Epäsuora tuli - kranaatinheittimet, tykit ja raketinheittimet

..oli meno poikkeuksellisen kylmää.
Niin kuului tosiaan olleen... Tosin toinen vastaava tarinasikermä samalta aikakaudelta on Karjalan Prikaatista.
Yksi niistä liittyy juuri tulenjohtajan paineeseen. Homma meni käteen jonkin miljoonaan kertaan harjoitellun asian kanssa tulenjohtamisessa. Mikä se virhe oli, en valitettavasti muista, vaikka olen sen monta kertaa kuullut. Liittyiköhän tulensiirtoon.
Kokelasparka oli naama valkeana ja tärisi kisan jälkeen ja pelkäsi kohdata tulijoukkuetta. Jätkät kun tuli paikalle, niin alkoivat uumoilla että kohta se tekee itelleen jotain. Ja jokainen kävi kertoman mukaan lyömässä tulenjohtajaa olalle, että ei se mitään, kokoa itsesi hyvä mies.
Mutta on se ollut poikkeuksellisen kova kisa. Ei meillä jääkäripuolella ollut vastaavaa. Olisko verrattavissa, että jos sissit ei olisikaan voittaneet Kirkkistä.
On tullut kuitenkin mieleen juttuja kuunnellessa, että helpompi olisi johtaa tulta sodassa :)
 
On tullut kuitenkin mieleen juttuja kuunnellessa, että helpompi olisi johtaa tulta sodassa :)[/QUOTE]

Tykistön tulenjohtoryhmän mukana kulkeneena voin kertoa että ei sekään hääviä ollut ;)
 
Nenosen kilpailua harjoiteltiin Niinisalossa -96 sen verran pieteetillä, ettei sen tärkeys varmasti jäänyt kenellekään epäselväksi. Meistä varusmiehistä välillä tuntui, että koulutuksen päämäärä oli palvella kilpailumenestystä eikä päinvastoin, mutta moiset kerettiläiset ajatukset kitkettiin esittäjänsä suusta tehokkain koulutuksellisin keinoin.

Me sitten Rovalla voitimme kilpailun, joka ilahdutti kapiaisia suuresti. Menestyksestä kiiteltiin erästä tulenjohdon kokelasta joka oli tehnyt jotakin etevää, jota me kelaperseet emme oikein ymmärtäneet.

Nykyään muistan kilpailuharjoittelun palvelusaikani ehkä turhauttavimpana vaiheena. Koulutus oli toki usein tylsää ja itseään toistavaa, mutta sodankäynnin harjoittelu on kuitenkin mielekkäämpää kuin harjoittelu kilpailua varten. Nenosen kilpailu on esimerkki alkujaan varmaan ihan perustellusta toiminnasta joka sotaväen kaltaisessa suljetussa organisaatiossa saa elämää suuremman merkityksen. Toivon että lyhemmät palvelusajat ja säästöt ovat pakottaneet karsimaan vastaavista puuhista eikä ydintoiminnan harjoittelusta.
 
Nenosen kilpailua harjoiteltiin Niinisalossa -96 sen verran pieteetillä, ettei sen tärkeys varmasti jäänyt kenellekään epäselväksi. Meistä varusmiehistä välillä tuntui, että koulutuksen päämäärä oli palvella kilpailumenestystä
Havaintosi oli kyllä aivan oikea ja välillä sitä tuli ihmeteltyä kouluttajanakin. Ainakin siinä vaiheessa kun harjoituspatteriston komentaja muutti käskettyjä harjoitteluteemoja palvelemaan paremmin tulenavauskilpailumenestystä. Toisaalta leirit oli viime vuosisadalla pitkiä, parillisina vuosina neljä viikkoa yhteen putkeen, parittomina viikon vähemmän. Tulenavauskilpailulla saatiin takuuvarmasti viimeinenkin tykkimies kiinnostumaan asiasta. Jos ei muuten niin joukon paineella, kuten edellä kuvattiin.

Nykyään ei rahaa enää riitä mihinkään, ammuttavat kranaattimäärät on vähentyny ja leirit lyhentyny murto-osaan entisestä. Tulenavauskilpailu on ainoastaan muisto, tosin sen tilalle on kehitetty uusi koulutustason mittauskisa. Sen kriteerit ei mulle ole oikein selvinny, mutta valmiin koulutetun joukon toimintaa arvioidaan ja mitataan kuten normihommana kuuluukin. Sivutuotteena saadaan sitten keskinäinen järjestys eli tämä nykyinen koulutustason mittauskilpailu.
 
Meistä varusmiehistä välillä tuntui, että koulutuksen päämäärä oli palvella kilpailumenestystä eikä päinvastoin, mutta moiset kerettiläiset ajatukset kitkettiin esittäjänsä suusta tehokkain koulutuksellisin keinoin.

Tornarina kerrottiin, että erinäisten kilpailujen oheisilmiönä on kapiaisten välinen "pitkäveto" jossa summat saattoivat nousta korkeiksikin.
 
Toivon että lyhemmät palvelusajat ja säästöt ovat pakottaneet karsimaan vastaavista puuhista eikä ydintoiminnan harjoittelusta.

Toivoa sopii. Joskus käy sitten niin, että lyhyempi sessio tarkoittaa lyhyempää asiaa kaikelle. Ydintoimintojen harjoitteluun tarvitaan rahaa, aikaa ja kouluttajavoimaa. Piste. Huutomerkki.

Sotilaaksi tulemiseen tarvitaan kelvollinen tekoaine eli altis ja hyvä liha. Siihen voidaan ne ydintoiminnot kohdistaa ja siitä syntyy tulos.

Ota yksi palikka pois yhtälöstä ja?
 
Havaintosi oli kyllä aivan oikea ja välillä sitä tuli ihmeteltyä kouluttajanakin.

Kaikki omilla aivoillaan ajattelevat sitä kilpailua ja siihen tähtäävää yksipuolista harjoittelua ihmetteli jo silloin. Meille sattui vielä kouluttajaksi kapiainen joka sitten yöllä paikkaili omatoimisesti yksipuolisesta kilpailuharjoittelusta johtuvia koulutuspuutteitamme sillä seurauksella että kukaan ei nukkunut vaikka päivällä touhuttiin kovien ampumatarvikkeiden kanssa. Vain kilpailun voitosta saadut neljä kuntoisuuslomaa ja leirin jälkeen poikkeuksellisesti täysin esitetyssä muodossa läpi menneet loma-anomukset estivät Museon totaalisen romahduksen.
 
Kaikki omilla aivoillaan ajattelevat sitä kilpailua ja siihen tähtäävää yksipuolista harjoittelua ihmetteli jo silloin. Meille sattui vielä kouluttajaksi kapiainen joka sitten yöllä paikkaili omatoimisesti yksipuolisesta kilpailuharjoittelusta johtuvia koulutuspuutteitamme sillä seurauksella että kukaan ei nukkunut vaikka päivällä touhuttiin kovien ampumatarvikkeiden kanssa. Vain kilpailun voitosta saadut neljä kuntoisuuslomaa ja leirin jälkeen poikkeuksellisesti täysin esitetyssä muodossa läpi menneet loma-anomukset estivät Museon totaalisen romahduksen.

Blaah!

Ensinnäkään viisas kuli ei ajattele vaan ryynää. Meillä ei olisi tyhmimmällekään mosurille (ja meillä oli tyhmiä joka lähtöön allekirjoittaneesta alkaen) tullut edes mieleen alkaa ihmettelemään koulutusmetodeja/tavoitteita puhumattakaan niiden kyseenalaistamisesta. Kenelläkään ei olisi kunto riittänyt siihen taakse poistumiseen, rättirumbaan tai kalustosulkeisiin. "Täysin esitetyssä muodossa läpi mennyt loma-anomus"???? "Ei nukuttu ennen kovia ampumatarvikkeita"??? Jos tuo loma-anomus oli yhtään enempää kuin runkkuvelvi+1 hl/ 1 ktsl, vähintään yhden-kahden kiinnioloviikonlopun jälkeen, et ole palvellut Kuninkaallisessa KRH:ssa kunniallisessa yksikössä. Ja nukkumista? Mitä kovilla ampuminen liittyy nukkumiseen? Viikko Taipalsaaressa keskimäärin 5h yöunilla/ vuorokausi ja siihen viikko Pahkalla päälle samalla menolla. Sitten vasta aletaan ampumaan kovilla. Ei niitä kovia ollut 90-luvulla tuhlata levänneiden sotilaiden harjoittamiseen. Mikä toki onkin aivan turhaa, jos totta puhutaan.

En halua olla mitenkään inhottava, mutta kommenttisi viittaavat punalaattaiseen krh:on, jonka arviointiin eivät sanat riitä. Tai sitten olet palvellut öbiksessä tai sandiksessa joiden nimiä kukaan rehellinen krh-kuli ei kirjoita isolla alkukirjaimella.

:p
 
Nenosen kilpailua harjoiteltiin Niinisalossa -96 sen verran pieteetillä, ettei sen tärkeys varmasti jäänyt kenellekään epäselväksi.

Komppaan, ja kuten @Old Boy kertoi kyllä se vituttu monia kouluttajiakin veivata samaa touhua päivästä päivään kun tiesi ettei kyse ole muusta kuin kilpailusta. Kollegani totesikin, että "Nenosella on sodan kanssa tekemistä siinä mielessä, että osa käytettävistä välineistä on samoja". Varusmiehet ja toimivina johtajina olleet kapiaiset huijasivat minkä ehtivät, kaikessa oikaistiin niin paljon kuin mahdollista jne jne.

Itäisen maanpuolustusalueen muodostamalla taisteluosastolla (KARPR+PKARPR+SAVPR) oli monena vuonna vielä erillinen "esileiri" ennen Rovajärven harjoitusta. Arvatkaapa mitä siellä tehtiin 2/3 ajasta?
 
Kaikesta vuosien saatossa kuulemastani, ml. erään koko kasariluvun Firman hommissa viettäneen ystävän jutuista päätellen, koen olevani todella #blessed , etten ole joutunut palvelemaan tuonlaisen spedeilykulttuurin vallitessa.
Toki aiemmissa koulutusmetodeissa ja tekemisessä on ollut paljon hyvääkin, mutta juttujen perusteella isiemme intti ja Nykyfirma eroavat kuin yö ja päivä.

Jos joku on ns. Vittuintin hommia nykyään, niin se johtuu pääosin byrokratiasta ja säännöistä tai jonkun yksittäisen talindomin hetkellisestä syyntakeettomuudesta, näin hieman yksinkertaistaen.
 
Ketju maalituksen prosessista. Johan Wiktorin, ruotaslainen tutkija, Fellow Royal Academy of War Sciences
Much focus in the war between Israel and Hamas has been around international law. Is Israel bombing indiscriminately when so many civilians are dying? These attacks take place within the framework of something called Targeting, which is used by armed forces in the West.

Targeting is simply the craft of prioritizing targets and matching these with resources to achieve military objectives in an operation. It takes place in a carefully regulated process with hundreds of people in staffs involved around the clock.

We are now talking about the Targeting that takes place at higher levels with aerial, robotic and cyber efforts as examples. On the battlefield for a firing squad, things go much faster. Anyone shooting? Return fire. Anyone grouping a machine gun? Fire may be opened, depending on the rules of engagement. /3

Back to the staffs. When Targeting is done in the normal process, you are one to several days ahead of the attacks themselves. From the military objectives, what supports them is taken out. If the goal is to cut off northern Gaza and beat Hamas's military capabilities, that dictates the target choices. /4



Let's use a Hamas brigade headquarters as an example. This has been identified somewhat earlier during a school. Sensors are constantly trying to get a better position determination. Secondly for international law, primarily for military efficiency. /5

Knocking this out would make it difficult for Hamas to command its forces in northwestern Gaza, for example. A clear military target. Staff personnel nominate this to a target list, and when all nominations are made these are prioritized in the JPITL, a combined target list for all forces. /6

Our brigade staff ends up high up, in place 4. In parallel with nominations, constant ability analyzes take place. What platforms & weapons are available for grabs? Are there sensors graspable that can improve the image of the target? An assignment to track goes out to another signal intelligence unit. /7

In part of the staff, people sit and carry out so-called Weaponeering. To match the target with the properties of different weapons & what effect they can statistically achieve. Software that can simulate the damage is used. The planners want to use cruise robots & 2nd hand guided bombs. /8

It turns out that the cruise robots must be used for the targets in place for the next one to three days. Shall we wait another day? No, then there will be four guided 500 kg bombs. There is a group of aircraft interceptable by a fighter division tomorrow. /9


The sensors have not been able to improve the image, so they choose to simulate towards the center of the school. Two bombs first & 30 sec later two more. A residential building is close by on one side and will probably be destroyed. Are there civilians? Yes, it is clearly visible on surveillance photos. /10

The matter goes to the independent organization of international law lawyers. Is this a military necessity? Yes, definitely. Can we distinguish between military targets and civilians? Yes, obviously. Have we warned the civilian population? Yes, since four days ago. /11

Is it proportionate to kill fifty civilians in the worst case? No, says the department. What happens if you hit ten meters to the left? New simulation. The apartment building is doing pretty well, but we only have 65% effectiveness against the Hamas staff. /12

Two more bombs? Bombs are there, but no more planes in the division for the next 24 hours. Ok, then the meeting point is moved ten m. Orders are produced & during the next day pilots are briefed, the plane is refueled & loaded. The group takes off in the dark and takes off. The first bombs are dropped. /13

Suddenly it crackles. Hamas fires rockets at Israel. Hamas' larger rocket system is a time-sensitive target. Root Two is ordered to interrupt & directly attack the rocket systems firing from southern Gaza. The target location is linked from a UAV & the bombs now go towards this target instead. /14



Now a combat assessment begins. What was the damage to the target? Is the brigade staff intact? Did the weapons work effectively? After a couple of hours, the first analysis is ready. The staff sends an order to regroup. The bombs hit right, the school destroyed & the civilians in the apartment building remain. /15

The staff is in reality now the list's highest priority target. The operational commander gives orders for a new attack to the available reserve. Heated discussion in the staff. Can we move the hit point to the middle? The civilians should move. What is the alternative if we don't attack? /16

Our ground forces will be met by a better coordinated defense. The military necessity has increased. A decision is made about a new operation with 4 bombs in the middle of the school. A warning must be issued on the radio 5 minutes before the attack. Everything starts rolling again in the dawn light, but much faster. /17

In a couple of hours, the ground commander will be informed that the brigade command is no longer working and that it is time to attack. Nobody knows at the moment that one of the bombs for an unknown reason hit the middle of the apartment building and killed the four civilians who were still left. //
 
Back
Top