Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Epäsuora tuli - kranaatinheittimet, tykit ja raketinheittimet

Viestiketju osiossa 'Taktiikka ja strategia' , aloittaja RPG83, 03.07.2014.

 1. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  920
  Pisteet:
  1,286
  Miten vertailisitte kranaatinheittimiä, tykkejä ja raketinheittimiä keskenään?

  Minulle kranaatinheittimet ovat jalkaväki(/jääkäri)komppanian ja jalkaväkipataljoonan aseita, orgaanisesti niihin kuuluvia. Ilmeisesti parhaita komponetteja suomalaisessa epäsuorassa.

  Tykit taas ovat prikaatin kalustoa, miksei armeijakunnankin. Joissain tilanteissa taisteluosastokin voi toki hyötyä niistä. Mahdettiinko 122 mm haupitsit osoittaa alueellisille taisteluosastoille ihan sattumalta? Onhan niissä kantamaa, mutta olisi voinut luulla, että ennemmin olisi lisätty 120 mm heittimien määrää - vaan ehdittiinkö 120 Krh/40 jo sulattaa? Siinä olisi yksi selitys.

  Raketinheittimet ovat armeijakunnan ja prikaatin kalustoa. Niillä pystytään aiheuttamaan suuri tuhoa nopeasti suurelle alueelle. Miinuspuolena ne eivät kykene jatkuvaan ampumiseen, vaan ovat kertakäytön jälkeen helposti kymmeniä minuutteja hiljaa. Sama toki koskee myös perinteistä vedettävää tykistöä, joka joutuu siirtymään pois vastatykistöuhan alta, mutta telahaupitsi on tässäkin suhteessa nopeampi laite kuin raketinheitin.


  Miksi raketinheittimet eivät ole saavuttaneet suurempaa suosiota lännessä? Venäjällähän niitä on laitettu mukaan vähän joka pumppuun, mutta miksei lännessä? Olettaisin, ettei raketinheittimillä ei ole merkittävästi suurempaa varoetäisyyttä kuin 155 mm tykistöllä (400-500 m).

  Mielestäni raketinheittimillä on monia etuja tykkeihin nähden. Olen lukenut, että saman vaikutuksen saamiseen tykeillä joudutaan ampumaan isomman rahan edestä kranaatteja kuin raketinheittillä raketteja. En nyt löytänyt lukuja tähän hätiin, mutta ainakin älyasepuolella tämä pätee: Excalibur (155 mm tarkkuusammus) maksaa noin 50 000 dollaria. GMLRS-raketti maksaa vain noin 100 000 dollaria, vaikka se kantaa huomattavasti isomman lastin tytärammuksia kuin Excalibur (404 vs. 65) huomattavasti pidemmälle etäisyydelle (70 km vs. 40 km). Osaltaan tämä johtunee elektroniikasta, joka on helpompi sijoittaa rakettiin kuin kranaattiin, mutta uskoakseni tulokset ovat silti raketinheittimen eduksi tyhmilläkin ammuksilla.
   
  Second tykkäsi tästä.
 2. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,423
  Tykkäykset:
  6,569
  Pisteet:
  1,286
  Kannattaa lukea uusin Suomen Sotilas. Siinä on paljon asiaa juurikin heittimistä ja epäsuoran sopimisesta tähän uuteen taistelutapaan.

  Uskoisin, että taisteluosastot saivat 122:t koska niitä oli. Niitä on nyt luokkaa patteristo per pataljoona ja siihen lisäksi se vahvistettu heitin komppania 120:iä. Em. lehdestä löytyy myös hyvä syy miksi tuota tykistöä on pataljoonassa, eikä vain heittimiä senkin edestä.

  122 nyt vaan on aika kätevä hommassaan. Kantamaa voisi olla enemmän ja kranaateilla enemmän tehoa, mutta toisaalta se kykenee ampumaan laajemmalla sektorilla, joten sopinee hajautettavaksi paremmin. Ylemmän portaan tykistön pitää kyllä olla pitempi kantamaista.

  Veikkaisin, että tykistö edelleen kuskaa räjähteitä maastoon halvemmalla kuin raketinheittimet. Etäisyyden lisääntyessä ja halutun kaliberin kasvaessa rakettien etu kyllä lisääntyy, mutta uskoisin tyhmien ammusten ollessa kyseessä tykistön pitävän puolensa kuudentuuman tai alle -luokassa.

  En oikeastaan näe pointtia vertailla Excalibur:n rypäleammusta GMLRS:n vastaavaan. Kumpikin on käsittääkseni kylliksi tarkka kolkkaamaan yksittäisen tankin sirpalekärjellä, joten kuulosta hieman oudolta asevalinnalta. Toisaalta nykyään on kehitteillä PGK -sytytin, joka maksaa n. $3000 (tai tämä on ainakin tavoite), pitäisi sopia kaiken tyyppisiin 155 millisiin kranaatteihin, joissa on sopivat kierteet. Ei ole yhtä tarkka, mutta laukausten tarkkuus on kerralla samaa luokkaa etäisyydestä huolimatta, kuin jos ampuisit vain 5 kilsan päästä tyhmällä ammuksella.
   
 3. Mainos 4. VUps

  VUps Majuri

  Liittynyt:
  08.09.2013
  Viestejä:
  1,439
  Tykkäykset:
  1,387
  Pisteet:
  156
  Jos unohdetaan äly- ja erikoisammukset, niin raketinheittimillä on ammuttu aluemaaleja. Kranaatinheittimistöllä tuetaan jalkaväkeä, missä sen muita tykistöaseita lyhyemmät varoetäisyydet ja parempi liikkuvuus ovat avuksi. Tykistö taas tehoaa parhaiten linnoitteita ja suojarakenteita vastaan suuremman sirpalekokonsa ansiosta. On vaikea ajatella raketinheittimistöllä saatettavan jalkaväen hyökkäystä tai muodostettavan estettä. Kannattaa ehkä tutustua tykistön historiaan ensimmäisessä maailmansodassa, jossa nykyaikainen epäsuoraatulta ampuva tykistö sai suurelta osin muotonsa.
   
 5. Second

  Second Eversti

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  1,600
  Tykkäykset:
  191
  Pisteet:
  316
  Raketinheittimistön yksi etu on jumaliton tulen tiheys, joka siis tykistöhommissa tarkoittaa sitä että amitsuunia saadaan mahdollisimman paljon mahdollisimman lyhyessä ajassa kohteeseen. Joka taas tarkoittaa kovempia tappioita, kuin että sama määrä tavaraa ammutaan pidemmän ajan sisällä. Tätä kautta raketinheitin voi hyvinkin olla taloudellisempi vaihtoehto. Toki vaihtoehtona on käyttää usemapaa tykkiä saman maalin ammuttamiseen. Mutta se taas altistaa nuo tykit vastatykistön tulelle eikä tulenjohdon kannalta välttämättä kovinkaan helppo homma organisoida.

  Tietääkseni Venäläisten raketti-toimisten aseiden ja vehkeiden hallinta oli/on paljon korkeammalla tasolla. Esim juuri missään muualla ei ollut jalkaväellä rakettitoimista "sinkoa" kuin Venäjällä.

  jotenkin minusta tuntuu että varoetäisyyksiksi saa laittaa ainakin puolet lisää, ainakin kun käytetään bulkki-raketteja. No, minun tieto perustuu 2ms aikaan, google vaikenee.
   
  TT tykkäsi tästä.
 6. hessukessu

  hessukessu Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.05.2010
  Viestejä:
  2,064
  Tykkäykset:
  669
  Pisteet:
  636
  Tässä piilee muuten paljon viisautta. Raketinheittimessä on liikkuvuutta ja tulivoimaa julmetusti samassa paketissa, joten niitä ei tarvita niin paljon saman tulivaikutuksen aikaansaamiseksi. Säästetään tykkien ja miesten määrässä ja sitä kautta kerrannaisvaikutuksena todella monessa muussakin asiassa ja paljon. Vaikea edes arvioda, kuinka paljon, mutta jos nyt lasketaan, että yksi raketinheitin kunnon ammuksineen vastaa ehkä 6 tykin tulistusta, niin onhan tuossa iso säästö...MYÖS kokonaistaloudellisuuden puolelta, koska 6 tykin ostaminen, huolto, korjaaminen ja ylläpito sekä ammushuolto ja niiden kuljettimetkin maksavat! Nopeasti liikkuva raketinheitin on lisäksi todella hankala maali viholliselle, toisin kuin hitaasti liikuvat tykit. Eikä vain siksi, että sen saa lähtökuntoon ammunnasta hetkessä, vaan myös siksi, että se ampuu nopeasti koko lastinsa taivaalle toisin kuin tykki. Kantamakin on piru vieköön parempi kuin haupitsilla ja yleensä myös parempi kuin kanuunalla.

  Ongelmana on toki tuo tarkkuus, mutta uskoisin sen gps-ohjattujen rakettien ansiosta olevan hoidettavissa aika hyvinkin nykyään.

  Ajatelkaapa, miten paljon huollon ja muun osalta säästettäisiin, jos heivattaisiin tykit pois (no ainakin haupitsit!) ja tilalle lisää 120mm krh:ta ja raketinheittimiä? Olisihan se valtava muutos ja tykistöaselaji varmasti pelästyisi hirveästi juu, mutta uskoisin silti, että se olisi järkevämpi ratkaisu...jos rahaa olisi siis... Jatkossa tykistössä ei olisi mitään muita kuin 120mm krh:t, sekä raketinheittimet ja ylijohdon alaisuudessa kaikki 155mm kanuunat. Thats it. Helpottuisi huolto kummasti ja äijiä vapautuisi muihin tehtäviin.
   
 7. Ottoville

  Ottoville Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.12.2010
  Viestejä:
  2,170
  Tykkäykset:
  4,200
  Pisteet:
  636
  Miten nyt?

  Viimeksi kun puhuttiin uudesta taistelu tavasta niin ”Suomen sotilas” tyrmättiin täysin tietolähteenä.
  Lähinnä tuli mieleen että on rikollinen jos lehden nimen edes mainitsee.
  Eikä se sovi ainakaan miksikään tietolähteeksi.
  Vaikka sen artikkeli pitikin suurin piirtein paikkansa.
   
 8. Samses

  Samses Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  14.10.2012
  Viestejä:
  2,983
  Tykkäykset:
  2,540
  Pisteet:
  636
  Yksi ero tykin ja raketinheittimen välillä on vaurioherkkyys vastykistötulen iskiessä, ja tässä asiassa etu on tykillä. RakH:n ohuet putket ja alla yleensä oleva ajoneuvo rikkoutuvat sirpaleista todella herkästi siinä, missä vedettävä tykki vielä porskuttaa ainoan vaurion ollessa naarmuja maalipinnassa.
   
  Second tykkäsi tästä.
 9. CV9030FIN

  CV9030FIN Kenraali

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  2,369
  Tykkäykset:
  5,131
  Pisteet:
  636
  Suomen sotilaan informaatioarvo on samaa luokkaa Iltalehden/sanomien kanssa eli hiukan Seiskaa parempi...
   
  Samses tykkäsi tästä.
 10. Second

  Second Eversti

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  1,600
  Tykkäykset:
  191
  Pisteet:
  316
  No olipa hyvä että peruin tilauksen :p

  Siis juu, olen aiemmin kuullut ja ehkä vähän itsekin huomannut, että jos SS:n toimittajakunta saa jonkin välineen omiin näppeihinsä käytännön testaukseen niin teksti on yleensä hyvää. Teoria puolen jutut on sitten vähän niin ja näin. Esim BMP-3 ja sen hurri-rouskun, mikä lie VC tai WC tai CW, välinen arvostelu tulee mieleen. Jota en toki itse lukenut, mutta jota juuri arvosteltiin siitä että kun paperitietoihin pohjautuen kirjoitetaan niin ihan kaikki näkökohdat ei tule kirjatuksi. Ja voi kysyä että miten pienen lehden henkilöstö joista kukaan ei tietääkseni edes panssarijoukoissa oli palvellut voi edes asiantuntevaa tekstiä kirjoittaa.

  Toisaalta esim PPSH:n ja Suomi-KP:n välinen arvostelu taas oli rrrrrrrrrrrrautaaaa.
   
 11. Second

  Second Eversti

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  1,600
  Tykkäykset:
  191
  Pisteet:
  316
  Menee wanhan muisteluksi mutta @Tvälups kertoili tuosta vaurioherkkyydestä jotakin ja niitä tykkejä ei tosiaan ampumalla saa paskaksi, jos ei nyt ihan täysosuma tule. Tätä on testattu ihan siten että tykit (patteri?) pistetty asemiiin ja rytkytetty sitten tätä tykistön tulella. Jos oikein muistan* niin joku yksittäinen osa meni yhdestä tykistä rikki, olisiko ollut joku suuntaamiseen liittyvä.

  Toki miehistö saattaapi loppua kohtuu nopeastikin :)... Eiku :(

  *Wanhaa perinnefoorumin aikaista asiaa!
   
 12. hessukessu

  hessukessu Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.05.2010
  Viestejä:
  2,064
  Tykkäykset:
  669
  Pisteet:
  636
  Mitäs shaissea tämä nyt on? MLRS ainakin on kauttaaltaan panssaroitu, teloilla kulkeva ajoneuvo, jonka rakettikasetit ovat nekin panssarin suojassa. Rakettien kärkiosatkin ovat, rakettikasetistahan pitää nostaa suojus ylös ennen kuin voi ampua, toisin kuin vaikka Gradilla jossa koko höskä on vain peltiputkia tavallisen kuorma-auton lavalla. Tykki puolestaan voi selvitä sirpaleista, mutta ne tuhat apulaitetta eivät. Hajautetussa asemassa oleva tykki on ilman paikannuslaitetta tai tykkikohtaista laskinta kaput. Samoin on se kuorma-auto, jolla sitä pitäisi sieltä viedä toiseen asemaan. Niistä suojattomina hyppivistä tykäreistä nyt puhumattakaan.
   
  RPG83 tykkäsi tästä.
 13. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,423
  Tykkäykset:
  6,569
  Pisteet:
  1,286
  Ja kuinkahan helppo nuo paikannuslaitteet ja laskimet on sitten tuhota? Itse en tiedä, mutta em. lehdessä oli kuva tästä uudesta päätteestä (ahjo?) ja uskoisin sen olevan ruggeroitu ja jos se menee poteroon ukon kanssa, niin saa muuten aika lähelle tulla, ennen kun se tuhoutuu.

  Kuorma-autot taas saa ajaa kauemmas kun niitä ei satu tarvitsemaan.
   
 14. Mainos 15. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,423
  Tykkäykset:
  6,569
  Pisteet:
  1,286
  Sitä kannattaa lukea varauksella. Tuossakin lehdessä ja nimenomaan tässä epäsuora uudessa taistelutavassa jutussa heti alkuun on melkoinen kotiinpäinveto. Meni tyyliin "tykistön määrä jalkaväkeen verrattuna ei ole ikinä ollut näin suuri".

  Mutta katsokaa nyt kuitenkin sieltä hieman visiota siitä mitä voisi olla oleman. Se mitä tuosta voisin tuoda esille, oli se, että uusi 4 joukkueinen heitinkomppania levittäytyisi 4x7 kilsan alueelle. Tuo on siis yksi visio, miten homma toimii käytännössä on toinen.
   
 16. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  920
  Pisteet:
  1,286
  Raketinheittimissä on vielä sekin puoli, että niitä on paljon ylijäämämarkkinoilla (Saksassa pari sataa heitintä!) verrattuna esim. moderneihin telatykkeihin (muutama kymmenen PzH 2000, ei paljon muuta). Toki ammunnanhallinta pitäisi päivittää, mutta siltikin hinta jäisi todennäköisesti raskaasti päivitettyä / uutta telatykkiä halvemmaksi. Lisäksi on kantamaetu. Alueellisille taisteluryhmille voisivat kelvata: helppo tukea vähän kauempanakin olevaa taisteluosastoa, kun kantamaa löytyy (M26) perusraketillakin 32 km (vrt. 155 mm 23 km). Edes 8 heittimen patteri jokaiselle taisteluryhmälle, kiitos.

  Suomen Sotilaan tiivistelmä tuosta epäsuorasta.
   
  Iso-Mursu ja Second tykkäsivät tästä.
 17. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,423
  Tykkäykset:
  6,569
  Pisteet:
  1,286
  Satuin tuossa katselemaan noita määriä, mitä MLRS:iä on maailmalla käytössä, niin meillä noita on oikeastaan aika paljon käytössä. S-Koreallakin on vain 58 ja niillä on melkoisesti muuta tykistöä noiden lisäksi.
   
 18. Rannari

  Rannari Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  04.07.2014
  Viestejä:
  6,948
  Tykkäykset:
  6,650
  Pisteet:
  1,286
  Jos tykistöä on nykyään suhteessa enemmän kuin koskaan ja tykistöä toisaalta absoluuttisesti vähemmän kuin koskaan, niin mitä se kertoo taistelevien joukkojen kokonaismäärästä?
   
  JOKO ja Tähystäjä tykkäsivät tästä.
 19. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  920
  Pisteet:
  1,286
  Kenties juuri sen takia niitä on vähän.
   
 20. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,423
  Tykkäykset:
  6,569
  Pisteet:
  1,286
  Vilkaise sitten noiden muiden maiden määriä.
   
 21. Second

  Second Eversti

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  1,600
  Tykkäykset:
  191
  Pisteet:
  316
  Tuohan kertoo juuri taisteluajatuksen muutoksesta. Eli epäsuoran tulen rooli taistelussa kasvaa entisestään. Se taas kertoo siitä että todellakin siirrytään kohti epälineaarisempaa taistelutapaa, jalkaväki on yhä enemmän vain sensori tulivoimalle (=tykistölle)
   
  miheikki tykkäsi tästä.
 22. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  920
  Pisteet:
  1,286
  Tarkoitin, että tykit ja raketinheittimet ovat toistensa substituutteja. Viittasin siis tuohon Etelä-Korean raketinheitin-tykki suhdelukuun.
   

Jaa tämä sivu