstine said in a news release. “The Gateway is the cornerstone of the long-term Artemis architecture, and this deep space commercial cargo capability integrates yet another American industry partner into our plans for human exploration at the Moon in preparation for a future mission to Mars.”
 
Miten hyvin avaruusleffat pitävät paikkansa? NASA:n astronautti kertoi mielipiteensä Gravitysta ja Interstellarista
25.03.2020 21:03 | MUROPAKETIN TOIMITUS

35 vuotta lentäjänä ja astronauttina toiminut veteraani arvostelee avaruuselokuvia tieteen ja tekniikan näkökulmasta.
Vanity Fairin 35 minuuttia kestävällä videolla NASA:lla työskennellyt ja sittemmin jo eläkkeelle jäänyt astronautti Chris Hadfield kertoo työstään. Samalla hän kommentoi avaruuteen sijoittuvia elokuvia kuten Gravity, Passengers, Yksin Marsissa, Interstellar, Ensimmäisenä Kuussa, Hidden Figures, Ad Astra, 2001: A Space Odyssey ja WALL-E.
Seitsemällä Oscarilla palkitusta, Alfonso Cuarónin ohjaamasta Gravitystä Hadfield sanoo rakastavansa sen visuaalisuutta, mutta avaruusteknisesti siinä mennään monessa kohti mönkään. Tämä näkyy pelkästään jo siinä, mitä vauhtia astronauttien ohi viilettävä satelliitti kulkee – todellisuudessa sen nopeus on valtavan paljon suurempi. Lisäksi hän kertoo olevansa pettynyt siihen, millaiseksi Sandra Bullockin esittämä astronautti on elokuvassa käsikirjoitettu. Oikeasti astronautit eivät nimittäin käyttäydy lainkaan samaan tapaan.
Gravityä Hadfield kuitenkin kehuu siltä osin, ettei avaruuskävelyä ole hänen mukaansa koskaan elokuvassa esitetty niin kauniisti kuin siinä. Myös Matt Damonin tähdittämä Yksin Marsissa saa kehuja, samoin kuin NASA:n insinööreistä kertova Hidden Figures.
Katso astronautin mielenkiintoinen tiedekatsaus oheisesta videosta:
 
Back
Top