Timo Soinilta jäätävä kuitti Jussi Halla-aholle: ”Kaikki ei ole sitä miltä näyttää”
(KUVA: JOHANNES KOTKAVIRTA / IS, MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA)
Julkaistu: 27.4. 5:16
Politiikan jättävä Timo Soini ei usko, että ”
fillarikommunistin näköinen” Jussi Halla-aho pysyy viittä vuotta perussuomalaisten johdossa. Hänen mukaansa puolue on nyt oikeistolaisempi – eikä Teuvo Hakkarainen sovi Brysseliin.
ILTA-SANOMAT tapasi ulkoministeri
Timo Soinin tällä viikolla New Yorkissa.
Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja sanoo, että hän ei Halla-ahon perussuomalaisissa enää tunnista omaa puoluettaan, vaikka monet samat ihmiset vaikuttavat sen riveissä edelleen. Uudesta eduskuntaryhmästä Soini sanoo tuntevansa ”paria lukuun ottamatta kaikki”.
–
Se porukka on radikaalimpi, eikä yksikään Smp-taustainen ehdokas päässyt läpi.
PERUSSUOMALAISET syntyi vuonna 1995, kun
Veikko Vennamon perustama Suomen maaseudun puolue ajautui konkurssiin. Vennamon puolue ajoi nimensä mukaisesi maaseudun ja köyhän kansan asiaa, ja perussuomalaiset jatkoi tätä työtä.
– Nykyinen perussuomalaiset on oikeistolaisempi, myös talouspolitiikaltaan.
Eikä se ole enää kristillis-sosiaalinen kuin omana aikanani.
Puolue ajaa edelleen esimerkiksi autoilijoiden asiaa.
Mutta Soinin tavaramerkiksi muodostuneet letkautukset – soinismit – eivät enää leviä mediassa ja kannattele puolueen sanomaa.
Soinin ideoita oli esimerkiksi tukea autoilua nimittämällä pyöräilijöitä fillarikommunisteiksi.
Nykyisen puheenjohtajan vakava naama ei tällaisiin ilmaisuihin taivu.
– Halla-aho ajaa itse fillarilla ja näyttää fillarikommunistilta olematta sellainen. Kaikki ei ole sitä miltä näyttää, Soini heittää ja röhähtää nauramaan.
KATOLISTA uskoa tunnustavan Soinin aikana puolue omaksui kristillis-konservatiivisen arvopohjan. Tämä perintö alkaa olla historiaa.
–
Minun aikanani puolueella oli hyvin selkeät käsitykset esimerkiksi avioliitosta. Ei perussuomalaiset tule enää kyseenalaistamaan näitä asioita, Ville Taviot ja muut tulevat nielemään nämä trans-jutut koukkuineen ja karvoineen.
Oikeaa laitaa edustaville perussuomalaisille Soinilla on nimi valmiina:
fetissioikeisto.
Nimeltä hän mainitsee Halla-ahon lisäksi kansanedustajat
Juho Eerolan,
Olli Immosen ja uutena nimenä eduskuntaan nousseen
Veikko Vallinin.
–
Nämä ihmiset ovat aina halunneet olla oikeistolaisia mutta eivät ole oikein kelvanneet kokoomukseen koulutuksen ja hygienian puutteen vuoksi.
Nykyisten perussuomalaisten näkyvin sanoma on erityisesti islamilaisista maista tulevan maahanmuuton ja monikulttuurisuuden vastustaminen.
– Siinä se ihmiskuva on tavallaan vinksallaan.
Omana aikanani islam ei ollut sellainen mörkö kuin se on nyt. Ja heille uskonto ylipäätään on mörkö, Soini sanoo.
Katolista uskoa tunnustava Timo Soini sanoo, että reissussa ollessaankin hän pyrkii hiljentymään joka päivä. New Yorkissa tällä viikolla hän suuntasi Saint Agnesin kirkkoon.
Soini sanoo näkevänsä merkkejä siitä, että perussuomalaisissa oltaisiin siirtymässä islamin vastustamisesta myös kristinuskon, esimerkiksi lestadiolaisten aggressiiviseen vastustamiseen.
– Monet siellä näkevät uskonnon menneen ajan takapajuisuutena.
Mukana on myös seksuaalivähemmistökavereita, jotka katsovat että konservatiivinen, vanha perussuomalaisuus sulki tämän fetissioikeistolaisuuden pois. Nyt se on sallittua perussuomalaisissa.
USKONNONVASTAISUUTTA Soini näkee myös kohussa, joka syntyi vuosi sitten hänen osallistuttuaan virkamatkalla Kanadassa abortinvastaiselle marssille. Tapauksesta kanneltiin oikeuskanslerille, joka piti Soinin toimintaa ongelmallisena, muttei lainvastaisena.
Soinia tapahtunut painaa selvästi edelleen.
– Sehän oli ruma prosessi. Ei niilläkään, jotka sanoivat minun vahingoittaneen Suomen mainetta, ollut minkäänlaista näyttöä sellaisesta. Ei täällä maailmalla sitä kukaan tiennyt, eikä yksikään eurooppalainen kollega. Se oli sisäpolitiikkaa ja ikävä operaatio.
Soini sanoo olleensa valmis eroamaan tehtävästään, jos päätös olisi ratkaistu häntä vastaan. Uskontoon liittyvistä periaatteita hän ei ole valmis joustamaan.
– Sellainen mentaliteetti minulla oli, että olisin todella lähtenyt.
MITÄ Soini sitten aikoo seuraavaksi? Pitää pitkän kesäloman, seurata jalkapalloa, käydä raveissa ja kirkossa, olla perheensä kanssa. Ja seurata eurovaaleja, vaihteeksi yleisön joukosta.
Soinin aikana perussuomalaiset teki EU:ssa yhteistyötä
Nigel Faragen ja brittikonservatiivien kanssa. Halla-ahon puolue taas pyrkii Italian
Matteo Salvinin ja muiden äärioikeiston edustajien seuraan. Edessä voi olla tämän porukan eurojytky.
– Pidän ihan mahdollisena, että perussuomalaiset on suurin puolue eurovaaleissa, Soini sanoo.
Yhdeksi läpimenijäksi Soini ennustaa
Teuvo Hakkaraista, joka on eduskunnassa kamppaillut alkoholismia vastaan ja saanut tuomion edustajakollegan ahdistelusta. Soini sanoo toivoneensa, ettei perussuomalaiset hyödyntäisi Hakkaraista äänten keräämisessä eurovaaleissa.
–
Teuvolla on ansionsa ja hän on työllistänyt enemmän ihmisiä ja maksanut enemmän veroja kuin moni punaviherveivikaula tulee ikinä tekemään. Mutta Brysselin ja Strasbourgin käytävät ovat väärät käytävät hänelle. Oikeat ovat eduskunnan ja sahan käytävät. Tämän sanon ystävyydellä.
Omia tulevaisuudensuunnitelmiaan Soini ei ennen ulkoministeripestin päättymistä halua lähteä avaamaan.
–
Sanotaan, että nimeä ei ole paperissa mutta suuntia alkaa olla.
HOTELLILTA Soini suuntaa läheiseen Saint Agnesin kirkkoon ja kello viiden jumalanpalvelukseen. Reissussa ollessaan hän sanoo pyrkivänsä ehtiä hiljentymään joka päivä.
– Uskonto on sellainen asia, että se tuppaa laimenemaan, jos sitä ei harjoita.
Soini astuu sisälle, polvistuu ja tekee ristinmerkin ja käy sitten penkille istumaan. Kirkkosalissa New Yorkin hälinä vaihtuu rauhaan ja hiljaisuuteen.
–
Uskonto on kulkenut mukana ja se on aina ollut tärkeä osa identiteettiä. Väitän sen auttaneen minua pysymään järjissäni tämän poliittisen uran ajan, Soini sanoo jälkeenpäin.
– Uskonto on sellainen asia, että se tuppaa laimenemaan, jos sitä ei harjoita, Soini sanoo.
Nuoruudessaan Soini on kertonut haaveilleensa jopa papin urasta.
– Kiinnostaisi se vieläkin, mutta se ei ole mahdollista, kun on naimisissa, pian 57 vuotta täyttävä Soini sanoo.
Mutta kiinnostavaa tekemistä entiselle puheenjohtajalle löytyy varmasti. Kutsuja puhetilaisuuksiin putoilee,
populismin tuntijalle riittää tulevina vuosina kysyntää.
Soini vaikuttaa olevansa sinut itsensä kanssa.
–
Minua ei varmaan usko kukaan maailmassa, mutta en minä ole katkera. Olisin tietysti toivonut, että tämä homma olisi mennyt toisella tavalla ja että puolue olisi ottanut toisen suunnan. Mutta pitää tajuta, että sitä oli aikansa pelissä mukana, voitti aikansa, ja sitten pitää antaa olla.
Johannes Kotkavirta
Politiikan jättävä Timo Soini ei usko, että ”fillarikommunistin näköinen” Jussi Halla-aho pysyy viittä vuotta perussuomalaisten johdossa. Hänen mukaansa puolue on nyt oikeistolaisempi – eikä Teuvo Hakkarainen sovi Brysseliin.
www.is.fi