Markkinatalous Viro, kansanrintama Suomi

Olli Herrala Toimittaja, Kauppalehti
AVAINSANAT
Virossa äänestäjät kannattavat tervettä taloutta ja reipasta kapitalismia, mutta toisin ovat asiat Suomessa. Me rakennamme kansanrintamaa.
Viron kansa ymmärtää kauppaa ja merenkulkua, mutta suomalaiset antavat äänensä varkaille.
Saimme juuri tietää, että markkinaliberaali reformipuolue vankisti asemaansa Viron suurimpana puolueena. Demarit menettivät paikkoja, mutta virolaisäänestäjien viisaudesta on muitakin merkkejä: vihreitä ei päästetty koko parlamenttiin.
”Markkinaliberaali” on Suomessa jokseenkin tuntematon käsite, koska äänestäjät suosivat muiden rahoja varastavia ja jakavia puolueita. Pikantti Suomi-piirre on se, että suurin punavihreä riemu syntyy jonkun toisen rahojen ottamisesta.
Muulla ei veroja takuuvarmasti korottavien puolueiden suosiota voi selittää. Sosialidemokraattinen puolue esittää vero-ohjelmassaan, ”kuinka varoja siirretään niitä tarvitseville.” Tässäpä koko idea lyhykäisyydessään: jaetaan kutistuvaa kakkua.
Sosialidemokraatit puhuvat ”eriarvoistumisesta” ja ”tuloerojen kasvusta”, mutta tilastoista niille on paha löytää perusteita. Siksi puolue sanookin, että ilmiöt ovat piilossa ”numeroiden takana”. Kommentti sopii puolueelle, joka ei anna taloudellisten seikkojen sotkea ideologisen rummutuksen rytmiä.
”Meillä on huippuasiantuntijoita valtiovarainministeriössä ja talouspolitiikassa, mutta pelkästään talous ei voi ohjata kansakunnan tulevaisuutta”, aprikoi Sdp:n puheenjohtaja
Antti Rinne HS:n haastattelussa (28.2.).
Rinne ei HS:n haastattelussa hyväksynyt sellaista ajattelua, että ”kamreeri tulee ja sanoo, mihin rahat riittävät”. Kommentti on tyhmä jopa demarin suusta, koska talouden tosiasioiden torjuminen on varma tie tuhoon.
Pääministeriyttä kuin koira suolivasua kyttäävä Rinne lähetti haastattelussa selkeän viestin äänestäjille. Veroja korotetaan maassa, joka jo nyt kärsii maailman kireimpiin kuuluvasta konfiskaatiosta. Ääni demareille, vihreille ja muulle vasemmistolle on ääni rahojen varastamiselle.
Vaurastuminen työnteolla on jo valmiiksi tehty Suomessa vaikeaksi, sillä palkkatulojen verotus on kansainvälisesti vertaillen ennätysmaisen ankaraa. Näin tilannetta kuvaa oikeustieteen tohtori
Janne Juusela.
Joten totta kai demari lyö lisää verolöylyä, koska sillä hillitään ”eriarvoisuutta” ja vastataan jopa ilmastonmuutokseen. Omistajia ja yrittäjiä eli hyvinvoinnin tosiasiallisia luojia demari lupaa lyödä kuin vierasta sikaa.
Tohtori Juusela sen sanoo: tavallisten kansalaisten työn, yrittämisen ja sijoittamisen ennätysankara verottaminen on verojärjestelmän merkittävin ongelma.
Ja tätä rakenteellista ongelmaa demarivetoinen kansanrintama haluaa kärjistää, sillä on ilmeisen tärkeää, että köyhtyvä kansa pysyy vaalikarjana.