Eduskuntavaalit 2019

Seuraaviin vaaleihin asia ei ehdi, mutta vaalilainsäädäntöä voisi lähiaikoina tarkistaa. Sitä on yritetty, mutta kaikkien puolueiden mielipiteen saaminen uudistusten taakse on vaikeaa.

Useissa maissa on voimassa pienet puolueet pois sulkeva äänikynnys. Suomen järjestelmä on ymmärtääkseni poikkeus. Täällä riittää yhdenkin kansanedustajan saaminen valtiopäiville. Siinä hän sitten pyörii muiden jaloissa ja on olevinaan puolue. Se on oikeastaan aika kummallista. Ei edes useammalla eli 2, 3 tai 4 edustajan ryhmällä ole merkitystä. Ne voisi mielestäni hyvin jättää valtiopäiviltä pois. Suhteellisuuden vaatiminen on ”pehmoilua”.

Toinen kummallinen asia on vaalipiirien erilainen koko. Vaatimus pienimmästä äänimäärästä prosentteina on jo matematiikan perusteella erilainen eri kokoisilla vaalipiireillä. Tätä on mietitty työryhmissä, mutta viime aikoina vain Itä-Suomessa tehtiin muutos vaalipiirijakoon. Uusimaa on kovin suuri asukasluvultaan.
 
Suomi melkein korjasi äänijärjestelmää, jossa äänikynnystä olisi kompensoitu, mutta luonnollisesti tämä olisi hyödyttänyt enemmän pieniä puolueita ja isot puolueet hautasivat hankkeen. Naurettavana verukkeena oli, että "uusi ääntenlaskutapa olisi ollut liian mutkikas kansalaisille", ihan kuin keskiverto äänestäjä osaisi matemaattisesti nykyistäkään järjestelmää selittää paperilla.

Aina voi toki lohduttautua, että monissa maissa, esim. USA:ssa on järjestelmä joka olisi pitänyt museoida jo 50 vuotta sitten.
 
Joo ei se ole niin iso ihme, että USA on niin toksisesti kahtiajakautunut js polarisoitunut politiikassa kun vallassa on vain kaksi puoluetta, jotka molemmat pyörivät siinä 50% tienoilla esim. Kongressin jäsenten määrän tienoilla. Kun toinen puolue voittaa, niin on mahdollista, että saavat määrätä menon totaalisesti yksin, jos sattuvat saamaan Senaattiin ja Edustajainhuoneeseen enemmistöt Presidenttiyden kera. Siinä sitten oppositio ei pysty tekemään oikein mitään, jos vallassa oleva puolue pitää rivinsä kurissa. Ei se ole ihme, jos tällainen järjestelmä polarisoi, koska keskustelua ja muiden mielipiteiden kuuntelua ei tarvitse tehdä niin kuin meillä, koska meillä on realistinen maksimi yhdelle puolueelle se 25% paikoista.

Ja se vielä, että Presidentti muodostaa hallituksen, mikä ei välttämättä ole se demokraattisin vaihtoehto, kun ottaa huomioon, että meillä sen tekee puolue, joka sai suurimman edustajamäärän.
 
Useissa maissa on voimassa pienet puolueet pois sulkeva äänikynnys. Suomen järjestelmä on ymmärtääkseni poikkeus. Täällä riittää yhdenkin kansanedustajan saaminen valtiopäiville. Siinä hän sitten pyörii muiden jaloissa ja on olevinaan puolue. Se on oikeastaan aika kummallista. Ei edes useammalla eli 2, 3 tai 4 edustajan ryhmällä ole merkitystä. Ne voisi mielestäni hyvin jättää valtiopäiviltä pois. Suhteellisuuden vaatiminen on ”pehmoilua”.
Oletpa harvinaisen oikeassa tässä asiassa. Esimerkki äänikynnyksestä löytyy läheltä, Ruotsista. Ja realismia on myös, ettei meillä mitään muutosta ole näköpiirissä, sillä puoluekentän pienempi pää estää kaikki uudistukset jos joku äänikynnystä ehdottaisi.
 
Ei ollut Rinteellä paras päivänsä eilen. Hän sai tuomion hovioikeudessa.

Rinne määräsi aikanaan työnseisauksia metsäteollisuusyritysten tehtailla ja toimipaikalla noudattamatta laissa määrättyä kahden viikon ennakkoilmoitusaikaa. Hän rikkoi törkeästi työriitojen sovittelusta annettua lakia, sai tuomion 2016, josta valitti hoviin.

Nyt tuli tuomio. 20 päiväsakkoa + 16 000 oikeudenkäyntikulut yhteensä käräjiltä ja hovista. Rinne yrittää saada isot hänelle määrätyt isot rapsut ammattiliiton maksettavaksi!!!!

Lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila on niinikään osoittautunut samanlaiseksi hevosmieheksi. Hän on tuhonnut toimistonsa maineen, blokannut somessa edeltäjänsä, joka yritti kysyä asiallisen kysymyksen jne. Kurttilakin pyrkii SDP:n ehdokkaana nyt sitten.

Milläs Rinne näitä maksaisikaan, kun miehen omien sanojen mukaan suurimmat "sijoitukset" ovat auto ja vene.

Siitä vaan ääntä antamaan näinkin osaavalle miehelle, saadaan talous nousuun.
 
Milläs Rinne näitä maksaisikaan, kun miehen omien sanojen mukaan suurimmat "sijoitukset" ovat auto ja vene.

Siitä vaan ääntä antamaan näinkin osaavalle miehelle, saadaan talous nousuun.
Sakkoja ei käsittääkseni voi siirtää muiden maksettavaksi. Ei edes firman, mutta eiköhän Rinne ole sen verran vakaavarainen, että saa lainan jos säästötililtä ei löydy sopivaa summaa.
Hyvä päätös, toivottavasti saa seuraavan AY-pomon miettimään tekojaan.
 
Rinne on sentään ihan oikea rikollinen..eikä pelkästä mielipiteestä sakotettu kuten esim. Halla-Aho.
Eihän Jha:a mielipiteestä sakotettu. Sen ilmaisu vaan ylitti laillisuuden rajat.
Mutta juu, ihan oikein Rinteelle. Vaan nopeasti tuokin uutinen laantui. Tuo nimittäin oli oikeasti kovemman luokan päätös. Liittopomo järkkäsi lainvastaisen lakon.
 
Ei oikein jää muita vaihtoehtoja kuin äänestää perussuomalaisia. Ikävää mutta niin se on.
Sitä pitää äänestää minkä asia ja ohjelma tuntuu eniten vastaavan omia ajatuksia. Täydellisesti ei tietenkään natsaa minkään puolueen kohdalla.
Perussuomalaisten äänestämisessä ei ole mitään ikävää (y)
.
 
Ehkä on tullut luettua liikaa yleisten keskustelujen mamumamumamu-juttua.

Jotakuinkin 3 vuotta olen odotellut että kokoomus jämäköityy. Minulla tulee rajat vastaan. Toki seuraava hallitus voi olla vasemmistovetoinen ja vieläkin pahempi mutta ihmetellään sitä Suomen luisua sen jälkeen. Eivät tätä kehitystä ainakaan perussuomalaiset aloittaneet vaikka heitä tullaan syyttelemään ihan joukolla.

Kokoomus meni jossain vaiheessa rikki. Mutta niinhän ne menee autotkin. Uusi vaan tilalle. Kolmekymmentä vuotta tulikin ajeltua, yläkouluikäisestä asti. Silloin kokoomus oli laatua. Jämäkkä ja hieno kuin Raimo Ilaskivi.
 
Viimeksi muokattu:


ikavakioitu-tyollisuusaste-15-64-951x665.png


Hieman pidemällä välillä sama asia. Mielestäni antaa paremman kuvan.
 
Nyt kun Orpo ja Sipilä pääsevät juhlimaan noususuhdanteen suotuisilla talousvaikutuksilla, meidän tavallisten kansalaisten pitää olla jalat maassa ja todeta,
että suunnilleen kaikki hallituksen aika on mennyt kikyyn (eli työmarkkinoiden edelleen rapauttamiseen), soteen ja kepun vallan sementointiin maakunta"uudistuksella".
Puhumattakaan lukuisista erilaisista takaisinvedetyistä, onnettoman huonosti valmistelluista lakiesityksistä.
Enkä edes aloita Bernerin monista liikenne"uudistuksista", masentuisin vain liikaa.....

PS. Tuo Passin esittämä käppyrä oikeastaan kertoo koko tarinan, nyt päästiin edes takaisin suunnilleen samalle tasolle kuin oltiin edelliselläkin suhdannehuipulla 2008.
 
Back
Top