DNA testi

EK

Kenraali
Euroopassa on aika kova kun voi jäljittää sukunsa vapaisiin talonpoikiin, Suomessa se on joillekin häpeä kun historian tietämys on olematon.
Vapaita talonpoikia nuokin, mutta niille (oletettu) sukuyhteys on kova juttu. Ja minun puolestani olkoon, ei se multa ole pois. Tosin joskus brassailen kännipäissäni suvun kantaisällä, joka sukutarinan mukaan karkotettiin laumasta pidettyään liian tiheään banaanitaukoja.

Omassa suvussani pystyy valitsemaan onko kantaisä hollantilainen aatelinen ja Kannaksen talonpoika. Riippuu siitä, haluaako tulkita sukunimen tarkoittavan tehtävää vai paikannimeä. :D Molempia tulkintoja suvun piiristä löytyy. DNA-testi toisi mielestäni tuohon aivan turhaa eksaktiutta.

Eikä tarkoitus ole irviä tai pilkata sukututkimusta kirkonkirjojen tai DNA-testien avulla. Päinvastoin mielestäni on hyvä, jos ihminen on kiinnostunut juuristaan. Lähinnä olen sisäisesti huvittunut, jos joku oikeasti leijuu jollain 1600-luvun aatelissukulaisellaan (kuten Paavo Lipposella oli aikoinaan vähän aistittavissa), koska sopivia linjoja seuraamalla niitä sukulaisia löytyy itse kenellekin.
 

Kent Uranium

Kapteeni
Minkälainen on "etninen suomalainen"? Eikö muutama vuosi sitten uutisoitu, että ollaan geeniperimältämme todella sekalainen kansa, ja että länsi- ja itäsuomalaisten ero geneettisesti todella suuri. Jos en väärin muista, niin lännessä oltiin sukua enemmän jopa hollantilaisille kuin itäsuomalaisille
Ja osassa Vuosaarta enemmän sukua somalialaisille.

Miten nämä myöhäisemmät muuttoliikkeet ja esim. 2ms jälkeiset väestöjen pakkosiirrot näkyvät noissa DNA tietojen yhteenvedoissa?
 

Talvela

Ylipäällikkö
Ja osassa Vuosaarta enemmän sukua somalialaisille.

Miten nämä myöhäisemmät muuttoliikkeet ja esim. 2ms jälkeiset väestöjen pakkosiirrot näkyvät noissa DNA tietojen yhteenvedoissa?

Missä yhteenvedoissa?
Somali näkyy somalina ja suomalainen suomalaisena. Itä ja länsisuomalaisten sekoittuminen näkyy kuten odotettavissa on jos sellaiset ovat sodan jälkeen pariutuneet.
 

Talvela

Ylipäällikkö
Mutta mikä näistä testeistä on nykytilanteessa järkevästi kattava/suomalaiselle? Nämähän kehittyvät koko ajan tarjonnaltaan?

Ei oikein innosta maksaa 40:kään, jos tuloksena on amerikan intiaania ja inuiittia..

FTDNA on paras koska siellä on eniten dataa eli muita testin ottaneita joihin sinun testiäsi verrataan, varsinkin muita suomalaisia.
Modernina aikana tapahtuneilla muuttoliikkeillä ei ole mitään merkitystä testien tulkintaan tai tarkuuteen, niistä selviää hyvin pian muinaisetkin muuttoliikkeet.
Jos autosomaali antaa jotain prosentteja tai promilleja jotain eksoottista asia vaatii yleensä tarkempaa analyysia aikatasosta ja niiden todellisesta merkityksestä.
Isä ja äitilinjat taas käyvät 100% tarkkuudella selville ja niillä pääsee kiinni omaan sukuhistoriaan tuhansia vuosia taaksepäin.
 

Talvela

Ylipäällikkö
Ja miellellään testatkaa ensin isovanhempianne, sitten vanhempianne ja vasta lopuksi itsenne, tästä on eniten apua niin omassa sukututkimuksessa kuin esihistorian ymmärtämisessä.
 

Sardaukar

Ylipäällikkö
Lahjoittaja

Betoni

Luutnantti
Vaikuttaa olevan N-L550? Kannattaa tilata Y-111 suoraan seuraavaksi, tosi kiinnostava haplo.
Katos sekö haplo ei näkynytkään nuissa kuvissa, oli kyllä tarkoitus ja se on N-M231. Pitää rajata vähän kuvia ja etenkään mitään dna osumalistaa ei kehtaa julkaista niin että nimet näkyy, ainakaan alle 150 vuotiaita.
 

Talvela

Ylipäällikkö
Lisää kaivamista..
No, silti löytyy sukulaisia varmasti kun tuo testaus on aika kattavaa meillä ja lisääntyy joka vuosi.

Suurimmalla osalla mielenkiinto on sukupuun rakentamisessa historiallisella ajalla, verraten ja varmistaen kirkonkirjojen ja muiden lähteiden paikkansapitävyys.
Toisia kiinnosta enemmän esihistoria ja kansakunnan syntytarina.
 
Top