Epidemiat maailmalla

Kyllä minä ihmettelen ja koko ajan enemmän. Viisaat sanoivat että maskeista ei ole mitään hyötyä mutta silti ne ovat niin tärkeitä että niistä tulee kansakuntien välillä vääntöä.

Suomessa vähäteltiin virusta. Kansa uskoi ja nyt sitten näkee sen vähättelyn tulokset.
Suomessa sanottiin että naaman suojaamisesta ei ole hyötyä. Kansa uskoi ja naureskelee niille joilla on maski. Singaporessa ei naureskeltu. Eikä naureskella briteissä.
Suomessa sanottiin että varatkaa vaan 3 vuorokauden ruuat, mutta ihmiset menevät sitten sairaana kauppaan.
 
Nuo arviot kuolevien lukumääristä ovat vääriä. Lukujen perusteella suomessa ei kuole noin paljon.

Olen samaa mieltä mutta käytin raakadataa tekemään karkean arvion mikä oli paljon, paljon korkeammalla kuin THLn 3000.

Pahoittelen aiheuttamaani paniikkia.
 

Lancetin paperin mukaan CFR on pyöreesti 5.7 prosenttia.

Suomen luvuilla se tietäisi raaka muodossa 314 tuhatta kuolutta.
Briteissä 3.787 miljoonaa kuolutta.

Suurin osa kuolleista on yli viiskymppisiä, alkaen nelikymppisistä 0.4 prosentin luvuilla. Yli kasikympissä CFR on pyöreesti 20 prosentin luokkaa. Lapset ei ole turvassa vaan he voivat myös sairastaa. Kuolemat on harvinaisia, mutta ei olemattomia.

Otitko luvuissasi huomioon, että Case Fatality Risk tarkoittaa riskiä kuolemalle niistä tartunnan saaneista, jotka on testein osoitettu infektoituneiksi? Ja että Wuhanin alkuajoilta tehty arvio li, että 86%:ia tartunnoista ei edes huomattu vähäoireisuuden tai oireettomuuden vuoksi tai sitten ei muuten vaan.
 
Otitko luvuissasi huomioon, että Case Fatality Risk tarkoittaa riskiä kuolemalle niistä tartunnan saaneista, jotka on testein osoitettu infektoituneiksi? Ja että Wuhanin alkuajoilta tehty arvio li, että 86%:ia tartunnoista ei edes huomattu vähäoireisuuden tai oireettomuuden vuoksi tai sitten ei muuten vaan.

En ottanut kun oli aamuyöstä kyse. Tein vain karkean arvion enkä ruvennut sitä mallintamaan. Perustin karkean arvion sille että ketään ei hoideta, ja mitään ei tehdä. Luku on korkeampi kuin vuosittainen kausiflunssa. En kirjoittanut sitä ylös vaan ajattelin että kaikki osaa päätellä mistä on kyse. Jos joku haluaa rakennella mallin niin videosta saa luvut ja täältä tilastot https://findikaattori.fi/fi/14
 
Okei, tein taulukko harjoituksen julkaistujen lukujen mukaan Suomen ikärakenteen mukaan

Sairastuneita Miehiä on 1 631 409,78
Sairastuneita Naisia on 1 124 102,48
Kuolleita Miehiä on 45 325,04343
Kuolleita Naisia on 40 175,46363
No Symptoms on 184 619,2992
Unspecified on 292 084,2644
Few on 184 619,2992
Mild on 1 270 290,999
Severe on 686 122,4701
Critical on 137 775,5964
CFR 5.4 laskettuna vain Severe ja Critical Caseille on 44490,49559
 
Kyllä minä ihmettelen ja koko ajan enemmän. Viisaat sanoivat että maskeista ei ole mitään hyötyä mutta silti ne ovat niin tärkeitä että niistä tulee kansakuntien välillä vääntöä.

Suomessa vähäteltiin virusta. Kansa uskoi ja nyt sitten näkee sen vähättelyn tulokset.
Suomessa sanottiin että naaman suojaamisesta ei ole hyötyä. Kansa uskoi ja naureskelee niille joilla on maski. Singaporessa ei naureskeltu. Eikä naureskella briteissä.
Suomessa sanottiin että varatkaa vaan 3 vuorokauden ruuat, mutta ihmiset menevät sitten sairaana kauppaan.
Tavallisella pulliaisella maskin hyöty on marginaalinen. Jos yskittää, yskii hihaansa. Pitää turvaväliä, pesee käsiänsä. Tai laittaa vaikka sen tuubihuivin suun eteen ja aurinkolasit päähän ihmisissä liikkuessaan.

Maskeja ei riitä jokaiselle kansalaiselle "varmuuden vuoksi" pidettäväksi, vaan ne pitää varata sairaaloiden käyttöön, koska siellä niistä on eniten hyötyä.
 
Byrokratiaan takertuminen ei potilaan tilannetta yhtään helpota. (Potilas kuoli, mutta pääasia, että ei tullut tehtyä virkavirhettä:facepalm:.)
Vaimollani on lääkkeiden jakamisoikeus dosetista. Siis joku toinen ne siihen pistää, ja hän on tenttinytkin jonkun systeemin, että niitä saa jakaa. Näin siis julkisyhteisön laitoksessa, joka on nyt suljettu ja henkilökunta jaettu esim. vanhainkotiin opettelemaan, kuinka siellä paikataan, kun joku hoitaja sairastuu. Tämähän on ihan fiksua, ja vaimohan on nuorena likkana lukenut itsensä ensiksi lähihoitajaksi.

Kävi kuitenkin ilmi, että tentitty lääkkeiden jakamisoikeus dosetista on voimassa kiinteistökohtaisesti. Vaikka on saman julkisyhteisön eri laitoksia, niin tässä vanhainkodissa ei saa nyt jakaa lääkkeitä. Koska tentti koskee taloa A, ja vaimo työskentelee nyt talossa B. Hauskintahan on, että kun virus iskee kunnolla, niin voi olla, että heitetään reserviksi taloihin C ja D. Mihin kai myös tarvii omat lupalappunsa. Käsittääkseni kuitenkin kyse on jopa ihan samoista lääkevalmisteista.
Tässä on varmaan joku lääketieteellinen juttu takana, jota ei ymmärrä??:unsure:. Joku palstan terveydenhuollon ammattilaisista voisi mieluusti kommentoida. @aj77 ?
 
Viimeksi muokattu:
The Johns Hopkins Center for Health Security in partnership with the World Economic Forum and the Bill and Melinda Gates Foundation hosted Event 201, a high-level pandemic exercise on October 18, 2019, in New York, NY. The exercise illustrated areas where public/private partnerships will be necessary during the response to a severe pandemic in order to diminish large-scale economic and societal consequences.

The Event 201 pandemic exercise, conducted on October 18, 2019, vividly demonstrated a number of these important gaps in pandemic preparedness as well as some of the elements of the solutions between the public and private sectors that will be needed to fill them. The Johns Hopkins Center for Health Security, World Economic Forum, and Bill & Melinda Gates Foundation jointly propose the following:
  1. Governments, international organizations, and businesses should plan now for how essential corporate capabilities will be utilized during a large-scale pandemic.
  2. Industry, national governments, and international organizations should work together to enhance internationally held stockpiles of medical countermeasures (MCMs) to enable rapid and equitable distribution during a severe pandemic.
  3. Countries, international organizations, and global transportation companies should work together to maintain travel and trade during severe pandemics. Travel and trade are essential to the global economy as well as to national and even local economies, and they should be maintained even in the face of a pandemic.
  4. Governments should provide more resources and support for the development and surge manufacturing of vaccines, therapeutics, and diagnostics that will be needed during a severe pandemic.
  5. Global business should recognize the economic burden of pandemics and fight for stronger preparedness
  6. International organizations should prioritize reducing economic impacts of epidemics and pandemics.
  7. Governments and the private sector should assign a greater priority to developing methods to combat mis- and disinformation prior to the next pandemic response.
Accomplishing the above goals will require collaboration among governments, international organizations and global business. If these recommendations are robustly pursued, major progress can be made to diminish the potential impact and consequences of pandemics. We call on leaders in global business, international organizations, and national governments to launch an ambitious effort to work together to build a world better prepared for a severe pandemic.


edit. lisätty tokan linkin takaa seitsemän pääkohtaa
 
Viimeksi muokattu:
Norjassa työttömyys on pompannut kattoon, nähdäkseni syynä on se että ylivoimaisesti suurin osa norjalaisista ei ole ikinä ollut työttömänä, ei ole ikinä tuntenut yhtään työtöntä norjalaista lähipiiristään, eikä ole myöskään sellaiseen halunnut tutustua;

joten kaikki laittoivat hakemuksen sisään, ennen kuin naapuri saa tietää, tai laittaa omansa.

10,4% työvoimasta! Kun tulin tänne toissavuonna, työttömyysaste oli 1,4%, mikä on kirjaimellisesti alle minkä tahansa normaalilla populaatiojakaumalla varustetun kansantalouden tasapainotason.

Mutta - nämä ihmiset eivät suinkaan hae työtä... päinvastoin, aikovat elää mokillä maailman anteliaimmilla työttömyyskorvauksilla, koska niitä ei ole ikinä tarvinnut kassasta maksaa, paitsi ehkä muutamalle tuurijuopolle.

Joten meillä vierastyövoimalla, joka sattui olemaan maassa kun rajat menivät kiinni, on nyt (edes hiukan) hinnoitteluvoimaa. Olen saanut kolme kutsua haastatteluun logistiikkapuolella (T1-T4 -kortti löytyy, Norjan siis) jo tällä viikolla.

Viimeisen vuoden saldo sunnuntaihin saakka: nolla.

Tein muita hommia tosin, mutta silti oli avoimet haut päällä. Samoilta kusipäisiltä välitysfirmoilta tippuu nyt jotain pyyntöä, vihaan niitä sydämeni pohjasta valitettavasti joten en ole vielä päättänyt miten edetä.
Noi työmarkkinoiden parasiitit jos saataisiin savustettua ulos meidän yhteiskunnista pysyvästi just nyt, se olisi hienoa ja tavoiteltavaa.
Repii sielua ajatellakaan noiden tukemista.


– Høyeste arbeidsledighet i Norge siden krigen
Tirsdag var 291 000 personer registrert som helt arbeidsledige i Norge, ifølge foreløpige tall fra Nav. Det utgjør 10,4 prosent av arbeidsstyrken i landet.

 
Mehiläisen lääkärit diagnosoineet yli tuhat epäiltyä koronavirustapausta Suomessa
Mehiläinen alkaa julkaista kuntakohtaista karttaa koronavirustartunnoista. THL lopetti julkaisun sairaanhoitopiireittäin viime viikolla.
Terveyspalveluyritys Mehiläisen koronaviruksen drive-in-testausasema Espoossa 18. maaliskuuta 2020.

Terveyspalveluyritys Mehiläisen koronaviruksen drive-in-testausasema Espoossa 18. maaliskuuta 2020. Kuva: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA
Marjo Valtavaara HS
Julkaistu: 15:56, Päivitetty 16:29
MEHILÄISEN lääkärit ovat diagnosoineet jo yli 1 030 koronavirusepäilyä suomalaisille potilailleen. Luvut eivät näy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) luvuissa, joiden mukaan Suomessa oli tiistaiaamuun mennessä todettu 700 koronavirustartuntaa.
”Epäily on kirjattu Covid-19-diagnoosilla, kun lääkärillä on ollut epäilys koronaviruksen mahdollisuudesta”, kertoo Mehiläisen toimialajohtaja Anssi Hartiala.

Mehiläisen koronavirustietoihin voit tutustua täältä.
THL:n luvut perustuvat laboratoriovarmennettuihin positiivisiin tuloksiin. Mehiläisen lääkäreiden kirjaukset taas perustuvat THL:n ohjeisiin Covid-19-virusinfektion kirjaamisesta potilasasiakirjoihin.

”Ohjeiden mukaan epäily kirjataan perustuen oireisiin ja altistukseen”, sanoo Hartiala.

Kaikki Mehiläisen Covid-19-epäilyinä kirjatut potilaat eivät ole Hartialan mukaan päätyneet laboratoriotesteihin, koska testauskapasiteetti on Suomessa riittämätön.

”Pullonkaula, ja sen poistamiseksi pitäisi kaikkien tehdä töitä”, vetoaa Hartiala.

MITEN THL:n virallisiin tartuntalukuihin pitäisi suhtautua, jos pelkästään Mehiläisen lääkäreiden tekemiä diagnooseja on tuhatkunta?
Hartialan mielestä luvut ovat ymmärrettävässä suhteessa toisiinsa.

”THL arvioi jo viime viikolla, että todellinen tartuntamäärä on koko maassa 20–30-kertainen todettuihin tapauksiin verrattuna. Nyt kerroin olisi vielä suurempi, koska testauskapasiteetti on pysynyt samana, vaikka tauti on edennyt”, Hartiala kuvaa.

THL lopetti tartuntatapausten julkaisun sairaanhoitopiireittäin viime viikolla toistaiseksi. Mehiläinen alkaa Hartialan mukaan julkaista karttaa, johon merkitään kunnat, joissa on laboratoriovarmennettuja tapauksia. Tiedot kohdentuvat potilaan kotikunnan mukaan.

”Nyt on tärkeää, että ihmiset noudattavat ohjeita, pysyvät kotona ja välttävät kokoontumisia. Sen takia haluamme julkaista karttaa kuntatasolla, ja jos saamme dataa THL:ltä, voimme lisätä nekin siihen”, Hartiala kertoo.

MEHILÄISESSÄ on otettu näytteitä koronavirusepäilyn vuoksi tähän mennessä noin 2 000. Positiivisia tuloksia on löydetty muutama kymmenen.
Koronaviruksen testaaminen on Suomessa tällä hetkellä suurelta osin terveydenhuollon henkilöstön testaamista. On tärkeää, että työntekijät voivat negatiivisen testin jälkeen palata töihin, kun hengitystieinfektion oireet ovat helpottaneet.

Myös Mehiläisessä testattavat ovat Hartialan mukaan suurelta osin sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuntaa.

THL:n kriteerien mukaan terveydenhuollon toimijoiden on otettava näytteitä ensisijaisesti potilailta, joilla on vakavia hengitystieinfektion oireita sekä terveyden- ja sosiaalihuollon henkilökunnalta.

Kuka tahansa ei siis voi tulla ostamaan koronavirustestiä yksityiseltä toimijaltakaan. ”Lääkäri tekee arvion ja käyttää siihen THL:n voimassa olevaa ohjetta.”

LABORATORIOKAPASITEETTIA puuttuu ja se on iso ongelma. Sama ongelma on monessa muussakin maassa, ja näytteenottoa on rajoitettu eri puolilla Eurooppaa samaan tapaan kuin Suomessa.
”Mekin Mehiläisessä teemme töitä analyysikapasiteetin kasvattamisen eteen. Ongelmana on saatavuus eli laitteita ei saada nopeasti Suomeen”, Hartiala sanoo.

Testit otetaan Suomessa nenä-nielunäytteinä, yleensä näytteenottotikulla nenästä. Esimerkiksi Mehiläinen on pystyttänyt yhdeksän drive in -näytteenottoasemaa eri puolille maata.

Hartialan mukaan asemia voitaisiin lisätä nopeallakin aikataululla, mutta analysoinnin ”vakavan riittämättömyyden” takia se on turhaa.

Pelkällä näytteellä kun ei tee mitään, vaan näyte on analysoitava laboratoriossa monimutkaisella teknologialla.

Laitteita löytyy tällä hetkellä ainakin THL:n, HUS:n, Tys:n, Fimlabin ja Synlabin laboratorioista.

Mehiläinen on tähän asti käyttänyt pääasiassa THL:n laboratoriota. Esimerkiksi Terveystalo käyttää yksityistä toimijaa, Synlabia.

”THL ei ota meiltä nyt lisää näytteitä kapasiteettisyistä ja näin käytämme tästä päivästä eteenpäin muita yhteistyölaboratorioita”, Hartiala kertoo.

Testin hinta analyyseineen on molemmissa 195 euroa.

”Terveystalossa testituloksen saamiseen menee keskimäärin 1,4 päivää”, korostaa Terveystalon johtava ylilääkäri Petri Bono.

Terveystalossa näytteitä on otettu noin 1 700. Positiivisia tuloksia on alle neljä prosenttia.

”Varma koronadiagnoosi vaatii aina laboratoriovarmennuksen”, Bono korostaa. ”Meillä on Suomessa tiukat testauskriteerit ja sen mukaan toimimme.”

Nenä-nielu-testiä pidetään varmimpana tapana todeta tartunta. Sen arvioidaan olevan positiivinen 1-3 päivää oireiden alkamisesta tai jopa kolme päivää ennen oireiden alkamista.

”PCR (polymerase chain reaction) -testin ajatellaan olevan herkin oireiden alkuvaiheessa”, sanoo THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra.

VERITESTISSÄ tutkitaan veren vasta-aineita. Niiden arvioidaan olevan nähtävissä vasta yhdeksän vuorokautta oireiden alkamisesta.
Vasta-ainetestit ovat juuri nyt kehitteillä. Ne eivät ole pikatestejä.

Vasta-aineisiin perustuvia pikaveritestejä on silti maailmalla jo paljon markkinoilla.
”Tällä hetkellä meillä ei ole kattavaa arviota niistä eli emme tiedä, kuinka hyviä ne ovat. Valmistajia on useita kymmeniä jos ei satoja, ja niiden validioiminen on tähän mennessä ollut mahdotonta”, Savolainen-Kopra sanoo
 
Vuokratyöfirmat on ihan riehaantuneet nyt... koska kun et ole vakinainen, niin jos sairastut....??? :mad:

Dasvi-danja, motherfucker.
Silloin haettava niin pitkä saitsulappu kuin suinkin vain saa ja päälle lisää. Sairastunutta ei saa irtisanoa. Pelinhenki
 
Jaaha, taas nousi esiin "hankala päästä työvoimasta eroon"- kortti... Off topiccia ja bulshiittiä...
 
Eli makaroonien kuolleisuusluvut on päin persettä...
Noh, kun tuo virus meillä rantautuu erinäisiin palveluyksikköihin tai vastaaviin, joissa asiakkaat/potilaat on vuoteissa, niin sama juttu täällä.

Jos potilas menehtyy johonkin "lenssuun" hoitopaikassa,niin tuskinpa koronaksi merkitään.

Vanhaa muistisairasta potilasta tuskin myöskään keskussairaaloihin kuskataan, joissa testejä otetaan.
 
Back
Top