Eduskuntavaalit 2019

Tutkijat: Sdp voi vielä horjahtaa ja perussuomalaiset nousta kärkeen

Minna Karkkola / Talouselämä / Alma Talent
Luotu:
10.4.2019 14:22


Perussuomalaiset voi yltää jopa kärkipaikkaan eduskuntavaaleissa, arvioivat politiikan tutkijat Johanna Vuorelma ja Karina Jutila. Molemmat pitävät kuitenkin todennäköisimpänä skenaariona sitä, että sdp on vaalien ykkönen.

Tampereen yliopiston tutkijatohtori Vuorelma analysoi jo Ylen kannatusmittauksen aikaan, että tilanne on auki. Perussuomalaiset nousi ensimmäistä kertaa Jussi Halla-ahon aikana yli 15 prosentin kannatukseen Ylen gallupissa, joka julkaistiin pian kaksi viikkoa sitten 29. maaliskuuta perjantaina.

Perussuomalaisten nousutrendi näkyy myös Alma Median gallupissa, joka julkaistiin maanantaina. Tuorein gallup on Helsingin Sanomilta, ja se ilmestyi tiistaina. Siinä perussuomalaiset ylsi 15 prosentin kannatukseen.


"Perussuomalaisten nousu suurimmaksi puolueeksi ei ole mitenkään mahdoton skenaario, kun katsoo kannatuslukuja, mutta on siinä kuitenkin vielä aika paljon kirittävää", Vuorelma sanoo Talouselämälle.

Vuorelman mukaan demareiden kärkipaikka ei näytä enää niin vahvalta kuin aiemmin, koska kärki on niin tiivis. Hän huomauttaa, että tutkimusten perusteella tiedetään, että moni tekee äänestyspäätöksensä vasta viimeisellä viikolla ja toisaalta liikkuvia äänestäjiä on paljon.

"Se pitää asetelmat kyllä auki."

Paljon riippuu Vuorelman mukaan siitä, kuinka hyvin perussuomalaiset saa äänestäjät liikkeelle vaalipäivänä. Sitä on ollut aiemmin vaikea ennakoida. Vuorelma huomauttaa, että sdp:llä taas kaikkein terävin kannatus voi sulaa vaalipäivää kohti mentäessä.

Vuorelma arvioi, että perussuomalaiset haalii ääniä etenkin nukkuvilta äänestäjiltä. Kärkenä ovat maahanmuutto ja ilmastonmuutos. Perussuomalaiset tarjoaa ainoana vaihtoehdon ilmastoskeptikoille, sillä kaikki muut suuret puolueet ovat sitoutuneet ilmastotavoitteisiin.

Sdp on pitänyt kärkisijaa sen verran kauan, että Vuorelma pitää kuitenkin todennäköisimpänä sitä, että sdp menee kärkeen, mutta ero seuraavaan puolueeseen ei ole kovin suuri. Kärkipäähän voi sijoittua näissä eduskuntavaaleissa poikkeuksellisesti jopa viisi puoluetta, kun aiemmin kaulaa muihin on kiskonut kaksi tai kolme puoluetta.

Johtaja Karina Jutila e2 Tutkimuksesta sanoo, että juuri tänään hän uskoo sdp:n voittavan vaalit.

"Sipilän hallitus on varsin epäsuosittu ja silloin oppositiosta perinteisesti haetaan vastavoimaa. Nykyisistä oppositiopuolueista vahvoilla ovat tässä mielessä sdp ja perussuomalaiset. Mielenkiintoisinta on nähdä, mihin saakka loppukiri ja äänestysaktiivisuus vie perussuomalaiset."

Kärkipaikkaa uhkaavat Jutilan mukaan vain kokoomus ja perussuomalaiset, jonka trendi on kiistatta nouseva gallupeissa.
"Se edellyttäisi aikamoisia tapahtumia sunnuntaihin mennessä – emämokausluokkaa Rinteeltä vaalitenteissä"

"Minulla on se käsitys, että kyllä ne hyvän tuloksen sieltä tekevät", Jutila sanoo perussuomalaisista.

"Se liittyy paitsi pettymykseen ja epävarmuustekijöihin maailmassa kolmanneksi siihen, että heillä on monipuolisempi kasvogalleria kuin heillä oli Soinin aikana. Silloin Soini oli selkeä tähti."

Jutila mainitsee Laura Huhtasaaren, joka sai nostetta presidentinvaaleista, Jussi Halla-ahon, joka on menestynyt vaalitenteissä sekä Teuvo Hakkaraisen, joka on kansanmies ja helposti samaistuttava henkilö monelle suomalaiselle. Jutila muistuttaa, että puolue viehättää myös rasistisesti ajattelevia suomalaisia.

Voiko perussuomalaiset nousta toiseksi?
"Mielestäni se on mahdollista."

Voiko perussuomalaiset nousta kärkisijalle?
"Se edellyttäisi varmaan aikamoisia tapahtumia sunnuntaihin mennessä. Emämokausluokkaa Rinteeltä vaalitenteissä ja suuren hämmennyksen herättämistä."

Mahdottomana Jutila ei kuitenkaan perussuomalaisten kärkipaikkaakaan näe, sillä politiikka on tänä päivänä niin nopealiikkeinen laji ja nyt kansalaiset ovat hereillä ja kuuntelevat poliitikkoja. Jutila arvelee, että neljännes äänestäjistä miettii vielä valintaansa.

Jotta sdp voisi pudota kärkipaikalta, tarvitaan Jutilan mielestä kuitenkin melkoista kirivaihetta perussuomalaisilta, huippuonnistumista kokoomukselta ja epäonnistumista demareilta.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/27...omalaiset-nousta-karkeen#.XK30HId_YeA.twitter
 
Minä en ole Persu, enkä äänestänyt eilen Persua. Äänestin kd:a. Joo, mutta silti jopa minä olen kyennyt näkemään, että Persuja kohdellaan metian taholta kuin paskaa. Ja näimpä metia on tehnyt ihan itse kattauksen, joka sataa osan suoraan Persun laariin. Ei siinä ole tarvittu Kremlin ohjetta eikä mitään muutakaan sivusta tullutta lisää, kyllä metia voi marssia vaalien jälkeen peilin eteen, ripottaa ylleen tuhkaa ja repiä ihokkaansa.

Metia iha ite on valmistanut pöydän Halla-aholle. Halla-aho voi kerätä Pääsiäisaterialle 12 opetuslastaan. Vaalidebatista valmistettiin jo otsikkotasolla sekava mökeltävä näytelmä: ilmastovaalit!!! Nakattiin Persun käteen kaksi ylimääräistä ässää ja jokeri. Mutta sitä metia saa, mitä itse tilaa.

Mulla ei ole mitään Persun nousevaa kannatusta vastaan, vaikken voikaan puoluetta kannattaa syistä, jotka ovat omiani.

Vaaleista uhkasi tulla maahanmuuttovaalit, jolloin Perussuomalaiset olisivat olleet todella vahvoilla. Media halusi tämän estää. Media ajatteli, että Perussuomalaiset ovat yhden asian liike, ja jos se yksi asia (eli maahanmuutto) saadaan sivuutettua, niin he eivät pärjää vaaleissa. Täytyi keksiä korvaava aihe, josta media voisi tehdä vaalien pääteeman. Keksittiin ilmastovaalit! Täydellinen idea, Persut eivät ymmärrä tästä mitään!

Mutta Mestari oli kaukaa viisas, ja tajusi, että suomalainen ei tule koskaan vapaaehtoisesti luopumaan autostaan, tuosta vapauden ja vapaan liikkuvuuden ikuisesta symbolista. Siispä kun muut puolueet alkoivat kilpailla sillä, kuka uskaltaa kieltää autoilun aikaisemmin ja jyrkemmin, niin Perussuomalaiset irtautuivat eduskuntapuolueiden ilmastokonsensuksesta ja alkoivat kulkea omaa tietään. Mestari oli mestari haistamaan, mihin suuntaan tuuli on kääntynyt, ja päätti olla kansan puolella ilmastoelitistejä vastaan.

Media epäonnistui täysin vaalivaikuttamistrityksessään: ovatpa nämä sitten maahanmuutto- tai ilmastovaalit, niin molemmat satavat Perussuomalaisten laariin.

Muiden puolueiden elitistiset johtajat ovat niin kauaksi vieraantuneet kansasta, etteivät tajunneet, että ulostulot, joilla he yrittivät lisätä kannatustaan (esim. ns. ilmastoteot), itse asiassa aiheuttivat kannatuksen laskemisen ja äänten vuotamisen näissä kahdessa pääteemassa ainoan vaihtoehdon tarjoavalle Perussuomalaiselle puolueelle!

Meneekö 20% rikki?
 
Ei se ainakaan sinulle merkitse mitään!
Kyllä se mitään merkitsee, mutta yläpuolelta löytyy kyllä muutamia muita tekijöitä.
Esimerkiksi tänään asioin töiden puolesta Suomessa syntyneen musliminaisen kanssa. Puhui hyvää suomea.
Vaikea laittaa häntä etnisyytensä vuoksi jotenkin vähäarvoisemmaksi kuin Teuvo Hakkarainen.

Arvostan mm. Paavo Susitaivalta. Hän suhtautui kansallissosialistien rotuoppeihin kielteisesti.
 
Kyllä se mitään merkitsee, mutta yläpuolelta löytyy kyllä muutamia muita tekijöitä.
Esimerkiksi tänään asioin töiden puolesta Suomessa syntyneen musliminaisen kanssa. Puhui hyvää suomea.
Vaikea laittaa häntä etnisyytensä vuoksi jotenkin vähäarvoisemmaksi kuin Teuvo Hakkarainen.

Arvostan mm. Paavo Susitaivalta. Hän suhtautui kansallissosialistien rotuoppeihin kielteisesti.
Mikäs vika rotuopeissa on? Ei olisi suomessa länsirannikolla blondeja niin paljon kuin nyt on, ellei rotujalostusta olisi tehty.
 
Matkustelu ja yms. hedonismin tavoittelu on lisääntynyt, kun ihmisten jokapäiväinen, rutiininomainen arki ei enää maistu markkinatalouden piirissä. Elintason nousu on tapahtunut elämän laadun kustannuksella. Elämän laatu on normaalisti löytynyt kulttuurin piiristä eikä Internetistä.
Viihdetarjonta on lisääntynyt valtavasti. Lopulta samasta huvin ja nautinnon hakemisesta on kysymys, katsotaanpa sitten netin kautta amerikkalaista koripalloa vai mennäänkö rekikyydillä työväentalolle kuuntelemaan Rautavaaran iltamia.

Kosketuspinta muun maailman kanssa on vaan aivan eri tasolla.
 
Toivon sydämmestäni, että PS kannatus olisi vähintään 17%. Tärkeintä minulle olisi Kokoomuksen ohittaminen kannatuksessa. Jonkin verran tunnen kaiken maailman johtajaa sekä muita isokenkäisiä. Järjestään ovat siirtyneet kannattamaan persuja Kokoomuksen sijaan.
 
Viihdetarjonta on lisääntynyt valtavasti. Lopulta samasta huvin ja nautinnon hakemisesta on kysymys, katsotaanpa sitten netin kautta amerikkalaista koripalloa vai mennäänkö rekikyydillä työväentalolle kuuntelemaan Rautavaaran iltamia.

Kosketuspinta muun maailman kanssa on vaan aivan eri tasolla.

Huomattavaa tässä kaikessa on kulttuurin ja profiitin erottaminen toisistaan. Kun kulttuuria tehdään profitin takia niin silloin kaikenmaailman tilintarkastajat kertovat miten kulttuuria tehdään saavuttaakseen parhaimmat profittimarginaalin ja suurimman yleisön vrt. että kulttuuria "tuotettaisiin" jonkin tietyn, mahdollisesti melko suppean yleisön makunystyröitä varten. Ja itsehän tunnustan, mutta en varsinaisesti kannata Rautavaaran Parhaimpia ja muita Länkipohjan asukkien kulttuurinhimot tukahduttavia kulttuuriteoksia.

Kulttuuritarjontaa on tällä hetkellä paljon, mutta itse en koe näitä kovinkaan tärkeintä vaan itseasiassa jopa vahingollisina tietyssä mielessä. Kulttuuritarjontaa voidaan melkein pistää viimeisen 10-20 vuoden ajalta takaisin sinne röörin mistä ilmestyivätkin.
 
Rita Kostama, kristitty ja kotoisin Ruandasta? Ohoh! Tuohan on joku Benin salainen ase :D

Kostama Rita #nro153 retweeted
Atte Kaleva Atte Kaleva
@AtteKaleva Jan 29
Emme lähtökohtaisesti halua maahamme yhtäkään sellaista henkilöä, jolle pitää vastaanottokeskuksessa erikseen kertoa, ettei täällä saa seksuaalisesti hyväksikäyttää lapsia tai raiskata naisia. 1/2

Vaalivuosi joten ei uudelleentwiittaile enää Katju Aroa :D
tai enää tätä trollia:
Kostama Rita #nro153 retweeted
Mikko Kosonen Mikko Kosonen
@JacquesBoissons 22 Jun 16
Hyvää lomaa kansanedustajille. Toivottavasti vietätte aikaa perheenne kanssa kuten muutkin. Tai ei KAIKKI muut, esim pakolaiset.
 
Viimeksi muokattu:
Melkein jopa sääliksi käy simonia. Valtiotieteiden kandidaatti jo kohta kymmenen vuotta, mitähän meinaa tulevaisuudessa tehdä. Omaa rahaa vaaleihin pistänyt 16000e ja tuskin tälle on mitää hyvä veli paikkaa valmiiksi. Ne on varattu maisterille.

Kaveri voi minun puolesta syödä kilon paskaa. Oli yhtä vatun hymyä, kun loikasi johonkin Fazerin Sinisen Kommunistiseen Jaostoon ja vielä äänestäjille "vattuux menit äänestämään"-terveiset.
 
Back
Top