Kun otetaan huomioon sekin että nykyisen kaltainen vapaa globaali internet on tiensä päässä noin 20 vuoden päästä ja tilalla on muutama verkkoympäristö jossa "samanmieliset" maat säilyttävät yhteytensä. Maailma siis jakautuu muutamaan ympäristöön jotka sulkevat ulos ne, jotka eivät kuulu kavereihin. Pienimuotoisia esimerkkejä meillä on jo niistä maista jotka ovat rajoittaneet kansalaistensa nettiyhteyksiä.
Jo nyt kannattaa miettiä kauas ja muodostaa käsitys siitä, minkä nettiympäristön piirissä Suomen halutaan olevan.
Hyvin todennäköisesti internet ja kaikki muutkin mediareitit tullaan rakentamaan esittämälläsi tavalla.
Olen itsekin luennoinut ja kertonut ihmisille tästä nimenomaisesta aiheesta jo internetin alkuajoista lähtien.
Oma näkemykseni on kaikessa yksinkertaisuudessaan se että virtuaaliset tiedonsiirtoväylät tulevat saamaan tulevaisuudessa (periaatetasolla) samanlaisen hallinnon kuin ihmisten reaaliset kulkuväylät sekä niillä tapahtuvat liikennemuodot, niiden käyttötavat, säännöt, valvonta sekä erilaisiin prioriteetteihin perustuvat käyttö-/kulkuoikeudet jne.
- esimerkiksi tällaisia hyvin suojattuja sekä täysin eristettyjä tiedonsiirtoverkkoja on toki jo olemassa monenlaisissa käyttäjäympäristöissä.
- tulemme saamaan "yleisen internetin", joka noudattaa kulku-/käyttöoikeuksia kuten nykyisen reaalimaailman Schengen-sopimus..tällaisen alueen sisällä ei ole "rajatarkastuksia".
- nopeita ja valvottuja yhteyksiä hankitaan tulevaisuuden tietoverkossa kuten nykyään reaalimaailmassa ajettaessa maksulliselle moottoritielle.
- tietoverkoissa tullaan ottamaan käyttöön myös enemmän sääntöjä ja valvontaa. Kuten tieliikenteessä on nopeusrajoituksia, yksisuuntaisia teitä, pakollisia pysähtymisiä ja luonnollisesti liikennepoliisin suorittama valvonta sääntöjen noudattamisesta.
- analogia virtuaalisiirtotien vs. reaalimaailman välillä löytyy esim. yksityistiestä, jonka liittymässä on puomi. Sisään pääsee vain avaimella. Tämä topologia on jo käytössä miljoonissa ns. "palomuureilla" suojatuissa lähiverkoissa sekä myös useimmissa kotiliittymissä.
- jatkossa tullaan ottamaan käyttöön myös pääsyoikeuksia (niitä on jo käytössä lähes kaikissa kaupallisissa järjestelmissä, pankit, yms.) Ns. "esineiden internet" on vain pientä alkusoittoa.
- esimerkiksi haluttaessa päästä käyttämään venäläisiä palveluita tai Venäjältä länsimaiden "schengen-verkkoon" tarvitaan "passi" jonka avulla saa oikeuden rajat ylittävään liikenteeseen (nämäkin ovat olemassa)
Kaikkia tuollaisia on jo olemassa ja lisää tulee koko ajan. Järjestelmät sekä erilaiset liittymä-/päätelaitteet jne. tulevat kehittymään sekä uusiutumaan yhä paremmiksi kaikilta osiltaan ja ominaisuuksiltaan.
- on helppo ennustaa että virtuaaliset siirtotiet (erilaiset informaatioväylät, internet mukaan lukien) muuttuvat paljon jo seuraavien kolmenkymmenen vuoden aikana (siis esim. vuonna 2050 ollaan erittäin paljon pidemmällä kehityksessä).
Kaikessa informaation välittämisessä ollaan vielä hyvin alkutaipaleilla ja käytössämme on erittäin alkukantaisia laitteita sekä järjestelmiä. Eihän siitä ole kuin vaivaiset 30 vuotta kun Gorbatshov soitti Suomen vierailunsa aikaan Nokian kenkäpuhelimella Moskovaan.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli...soittaa-ensimmaisen-kannykkapuhelunsa/4601790
- kunhan mennään jokunen vuosi eteen päin niin ihmiset saavat aivan uudenlaisia välineitä keskinäiseen viestimiseensä..
- nykyään alkaa jo hieman kyllästymään "älypuhelimiaan" räpeltäviin ja tuijottaviin ihmisiin..
- ravintolassa, raitsikassa tai missä tahansa suurin osa läsnäolevista on kuin zombeja, pienen ruutunsa vankeina.
Mutta aikansa kutakin..