Toveri CV9030:n toisessa ketjussa heittämä vinkki amerikkalaisen OPFOR-materiaalin selaamisesta oli erittäin hyvä. Paljon kiintoisia tiedonmuruja on jo tarttunut päähän, tässä yksi.
FM 100-61, jostain 1980-luvulta mutta selventänee vähän naapurin tapaa ajatella sotilaallisia asioita nykyäänkin. Erityisesti tähän ketjuun nostaisin esille tämän
http://www.globalsecurity.org/military/library/policy/army/fm/100-61/CH92.htm#s3p2
Siitä kun kelailette hiukan alaspäin, niin löytyy kiinnostava taulukko tarvittavista kranaattimääristä eri kalibereissa eri kohteiden tuhoamiseen tai neutralointiin. Nämä siis venäläisten 1980-luvulla tai aiemmin tekemiä keskiarvolaskelmia tähystämättömälle tulelle.
Erityisen intressanttia tässä on ero itsestäänliikkuvan ja vedettävän tykistö-yksikön neutraloimiseen (30% tappiot) tarvittavassa kranaattimäärässä. Siinä missä patteri avomaalla tavattua vedettävää tykistöä neutraloidaan keskimäärin 60 152-millisellä kranaatilla, itsestäänliikkuvan mutta panssaroimattoman patterin neutraloimiseen tarvitaan jo 180, ja panssaroituihin telatykkeihin/vast. uppoaa jo 270.
Valmisteltuihin tuliasemiin kaivettu vedettävä tykistö on tuon taulukon mukaan kestävyydeltään itsestäänliikkuvan mutta panssaroimattoman veroista.
Rakettiaseen tehostakin saa vähän käsitystä, kun tietää, että esim. 220 millin raketeilla (Uragan?) lukemat ovat 60, 180 ja 240.
Kaivautuneiden, valmistelluissa puolustusasemissa olevien joukkojen neutralointiin vaaditaan hehtaaria kohden 150 152-millistä kranaattia tai 100 220-millistä rakettia.
Pikaisesti valmistelluissa puolustusasemissa (oletettavasti 6-48 tunnin valmistautumisajalla) olevien joukkojen ja ajoneuvojen neutralointi vie hehtaaria kohden 110 152-millistä tai 80 220-millistä rakettia.
Avoimella tavoitettujen joukkojen neutralointiin hehtaarin alalla riittää 15 kranaattia tai 5 rakettia.
Alkuperäisestä löytyy siis "taulukkoarvot" tykistölle väljyyksissä 76-203 mm, kranaatinheittimille 82-240 mm, ja raketeille 122-220 mm. Data on varmasti vain suuntaa-antavaa ja vanhentunutta, eikä siinä ilmeisesti oteta erikseen huomioon aikatekijää (ts. kuinka nopeasti murkulat saadaan tonttiin), ellei sitten sitä ole sisällytetty jollain tavalla noihin numeroihin, esim. siten että lukuun vaikuttaa paitsi kranaatin tuhovoima myös se, miten nopeasti keskimääräinen yksikkö kykenee niitä ampumaan.
Mutta kiinnostavaa siltikin.