Vonka
Supreme Leader
Ei varmasti olekaan ja siitä näissä vaaleissa tullaan kamppailemaan. Helpointa on jaaritella hunajaista vaaliretoriikkaa käsi muiden taskuilla. Myös kansalle hunajainen retoriikka "hyvinvointivaltiosta" on mieleen, koska se vaikuttaa konkreettisesti monen arkeen, toisin kuin abstraktilta tuntuva valtion velkaantuminen. Siinä luvussa on jo niin monta nollaakin perässä, ettei keskivertoäänestäjä kykene sitä ymmärtämään.
Perintövero herättää varmasti suuria intohimoja. Viime vuosina on arvioitu suurten ikäluokkien jättävän suuren määrän jättiperintöjä ja varallisuutta, joihin yhä kroonisemmasta rahapulasta kärsivä verottaja iskee varmasti ja kovalla kädellä. Monella puolueella on myös vankka ideologinen motiivi perintöverotuksen kiristämiseen, jonka oikeutus verhotaan klisheisellä höpinällä "tuloerojen kasvusta" ja "eriarvoistumisesta.
Aamen. Poliittiset mantrat ja konditionaalipuhe eivät muutu konkretiaksi ilman tervejärkistä valmistelua. Otetaan vaikka tämä "tarvitsemme pian insinöörejä ja teknikoita" ja poliitikko haluaa kirkkain silmin "lisätä maahanmuuttoa" tietämättä, mitä oikeastaan tarkalleen haluaa.
Otetaanpa yksi konkretia, tapausesimerkki, joka antaa suuntaa siihen, mitä ehkä pitää tehdä. Meillä on jatkuvasti 100 000 alle 26-vuotiasta nuorta ilman koulutus- tai työpaikkaa. No miksihän? Esimerkiksi ylioppilaista vain 16-18 prosenttia saa opiskelupaikan korkeakouluissa tai yliopistoissa. Ylioppilas voi hakea ylioppilaskiintiössä ammattikouluun, mutta perusaseteen opiskelijat ovat tietysti ensin. Suositun ammattikorkean sairaanhoitolinjoille voi päästä tuhansista ylioppilashakijoista jopa 400 pääsykokeeseen ja 90 sisään. Loput menköön McDonaldsiin tai työmarkkinatuelle, mikäli onnistuvat saamaan.
Samaan aikaan raahataan filippiiniläisiä ja espanjalaisia sairaanhoitajia maahan ja kielikursseille työntekijäpulan takia. Samaan aikaan kolme suurinta puoluetta ovat päättäneet leikata koulutuksesta vielä vähän lisää.
Me siis kykenemme Keskustan ja Kokoomuksen ja RKP:n poliittisen mantran mukaan tuomaan vaikka 200 000 ghanalaista maahan ja toivomme heistä tulevan meille insinöörejä, teknikoita ja sairaanhoitajia, mutta emme koulutettua sataatuhatta nuortamme hommiin?
Joku talousteoreetikko tilastoja tutkimalla esittää prognoosin, joka ei kohtaa käytäntöä. Mutta se, mitä pitää tehdä, on muuttaa koulutus tulevaan rakenteeseen ja antaa ylioppilaille enemmän mahdollisuuksia opiskella ammattikorkeakouluissa: koulutuspaikat oikeille aloille ja vaikka vähemmän lukioita sitten. Muuten tämä on aivan helkkarin absurdia. 60% ylioppilaista ei pääse mihinkään - joka jessuksen vuosi! Ylioppilaiden välitön pääsy jatko-opintoihin vaikeutuu vuosi vuodelta, millä on seurauksensa myös "työurien pidentymiseen", joka on juuri yksi mantra sekin...