Epäsuora tuli - kranaatinheittimet, tykit ja raketinheittimet

JR49

Respected Leader
Lahjoittaja
..oli meno poikkeuksellisen kylmää.
Niin kuului tosiaan olleen... Tosin toinen vastaava tarinasikermä samalta aikakaudelta on Karjalan Prikaatista.
Yksi niistä liittyy juuri tulenjohtajan paineeseen. Homma meni käteen jonkin miljoonaan kertaan harjoitellun asian kanssa tulenjohtamisessa. Mikä se virhe oli, en valitettavasti muista, vaikka olen sen monta kertaa kuullut. Liittyiköhän tulensiirtoon.
Kokelasparka oli naama valkeana ja tärisi kisan jälkeen ja pelkäsi kohdata tulijoukkuetta. Jätkät kun tuli paikalle, niin alkoivat uumoilla että kohta se tekee itelleen jotain. Ja jokainen kävi kertoman mukaan lyömässä tulenjohtajaa olalle, että ei se mitään, kokoa itsesi hyvä mies.
Mutta on se ollut poikkeuksellisen kova kisa. Ei meillä jääkäripuolella ollut vastaavaa. Olisko verrattavissa, että jos sissit ei olisikaan voittaneet Kirkkistä.
On tullut kuitenkin mieleen juttuja kuunnellessa, että helpompi olisi johtaa tulta sodassa :)
 

hillhead

Kapteeni
On tullut kuitenkin mieleen juttuja kuunnellessa, että helpompi olisi johtaa tulta sodassa :)[/QUOTE]

Tykistön tulenjohtoryhmän mukana kulkeneena voin kertoa että ei sekään hääviä ollut ;)
 

hillhead

Kapteeni

scip10

Kenraali
Nenosen kilpailua harjoiteltiin Niinisalossa -96 sen verran pieteetillä, ettei sen tärkeys varmasti jäänyt kenellekään epäselväksi. Meistä varusmiehistä välillä tuntui, että koulutuksen päämäärä oli palvella kilpailumenestystä eikä päinvastoin, mutta moiset kerettiläiset ajatukset kitkettiin esittäjänsä suusta tehokkain koulutuksellisin keinoin.

Me sitten Rovalla voitimme kilpailun, joka ilahdutti kapiaisia suuresti. Menestyksestä kiiteltiin erästä tulenjohdon kokelasta joka oli tehnyt jotakin etevää, jota me kelaperseet emme oikein ymmärtäneet.

Nykyään muistan kilpailuharjoittelun palvelusaikani ehkä turhauttavimpana vaiheena. Koulutus oli toki usein tylsää ja itseään toistavaa, mutta sodankäynnin harjoittelu on kuitenkin mielekkäämpää kuin harjoittelu kilpailua varten. Nenosen kilpailu on esimerkki alkujaan varmaan ihan perustellusta toiminnasta joka sotaväen kaltaisessa suljetussa organisaatiossa saa elämää suuremman merkityksen. Toivon että lyhemmät palvelusajat ja säästöt ovat pakottaneet karsimaan vastaavista puuhista eikä ydintoiminnan harjoittelusta.
 

Old Boy

Ylipäällikkö
Nenosen kilpailua harjoiteltiin Niinisalossa -96 sen verran pieteetillä, ettei sen tärkeys varmasti jäänyt kenellekään epäselväksi. Meistä varusmiehistä välillä tuntui, että koulutuksen päämäärä oli palvella kilpailumenestystä
Havaintosi oli kyllä aivan oikea ja välillä sitä tuli ihmeteltyä kouluttajanakin. Ainakin siinä vaiheessa kun harjoituspatteriston komentaja muutti käskettyjä harjoitteluteemoja palvelemaan paremmin tulenavauskilpailumenestystä. Toisaalta leirit oli viime vuosisadalla pitkiä, parillisina vuosina neljä viikkoa yhteen putkeen, parittomina viikon vähemmän. Tulenavauskilpailulla saatiin takuuvarmasti viimeinenkin tykkimies kiinnostumaan asiasta. Jos ei muuten niin joukon paineella, kuten edellä kuvattiin.

Nykyään ei rahaa enää riitä mihinkään, ammuttavat kranaattimäärät on vähentyny ja leirit lyhentyny murto-osaan entisestä. Tulenavauskilpailu on ainoastaan muisto, tosin sen tilalle on kehitetty uusi koulutustason mittauskisa. Sen kriteerit ei mulle ole oikein selvinny, mutta valmiin koulutetun joukon toimintaa arvioidaan ja mitataan kuten normihommana kuuluukin. Sivutuotteena saadaan sitten keskinäinen järjestys eli tämä nykyinen koulutustason mittauskilpailu.
 

Creidiki

Kenraali
Lahjoittaja
Meistä varusmiehistä välillä tuntui, että koulutuksen päämäärä oli palvella kilpailumenestystä eikä päinvastoin, mutta moiset kerettiläiset ajatukset kitkettiin esittäjänsä suusta tehokkain koulutuksellisin keinoin.
Tornarina kerrottiin, että erinäisten kilpailujen oheisilmiönä on kapiaisten välinen "pitkäveto" jossa summat saattoivat nousta korkeiksikin.
 

baikal

Supreme Leader
Lahjoittaja
Toivon että lyhemmät palvelusajat ja säästöt ovat pakottaneet karsimaan vastaavista puuhista eikä ydintoiminnan harjoittelusta.
Toivoa sopii. Joskus käy sitten niin, että lyhyempi sessio tarkoittaa lyhyempää asiaa kaikelle. Ydintoimintojen harjoitteluun tarvitaan rahaa, aikaa ja kouluttajavoimaa. Piste. Huutomerkki.

Sotilaaksi tulemiseen tarvitaan kelvollinen tekoaine eli altis ja hyvä liha. Siihen voidaan ne ydintoiminnot kohdistaa ja siitä syntyy tulos.

Ota yksi palikka pois yhtälöstä ja?
 

Museo

Eversti
Havaintosi oli kyllä aivan oikea ja välillä sitä tuli ihmeteltyä kouluttajanakin.
Kaikki omilla aivoillaan ajattelevat sitä kilpailua ja siihen tähtäävää yksipuolista harjoittelua ihmetteli jo silloin. Meille sattui vielä kouluttajaksi kapiainen joka sitten yöllä paikkaili omatoimisesti yksipuolisesta kilpailuharjoittelusta johtuvia koulutuspuutteitamme sillä seurauksella että kukaan ei nukkunut vaikka päivällä touhuttiin kovien ampumatarvikkeiden kanssa. Vain kilpailun voitosta saadut neljä kuntoisuuslomaa ja leirin jälkeen poikkeuksellisesti täysin esitetyssä muodossa läpi menneet loma-anomukset estivät Museon totaalisen romahduksen.
 

inscout

Kenraali
Kaikki omilla aivoillaan ajattelevat sitä kilpailua ja siihen tähtäävää yksipuolista harjoittelua ihmetteli jo silloin. Meille sattui vielä kouluttajaksi kapiainen joka sitten yöllä paikkaili omatoimisesti yksipuolisesta kilpailuharjoittelusta johtuvia koulutuspuutteitamme sillä seurauksella että kukaan ei nukkunut vaikka päivällä touhuttiin kovien ampumatarvikkeiden kanssa. Vain kilpailun voitosta saadut neljä kuntoisuuslomaa ja leirin jälkeen poikkeuksellisesti täysin esitetyssä muodossa läpi menneet loma-anomukset estivät Museon totaalisen romahduksen.
Blaah!

Ensinnäkään viisas kuli ei ajattele vaan ryynää. Meillä ei olisi tyhmimmällekään mosurille (ja meillä oli tyhmiä joka lähtöön allekirjoittaneesta alkaen) tullut edes mieleen alkaa ihmettelemään koulutusmetodeja/tavoitteita puhumattakaan niiden kyseenalaistamisesta. Kenelläkään ei olisi kunto riittänyt siihen taakse poistumiseen, rättirumbaan tai kalustosulkeisiin. "Täysin esitetyssä muodossa läpi mennyt loma-anomus"???? "Ei nukuttu ennen kovia ampumatarvikkeita"??? Jos tuo loma-anomus oli yhtään enempää kuin runkkuvelvi+1 hl/ 1 ktsl, vähintään yhden-kahden kiinnioloviikonlopun jälkeen, et ole palvellut Kuninkaallisessa KRH:ssa kunniallisessa yksikössä. Ja nukkumista? Mitä kovilla ampuminen liittyy nukkumiseen? Viikko Taipalsaaressa keskimäärin 5h yöunilla/ vuorokausi ja siihen viikko Pahkalla päälle samalla menolla. Sitten vasta aletaan ampumaan kovilla. Ei niitä kovia ollut 90-luvulla tuhlata levänneiden sotilaiden harjoittamiseen. Mikä toki onkin aivan turhaa, jos totta puhutaan.

En halua olla mitenkään inhottava, mutta kommenttisi viittaavat punalaattaiseen krh:on, jonka arviointiin eivät sanat riitä. Tai sitten olet palvellut öbiksessä tai sandiksessa joiden nimiä kukaan rehellinen krh-kuli ei kirjoita isolla alkukirjaimella.

:p
 

Stokes

Kapteeni
Nenosen kilpailua harjoiteltiin Niinisalossa -96 sen verran pieteetillä, ettei sen tärkeys varmasti jäänyt kenellekään epäselväksi.
Komppaan, ja kuten @Old Boy kertoi kyllä se vituttu monia kouluttajiakin veivata samaa touhua päivästä päivään kun tiesi ettei kyse ole muusta kuin kilpailusta. Kollegani totesikin, että "Nenosella on sodan kanssa tekemistä siinä mielessä, että osa käytettävistä välineistä on samoja". Varusmiehet ja toimivina johtajina olleet kapiaiset huijasivat minkä ehtivät, kaikessa oikaistiin niin paljon kuin mahdollista jne jne.

Itäisen maanpuolustusalueen muodostamalla taisteluosastolla (KARPR+PKARPR+SAVPR) oli monena vuonna vielä erillinen "esileiri" ennen Rovajärven harjoitusta. Arvatkaapa mitä siellä tehtiin 2/3 ajasta?
 

Stagideus

Majuri
Lahjoittaja
Kaikesta vuosien saatossa kuulemastani, ml. erään koko kasariluvun Firman hommissa viettäneen ystävän jutuista päätellen, koen olevani todella #blessed , etten ole joutunut palvelemaan tuonlaisen spedeilykulttuurin vallitessa.
Toki aiemmissa koulutusmetodeissa ja tekemisessä on ollut paljon hyvääkin, mutta juttujen perusteella isiemme intti ja Nykyfirma eroavat kuin yö ja päivä.

Jos joku on ns. Vittuintin hommia nykyään, niin se johtuu pääosin byrokratiasta ja säännöistä tai jonkun yksittäisen talindomin hetkellisestä syyntakeettomuudesta, näin hieman yksinkertaistaen.
 
Top