Tässä asia hyvin muotoiltuna maanpäältä kadonneen jäsenemme @kertakenttään kirjoittamana:
Toki erilaisten joukkojen toimintatavat eroavat osittain toisistaan, esim hajautetusti taistelevan puolustavan jääkärikomppanian KRHJ:n tuliasemat toteutetaan ehkä eri tavalla, kuin vaikkapa MAAKK:n KRHJ:n vastaavat, mutta perusidea on suunnilleen se mitä olen tässä tuonut esille. Nyt en ihan varmaksi mene sanomaan, mutta varsinaisia sissiheitinjoukkueita ei taideta enää edes kouluttaa missään PKARPR lakkautuksen ja PVUUD jälkeen sitten anno domini 2015.
A-tarviketäydennyksiä tuliyksikölle asti, tai siirryttäessä uusiin tuliasemiin voidaan toki kuljettaa esimerkiksi mönkkäreillä, kelkoilla, PA/HPA:lla yms, mutta kevyidenkin heitinten tuliannos painaa ja vie tilaa sen verran, että lähtökohtaisesti järkevintä A-tarvikkeen liikuttelu on hoitaa ajoneuvoilla, mikäli se vaan mitenkään on mahdollista. Tuliyksikön olemassaolon tarkoitus on pistää murkulaa matkaan tulikomentojen perusteella ja tämän tehdäkseen pitää putkille olla syötävää aina ja kokoajan. Kantamaa kun on, niin niitä _ei_ lähtökohtaisesti tarvitse ryhmittää keskelle ryteikköisintä metsää, kun ne tuliasematkin pitää olla aukealla, jos ei nyt ruveta metsää ympäriltä erikseen lanaamaan.
On tottakai sanomattakin selvää, että niin kauan kuin henki pihisee, niin toiminta jatkuu vaikka sitten käsin ja jalkaisin jos ajoneuvoja ei syystä tai toisesta ole, mutta se ei ole lähtökohta taktisissa käyttöperiaatteissa.
Käytännössä hyökkäyksessäkään KRHJ:n ei tarvitse tallustaa jatkuvasti hyökkäävän jalkaväen takana, vaan kun sitä kantamaa kerran on kilometritolkulla, on järkevämpää siirtyä harvemmin vaikka valmiiksi karttatiedusteltuihin / tiedusteltuihin tuliasemiin kun hyökkäävä joukko on edennyt tarpeeksi, eikä ole tulitaistelussa / maaleja ole odotettavissa hetkeen, mikäli viestiyhteydet vaan pelaavat.
Omasta palvelusajastani on toki sen verran että moni asia on muuttunut, mutta ase ja sen ominaisuudet eivät ole muuttuneet. Toki jos amutsioonia voi tuoda ajoneuvolla niin hyvä. Mutta kevyen heittimistön pointti on toimia komppanian lähitukiaseena. Ei sijoittuneena kilometrejä sen taakse. Tähän oli aikanaan useita syitä:
1. Viestintä. Minun aikanani luotettava viestintä loppui 2 metrin päähän siitä, mihin parikaapeli loppui. Toki viestikeisareilla oli parempia laitteita mutta ne olivat raskaan heittimistön mukana.
2. Tarkkuus. Kevyt heitin on hyvä ja tarkka ase, mutta varsinkin huonommissa olosuhteissa sen kantama tuettaessa lähellä olevaa omaa joukkoa ei ole kovin merkittävä. Lisäksi jos halutaan ampua kilometrien päähän, se vaatii jo hieman paperityötä eikä pelkkä käsisuuntakehä riitä tuliasemassa siihen. Jos ollaan lähellä omia (alle 1km) niin voidaan ampua todella pienillä varoetäisyyksillä mutta useampien kilometrien päästä se ei enää onnistu ja silloin menetetään heittimen teho koska se kranaatti on kuitenkin kovin pieni.
3. Nopeus. Marssilla oleva hyvin koulutettu krh-joukkue on pikatuliasemassa suunnattuna alle 1 minuutissa. Jos tulijoukkue on kilometrien päässä kestää aikansa ennen kuin saadaan edes tieto kontaktista ja koordinaatit ja kuviot kohdalleen. Siinä ehtii tapahtua kaikenlaista.
4. Jos lähtökohta on, että tuettava komppania on kilometrien päässä, niin se menee kyllä enemmän raskaan heitinkomppanian tehtäväksi. Sillä on paljon paremmat välineet ja mahdollisuudet ampua tuollaisille etäisyyksille.
5. Ammukset. Toki tulenjohtaja haluaa ampua miljoonia kranaatteja, mutta ei niitä koskaan ole törkymääriä käytössä. Se ammutaan, minkä verran on. 5-6 tarkkaa kranaattia kohteessa on paljon parempi kuin 50 kranaattia 100 metriä kohteesta.
Mutta kuten sanottu. Ehkä maailma on muuttunut niin paljon että vanhat opit eivät enää päde ollenkaan. Voin siis olla totaalisen väärässä. Ja heitinmiesten hien vuoksi hieman toivoisinkin olevani. Mutta vähän tuota epäilen.