Niin, samat tahot jotka vastustavat maahanmuuttoa, vastustavat myös kehitysapua ja kaikkea muuta Afrikkaan satsaamista. Tappaako nuo pitäisi?
Mikä olisi sinun ratkaisusi asiaan, kuinka ongelmasta selvittäisi?
Onko nykymuotoinen kehitysapu ratkaisu ongelmaan tai sen lisääminen?
Ei välttämättä tai oikeastaan voisin sanoa, että ei ole - nykymuotoinen kehitysapu on tullut tiensä päähän ja sen rakenteita pitäisi muuttaa radikaalilla tapaa ja tämän allekirjoittaa moni Afrikan mantereelta tuleva talousmies kuin myös useampi alueen valtion johtaja tai kv. organisaatioissa työskennellyt henkilö. Tilanne vaan taitaa olla se, että lännessä ollaan haluttomia muuttamaan järjestelmään, koska samalla se tarkoittaisi sitä, että omat virheet olisi tunnustettava ja tunnustettava se, että (osin ideologisvaikutteinen ja idealistinen) kehitystyö on rahojen heittämistä hukkaan. Ja samalla se voi tarkoittaa monen bisneksen päättymistä - kehitysapukin on tavallaan bisnestä ja sen ympärillä toimii verkostoituneita ihmisiä.
Tilanne ei myöskään ratkea sillä, että satoja tuhansia (jopa miljoonia) Afrikan mantereelta kotoisin olevia otetaan lyhyen ajan sisään Eurooppaan. Se ei muuta lähtötilannetta mantereella mihinkään suuntaan - vaikka tänne rahdattaisi sata miljoonaa neekeriä tilanne ei Afrikan mantereella yleisesti ottaen muutu mihinkään suuntaan (paikallisesti muutos voi olla hetkellisesti merkittävä), koska ne rakenteelliset ongelmat olisivat ja pysyisivät. Joko niitä on pyrittävä poistamaan tai jos se ei ole mahdollista, tunnustettava, että alkujaan mantereella on tehty niin räikeitä virheitä, että niiden korjaaminen ilman todella radikaaleja toimia voi olla mahdotonta. Antaa Kiinan yrittää...
Globaali vastuunkanto, valkoisen miehen taakka tms. ovat minusta vain tunteisiin vetoavaa tuubaa jollaisen avulla ei kuitenkaan ole mahdollista saada pysyviä tuloksia aikaan - kyse on liian ideologisesta toiminnasta ja liian idealistisesta ajattelutavasta. Jos heidän ajattelunsa eroaa meistä kuin yö päivästä (Afrikassa siis) niin ehkäpä asioita pitäisi tarkastella hiukan toisesta perspektiivistä ja olla tekemättä uudelleen niitä aiemmin tehtyjä virheitä.
Rahan lappaminen mantereelle ei näytä nostavat manteretta suosta, joskin on tunnustettava, että usean valtion kansantalous kasvaa vaikka Euroopassa tilanne on toinen. Tässä kohdin on sitten huomioitava se, että jos lähtötaso on murto-osa Suomen bkt:stä pienikin bkt:n kasvu näyttää huikealta vaikka todellisuudessa suurin osa väestöstä ei vuosiin pääse konreettisesti hyötymään tästä kehityksestä (tai vuosikymmeniin). Mutta pääsääntöisesti kehitysavun hyöty on suhteessa lapettuun rahamäärään varsin kehno, jos siis tarkastellaan vuosikymmenten aikaansaannosta ja huomioidaan kaikki oheistoimet (eli lainojen anteeksi antamiset tms.) Paikallista hyötyä on tapahtunut, opetusohjelmat ovat kantaneet hedelmää tms. mutta kaikki tämä vaatisi valtiolähtöistä sitoutumista paikallisilta, jos ulkom. työntekijät poistuvat ja projekti siirretään paikallisten harteille luvattoman usein tulos on romahdus tavalla tai toisella.
Ikävä kyllä heitä ei voi tappaa, mutta ei vastaus myöskään ole rahan lappaminen entiseen malliin alueelle vaan on ryhdyttävä miettimään aivan uutta ratkaisua - sellaista joka hyödyttää molempia/kaikkia osapuolia ja tähän pitäisi sitten saada sovitettua tiettyjä tullimuurien laskuja tms. toimia joiden myötä kehitysmaiden tuotteiden tuonti länsimaihin helpottuisi ja kun alueellinen tuotanto alkaa kehittyä, tuoda vientituloja maihin tilanne alkaa yhdeltä osalta kääntyä paremmaksi. Mukaan pitäisi siis tuoda alueellista bisnestoimintaa ja sitten valtiotasolla ryhtyä sellaisiin projekteihin jotka kantavat hedelmää pidemmällä aikavälillä eli koulutus, terveydenhuolto ja tasa-arvo ovat ne avainalat joihin pitäisi panostaa - muu voidaan antaa muiden hoidettavaksi (ja tämän jälkeen myös kehitysapua on mahdollista leikata olennaisesti).
Tietenkin voidaan kysyä, että onko meillä oikeus muuttaa näitä yhteiskuntia moderneiksi? Jos ne haluavat olla kleptokraattisia heimoyhteiskuntia joissa ajatellaan ensinnä omaa (perheen tai heimon tai klaanin) napaa ja tappaa muita joukoittain tai jättää muut osattomiksi niin miksemme antaisi heidän elää näin? Tosin tämän päätöksen seuraus on sitten se, että ongelma jatkuisi ennallaan - joten puuttumattomuuskaan ei voi olla ratkaisu tai sen toteaminen, että tehkööt kuten haluavat (yhteiskunnat eivät kenties olekaan samanarvoisia vaan toiset ovat parempia kuin toiset). Tai jos hyväksymme sen, että he elävät kuin pellossa ja heidän ongelmansa ovat pian meidän ongelmia niin tuolloin paras vaihtoehto on se, että heitä tulee tänne niin vähän kuin mahdollista.
Nykyinen meno ei voi jatkua kauan aikaa, nykymuotoinen kehitysapu näyttää tulleen tiensä päähän, miljoonien pakolaisten/maahanmuuttajien tulo Eurooppaan ei muuta ongelmaa käytännössä mihinkään suuntaan - se vain saa aikaan sen, että ongelmia tulee lisää tännekin. Jotain on tehtävä ja pian, eikä minusta mikään "taakan jako" ole vastaus kysymykseen "Kuinka ongelma ratkaistaan" - se on vain keino tasata ongelmaa, ei muuta.
vlad.