Painopisteen luominen ei edellytä taistelujärjestyksen muuttamista.
Mutta kummasti helpottaa jos sitä voi muuttaa joustavasti.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Painopisteen luominen ei edellytä taistelujärjestyksen muuttamista.
Mutta kummasti helpottaa jos sitä voi muuttaa joustavasti.
Millaista organisaatiota sitten on helppo tai vaikea muuttaa?
Vaikeaa se on ainakin sellaiselle jossa pyritään johonkin ennalta määrättyyn kokoonpanoon tai samanlaisten joukkojen muodostamiin kokonaisuuksiin.
Helppoa se on sellaiselle jossa pataljoonien tasolla kaikki voivat liittyä mihin tahansa prikaatiin tarpeen mukaan.
Niin kuin venäläinen mekanisoitu prikaati?
Tarkoitatko heidän omaa taisteluosasto konseptiansa vai mitä?
No hitto, se oli trikkikysymys, johon vastaaminen kyllä olisi leimannut sinut hupiukoksi. Alistuksissa on enemmän kyse kyvystä vastaanottaa se alistus. Vaikka geneerisellä jalkaväkiprikaatlla on kyky vastaanottaa alistuksina generiisiä jalkaväkipataljoonia ei se kykene ottamaan geneeristä panssaripataljoonaa, jollei sillä ole riittäviä tukiosia, koska se ei kykene huoltamaan sitä.
Nythän niitä panssareita jaetaan meilläkin maakuntiin joten kai jotain valmiuksia syntyy myös meillä, briteillähän kaikki pataljoonat sopivat yhteen ja tukevat osat kauhaistaan isosta yhteisestä poolista.
Eikä minulle tarvitse trikkejä sen kummemmin asetella, en väitä ymmärtäväni kaikkea ja muutan kantojani jos asiat perustellaan hyvin.
Eri asia siellä, kun panssarijalkaväki on isommassa roolissa ja ylipäätään paljon enemmän tuota kalustoa ja osaajia.
Kuten sanoin mikäli halutaan lisätä jotain on oltava kyky ottaa vastaan eli huoltaa ja johtaa. Kyse ei ole siitä, että esim. JK:lla ei voisi alistaa TULIJ, koska JK:lla ei ole raskaan naatteja tai PIONJ, koska ei ole putkiraivaimia. JK:lle ei voi alistaa vaikka ilmavalvontatutkaa, koska JK ei kykene liittämään sitä ilmapuolustuksen johtamisjärjestelmään.
Vaikka kylläkin venäläiset eivät enää paljoa käytä divisioonia
Kiitos kommentoijille palaamisesta asialinjalle.. viittaukseni NATOoon oli turha, mutta tiedän, että panssaridivisioonan palauttaminen organisaationimenä / rakenteena oli joidenkin tahojen unelmointia isommasta NATO yhteensopivuudesta. Samaan aikaan mm taktiset merkit muutettiin NATO malliin jne..
Kolmirakenteinen malli divisioonassa on ollut aika yleinen, toki kuten useeaan kertaan todettua, versioita on lukuisia. Suomessa jatkosodan lopussa divisioonissa oli vain kaksi rykmenttiä ja yksi erillinen pataljoona. Tähän syynä miesmäärän vähentäminen, kutenkin haluttiin säilyttää divisioonamäärä ja tukirakenteet. Tämä osoittautui huonoksi systeemiksi.
Neukkulassa divisioonassa oli yleisesti, ainakin paperilla, 4 rykmenttiä.. 2000 luvulla muistaakseni 3 MootJVD:ssa oli kirjoilla 4, muuten pääosin kolme.
Toisen ison sodan loppupuolella neuvostodivisioonassa oli n 9000 miestä kun parhaimmin varustetuissa SS-divisoonissa yli 20 000. Tukioraganisaatiolla oli taipumusta paisua kun taas eturivin taistelijoiden määrä suhteellisesti väheni muutamaan tuhanteen mosuriin.
Summa summarum; divisioona on hallinnollinen yhtymärakenne, joka yleisesti katsotaan olevan ensimmäien itsenäisiin soitatoimiin kykenevä organisaatiotaso ( siis suurvalta armeijoissa ). Divisioonarakenteesta on pyritty eroon monessa maassa kylmän sodan jälkeen, mm Venäjällä on panostettu taisteluosastorakenteeseen, kuten meilläkin.
Kolmirakenteesta vielä:
Hägglundin kirjassa kuvataan jenkkien normiratkaisua divisioonan yksiköiden käytössä ; kaksi eteen, yksi taakse.. joka tilanteessa.
Hyvää Uutta vuotta kaikille keskustelijoille..
Taitaa olla vähän liian iso luku noille moottoroiduille jalkaväkiprikaateille. Pari vuotta sitten Venäjällä oli tavoite saada muodostettua 33 moottoroitua jv-prikaatia ja 14 reservin moottoroitua jv-prikaatia. Tämä suurin piirtein kai saavutettiin, vaikka Moskovan lähistöllä sijaitsevat 2. (kaartin) moottoroitu jv-divisioona "Tamanskaja" ja 4. kaartin panssaridivisioona "Kantemirovskaja" evät koskaan ehtineet mukaan prikaativaiheeseen. Nyt noista mainituista prikaateista on joistakin muodostettu takaisin divisioonia, eli jostain on kyhätty vastaavasti rykmenttejä näihin. Venäjä ei kuitenkaan tässä välissä ole saanut merkittäväti lisää rahaa, eikä vanha kalusto lisäänny itsestään - eikä parane. (prikaatikokoonpanossa piti panssariprikaateita olla kaksi aktiivista ja yksi reservissä, tämä selvästi myöskin meni uusiksi jo sen vuoksi että 4. ei koskaan muuttunut prikaatiksi.)Vaikka kylläkin venäläiset eivät enää paljoa käytä divisioonia. Perusyksikkö noilla tuntuu olevan nyt se moottoroitu kivääriprikaati, jossa on tuo kolme mekanisoitua jalkaväkipataljoonaa, joita tuetaan panssarivaunupataljoonalla ja tykistörykmentillä. Mitä tässä näin kaavakkeen, jossa oli lueteltu noi moottoroidut kivääriprikaatit, niin niitä taisi olla siinä 70-90 välillä. En jaksanut tarkasti laskea. Sitten on vielä paljon pienempi määrä tankkiprikaateja, laskuvarjoprikaateja ja Spetznaz-prikaateja. Kaukana entisen Neuvostoliiton parista sadasta divisoonasta.
Perusyksikkö noilla tuntuu olevan nyt se moottoroitu kivääriprikaati,